POSEBNA PRAVILA GASILSKE SLUŽBE
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
-
RomanB
- GE: PGD Repnje-Dobruša
- Kraj: Vodice
- Kontakt:
Re: POSEBNA PRAVILA GASILSKE SLUŽBE
a) Da namestnik oz. podpoveljniki naj bi bili GČ.
b) Ker pač ne moreš zagotoviti pravil, da bi bil namestnik GČ z V. stopnjo izobrazbe, boš pač dal NGČ-ja. Ker s tem že kršiš pravila, je praktično vseeno ali ima ta NGČ V. ali manjšo stropnjo.
c) Jaz bi rekel, da lahko.
d) To pa ne vem, testiraj v Vulkanu, če ga spusti skozi potem pomoje ni problema.
b) Ker pač ne moreš zagotoviti pravil, da bi bil namestnik GČ z V. stopnjo izobrazbe, boš pač dal NGČ-ja. Ker s tem že kršiš pravila, je praktično vseeno ali ima ta NGČ V. ali manjšo stropnjo.
c) Jaz bi rekel, da lahko.
d) To pa ne vem, testiraj v Vulkanu, če ga spusti skozi potem pomoje ni problema.
Odg: POSEBNA PRAVILA GASILSKE SLUŽBE
Našel sem še eno cvetko v PPGSPG. In sicer pod točko 2.1 o gasilskem pripravniku. In sicer:
Torej če jaz to prav razumem lahko član s 16. letom gre na intervencijo čeprav nima opravljenega še nobenega usposabljanja in teoretično je možno da ne ve niti kaj je C cev.Gasilski pripravnik je član prostovoljnega gasilskega društva v starosti od 16. do 18. leta oziroma nad 18 let v času strokovnega usposabljanja in priprave za operativnega gasilca.
Gasilski pripravnik, lahko prostovoljno sodeluje v gasilskih intervencijah pri nalogah, ki so v skladu s programom pripravništva ter niso življenjsko in zdravju nevarna. Dela opravlja pod nadzorom.
-
s secnik
Seveda lahko gre,glede na navodila se mu ne more nič zgoditi,lahko pa vidi in spozna več, kot na vseh tečajih skupaj.
Mora imeti najmanj čin GČ. Je pa res, da so po mojem mnenju ti PPGS zelo nejasna, saj je zapisano, da gasilski vodje in njihovi namestniki. Jaz to razumem tako, da so morajo enake pogoje izpolnjevati samo tisti ki dejansko opravljajo fukcijo namaestnika. Tudi pri nas smo ravno pri teh volitvah tuhtali kakšno gasilsko izobrazbo mora imeti podpoveljnik?? Zaključek je bil, sicer ne vem če pravilen, da PPGS eksplicitno ne definirajo gasilske izobrazbe za podpoveljnik, še posevno ne v primeru če ta istočasno ne opravlja funkcije gasilske vodje (vodja enot, vodnik, itd.)dexter napisal/-a: a) točka 4.42: Za opravljanje gasilske službe morajo imeti gasilski vodje in njihovi namestniki naslednjo temeljno strokovno usposobljenost : poveljnik PGD I. in II. kategorije: čin »gasilski častnik«,
Iz tega sklepam, da mora imeti tudi namestnik poveljnika pgd najmanj čin GČ. Ali ni bilo nekoč dovolj NGČ?
Namestnik mora imeti čin GČ, ki mora biti V.st, če je čin pridobil po letu 2010. Kaj se zgodi če takega kandidata ni, potem mora poveljnik višjega poveljstva (občinski če je, ali GZ), ki mora tudi za namestnika dati svoje soglasje, napisat če je lahko in pod kakšnimi pogoji. Se pa strinjam da so ta PPGS v tej točki čisto mim. Me prav zanima koliko društev bo ob teh volitvah uspelo sestavt poveljstvo čisto po PPGS.dexter napisal/-a: b) točka 4.43: Za opravljanje funkcij poveljnika, namestnika in podpoveljnika PGD je potrebna najmanj V. stopnja izobrazbe.
