POKLICNI GASILCI-RAVNE
Moderator: Vrsho
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Poklicno gasilstvo na Ravnah
Alex74 vse lepo in prav da imata PGD Slovenj Gradec in PGD Radle opremo za tehnično reševanje ob prometnih nesrečah, toda koncesijo za Koroško regijo ima pa samo poklicna enota Ravne!
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
ravne
Pozdravljen Alex
Med 1 in 5 minutami je dolge 4 minute razlike. Videl sem že požare na osebnem avtomobilu , ki so popolnoma zgoreli v 3 minutah
Glede usposobljenosti pa bi lahko debatirala saj vsi vemo da je razlika in bo med usposobljenostjo in prakso. Prakse in izkušenj pa se pridobi z številom intervencij.
Želim PGD Ravne vso srečo pri zagotavljanju 24 urne pripravljenosti za zagotavljanje gašenja in reševanja v občini, županu pa kolikor se da miren spanec.
(denar ni vse, je pa veliko)
Med 1 in 5 minutami je dolge 4 minute razlike. Videl sem že požare na osebnem avtomobilu , ki so popolnoma zgoreli v 3 minutah
Glede usposobljenosti pa bi lahko debatirala saj vsi vemo da je razlika in bo med usposobljenostjo in prakso. Prakse in izkušenj pa se pridobi z številom intervencij.
Želim PGD Ravne vso srečo pri zagotavljanju 24 urne pripravljenosti za zagotavljanje gašenja in reševanja v občini, županu pa kolikor se da miren spanec.
(denar ni vse, je pa veliko)
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
-
Bošta
POKLICNI RAVNE
Alex74 Kot si verjetno sam opazil bi bilo res bolj pametno da bi ostal "tiho". Ne vidim nobene logike da se na eni strani ukinja enota ki že ima opremo za tehnično reševanje, po drugi strani pa se v nabavo le te spuščajo prostovolna društva(BAJE Slovenj Gradec po podatkih ALEXa).Naj te malo razočaram.Slovenj Gradec baje nima niti kosa opreme(poudarjam BAJE).Da ne bo pomote,tudi sam sem član PGD pa vendar nisem za ukinitev zavoda na Ravnah.
-
Gost
Moje mnenje:
Čeprav nisem poklicni gasilec, in sem mnenja da se prostovolnjim društvom namenja premalo denarja
, seveda ker gre velik del pogače poklicnim enotam, se vsekakor ne strinjam s tem da se poklicne enote ukinjajo!
Nihče me ne bo prepričal, da bi lahko prostovolnji gasilci posredovali v nesreči tako hitro in učinkovito kot lahko to stori poklicna enota. Že zaradi svoje "non-stop" pripravljenosti!¨
Pri njih pa je še bistvena kvaliteta strokovna usposobljenost in pa seveda praksa! V naši zvezi, ki sodi med največje v Sloveniji imamo zelo dobro razvito poklicno enoto, ki v vseh krajih na območju Krške občine posredujejo prej, ali pa vsaj sočasno z PGD-ji. Nikakor ne smemo dovoliti da se poklicne enote ukinjajo!
Naj tale Ravenski županček vse skupaj še malo predrema, mogoče bo imel pa kakšne "razsvetlilne" sanje!!! 
Z upanjem na najboljšo možno rešitev problema.... LP!
Čeprav nisem poklicni gasilec, in sem mnenja da se prostovolnjim društvom namenja premalo denarja
Z upanjem na najboljšo možno rešitev problema.... LP!
Replika za gosta...
Trditev oziroma izjava, da se poklicnim gasilcem namenja večji delež denarja kot prostovoljnim gasilcem deloma drži, deloma ne drži
Zakaj
Razumljivo je, da mora lokalna skupnost (občina) če ima poklicno enoto tej zagotoviti sredstva za delovanje (plače in ostalo...)
Seveda se potem zdi nekaterim, da se na eno poklicno enoto razdeli večji delež sredstev kot naprimer desetim prostovoljnim enotam v občini.
