Prejšnji četrtek smo si tudi mi na vaji pogledali posnetek ( prej nismo uspeli zaradi težav z računalnikom ) s komentarjem našega člana foruma Marka. Sprva se nisem mislil oglasiti, pa se me gosti na forumu prepričali drugače.
Jaz sem vzel posnetek kot dobro sredstvo za pregled napak. Seveda, po bitki smo vsi generali, na kraju je malo drugače. Ampak tu je odpovedalo poveljevanje in nič drugega. Vojska je dobra toliko, kot je dober poveljnik, so včasih govorili. Ali nismo tudi mi nekakšna vojska? Po informacijah so si nekateri " skočili v lase " kdo bo poveljeval in kdo je bolj pristojen. " Našpukali " pa so operativci, katere sedaj vlačimo po zobeh. Neprimerno oblečeni gasilci - čista odgovornost poveljnika tistega društva; moral bi jih odstraniti. Iz lastnih izkušenj pa vem, da je to včasih težko, še posebno takrat, kadar pomagajo gasiti neprimerno oblečeni in zaščiteni domačini ( lastniki gorečih objektov ali njihovi svojci in prijatelji ), saj ponavadi pride do hudih besed.
Pri tako velikem številu gasilcev je nujno usklajeno vodenje-komandno mesto, od koder se vodi intervencija. Če vodja intervencije bega po požarišču gor in dol, se gasilci, ki so bili aktivirani pozneje, nimajo kam obrniti po navodila, kam naj gredo itd. Potem vsak začne tam, kjer se mu zdi, da bi bilo potrebno-kjer je ogenj. Varovanje drugih objektov pa ....
Želim si še veliko takšnih in podobnih posnetkov. Vzemimo jih kot gradivo za odpravo napak. V vsaki intervenciji je več pozitivnega kot negativnega - drugače bi še danes gorelo.
Izjave, da so se še mladinci smejali jemljem bolj kot privoščljivost tistih, ki niso bili zraven. Kaj pa so starejši člani naredili zato, da bi se ti mladi iz tega kaj naučili in da ne bi oni delali takšnih napak? Tudi pri nas je bilo nekaj opazk in pripomb mlajših članov, pa jih je naš poveljnik hitro malo približal k realnim tlem.
Več imaš intervencij, več imaš izkušenj, manj je prisoten adrenalin, ki tudi vpliva na ravnanje gasilca.
Vesel pa sem, ko sem povečini videl zelo dobro opremljene in oblečene gasilce ( seveda z izjemami ). Takšni naj bi bili slovenski gasilci, pelerine, gumijaste škornje, alu čelade in še kaj pa vrzimo na smetišče zgodovine.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
Vsa čast tistemu ki je omogočil da gre film za učni pripomoček. Moji fantje so še 15 minut po ogledu filma sedeli kot kupi nesreče in se spraševali če je to res kar so videli.
To se je dogajalo , se dogaja in se še bo. Spremenimo stvari na bolje !
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Nekje sem prebral, da bo Milan pokomentiral, ko bo videl posnetek.
Upam, da ga je že videl ker je vse skupaj veliko sranje.
Kaj takega še v življenju nisem videl.
Vodja intervencije pa je za , če pa ni sam vodil pa še tisti ki so mu pomagali.
Ogromno napisanega...uf.
Dam prav vsem tistim, ki so mnenja, da je potrebno posnetke, seveda ne zrežirane, uporabiti za pošteno analizo, kjer se naj javno in na glas pregovori o napakah. Na podlagi napak najti morebitne poti za rešitev določenih problemov in s tem omogočiti tudi drugim, da se kaj naučijo. Nisem pristaš lažne solidarnosti in načela, vsaj tako je razbrati iz pisanja nekaterih, da je potrebno stvar pomesti pod preprogo, pa na njo čim prej pozabiti. Kolk sem opazil, je to želja predvsem nekaterih pobožnih "gospodov" oziroma anonimnih gostov, ki nimajo ja..c, da bi se širši javnosti predstavili.
Vsi vemo, da ni dveh enakih požarov in ne dveh enakih intervencij. Načinov in poti do željenega rezultata je vedno ogromno, in je poveljujoč vedno postavljen v vlogo, da izbere najboljšo. Žal se včasih kdo kaj tudi polomi.
Zelo živ spomin iz otroških let imam na požar v naši vasi, ko je prav tako zagorelo na gospodarskem poslopju (šlo je za otroško igro z vžigalicami na skednju polno sena), kar se je končal s trgičnim koncem in zaradi nepopolne opreme gasilcev z nekaj poškodovanimi.
Zato vsem skupaj želim, da pri takih in podobnih intervencijah vržemo "karte na mizo", sprejmimo pametne kritike, iz teh se nekaj naučimo, da bomo tako lahko naučili tudi druge, mlajše člane, da ne bi v prihodnosti delali iste ali podobne napake, ampak bi morebitni stvari "stregli" bolje. Posledično temu, pa ne glede na to, da bo vedno obstajal kakšen, ki bo kritiziral, z boljšim delom v očeh javnosti dosegli boljše ocene oz. si ustvarili lepšo sliko.
Ko sem pred dvema mesecoma prvič videl posnetke, nekaj časa sploh nisem vedel kaj naj si mislim o vodji intervencije in o gasilcih ki so na njej sodelovali. Sedaj pa sem si dodobra ustvaril svoje mnenje, ki pa žal ni za v javnost. Tako ali tako je že dosti napisanega o tem in je škoda še naprej zgubljati besede. Upam samo to, da so se sodelujoči in vsi ostali ( z nami vred ) iz tega kaj dobrega naučili.