V primeru, da pgd nima kandidata za namestnika poveljnika ki bi bil GČ, sta pa 2 kandidata NGČ se mora verjetno upoštevati, da je primeren samo tisti z V. stopnjo?
DAdexter napisal/-a: c) točka 4.43: Za opravljanje funkcije poveljnika in drugih gasilskih vodij v poveljstvu GZ je potrebna splošna izobrazba V. stopnje. Ali je potem lahko podpoveljnik nekdo, ki ima zgolj III. stopnjo splošne izobrazbe vendar ima čin GČ, ki ga je opravil nekega davnega leta? Sicer vem, da v točki 4.43 piše Posebna pravila gasilske službe prostovoljnih gasilcev o zahtevani splošni izobrazbi se uporabljajo za gasilske vodje, ki so si strokovno gasilsko izobrazbo pridobili po dnevu objave teh pravil.
Teoretično mislim da imaš prav. Tudi ni treba, da je 10 let, zadostuje že 3 leta. Bi pa potem tak VGČ, če ima slučajno ambicije, ne bi mogel kandidirat za poveljnika GZ, saj ga ne izpolnjuje pogoja splošne izobrazbe.dexter napisal/-a: d) točka 5.5.
Tečaj za člane višjih poveljstev lahko opravi kandidat, ki ima:
- opravljen izpit za vodjo enot in ima najmanj 3 leta aktivnega staža kot poveljnik gasilskega društva;
- najmanj 2 leti od izpita za vodjo enot in najmanj VII. stopnjo splošne šolske izobrazbe;
- najmanj 4 leta od izpita za vodjo enot in najmanj VI. stopnjo splošne šolske izobrazbe;
- najmanj 7 let od izpita za vodjo enot in najmanj V. stopnjo splošne šolske izobrazbe;
Torej lahko ta isti (glede na prvo točko kjer ni zahtevana izobrzaba) z III. stopnjo splošne izobrazbe opravi tečaj za VGČ, saj je GČ in recimo 10 let poveljnik PGD? Nekdo, ki pa ima zdaj IV stopnjo pa ne more opraviti niti tečaja za GČ?
-
slavc1
Odg: Re: POSEBNA PRAVILA GASILSKE SLUŽBE
Vseeno sem pa jaz mnenja, da v tem primeru manj kršiš pravila, če je namestnik tisti NGČ, ki ima V. stopnjo izobrazbe, saj s tem kršiš pravila samo glede temeljne strokovne usposobljenosti, ne kršiš pa pravil glede stopnje splošne izobrazbe. Poleg tega mora poveljnik višjega poveljstva dati soglasje in neke pogoje. In ta pogoj je, da mora npr. NGČ opravit tečaj za GČ v recimo 2 letih. In tisti NGČ, ki ima zgolj III. stopnjo ga ne more.RomanB napisal/-a:a) Da namestnik oz. podpoveljniki naj bi bili GČ.
-
RomanB
- Kontakt:
Da. Imaš prav.
Bom moje vprašanje zastavil kar pod tole temo, ko je že govora o gasilskih poveljnikih društev in njihovi izobrazbi, čeprav bi jo lahko mirne vesti uvrstil tudi pod temo saj ni res pa je. Stvar je sledeča, da sem danes malo brskal po vulkanu in gledal pogoje za udeležbo na različnih usposabljanjih. Zasledil sem da se usposabljanja za vodjo enot (čin GČ) lahko udeležiš pod naslednjimi pogoji:
Osnovni pogoji:
• tečaj za vodjo enote pred vsaj 2 letoma in
• najmanj 5. stopnja splošne šolske izobrazbe
ali
• najmanj 6. stopnja splošne šolske izobrazbe in
• vsaj 3 leta od opravljenega nadaljevalnega tečaja za gasilca
Do tu vse lepo in prav. Nakar sem šel gledati pogoje za udeležbo na tečaju za poveljnika gasilskega društva, ki so sledeči:
Osnovni pogoji:
• tečaj za vodjo enot pred vsaj 1 letom in
• 3. stopnja splošne šolske izobrazbe
ali
• tečaj za vodjo enot pred vsaj 5 leti
Se pravi, da če si GČ že od prej kljub 3.stopnji splošne izobrazbe sploh ni problem se udeležiti tečaja za poveljnika društva.
