že dlje časa berem tale forum o borbi med GEŠP in NEGEŠP enotami. Mislim da zaradi slovenske foušije ne bomo prišli temu do dna.
Razlog moje registracije na forum pa tiči drugje.
Smo enota nižje kategorije (II.) z občino je bil že pred leti podpisan plan aktiviranja na vse dogodke v občini, tudi na prometne nesreče kjer pa v skladu z alarmiranjem posreduje kot vodilna enota GEŠP enota.
Tukaj se pa stvari začnejo zatikati.
Jaz kot večkratni vodja intervencije/enote v našem društvu vedno pred odhodom vozila iz garaže preverim da so vsi operativci primerno oblečeni da imam zraven dovolj usposoblenega kadra z opravljenim zdravniškim pregledom,....
Ob prihodu na kraj se pa nemalokrat zgražam kako opremljena na kraj pride naša GEŠP enota. Zgornji del jakne, spodaj kavbojke ali poleti kratke hlače, čelada mogoče ja mogoče ne, tudi obuja je odvisna od ure v dnevu (natikači, adidaski, tahmašni čevlčki).... Tudi povprečna starost operativca na kateri izmed intervencij je včasih blizu 70let, čeprav v zadnjem času je teh veteranov malo na intervencijah se pa še najde kakšen. Da o tehničnih posegih ne govorim. Stabilizacija vozila? kaj je to? Vse napol in šalabazjersko... Zgražamo se ob posnetkih tehničnih posegov na avtomobilih v rusiji, indoneziji, indiji in nevem iz kje še... a dogajajo se nam pred nosom.

No tudi pri drugih vrstah intervencij ni drugače, IDA so jim tuji, tudi varovanje pri delu na strehi,... skratka kot enota višje kategorije bi nam mogli bit za vzgled, ne pa da se na njih učimo kako se določenih stvari ne počne.
Da o odnosu njih do nas ne govorim. Imajo se za nadgasilce vseh zmožnosti ostali gasilci pa smo za veselice in "trodelca".
Že večkrat sem jim na lep način omenil, da naj pazijo na svojo varnost, na ugled gasilcev kako so oblečeni ker je vsepolno raje s mobilniki in fotografije lahko hitro zaokrožijo po spletu, pa se dobil nazaj češ, da naj se ne vpikujem v njihovo delo, naj se zase brigam in naj za svoje gasilčke poskrbim, ter da naj ne hodim na NJIHOVE intervencije če ne mislim goflje zapret.
Kaj naj storim? na koga naj se obrnem? Kdo je pristojen da ukrepa? Vsekakor bi zadevo rad rešil na čimbolj miren način brez galame.
Ali lahko jaz kot vodja neGEŠP enote stopim do vodje GEŠP in rečem, da določenega gasilca umakne, ker pa tudi sam kot vodja ni nikoli oblečen kot je treba, ali lahko zahtevam da se primerno obleče oziroma da vodenje prepusti kateremu od svojih gasilcev ki je tudi usposobljen za vodenje.
Verjamem da niso vse enote GEŠP take, in vem da tudi med "navadnimi" PGDji se najdejo še večji biseri kar se tiče opreme, znanja in obnašanja, ampak glede na to da so GEŠP enota se pa verjetno lahko od njih pričakuje več znanja in primernega obnašanja, sploh pa pri intervencijah za katere so PLAČANI!