Predsednik po 63 letu
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odg: Predsednik po 63 letu
Tudi jaz sem se že to spraševal, nisem posebej raziskoval, a me res zanima od kje je prišlo pet letno mandatno obdobje. Če primerjamo s politiko so skoraj vsi mandati štiri leta, no razen za predsednika republike.
Saj si lahko v statut zapišite da traja mandat voljenih organov kaj pa vem - 2 leti in polgapi napisal/-a:Tudi jaz sem se že to spraševal, nisem posebej raziskoval, a me res zanima od kje je prišlo pet letno mandatno obdobje. Če primerjamo s politiko so skoraj vsi mandati štiri leta, no razen za predsednika republike.
To mi je popolnoma jasno, a očitno takrat je bil čas zato ni nikomur prišlo na misel. Hočem povedat nekaj drugega. Večina PGD-jev je statute, pač po liniji najmenjšega odpora, povzela po vzorcu, ki ga je pripravila GZS. To me zanima, zakaj so v vzorec zapisali da je mandatna doba 5 let, kje je razlog?Primoz napisal/-a:Saj si lahko v statut zapišite da traja mandat voljenih organov kaj pa vem - 2 leti in polgapi napisal/-a:Tudi jaz sem se že to spraševal, nisem posebej raziskoval, a me res zanima od kje je prišlo pet letno mandatno obdobje. Če primerjamo s politiko so skoraj vsi mandati štiri leta, no razen za predsednika republike.
pred leti je bila mandatna doba 4 leta. vmes, nekje v devetdesetih letih se je nek funkcionar očitno želel dalj časa obdržati na površju in je predlagal dobo 5 letgapi napisal/-a:To mi je popolnoma jasno, a očitno takrat je bil čas zato ni nikomur prišlo na misel. Hočem povedat nekaj drugega. Večina PGD-jev je statute, pač po liniji najmenjšega odpora, povzela po vzorcu, ki ga je pripravila GZS. To me zanima, zakaj so v vzorec zapisali da je mandatna doba 5 let, kje je razlog?Primoz napisal/-a:Saj si lahko v statut zapišite da traja mandat voljenih organov kaj pa vem - 2 leti in polgapi napisal/-a:Tudi jaz sem se že to spraševal, nisem posebej raziskoval, a me res zanima od kje je prišlo pet letno mandatno obdobje. Če primerjamo s politiko so skoraj vsi mandati štiri leta, no razen za predsednika republike.
Mi tisto predlogo od GZS fajn preštudiramo in 'po naše' dodelamo
Kaj pa če bi si kdo prebral "POSEBNA PRAVILA GASILSKE SLUŽBE PROSTOVOLJNIH GASILCEV" ?
Objavljena so na http://www.gasilec.net/uploads/datoteke ... stopis.doc
Mislim da govorite o tem in je vse že napisano.
Med drugim piše tudi tole:
Vsi gasilski vodje so izvoljeni za dobo 5 let. Mandatna doba se šteje od posameznega Kongresa GZS do naslednjega Kongresa.
ter
2.3 Veteran
Na podlagi Zakona o gasilstvu postane veteran operativni član po dopolnjenem 63. letu, operativna članica pa po 55. letu starosti. Operativni član, ki opravlja voljeno funkcijo in ima še manj kot dve leti do konca mandata, opravlja to funkcijo do konca mandata.
Veteran lahko glede na svojo zdravstveno in fizično sposobnost opravlja naloge na organizacijskem in preventivnem področju, na operativnem pa samo naloge svetovalne, izobraževalne in vzgojne narave.
Vsi gasilski vodje so izvoljeni za dobo 5 let. Mandatna doba se šteje od posameznega Kongresa GZS do naslednjega Kongresa.
ter
2.3 Veteran
Na podlagi Zakona o gasilstvu postane veteran operativni član po dopolnjenem 63. letu, operativna članica pa po 55. letu starosti. Operativni član, ki opravlja voljeno funkcijo in ima še manj kot dve leti do konca mandata, opravlja to funkcijo do konca mandata.
Veteran lahko glede na svojo zdravstveno in fizično sposobnost opravlja naloge na organizacijskem in preventivnem področju, na operativnem pa samo naloge svetovalne, izobraževalne in vzgojne narave.
Gasilci smo čudne žvali! Ko drugi spijo mi na pomoč hitimo!