Če pa pogledamo iz druge plati (opremljanje enot) je pa slika popolnoma drugačna, seveda v prid prostovoljnim enotam
Če smo pošteni imajo prostovoljna društva tehniko veliko boljšo kot poklicne enote (razen izjem
). Če samo izpostavim en primer: Naša enota se je lansko leto odrekla določenim sredstvom iz požarnega sklada (prosim, da nebo kdo rekel, da poklicni gasilci ne sodelujemo z prostovoljnimi gasilci
), v prid enega društva, katero si je lahko zaradi tega nabavilo (vozilo se še izdeluje) nov GVC. Sami pa smo iz tega razloga bili primorani z nabavo našega novega vozila počakati eno leto
In to kljub temu, da ima naš vozni park povprečno starost cca 22 let ter letno izvozimo nekje 700 x, prostovoljno gasilsko društvo višje kategorije pa nekje 5 do 10 x letno
Lahko bi še našteval in našteval... Žalostno je kaj se dogaja z gasilstvom v Sloveniji
Trditev oziroma izjava, da se poklicnim gasilcem namenja večji delež denarja kot prostovoljnim gasilcem deloma drži, deloma ne drži
Zakaj
Razumljivo je, da mora lokalna skupnost (občina) če ima poklicno enoto tej zagotoviti sredstva za delovanje (plače in ostalo...)
Lahko bi še našteval in našteval... Žalostno je kaj se dogaja z gasilstvom v Sloveniji
- RadioaktivniS
- GE: PGD Veliki Kamen
- Kraj: Veliki Kamen
Milek LP! Ta gost sem bil jaz, ker sem s pozabil prijavit...
No... če je v vašem koncu tako, potem se res ne morete pritoževati
Pri nas žal ni tako
Naša GZ "obsega" 25 PGD-jev in eno poklicno enoto.
Poklicni gasilci imajo zares sodobno opremo... od a do ž!
Opremljenost PGD-jev pa je na zelo nizki ravni. Povprečna starost votil v naši zvezi je 25 let
V redko katerem društvu imajo vsaj vso osnovno opremo, tukaj mislim predvsem na zaščitno osebno opremo... npr: v našem društvu imamo samo delovne obleke, nobenih zaščitnih rokavic ali čevljev... samo nekaj škornjev, ki pa so gorljivi... čelade so tiste ta najbolj osnovne... in kolikor poznam stanje v ostalih drušvih v našem sektorju je podobno... v celotni GZ pa je samo nekaj društev, ki imajo boljše pogoje! Pri nas je problem v tem da se denar deli:
poklicna enota 40% : 25 PGD-jev 60% vseh sredstev...
...vsaj tako sem slišal od oseb, ki so pri koritu! Tako da lahko sedaj sami sklepate, kako to zgleda pri nas...
NA POMOČ!
No... če je v vašem koncu tako, potem se res ne morete pritoževati
Pri nas žal ni tako
Poklicni gasilci imajo zares sodobno opremo... od a do ž!
Opremljenost PGD-jev pa je na zelo nizki ravni. Povprečna starost votil v naši zvezi je 25 let
poklicna enota 40% : 25 PGD-jev 60% vseh sredstev...
...vsaj tako sem slišal od oseb, ki so pri koritu! Tako da lahko sedaj sami sklepate, kako to zgleda pri nas...
NA POMOČ!
- Alex74
- GE: PGD Ravne na Kor.
- Kraj: Prevalje
- Kontakt:
Financiranje ?!
Juh...
Nekaj me zanima. Kako je s financiranjem poklicnih enot drugje po Sloveniji? Gre 100% iz proračuna občine ali se sklepajo tudi pogodbe s podjetji? Ter če se opravljejo tudi druge pridobitne dejavnosti, npr. servis opreme ipd.
LP
Alex
Nekaj me zanima. Kako je s financiranjem poklicnih enot drugje po Sloveniji? Gre 100% iz proračuna občine ali se sklepajo tudi pogodbe s podjetji? Ter če se opravljejo tudi druge pridobitne dejavnosti, npr. servis opreme ipd.