Mislim, da bi bilo smiselno te pogoje malo popraviti, da bi bili sledeči:
Tečaj za vodjo enot (čin GČ)
Osnovni pogoji:
• najmanj 3. stopnja splošne šolske izobrazbe
ali
• najmanj 5. stopnja splošne šolske izobrazbe in
ter za tečaj poveljnika društva
Osnovni pogoji:
• 5. stopnja splošne šolske izobrazbe
ali
Tako bi vsi gasilci, kljub 3.stopnji splošne izobrazbe lahko napredovali do čina GČ in posledično tudi prevzemali operativno vodstvo v društvu.
Upam, da bodo kateri od vodilnih videli to cvetko in jo tudi popravili.
Sedaj se bo kateri od pametnjakovičev oglasil in pametoval, da bi moral pa v šolo hoditi, če hočem na tečaj za vodjo enot. Brez skrbi, sam imam 7.stopnjo splošne izobrazbe, samo me pa jezi, ker zaradi te 5.stopnje izgubljamo gasilce, ki bi lahko bili zelo dobri vodje enot.
LP, Andrej
Osnovni pogoji:
• najmanj 5. stopnja splošne šolske izobrazbe
ali
• najmanj 6. stopnja splošne šolske izobrazbe in
Do tu vse lepo in prav. Nakar sem šel gledati pogoje za udeležbo na tečaju za poveljnika gasilskega društva, ki so sledeči:
Osnovni pogoji:
• 3. stopnja splošne šolske izobrazbe
ali
Se pravi, da če si GČ že od prej kljub 3.stopnji splošne izobrazbe sploh ni problem se udeležiti tečaja za poveljnika društva.
Mislim, da bi bilo smiselno te pogoje malo popraviti, da bi bili sledeči:
Osnovni pogoji:
ali
ter za tečaj poveljnika društva
Osnovni pogoji:
• 5. stopnja splošne šolske izobrazbe
ali
Tako bi vsi gasilci, kljub 3.stopnji splošne izobrazbe lahko napredovali do čina GČ in posledično tudi prevzemali operativno vodstvo v društvu.
Upam, da bodo kateri od vodilnih videli to cvetko in jo tudi popravili.
Sedaj se bo kateri od pametnjakovičev oglasil in pametoval, da bi moral pa v šolo hoditi, če hočem na tečaj za vodjo enot. Brez skrbi, sam imam 7.stopnjo splošne izobrazbe, samo me pa jezi, ker zaradi te 5.stopnje izgubljamo gasilce, ki bi lahko bili zelo dobri vodje enot.
LP, Andrej
Vice-commander of voluntary fire fighting association Rut-Grant!
- Peter
- Upravnik

- GE: Zabreznica
- Kraj: Breznica
- Kontakt:
TUP so bili sprejeti 2007, pred sprejetjem sprememb PPGSPG leta 2010. Da pa se nekaj spremeni, pa na GZS traja in traja in traja...
