Umikanje zaparkiranega vozila

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
Kobra

Umikanje zaparkiranega vozila

Odgovor Napisal/-a Kobra »

Živjo,

vprašal bi kako se imenuje oprema in če je komu poznan njen proizvajalec katera se uporablja in je vidna na posnetku od 2:26 ?

Drugače pa kaj storite gasilci v takem primeru in kakšne so sankcije?

Lep pozdrav
šestica
Kraj: Ljubljana

Odg: Umikanje zaparkiranega vozila

Odgovor Napisal/-a šestica »

GoJak - voziček za premikanje vozil.

Če se te vozičke uporabi je razlog nepravilno parkiranje na dovoznih poteh za int. vozila in na int. površinah. Ozrioma so starejše zasnovane poti okoli kakšnih blokov in ulic tako ozke in zaparkirane, da je skoraj nemogoče priti zraven. Takrat bi se lahko uporabili GoJak-i. Sankcionirajo pa lahko samo pristoje službe (policija, redarju,...).

Kako je v praksi bo pa kdo drug povedal kaj več.
Kobra

Hvala.

Se mi zdi omenjeno zelo praktična zadeva, saj je zadnja leta tudi na vaseh in njih ulicah dosti zaparkiranih poti in ulic.
Drugače pa se da omenjeni voziček pomoje narediti tudi sam.
Uporabniški avatar
trsta91
GE: PGD Banovci

Re: Umikanje zaparkiranega vozila

Odgovor Napisal/-a trsta91 »

Ja lahko si ga narediš sam, ampak je vprašanje, ko se bo med prestavljanjem nepravilno parkiranega vozila kaj pripetilo, boste pa potem kot društvo morali odgovarjali, ker nimate "ustrezne" opreme...
Denis Trstenjak
Poveljnik PGD Banovci I. kat
V SLOGI JE MOČ, NA POMOČ!
Kobra

Odg: Re: Umikanje zaparkiranega vozila

trsta91 napisal/-a:Ja lahko si ga narediš sam, ampak je vprašanje, ko se bo med prestavljanjem nepravilno parkiranega vozila kaj pripetilo, boste pa potem kot društvo morali odgovarjali, ker nimate "ustrezne" opreme...
Želiš povedati da mora zadeva biti homologirana?
Uporabniški avatar
tomser
GE: Pijava Gorica
Kraj: Pijava Gorica

Odgovor Napisal/-a tomser »

Če je naprava doma narejena in poškoduješ vozilo, bo vodja odgovarjal.
Če je naprava homologirana, napravo se nepravilno uporablja in poškoduješ vozilo, bo vodja odgovarjal.
Če je naprava homologirana, jo pravilno uporabljaš in poškoduješ vozilo, bo vodja odgovarjal.
Če nobene naprave ne uporabiš in vozilo "na roke" premakneš in poškoduješ, bo vodja odgovarjal.
Lahko, da bo vodja nosil le delno odgovornost - recimo v primeru, ko vozilo ovira intervencijo - toda kljub temu nosi odgovornost.
V skladu z Zakonom o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami in Zakonom o gasilstvu ima vodja intervencije pravico in dolžnost da odredi:
...
- odstranitev vozil in drugih ovir, ki onemogočajo uspešno intervencijo oziroma odvzem vode za gašenje;
...
Vodja intervencije ukrepe iz prvega odstavka te točke, ki povzročijo finančne posledice, odredi pisno. Če zaradi nastalih razmer ukrepa ni mogoče odrediti pisno, ga odredi ustno in pisno odredbo izda takoj, ko je to mogoče.
Kobra

Hvala za pojasnila.
Uporabniški avatar
trsta91
GE: PGD Banovci

Odgovor Napisal/-a trsta91 »

tomser napisal/-a:Če je naprava doma narejena in poškoduješ vozilo, bo vodja odgovarjal.
Če je naprava homologirana, napravo se nepravilno uporablja in poškoduješ vozilo, bo vodja odgovarjal.
Če je naprava homologirana, jo pravilno uporabljaš in poškoduješ vozilo, bo vodja odgovarjal.
Če nobene naprave ne uporabiš in vozilo "na roke" premakneš in poškoduješ, bo vodja odgovarjal.
Lahko, da bo vodja nosil le delno odgovornost - recimo v primeru, ko vozilo ovira intervencijo - toda kljub temu nosi odgovornost.
V skladu z Zakonom o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami in Zakonom o gasilstvu ima vodja intervencije pravico in dolžnost da odredi:
...
- odstranitev vozil in drugih ovir, ki onemogočajo uspešno intervencijo oziroma odvzem vode za gašenje;
...
Vodja intervencije ukrepe iz prvega odstavka te točke, ki povzročijo finančne posledice, odredi pisno. Če zaradi nastalih razmer ukrepa ni mogoče odrediti pisno, ga odredi ustno in pisno odredbo izda takoj, ko je to mogoče.
Ja sej vodja vedno odgovarja, ampak če je zadeva homologirana se lahko izgovarja na neustrezno opremo, če pa je doma narejeno, pa se lahko zagovarja samo na "Frančeka", ki je to skupaj zavaril :D (malo heca, malo resnice). Na pomoč!
Denis Trstenjak
Poveljnik PGD Banovci I. kat
V SLOGI JE MOČ, NA POMOČ!
Uporabniški avatar
Zbiljc
GE: Medvode
Kraj: Bojna linija

Re: Umikanje zaparkiranega vozila

Odgovor Napisal/-a Zbiljc »

Kaj pa se lahko poškoduje avto? Voziček oz hidravlika lahko popusti, avto je pa s tem spet na svojih kolesih? Če ga boš opraskal ali butnil, pa ni kriv "Franček, ki je to varil".
Kar se govori za mojim hrbtom, je vzpodbudno, saj so tisti, ki govorijo, vedno vsaj korak za menoj
Odgovori