LP
Alex
Financiranje ni 100 % s strani ustanovitelja, temveč si mora Zavod <beri poklicna enota> ustvariti tudi del lastnih sredstev, potem se prišteje tukaj še financiranje s strani države (koncesija), ponekod pa so sklenjene še takšne in drugačne pogodbe z različnimi podjetji. Prištejemo potem še razne storitve: prevoz vode, požarne straže, servis gasilnikov, servis gasilske opreme...
Kot vidite poklicni gasilci počnemo kar nekaj stvari in ne čakamo samo na intervencije kot si to nekateri predstavljajo 
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
ravne
Dragi Sandi, če dobro preberem nisi niti tako slabo napisal, predvsem sodelovanje poklicne enote krško in PGD -jev je za pozdravit.
Tisto o navadnih škornjih in čeladah ter brez zaščitnih oblek v društvo pa je malo prehuda. Da ni osnovne zaščitne opreme za posadko kombiniranega vozila pa je treba potegnit za j.... poveljnika oziroma vodstvo društva. Očitno ste sredstva vložili nekam drugam. Če se gre za varnost ljudi bi lahko namenili celo denar od koledarjev v nabavo osnovne zaščitne opreme. Se mar motim ?
Tisto o navadnih škornjih in čeladah ter brez zaščitnih oblek v društvo pa je malo prehuda. Da ni osnovne zaščitne opreme za posadko kombiniranega vozila pa je treba potegnit za j.... poveljnika oziroma vodstvo društva. Očitno ste sredstva vložili nekam drugam. Če se gre za varnost ljudi bi lahko namenili celo denar od koledarjev v nabavo osnovne zaščitne opreme. Se mar motim ?
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
- RadioaktivniS
- GE: PGD Veliki Kamen
- Kraj: Veliki Kamen
Oskar... napisal si: "...Če se gre za varnost ljudi bi lahko namenili celo denar od koledarjev...."
..no, tale "celo" mi je nekako padel v ušesa... v našem društvu nimamo celo denarja od koledarjev... ampak samo to
Lani so se v društvu odločili, da bodo postavili nov dom... letos naj bi se vse skupaj začelo delat... ker v sedanjih prostorih ni niti primernega prostora, ne za kakšen nov kombi.. premala garaža, kot tudi za prepotrebno opremo. ker ni prostora v tej garaži... torej, ko ima hudič mlade jih ma velik
Od zveze pa smo lahko srečni če dobimo kakšnih 40-50 jurjev letno... pa štiri leta nam že obljubljajo nov trojak...letos naj bi ga končno le dobili... drugače ga bomo pa naslednje leto.. ali pa leto za tem...
Resnično, so pogoji slabi, res pa je da smo društvo druge kategorije in da do danes po dveh letih na srečo še nismo imeli nobene intervencije.. ampak to ne pomeni, da je mogoče ne bomo imeli jutri...upam da ne!
Sodelovanje med poklicno enoto in PGD-ji ni slabo, niti ni pretirano dobro... pač oni obstajajo in mi obstajamo... v nesreči smo pa vsi enaki!
Pri nas je problem, ker se tistih 60% denarja deli na 25 društev...in še na vse ostale reči, kot so tekmovanja, in ne vem kaj še.. tako da ostane za vse skupaj bore malo
Vsak se bori, kot se pač sam znajde... mi smo se odločili, da gremo vse skupaj delati od začetka...od temeljev k vrhu... do konca! Upam da nam bo uspelo!
In upam da bo uspelo tudi Ravenski poklicni enoti!
LP!
..no, tale "celo" mi je nekako padel v ušesa... v našem društvu nimamo celo denarja od koledarjev... ampak samo to
Od zveze pa smo lahko srečni če dobimo kakšnih 40-50 jurjev letno... pa štiri leta nam že obljubljajo nov trojak...letos naj bi ga končno le dobili... drugače ga bomo pa naslednje leto.. ali pa leto za tem...
Sodelovanje med poklicno enoto in PGD-ji ni slabo, niti ni pretirano dobro... pač oni obstajajo in mi obstajamo... v nesreči smo pa vsi enaki!