Torej veliko sreče z iskanjem "mandatarjev", ki se bodo v današnjih časih zavezali za opravljanje dela za 5 let. Sam mislim, da bi bil lep ukrep, če bi sprejeli, kot je bilo recimo že predlagano, da se mandat določi za eno leto in se osebo ponovno izvoli ali pa zamenja na rednem letnem občnem zboru. Pa bodisi naj bo star 63 let ali pa 25. Pa še hitreje bi se koga lahko zamenjalo, če ne dela dobro, ne pa da se čaka 5 let, da mu mine mandat, potem pa se zaseda o tem. Drugo pa je potem delitev dela, kar pa je že druga zgodba...Zabavko napisal/-a:Kaj pa če bi si kdo prebral "POSEBNA PRAVILA GASILSKE SLUŽBE PROSTOVOLJNIH GASILCEV" ?
ter
2.3 Veteran
Ja a PGS oz. PPGS so napisana za operativni del, nikakor ni tu kot gasilski vodja mišljen predsednik PGD ali predsednik tudi na kakšnem višjem nivoju.Zabavko napisal/-a:Vsi gasilski vodje so izvoljeni za dobo 5 let. Mandatna doba se šteje od posameznega Kongresa GZS do naslednjega Kongresa.
Je tako, da pogoji za predsednika so zapisani samo v statutu društva, ter seveda v področni zakonodaji. Če pa upoštavanmo, da statut ne sme biti v nasprotju z njo, potemtakem je statut sveta knjiga, še enkrat za predsednika.
Za poveljnika je pa seveda treba upoštavat, poleg statuta tudi PGS in PPGS. No saj če pogledate statut imate verjetno pri pogojih za poveljnika zapisano, da mora izpolnjevati pogoje ki jih določajo PGS in PPGS.
-
ssecnik
Če v PGS piše: VSI gasilski vodje...Potem je zraven tudi predsednik,saj je predsednik GASILSKEGA društva v katerem je GASILSKA enota.Ne vem pa,kje so dobili petletni mandat.Zgodovina,tisočletna,je pokazala,da je za vodenje najprimernejši štiriletni mandat.V štirih letih človek pokaže iz kakšnega testa je,če je dober v naslednjih štirih letih svoje delo še utrdi in ga zaključi.Dva mandata po štiri leta je dovolj,dvakrat po pet let na koncu znese dodatni dve leti,kjer ustvarjalnost pade.Predsednik društva ima tudi dovolj dela in ima osem let več kot dovolj.
LP Srečo
LP Srečo
- Peter
- Upravnik

- GE: Zabreznica
- Kraj: Breznica
- Kontakt:
Re: Predsednik po 63 letu
PPGSPG urejajo operativno vodenje, kar je zapisano tudi v točki 1.2.
Omejevanje starosti na organizacijskem področju se mi ne zdi smiselno. Niso leta kriva...
Omejevanje starosti na organizacijskem področju se mi ne zdi smiselno. Niso leta kriva...
Strinjam se s tem, da sta dva mandata več kot dovolj, za vsakega funkcionarja. Vendar vseeno, zakaj štiri leta, v katerih se nekdo pokaže "iz kakšnega testa je"?? Zakaj? Morda v prvem letu ni sposoben pokazati, če je primeren? Morda v drugem ne? Saj nismo vlada RS, ki potrebuje 6 mesecev miru, da se pripravi za opravljanje novega mandata (a.k.a. nastavljanje svojih ljudi vsepovsod). Poveljnik bi se moral še pred prevzemom mandata dobro pripravljati za funkcijo (oz. bi ga za to moral pripravljati prejšnji poveljnik-v teoriji). Na intervencijah pa še vedno lahko sodeluje skupaj s prejšnjim poveljnikom oz. ostalim vodstvom pri ključnejših odločitvah ki so pomembnejše na intervenciji ter so mu v oporo.ssecnik napisal/-a:Če v PGS piše: VSI gasilski vodje...Potem je zraven tudi predsednik,saj je predsednik GASILSKEGA društva v katerem je GASILSKA enota.Ne vem pa,kje so dobili petletni mandat.Zgodovina,tisočletna,je pokazala,da je za vodenje najprimernejši štiriletni mandat.V štirih letih človek pokaže iz kakšnega testa je,če je dober v naslednjih štirih letih svoje delo še utrdi in ga zaključi.Dva mandata po štiri leta je dovolj,dvakrat po pet let na koncu znese dodatni dve leti,kjer ustvarjalnost pade.Predsednik društva ima tudi dovolj dela in ima osem let več kot dovolj.
