V vozilo GV-V1 nameravamo vgraditi VT črpalko, pa smo v dilemi kakšna je najprimernejša (tlak in pretok). Črpalka bo gnana preko odgona na menjalniku. Odgon ima 17,1 kW pri 910 obr/min.
Vsak pameten nasvet je dobrodošel.
Visokotlačna črpalka
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Jaka
Če se držimo slovenske tipizacije gasilskih vozil, potem ima vozilo GV-V1 rezervoar za vodo 500 l ter prenosno motorno brizgalno MB 8/8.
Če pa imate drugačne želje ti pa predlagam črpalko Ziegler FP 8/8-2HH.
Normalni tlak: 1400 l/min pri 7 bar
Visoki tlak: 250 l/min pri 35 bar
Pogoj za vgradnjo takšne črpalke je, da ima vozilo več kot 100 kW (136 KM).
LP
Če se držimo slovenske tipizacije gasilskih vozil, potem ima vozilo GV-V1 rezervoar za vodo 500 l ter prenosno motorno brizgalno MB 8/8.
Če pa imate drugačne želje ti pa predlagam črpalko Ziegler FP 8/8-2HH.
Normalni tlak: 1400 l/min pri 7 bar
Visoki tlak: 250 l/min pri 35 bar
Pogoj za vgradnjo takšne črpalke je, da ima vozilo več kot 100 kW (136 KM).
LP
Jaka!
Tudi mi smo pred dilemo katero VTČ vgraditi v vozilo. Vozila ki smo si jih ogledali do sedaj (GV-V1) in so jih izdelovali različni nadgrajevalci so v glavnem imela vgrajeno VT črpalko UDOR. Zmogjivost omenjene črpalke je 100-120/min pri 50-60 bar. Po zagotovilih ki smo jih dobili je črpalka kvalitetna, pa tudi cena ni pretirana. Zato se bomo v našem društvu verjetno odločili za omenjeno črpalko.
Andrej
Tudi mi smo pred dilemo katero VTČ vgraditi v vozilo. Vozila ki smo si jih ogledali do sedaj (GV-V1) in so jih izdelovali različni nadgrajevalci so v glavnem imela vgrajeno VT črpalko UDOR. Zmogjivost omenjene črpalke je 100-120/min pri 50-60 bar. Po zagotovilih ki smo jih dobili je črpalka kvalitetna, pa tudi cena ni pretirana. Zato se bomo v našem društvu verjetno odločili za omenjeno črpalko.
Andrej
Z firmo UDOR in VTL črpalkami ima v Sloveniji daleč največ izkušenj Agromehanika Kranj, imajo tudi preskusni laboratorij kjer so te črpalke delale pod vsemi mogočimi obremenitvami in pogoji, še posebej v času, ko so tudi oni poskušali izdelovati podobne agregate za gasilce. Glede na to, da so blizu, bi jih bilo dobro obiskat
(na nove cenike pa čakamo tudi mi
)
lp DC
lp DC
Fantje !
Jaz sem vrgel samo kost z dilemo: kakšen max. tlak in kakšen pretok svetujejo tisti, ki imajo veliko izkušenj z intervencijami, pri katerih je uporaba VT črpalke primernejša kot uporaba MB
. Tudi mi smo pred dilemo: ali 50-60 bar in pretok cca 100 l/min, ali pa 100 bar in manjši pretok (30-40 l/min).
Tudi sam sem prišel do spoznanja, da glede črpalk UDOR nimam več pripomb. Zaupam strokovnjakom (hvala Drago). Vendar ima tudi ta firma kar nekaj različic črpalk (http://www.udor.it/uk/udor.asp).
Jaz sem vrgel samo kost z dilemo: kakšen max. tlak in kakšen pretok svetujejo tisti, ki imajo veliko izkušenj z intervencijami, pri katerih je uporaba VT črpalke primernejša kot uporaba MB
Tudi sam sem prišel do spoznanja, da glede črpalk UDOR nimam več pripomb. Zaupam strokovnjakom (hvala Drago). Vendar ima tudi ta firma kar nekaj različic črpalk (http://www.udor.it/uk/udor.asp).