Pri nas je problem, ker se tistih 60% denarja deli na 25 društev...in še na vse ostale reči, kot so tekmovanja, in ne vem kaj še.. tako da ostane za vse skupaj bore malo
In upam da bo uspelo tudi Ravenski poklicni enoti!
LP!
- matjaž
- GE: Kostanjevica na Krki
- Kraj: Kostanjevica na Krki
Se že na začetku opravičujem ker skačem iz teme, Peter prosim ne zakleni.
Sandi, kaj pa kakšne delovne akcije (prebijanje vodnjakov, črpanje vode, prevoz vode, ...), veselice? Pri nas se s kmeti dogovarjamo da jim gremo v gozd podirat drevje pa nekaj kane (traktor in vitlo si sposodiš, nafto kupiš). Pa veselice tudi nekaj nanesejo, ter prodaja pijače na raznih prireditvah v kraju, ...
Znajti se je treba, pa delat je treba, pa bo!
LP!
Matjaž
Sandi, kaj pa kakšne delovne akcije (prebijanje vodnjakov, črpanje vode, prevoz vode, ...), veselice? Pri nas se s kmeti dogovarjamo da jim gremo v gozd podirat drevje pa nekaj kane (traktor in vitlo si sposodiš, nafto kupiš). Pa veselice tudi nekaj nanesejo, ter prodaja pijače na raznih prireditvah v kraju, ...
Znajti se je treba, pa delat je treba, pa bo!
LP!
Matjaž
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"
Albert E.
Albert E.
- man 14.284
- Kraj: Zgornja Bistrica
poklicna enota ravne
lp
No vidim da ste vsi napadli alexa čeprav nevidim nobenega smisla če dobro premislite se takšne stvari kot enoti v ravnah dogajajo prav zaradi nas PGD-jev saj so(smo) nekateri PGD-ji že na zelo visoki ravni in potrebe po poklicnih gasilcih velikokrat ni!
Samo za primer naj povem da v Slov. Bistrici enota PGD Slov.Bistrica izvozi(nesreče) v 60% primerih pred reševanim vozilom in policisti imajo pa okoli 100 intervenciji letno tako da bistvene spremembe z poklicnimi gasilci nebi naredli edina razlika ki bi bla je da bi poklicih gasilcev bilo največ 5 sedaj pa je operativnih gasilcev 5-15!!
Ne razumite me narobe 100% podpiram poklicno gasilstvo ampak priznajte v Sloveniji smo dobri prostovoljci in država pač to izkorišča!!!
No vidim da ste vsi napadli alexa čeprav nevidim nobenega smisla če dobro premislite se takšne stvari kot enoti v ravnah dogajajo prav zaradi nas PGD-jev saj so(smo) nekateri PGD-ji že na zelo visoki ravni in potrebe po poklicnih gasilcih velikokrat ni!
Samo za primer naj povem da v Slov. Bistrici enota PGD Slov.Bistrica izvozi(nesreče) v 60% primerih pred reševanim vozilom in policisti imajo pa okoli 100 intervenciji letno tako da bistvene spremembe z poklicnimi gasilci nebi naredli edina razlika ki bi bla je da bi poklicih gasilcev bilo največ 5 sedaj pa je operativnih gasilcev 5-15!!
Ne razumite me narobe 100% podpiram poklicno gasilstvo ampak priznajte v Sloveniji smo dobri prostovoljci in država pač to izkorišča!!!
- Gregor K.
- moderator

- Kraj: Nekje na poti...
- Kontakt:
Hm, pri nas je praksa taka, da društvo dobi del sredstev kot požarno tasko, del sredstev pride od članarin in donatorjev, večino pa si v našem PGD zaslužimo sami z organizacijo veselic, prav tako pa organiziramo Flosarski bal.Torej?
Od Boga nam ni priletelo še nič, je pa v našem kraju hvala bogu velik posluh za naše prošnje.
Sicer sem mislil da smo pri nas v riti, pa sedaj ko vidim izjave, da nekje nimate niti osnovne zaščitne opreme, da smo mi na zavidljivi ravni glede na to da spadamo v 1.kategorijo.
