Marko pojdi se solit!
GSM je ok, baterija mi nagaja.
Bom poskusil narisati približno taktično skico! Ampak res približno.
Odzivni čas je bil res zelo dober, žal pa poveljnik domačega društva ni takoj zahteval aktiviranje cele GZ, ampak le nekaj sosednjih društev. To je storil ob prihodu na kraj šele podpov. GZ Debeljak Franc okrog 17:35
Po mojem mnenju je ravno tu bilo največ zamujenega.
ENZA kaj ti ne štima?
2x IDA so uporabili PGD Gorica pri reševanju konj.
2x IDA so uporabili PGD Rečica na strehi sosednjega objekta (1m oddaljenosti), ko so varovali ta objekt, ker je zaradi dima in vetra bila potreba po zaščiti dihal. Dim je sicer povzročal težave tudi napadalcem na tleh, saj ga je močan veter vrtinčil k tlom.
2x IDA sva uporabila gasilca PGD Okonina, pri reševanju premoženja iz apartmajev in pregledu prostorov.
Treba je vedeti, da notranji napad v samo gospodarsko poslopje ni bil izvedljiv, ker enostavno ni bilo dostopa do žarišča požara. Gorelo je zgoraj, prostor je bil poln sena, oken ni bilo.
Sicer vodje intervencije niso pustili notranjih napadov, zaradi straha pred poškodbami gasilcev.
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)
No , pa se je pokazalo , da ni bilo treba takoj popljuvati cele intervencije . Moje mnenje je , da se lahko obsoja šele takrat , ko se ugotovijo vse okoliščine.Je pa tudi to res , da ima vsak svoje mnenje in da drži rek - najprej premisli , potem pa zini
Glede uporabe IDA pa tole : o uporabi se je najlažje odločiti na kraju samem , ko vidiš stanje , ne pa na daljavo , ko ne veš kaj se je pravzaprav dogajalo .
Ne vem če sem jasno napisal, kako je potekalo vodenje intervencije - intervencijo je do prihoda občinskega poveljnika občine Nazarje, Bric Slavkota (ob pribl. 17.40-17.45) vodil poveljnik domačega društva PGD Gorica ob Dreti, Blatnik Tomaž!
Mislim, da sem tudi pozabil podati podatek o porabljenih gasilnih sredstvih.
Porabljeno je bilo ca. 300.000 litrov vode (če nisem kiksnil, če sem bom popravil) in pa nekaj gasilnikov S-6, s katerimi so domači skušali pogasiti požar že pred prihodom gasilcev.
No, pa še nekaj slik. Posnete so praktično iz vseh smeri objekta, tako da vsaj približno vidite razsežnosti požara. Avtor slik je lokalni novinar, Edi Mavrič-Savinjčan.
Priponke
V ospredju je bližnji stanovanjski objekt, v ozadju del konjskih hlevov gospodarskega poslopja. Skrajno desno je del kjer je zagorelo.
Slika je posneta iz severne strani.
V ospredju bližnji objekt, ki se je varoval, v ozadju pogorišče.
Slika je posneta iz severne strani.
Skrajno desno je gospodarsko poslopje, levo pa bližnji objekt. Tu se najlažje vidi medsebojna oddaljenost (oziroma bližina) objektov. Slika je posneta iz smeri zahoda.
V ospredju del kjer je zagorelo, v ozadju goreči apartmajski del objekta in skrajno desno del strehe bližnjega kozolca-toplarja.
Slika je posneta iz smeri zahoda.
Goreči apartmajski del. Na levi strani se vidi del gospodarskega poslopja, na stiku z apartmajskim delom je bil zid, ki ju je pregrajeval, a to ni bil požarni zid!
Objekt je grajen kot celota v obliki črke L.
Slika je posneta iz smeri zahoda oziroma jug
Zadnjič spremenil Gregor K., dne 30. September 2004, 0:46, skupaj popravljeno 1 krat.
Gregor ta je lepa se ne mislim vtikovat v to me sploh ne zanima ka ste mel, kak ste posredoval če so ble napake, napake se dogajajo vsak človek se lahko zmoti, jaz zmerom pravim nismo profesionalci naj bojo vesel da sploh pridem gasit požar.
Glede kratkohlačnikov se ne splača kaj dosti komentirati, lahko pa rečem kot udeleženec, da po prihodu obč. poveljnika in glavnine enot zagotovo niso več aktivno sodelovali v gašenju, se jih je pa vključilo v dobavo vode ipd.
So pa nekateri bili zelo "gluhi" ko se jim je ukazalo naj delo prepustijo opremljenim kolegom, da ne omenjam, da so nekateri bili bolj oblečeni in opremljeni za potapljanje in sončenje kot pa kaj drugega.
Te stvari pa bodo morali rešiti sami v svojih enotah, mene in naše enote se to namreč popolnoma nič ne tiče!
