Kaj smo naučili enote 1. kategorije ?
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
- Gregor K.
- moderator

- Kraj: Nekje na poti...
- Kontakt:
Odg: Kaj smo naučili enote 1. kategorije ?
No če sem Oskarja v svoji prvi objavi malo na križeka pribil, se pa tule povsem strinjam. Z vsem, poudariti pa velja odebeljeni tekst. Izvažati na dogodek, ki ni v domeni enote in brez ustrezne opreme lahko ima hujše posledice kot si kdo misli. Tudi na sodelujoče gasilce.
Sicer pa - kot je Oskar dejal - ReCO ima v SPIN-u možnost označiti, kako je bila enota aktivirana. Ali jo je aktiviral ReCO, CORS ali drugače. In po načinu ali telefonsko, preko osebnega klica(pozivniki), sirene, je bilo aktivirano drugače (avtomatski javljalniki) ali je šlo za samoaktiviranje (recimo enota sama zazna dogodek).
Treba je brati zakonodajo na tem področju, to pa je rak rana lahko rečem večine gasilskih vodij.
Ne se pa hecat in izvozit na prometno brez predhodne ali sočasne aktivacije GEŠP, ker boste sami sebe obesili za jajca če se kaj zalomi...
Sicer pa - kot je Oskar dejal - ReCO ima v SPIN-u možnost označiti, kako je bila enota aktivirana. Ali jo je aktiviral ReCO, CORS ali drugače. In po načinu ali telefonsko, preko osebnega klica(pozivniki), sirene, je bilo aktivirano drugače (avtomatski javljalniki) ali je šlo za samoaktiviranje (recimo enota sama zazna dogodek).
Treba je brati zakonodajo na tem področju, to pa je rak rana lahko rečem večine gasilskih vodij.
Ne se pa hecat in izvozit na prometno brez predhodne ali sočasne aktivacije GEŠP, ker boste sami sebe obesili za jajca če se kaj zalomi...
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)
In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...
http://www.facebook.com/pgdokonina
In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...
http://www.facebook.com/pgdokonina
- Peter
- Upravnik

- GE: Zabreznica
- Kraj: Breznica
- Kontakt:
Re: Kaj smo naučili enote 1. kategorije ?
Objava o kateri je govoril Oskar je tukaj, vendar ni več aktualna, kot sem omenil že na koncu objave. Omenjeni člen ZVPNDN je spremenjen in ne omenja več gasilske enote, policija je pa še vedno notri
. Sicer pa gasilsko enoto še vedno najdemo med kazenskimi določbami
Samoaktiviranje pa je omenjeno v Pravilniku o obveščanju in poročanju v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, kjer v 7. členu piše:ZVPNDN napisal/-a:(1) Z globo od 1.300 do 14.000 eurov se kaznuje pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, za prekršek:
1. če ne obvesti najbližjega centra za obveščanje, policije ali najbližje gasilske enote o nevarnosti naravne ali druge nesreče takoj, ko jo opazi ali ko zanjo zve kako drugače (4. člen)
in še 30. člen:2) Vodja intervencije oziroma poveljujoči gasilski ali drugi enoti, se mora ob samoaktiviranju ali prvi vzpostavitvi zveze s pristojnim regijskim centrom za obveščanje, identificirati oziroma predstaviti.
Gasilska enota, ki se samoaktivira z gasilskim znakom, mora o tem brez odlašanja obvestiti pristojni regijski center za obveščanje.
Odg: Re: Kaj smo naučili enote 1. kategorije ?
In imamo črno na belem...
=D
- mundat
- GE: Gornja Radgona
- Kraj: PGD Gor. Radgona
....glejte....itak je govor predvsem o prometnih....( ker za požare je itak lokalno društvo aktivirano )....delajte kar hočete....izvažajte....meni je tak vseeno....upam, pa da ste pripravljeni na to, kar vas lahko čaka na prometnih...ni vedno "luštno"...predvsem pol, ko vse pride za tabo....verjamte mi...ko se oče "dere" nad mrtvim telesom svoje hčerke da naj ustane in se neha zajebavat...ko slišiš vse krike obupa svojcev ali soudeležencev ko izvejo da je nekdo mrtev....me zanima kakšen interes bi še meli pol tako na veliko izvažat. Marsikdo na to ni pripravljen.
So enote, za ketere je smiselno sočasna aktivacija z GEŠP-om, ker morda ima GEŠP enota daljši čas prihoda do kraja intervencije...za ostale pa jaz ne vidim smisla...v dosti primerih bo GEŠP enota prej prišla na kraj nesreče, kot pa lokalna. Zakaj? Zato ker izvozi v 3 minutah, društva 1 kategorije pa imajo po zakonu 15 minut. Marsikatere enote imajo samo 1,2 ali mogoče 3 pozivnike...
Lahko me zdaj živega pojeste zaradi mene...tako je pač moje mnenje. Sicer pa smo itak spet zašli iz teme...žal mi je, ker sem pri tej debati edini "GEŠP-ovec" ki se oglaša...
So enote, za ketere je smiselno sočasna aktivacija z GEŠP-om, ker morda ima GEŠP enota daljši čas prihoda do kraja intervencije...za ostale pa jaz ne vidim smisla...v dosti primerih bo GEŠP enota prej prišla na kraj nesreče, kot pa lokalna. Zakaj? Zato ker izvozi v 3 minutah, društva 1 kategorije pa imajo po zakonu 15 minut. Marsikatere enote imajo samo 1,2 ali mogoče 3 pozivnike...