LP Srečo
Torej zakaj 4 ali 5 let? Morda zaradi kontinuitete in uresničevanja poveljnikovih idej? Menda je ja narejen kak dolgoročni plan smeri razvoja društva in ne bo recimo prejšnji poveljnik hotel kupiti kombi, naslednji pa avtolestev??
Se mi zdi, da gre tukaj bolj za čim daljše odlaganje problema, češ, nekoga "nabrišemo" za poveljnika oz. predsednika, sedaj pa imamo 5 let mir, preden se bomo zopet prerekali, kdo da bo naslednji prevzel funkcijo in kako se bo potem spet delilo delo. Potem pa spet na sladko spanje. Medtem ko eni švicajo. Prav zaradi tega bi bila varovalka eno leto ali maksimalno dve leti mandata, lepa usluga za poveljnika ali predsednika v današnjih časih, da lahko "regularno" izpreže po enem letu, če ekipa z njim ne sodeluje, kot je on to pričakoval, ne pa da prekine mandat in reče, ne grem se več, češ saj lahko to narediš, medtem ko ga ostalo članstvo in občani gledajo, češ - he he, je že obupal, ni sposoben - v bistvu pa je odnehal, ker sam težko stori vse, članstvo ga pa pri tem premalo suportira. Če pa je vse v redu pa lahko še vedno potegne mandat naprej. Najlažje je pa seveda zagarantirati odgovornost za nekoga drugega za čim daljše obdobje. Če bi pa za 10 let podpisal, naj pa za deset. In je pravno formalno rešeno za 10 let. Praktično pa...?
P.s. Kar se tiče starosti in te glavne tematike, je čista blesarija delati stereotip, da stari niso ničesar več zmožni. Poznam starejše, ki so res že neprimerni za opravljanje funkcije in na njih še vedno vztrajajo, poznam pa spet primere, ko ga sekajo že proti veteranskim letom pa jim s svojim znanjem, čini in specialnostmi ne sežem niti do kolen.
Odg: Re: Predsednik po 63 letu
Uh pa še kako smiselno je... Po moje enako, kot za operativo. Če ne verjameš ti lahko pokažem kak primer društva kjer ima predsednik prvo in zadnjo besedo o vsem...Peter napisal/-a:PPGSPG urejajo operativno vodenje, kar je zapisano tudi v točki 1.2.
-
ssecnik
Dave D,
dobro si tole napisal,pa še čisto prav imaš!Na žalost!Ampak
,hudič je v podrobnostih,in,če že je, kot je,moramo nujno skrajšati mandate.Zakaj pa ne na tri leta?
Odgovor si podal že sam.Letno in zimsko spanje!Tistih na željenih položajih.
LP Srečo,
dobro si tole napisal,pa še čisto prav imaš!Na žalost!Ampak
Odgovor si podal že sam.Letno in zimsko spanje!Tistih na željenih položajih.
LP Srečo,
Eni še vedno, nočejo razumeti, da so PGS pisana za operativo, da tam predsednik nima kaj iskat.ssecnik napisal/-a:Če v PGS piše: VSI gasilski vodje...Potem je zraven tudi predsednik...,
Po PGS so gasilski vodje:
4.42 Gasilska strokovna usposobljenost
Za opravljanje gasilske službe morajo imeti gasilski vodje in njihovi namestniki
naslednjo temeljno strokovno usposobljenost :
• gasilec: cin »gasilec«,
• vodja skupine: cin »višji gasilec«,
• vodja oddelka: cin »nižji gasilski castnik«,
• vodja voda: cin »gasilski castnik«,
• poveljnik PGD I. in II. kategorije: cin »gasilski castnik«,
• poveljnik PGD III. in višje kategorije: cin »višji gasilski castnik«,
• obcinski poveljnik: cin »višji gasilski castnik«,
• poveljnik GZ: cin »višji gasilski castnik«,
• regijski poveljnik: cin »višji gasilski castnik«,
• poveljnik GZS: cin »visoki gasilski castnik«.
Tu kot je videti ni nikjer zaslediti gasilske vodje predsednika.
-
Viktor3
Vse to velja do najvišjega organa. Za GZS pa to po moje ni logično vsaj glede na veljavni statut.
Sem poslal mail z vprašanjem ali obstaja starostna omejitev za predsednika? In dobil sem odgovor, da za predsednika društva ni starostnih omejitev.
LP
LP