Mislim da nima smisla več debatirat o tej temi , ker se bomo slej ko prej začeli ponavljati . Napake so bile in vsak , ki malo pametno razmišlja jih je opazil in se bo potrudil da jih ne bo ponavljal . Na napakah se učimo - še najraje na tujih
Ja glede te teme se jst umikam, se opravičujem tako vodji int. kot drugim enotam, avtorju slik v glavnem celi GZ če sem jih užalu glede moje izjave in slik in vsem ki ste sodelovali na intervenciji slike so bile na mojo zahtevo odstranjene če je bil kdo zelo prizadet glede tega se mu lahko osebno opravičim naj me pokliče na tel. ali pa se kje dobima pa naj mi piše ZS da se zmeniva.
Še enkrat upam da boste sprejeli moje opravičilo drugi niso nič krivi za moje dejanje.
V torek, 12.10.2004 ob 19.00 uri bo v kinodvorani Nazarje potekal razširjeni posvet o požaru na Venišah. Vabljen je vodstveni kader PGD iz naše GZ in pa če se ne motim tudi poveljniki GZ in OP ter verjetno tudi PGD iz celotne Savinjsko-Šaleške regije.
Včeraj je bil posvet, katerega pa se je udeležilo presenetljivo malo ljudi. Žalostno in škoda - sem namreč tiho računal na večjo željo po znanju, ki se sicer redkokdaj deli zastonj dandanes.
Predstavljeni so bili posnetki, katere sta za namen analize odstopila lokalna novinarja, g. Jože Miklavc in g. Edi Mavrič - Savinjčan. Nekaj posnetkov slednjega avtorja je bilo objavljenih tudi na forumu.
Prav tako je bil predvajan posnetek medijske hiše POP TV in pa delovni posnetek intervencije, ki ga je posnel g. Miklavc ter ga brezplačno odstopil za namen tega posveta.
Komentarji in občutenja so bila različna.
Žal se je pri nekaterih opazil tudi efekt pink-ponk žogice. Bolj jo mečeš v zid, bolj se odbiva.
Sicer pa mislim, da je zadeva vsaj pri gasilcih, ki so se posveta udeležili dosegla svoj namen.
Sam potek požara je bil predstavljen in pokomentiran s strani strokovnega komentatorja, predstavljeni(in predvajani) so bili tudi pojavi, ki so se v tem objektu pojavljali, nakar je beseda tekla o sami taktiki, torej, kako bi se še drugače, bolj uspešno dalo pristopiti k temu požaru. Škoda, da se niso v debato več vključili sami gostje.
Prav tako se je precej razpravljalo o sami opremljenosti gasilcev in njihovem početju, ki je v posameznih primerih mejilo na kaskaderstvo in je dejansko bila velika sreča, da se nikomur ni nič zgodilo, kar je tudi ena izmed pozitivnih točk te intervencije. Žal za opremljenost niso kriva le društva oziroma vodstva, ampak tudi njihovi delodajalci - župani. Pri slednjih je namreč kot povsod prisoten sledeč problem - ko se kupuje nov GVC se da denar, ker se to vidi. Ko bi se želelo kupiti 10 parov rokavic in kakšna obleka ter čelada je pa stvar žal drugačna.
Seveda pa ni vse v opremi ampak je za uspešno in varno delo potrebna vsaj enaka količina znanja, zatorej čimveč v šolo, na tečaje, izobraževanja...
Napake niso posledica tega trenutka, ampak recimo deset ali večletnega obdobja.
Ampak gre in bo šlo na bolje.
Kljub vsemu pa stvar le ni bila tako črna kot se je marsikomu zdelo. Iz objekta je bilo namreč rešeno ogromno stvari, rešeni so bili konji - kdor pozna ceno pasemskih konj, mu je vse jasno. Preprečil se je preskok ognja na sosednja objekta in pa v drug požarni sektor (garaže v spodnjih prostorih), kar je sicer predvsem po zaslugi ustrezne gradnje - armirano betonske plošče. Na posnetkih se je videl in slišal veter, ki je na trenutke pihal precej močno, gasilci na tleh tega seveda nismo v taki meri občutili, pozna se namreč višinska razlika in pa zavetrje zaradi bližnjih objektov.
In pa še ene stvari ne smemo pozabiti - koliko intervencij s podobnim koncem je dobilo svoj končni epilog - analizo, ki bi bila povrh vsega še javno predstavljena. Veniše so ga, in marsikdo je odnesel kaj pozitivnega, se kaj naučil. Na druge še čakamo in bo verjetno tako ostalo...
Za pripravo samega posveta sta precej časa in poti porabila Bric Slavko, poveljnik OP Nazarje in Vreča Tomaž, podpov. GZ ZSD in mislim, da za svoj trud zaslužita pohvalo.
Sprašujem pa se, zakaj nekaterim obveščanje in komentiranje na forumu ni všeč...
Napake se izpostavljajo in kritike se pojavljajo z dobrim namenom - da bi se vsem skupaj takšne stvari več ne dogajale in da bi iz lastnih napak odnesli kar se da največ pozitivnih zaključkov za delo v prihodnje, to je bistvo in ne kot nekateri zmotno mislijo, da se hoče koga potisniti v slabo luč.
Skupaj spreminjamo stvari na bolje!
Mene pa zanima, ali bo to, kar se je obravnavalo na tem posvetu tudi kje zapisano, predsvem pa, kakšne so bile ugotovitve, ampak ne forumovske, temveč tsite, dejanske, ki so bile obravnavane.