Učimo se, na ABC
Pravila foruma
Pravila podforuma »UČIMO SE NA ABC«
- odgovarjate tako, da napišete samo črko pred odgovorom za katerega menite, da je pravilen
- praviloma je samo eden odgovor pravilen, če jih je več ali je potrebno kako drugače napisat odgovor, sestavljalec to tudi posebej napiše
- komentiranje odgovorov ni dovoljeno dokler sestavljavec ne poda pravilnega odgovora
- odgovarjajte »z glave« in šele potem iščite po literaturi, kajti le tako boste preverili svoje znanje
Pravila podforuma »UČIMO SE NA ABC«
- odgovarjate tako, da napišete samo črko pred odgovorom za katerega menite, da je pravilen
- praviloma je samo eden odgovor pravilen, če jih je več ali je potrebno kako drugače napisat odgovor, sestavljalec to tudi posebej napiše
- komentiranje odgovorov ni dovoljeno dokler sestavljavec ne poda pravilnega odgovora
- odgovarjajte »z glave« in šele potem iščite po literaturi, kajti le tako boste preverili svoje znanje
- Milan Dubravac
- Gasilci.org

- Kraj: smokuč
Uff težko vprašanje.
Več vprašanj se pojavi pri tem problemu.
1. Kako je z izparevanjem vode v vseh treh primerih?
Voda namreč po moje malo počasneje izpareva, če je pomešana z maščobo, če pa zelo burno vre (kar je tule primer) pa mogoče niti ne.
2. Kaj se zgodi, ko voda povre?
Ostane hrana in mogoče v kakšni posodi maščoba. Maščoba se bo dokaj hitro vnela, seveda pod pogojem, da vode zmanjka istočasno. Seveda pa mora biti krača res mastna, ker zelo majhne količine maščobe ni rečeno da bodo zagorele. Lahko tudi izhlapijo!
3. Ali je višina posod enaka in iz istega materiala?
To je pomembno zaradi izparevanja vode. No recimo,da je bil načrt res peklenski in gre za enake posode
4. Vnetišče mesa, fižola, kaj se prej vname?
Ja verjetno fižola, ampak, ko ga prevremo se napoji z vodo bolj kot meso, se pravi mora najprej še izhlapeti voda iz fižola in šele nato lahko zagori.
No da ne bom filozofiral, jaz sem se odločil za kračo se pravi odgovor C.
Nisem pa povsem prepričan.
Oskar, še enkrat pohvale za vse te res poučne zgodbice.
Več vprašanj se pojavi pri tem problemu.
1. Kako je z izparevanjem vode v vseh treh primerih?
Voda namreč po moje malo počasneje izpareva, če je pomešana z maščobo, če pa zelo burno vre (kar je tule primer) pa mogoče niti ne.
2. Kaj se zgodi, ko voda povre?
Ostane hrana in mogoče v kakšni posodi maščoba. Maščoba se bo dokaj hitro vnela, seveda pod pogojem, da vode zmanjka istočasno. Seveda pa mora biti krača res mastna, ker zelo majhne količine maščobe ni rečeno da bodo zagorele. Lahko tudi izhlapijo!
3. Ali je višina posod enaka in iz istega materiala?
To je pomembno zaradi izparevanja vode. No recimo,da je bil načrt res peklenski in gre za enake posode
4. Vnetišče mesa, fižola, kaj se prej vname?
Ja verjetno fižola, ampak, ko ga prevremo se napoji z vodo bolj kot meso, se pravi mora najprej še izhlapeti voda iz fižola in šele nato lahko zagori.
No da ne bom filozofiral, jaz sem se odločil za kračo se pravi odgovor C.
Nisem pa povsem prepričan.
Oskar, še enkrat pohvale za vse te res poučne zgodbice.
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Najprej odgovor za Miha 79. V tekstu je lepo razvidno , da so hudobnice vse tri jedi dale kuhat.
Pri tem vprašnaju kaj se bo prej vnelo gre v prvi vrsti za razmišljanje in debato šele potem za točen odgovor , ki ga bomo težko našli. Naj vam pa povem , da ga sam nimam
Sem pa trdno sklenil da bom naredil preizkus. Neznank je namreč preveč.
Tudi jaz se nagibam h kuhani krači. Počakajmo na rezultate testov , med tem pa modrujmo naprej.
Najbolj pa sem vesel , da sem pritegnil celo ata Milana !
Pri tem vprašnaju kaj se bo prej vnelo gre v prvi vrsti za razmišljanje in debato šele potem za točen odgovor , ki ga bomo težko našli. Naj vam pa povem , da ga sam nimam
Sem pa trdno sklenil da bom naredil preizkus. Neznank je namreč preveč.
Tudi jaz se nagibam h kuhani krači. Počakajmo na rezultate testov , med tem pa modrujmo naprej.
Najbolj pa sem vesel , da sem pritegnil celo ata Milana !
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
To vprašanje je dobra podlaga za znanstveno-raziskovalno delo z naslovom: Ali imajo vegetarijanci manjše škode požarov v kuhinjah? 
Po posvetovanju s kuharico sem izvedel, da se fižol, ko voda povre, zelo hitro prismodi in začne smrdet. Meso pa se še nekaj časa peče v lastnem soku in maščobi.
Med rebrci je ponavadi, glede na količino mesa precej maščobe, tako da so pogoji za vžig precej dobri. Pri eni kili rebrc to nanese kar eno malenkost. Krača pa mora biti res precej mastna, oziroma pri krači pa je odvisno od sreče pri mesarju.
Jaz se nagibam k rebrcam. B
LP, Lovro
Po posvetovanju s kuharico sem izvedel, da se fižol, ko voda povre, zelo hitro prismodi in začne smrdet. Meso pa se še nekaj časa peče v lastnem soku in maščobi.
Med rebrci je ponavadi, glede na količino mesa precej maščobe, tako da so pogoji za vžig precej dobri. Pri eni kili rebrc to nanese kar eno malenkost. Krača pa mora biti res precej mastna, oziroma pri krači pa je odvisno od sreče pri mesarju.
Jaz se nagibam k rebrcam. B
LP, Lovro
-
Matjaž Zupan
- Marjetica
- moderator

- Kraj: Hotinja vas-mariborska regija
Ja glede na to, da sem med drugim tudi gospodinja, bi morala odgovor ustreliti, kakor iz topa
vendar se nekako ne morem odločiti, kateri je pravilen
zato bom počakala, da Oskar naredi preizkus
Oskar moram pa rečt, da imaš zelo bujno domišljijo in vse pohvale za te tvoje zgodbice
marsikatera od teh bi bila zelo dobra tudi za forum Preventiva
glede hudobnic in njihovega peklenskega načrta, ja upam, da si ga ne bodo izmislili tudi pri meni doma, glede na to kolko časa preživim v gasilskem domu 
Oskar moram pa rečt, da imaš zelo bujno domišljijo in vse pohvale za te tvoje zgodbice
V hitrosti časa nikar ne pozabite nase in sebi ljube ljudi!!!