Imamo novo vozilo Mercedes Sprinter 412 z 400 litrov vode in ostalo pripadajočo opremo. Hkrati smo generalno renovirali gasilski dom(na zunaj in na znotraj, nova sejna dvorana, kuhinja ipd.). Poleg tega sem lansko leto na lastno iniciativo udaril po mizi kot pravi Oskar in izboril denar za nakup dveh novih Bristol intervencijskih oblek, dveh Casco čelad,dveh podkap, 5 parov škornjev, dveh reševalnih vrvi, dveh naprtnjač, 5 novih delovnih oblek, 5 čelad za tekmovanja in lažje intervencije, prav tako smo kupili tudi ročnik za peno za novo gasilsko vozilo ipd.
Ob tem sem organiziral mladinsko desetino za tekmovanje, kar je bil problem ker ni podmladka, in jim za nagrado izboril še kosilo, izlet v kakšno večjo gasilsko organizacijo pa mi žal ni uspel zaradi časovne stiske.
Torej? Če je volja se vse da!
Tako imam letos v načrtu kupiti 3 pare Florian škornjev, še tri intervencijske obleke Bristol(tako jih bo skupaj 10 komadov), 8 podkap, reševalno vrv, pivnike za oljne madeže in še se bo kaj našlo.Pa mi bo uspelo? Bo, ker predsedniku ne bo preostalo drugega kot da mi bo odobril denar:)
Oprostite ker sem zašel iz začrtane teme...
Glede ukinitve enote pa mislim da je to navadna svinjarija, saj so profesionalci le profesionalci. Konec koncev bo brez službe(ki vsaj glede na plačo ni zavidljiva) ostalo nekaj ljudi:(
Predlog: Zgrabiti župana za jajca, za vsakega se namreč najde svoja palica!!!
Na pomoč!
Od Boga nam ni priletelo še nič, je pa v našem kraju hvala bogu velik posluh za naše prošnje.
Sicer sem mislil da smo pri nas v riti, pa sedaj ko vidim izjave, da nekje nimate niti osnovne zaščitne opreme, da smo mi na zavidljivi ravni glede na to da spadamo v 1.kategorijo.
Imamo novo vozilo Mercedes Sprinter 412 z 400 litrov vode in ostalo pripadajočo opremo. Hkrati smo generalno renovirali gasilski dom(na zunaj in na znotraj, nova sejna dvorana, kuhinja ipd.). Poleg tega sem lansko leto na lastno iniciativo udaril po mizi kot pravi Oskar in izboril denar za nakup dveh novih Bristol intervencijskih oblek, dveh Casco čelad,dveh podkap, 5 parov škornjev, dveh reševalnih vrvi, dveh naprtnjač, 5 novih delovnih oblek, 5 čelad za tekmovanja in lažje intervencije, prav tako smo kupili tudi ročnik za peno za novo gasilsko vozilo ipd.
Ob tem sem organiziral mladinsko desetino za tekmovanje, kar je bil problem ker ni podmladka, in jim za nagrado izboril še kosilo, izlet v kakšno večjo gasilsko organizacijo pa mi žal ni uspel zaradi časovne stiske.
Torej? Če je volja se vse da!
Tako imam letos v načrtu kupiti 3 pare Florian škornjev, še tri intervencijske obleke Bristol(tako jih bo skupaj 10 komadov), 8 podkap, reševalno vrv, pivnike za oljne madeže in še se bo kaj našlo.Pa mi bo uspelo? Bo, ker predsedniku ne bo preostalo drugega kot da mi bo odobril denar:)
Oprostite ker sem zašel iz začrtane teme...
Glede ukinitve enote pa mislim da je to navadna svinjarija, saj so profesionalci le profesionalci. Konec koncev bo brez službe(ki vsaj glede na plačo ni zavidljiva) ostalo nekaj ljudi:(
Predlog: Zgrabiti župana za jajca, za vsakega se namreč najde svoja palica!!!
Na pomoč!