J.Andrej
Se popolnoma strinjam ,da bi bilo te pogoje potrebno malo prevetrit,kajti pogoje in pravila postavljajo in pripravljajo ljudje ,ki nimajo ali nočejo imet razumevanja za gasilstvo.Ko so bila ta pravila še v povojih in smo nanje lahko dali tudi pripombe ,sem sam preko društva in potem preko GZ predlagal nekaj sprememb in med drugimi tudi glede splošne izobrazbe in pogojev pa ti povem ,da je bil ves trud vržen stran.Bilo bi smiselno ,da ko se že nekaj pripravlja in ko so že podane pripombe ,se povabi poleg naših vrlih predstavnikov ,ki očitno samo prikimavajo tudi nekaj poveljnikov društev različnih kategorij in iz različnih GZ ,kajti povsod nimamo ali nimajo enakega kadra pa še iz praktičnega vidika bi lahko izvedeli kakšno dobro novico oziroma predlog.Žal sam sem poveljnik društva in tudi sam sem šel skozi sito na sprejemnih izpitih za ČVP in moram rečt pa čeprav težko ,da z takim zaostrovanjem pogojev neke perspektive v gasilstvu ne vidim.Morda se mi usliši tiha želja ,da bo novo izvoljeno vodstvo GZS res novo in bo imelo več posluha za nas gasilce ,ki smo poleg ostalih služb ZiR res še edini v tako velikem sestavu ,da lahko komu še pomagamo.
Se popolnoma strinjam ,da bi bilo te pogoje potrebno malo prevetrit,kajti pogoje in pravila postavljajo in pripravljajo ljudje ,ki nimajo ali nočejo imet razumevanja za gasilstvo.Ko so bila ta pravila še v povojih in smo nanje lahko dali tudi pripombe ,sem sam preko društva in potem preko GZ predlagal nekaj sprememb in med drugimi tudi glede splošne izobrazbe in pogojev pa ti povem ,da je bil ves trud vržen stran.Bilo bi smiselno ,da ko se že nekaj pripravlja in ko so že podane pripombe ,se povabi poleg naših vrlih predstavnikov ,ki očitno samo prikimavajo tudi nekaj poveljnikov društev različnih kategorij in iz različnih GZ ,kajti povsod nimamo ali nimajo enakega kadra pa še iz praktičnega vidika bi lahko izvedeli kakšno dobro novico oziroma predlog.Žal sam sem poveljnik društva in tudi sam sem šel skozi sito na sprejemnih izpitih za ČVP in moram rečt pa čeprav težko ,da z takim zaostrovanjem pogojev neke perspektive v gasilstvu ne vidim.Morda se mi usliši tiha želja ,da bo novo izvoljeno vodstvo GZS res novo in bo imelo več posluha za nas gasilce ,ki smo poleg ostalih služb ZiR res še edini v tako velikem sestavu ,da lahko komu še pomagamo.
Gasilec znanja ne proda , ampak ga podari.
NA POMOČ !
NA POMOČ !
-
RomanB
- Kontakt:
In potem bi imeli 19 let stare častnike? Tečajev za vodjo skupine in enote pa še povohali nebi.J.Andrej napisal/-a: Mislim, da bi bilo smiselno te pogoje malo popraviti, da bi bili sledeči:
Osnovni pogoji:
ali
Moje mnenje, ki ga že dolgo zagovarjam - pogoj za vodjo enot bi naj bila najmanj IV. stopnja šolske izobrazbe in opravljen tečaj za vodjo enote pred najmanj dvema letoma, oziroma najmanj VI. stopnja šolske izobrazbe in opravljen tečaj za vodjo skupine pred najmanj dvema letoma.
Največja tema v življenju je nevednost in žal tudi neumnost .
RomanB se strinjam s tabo, imaš prav. V mojem postu sem želel le opozoriti, da je pogoj za udeležbo na tečaju za vodjo enot 5. stopnja izobrazbe, medtem ko je pogoj za udeležbo na tečaju za poveljnika društva 3.stopnja izobrazbe, kar pa izključuje eno z drugim. Veliko bolj smiselne pogoje je navedel Tona in se popolnoma pridružujem njegovemu mnenju.
Imam pa še en bolj revolucionaren predlog in sicer ta, da se splošne izobrazbe sploh nebi upoštevalo, ampak bi se upoštevalo zgolj samo gasilsko izobrazbo, kjer pa nebi smelo biti dopuščeno preskakovanje tečajev in s tem tudi činov.