Lahko me zdaj živega pojeste zaradi mene...tako je pač moje mnenje. Sicer pa smo itak spet zašli iz teme...žal mi je, ker sem pri tej debati edini "GEŠP-ovec" ki se oglaša...
PGD Gornja Radgona IV. kategorija
Gasilska enota širšega pomena
predsednik društva
predsednik društva
mundat a vi pa ker ste GEŠP ste pa imuni na to ?
- mundat
- GE: Gornja Radgona
- Kraj: PGD Gor. Radgona
ne...niti slučajno nismo imuni na to....verjami mi! In tudi če ti kdo reče "se navadiš" ... nikoli se ne navadiš.
PGD Gornja Radgona IV. kategorija
predsednik društva
predsednik društva
To, Oskar! To "trobim" vsakič, ko pride debata o kakšni nesreči.Oskar napisal/-a: Nekaj si je potrebno zapomniti, nekaj kar ni napisano v nobenem zakonu in drži kot pribito: Za gasilca ni hujšega kot to, da prideš na kraj dogodka in ne moreš pomagati !! (nimaš prave opreme, nimaš dovolj ljudi, tehnike, znanja itd..)
Mundat, ne, "navadiš" se ne, ravno tako ne, kot mrtvake v banjah, spalnicah, na kavču, obešence, utopljence... Večinoma je bilo pri nas tako, da so aktivirali lokalno društvo, ko pa je bilo videt, da je opravka z mrtvimi, je bila pa poklicana OE...
Kar se govori za mojim hrbtom, je vzpodbudno, saj so tisti, ki govorijo, vedno vsaj korak za menoj
-
RomanB
- GE: PGD Repnje-Dobruša
- Kraj: Vodice
- Kontakt:
No, če se mene vpraša je to o mrtvih ljudeh odvisno od človeka in ne od velikosti enote.
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Da se tema ne podvaja ostanimo pri izobraževanju na način, ki ga je prikazalo PGD Pršetinci. Da je tam vse skupaj razgledalo bolj tragikomično smo že ugotovili. Ugotavljamo pa lahko, da so tudi tehnični postopki reševanja prisotni pri veliko požarih. Torej je potrebno določeno znanje tudi pri improvizaciji. O tem bo več v reviji 112 kjer se pripravlja neka novost. O tem pozneje
prosim ostanimo v tej smeri
moderator
Sedaj pa na TV Slovenija da malo povem kako se gasi avto "!!
prosim ostanimo v tej smeri
moderator
Sedaj pa na TV Slovenija da malo povem kako se gasi avto "!!
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kraj: Topole
- Kontakt:
Kje se bo pa to dalo pogledat?Oskar napisal/-a: Sedaj pa na TV Slovenija da malo povem kako se gasi avto "!!
Ampak, Oskar, tole vajo potresa je pa vseeno bolje brez zvočnikov gledat
LP
Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kontakt:
Janez, Včeraj na Dobro jutro TV SLO1 so me povabili da malo povem kakšen gasilnik kupiti za avto, pa kako gasiti itd.. ampak kratek čas je bil , pa še dva klica gledalcev smo sprejeli, tak da, naredil sem koliko se je dalo. 
http://tvslo.si/predvajaj/dobro-jutro-2 ... 155941358/Oskar napisal/-a:Janez, Včeraj na Dobro jutro TV SLO1 so me povabili da malo povem kakšen gasilnik kupiti za avto, pa kako gasiti itd.. ampak kratek čas je bil , pa še dva klica gledalcev smo sprejeli, tak da, naredil sem koliko se je dalo.
oskar, si povedal kar veliko v tem času in predvsem praktično uporabnega. najbolj mi je pa zaključek o eksplozijah bil všeč.
komentar bi dodal samo, da "koca" ni vsesplošno znan izraz, sploh za kraje z več sonca in burjo ... že ki si bil na RTV SLO ....
komentar bi dodal samo, da "koca" ni vsesplošno znan izraz, sploh za kraje z več sonca in burjo ... že ki si bil na RTV SLO ....
A. Suban
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kontakt:
saj sem rekel tudi odejica !!
kolega me je opozoril da predsednik vlade ne sprjema zakonov ampak parlament. Tudi tu sem se izvlekel saj sem rekel ...bi poskušal sprejeti...
ker smo v forumu izobraževanje nisva tako strašno zašla. Kot je videt smo vajo potres obdelali kar na široko !
kolega me je opozoril da predsednik vlade ne sprjema zakonov ampak parlament. Tudi tu sem se izvlekel saj sem rekel ...bi poskušal sprejeti...
ker smo v forumu izobraževanje nisva tako strašno zašla. Kot je videt smo vajo potres obdelali kar na široko !
Najprej čestitam, povedal si zelo veliko v tako kratkem času. Vidim da se zapletate izraze, ni važno kdo sprejema zakone, važno je da tudi če ni zakona, da nam zdrava pamet pove da je potrebno imeti gasilnike v vozilu- vsaj tisti, ki smo gasilci, da ga imamo....Oskar napisal/-a:saj sem rekel tudi odejica !!