Na primer:
- z 18-imi leti bi nekdo lahko naredil osnovni in nadaljevalni tečaj za gasilca in tako napredoval v čin gasilca,
- po recimo dveh letih v činu gasilca bi se lahko udeležil tečaja za vodjo skupine in napredoval v čin višji gasilec,
- nato bi spet po dveh letih v činu višji gasilec se lahko udeležil tečaja za vodjo enote in napredoval v čin nižji gasilski častnik,
- nato recimo po treh letih v činu NGČ bi se lahko udeležil tečaja za vodjo enot in tako napredoval v čin GČ.
Tako bi se rešili preskakovanja činov in tudi ne bi imeli GČ-jev z 19-imi leti, kot je ugotovil RomanB. Sicer nisem prepričan, ampak mislim da pri gorski, jamarski in podvodni reševalni službi nimajo nikjer omejitve glede splošne izobrazbe, ampak štejejo le tečaji in specialnosti, ki jih opravijo v okviru posamezne reševalne službe.
LP, Andrej
Imam pa še en bolj revolucionaren predlog in sicer ta, da se splošne izobrazbe sploh nebi upoštevalo, ampak bi se upoštevalo zgolj samo gasilsko izobrazbo, kjer pa nebi smelo biti dopuščeno preskakovanje tečajev in s tem tudi činov.
Na primer:
- z 18-imi leti bi nekdo lahko naredil osnovni in nadaljevalni tečaj za gasilca in tako napredoval v čin gasilca,
- po recimo dveh letih v činu gasilca bi se lahko udeležil tečaja za vodjo skupine in napredoval v čin višji gasilec,
- nato bi spet po dveh letih v činu višji gasilec se lahko udeležil tečaja za vodjo enote in napredoval v čin nižji gasilski častnik,
- nato recimo po treh letih v činu NGČ bi se lahko udeležil tečaja za vodjo enot in tako napredoval v čin GČ.
Tako bi se rešili preskakovanja činov in tudi ne bi imeli GČ-jev z 19-imi leti, kot je ugotovil RomanB. Sicer nisem prepričan, ampak mislim da pri gorski, jamarski in podvodni reševalni službi nimajo nikjer omejitve glede splošne izobrazbe, ampak štejejo le tečaji in specialnosti, ki jih opravijo v okviru posamezne reševalne službe.
LP, Andrej
Vice-commander of voluntary fire fighting association Rut-Grant!
-
RomanB
- Kontakt:
Ne vem, ampak v zadnjih nekaj letih odkar spremljam razpise za tečaje in imam na voljo, da pregledujem Vulkan, še nisem zasledil tečaja za poveljnika društva. Mislim, da je tečaj neaktiven in ga je zamenjal tečaj za vodje intervencij?
-
s secnik
J.Andrej,
Tvoj predlog takoj podprem.Recimo, za v parlament ne rabiš nobene izobrazbe,za gasilstvo jo pa zahtevajo.Jaz trdim,da Ne more en filozof vodit intervencije,en tesar jo pa lahko,ampak naši vodilni trdijo drugače.Tako dolgo se bomo afnali,da bo na oblast prišla ekipa študiranih levorokcev,potem pa bo sledila streznitev.Potrebovali bomo desetletja,da bomo stvari spravili v red.
Tvoj predlog takoj podprem.Recimo, za v parlament ne rabiš nobene izobrazbe,za gasilstvo jo pa zahtevajo.Jaz trdim,da Ne more en filozof vodit intervencije,en tesar jo pa lahko,ampak naši vodilni trdijo drugače.Tako dolgo se bomo afnali,da bo na oblast prišla ekipa študiranih levorokcev,potem pa bo sledila streznitev.Potrebovali bomo desetletja,da bomo stvari spravili v red.
za parlament je recim ores ne rabiš. ma bi se ti šel zdravit (ali pa na operacijo) dohtorju brez izobrazbe? ali pa kakemu mazaču popravljati zobe?s secnik napisal/-a:J.Andrej,
pravilno je, da se nekje pričel delati red oz. malo bolj zaostrovati pogoje. Ne vem pa, če je to pravilno za (vsaj) društva I in II kategorije.