Turbo ročnik - kateri?

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
selanc

Turbo ročnik - kateri?

Odgovor Napisal/-a selanc »

Najprej lep pozdrav vsem skupaj. Smo PGD I. kategorije in smo se odločili, da bi nabavili turbo ročnik. Kot bodoči poveljnik so me določili naj prevzamem to nalogo. Za mnenje in izkušnje bi pa vas prosil, da mi svetujete. Predvsem bi jih uporabljali za notranje napade in gašenje gospodarskih poslopij.
Kakšna so mnenja o teh dveh:
http://www.b-online.si/trgovina/armature.php Turbomatic Q52

in

http://www.ziegler.si/index.php?id=88&t ... 9c83714159

Vsa mnenja in predlogi dobrodošli!
Uporabniški avatar
Scottusa
GE: PGD Brezovica pri Bo

Odg: Turbo ročnik - kateri?

Odgovor Napisal/-a Scottusa »

V tej kategoriji pride v poštev tudi ročnik RB 202. Al pa leaderjevi ročniku tudi pravijo da so vredu. Sam sem delal z tem pohorjevim ročnikom. S takim ki ima regulacijo pretoka in takim brez tega. Glede namembnosti vašega ročnika priporočam da ima ročnik možnosr regulacije pretoka.
Vrsho
moderator
moderator
GE: PGD Šentvid
Kraj: Šentvid pri Ljubljani

Odgovor Napisal/-a Vrsho »

V društvu imamo ročnike prozivajalca Pohorje, Leader in Rosenbauer. Če ste zainteresirani, lahko pridete preizkusit vse ročnike, saj boste s preizkusom najlažje videli samo razliko med ročniki.

Več pa na privat.
Uporabniški avatar
fenix4
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a fenix4 »

Selanc, bi bilo mogoče lažje, če napišeš, s katerega konca si, se bo mogoče javilo katero društvo, ki vam je blizu, pa imajo opremo za preizkusit.

lp
Uporabniški avatar
Dave D
GE: Loka pri Mengšu
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Dave D »

Lepo pozdravljen!

V našem društvu smo pred dvema letoma prav tako kupovali turbo ročnike. Malo smo se pozanimali na GBL, kjer so nam svetovali nakup ročnikov AWG, saj so bili takrat, v primerjavi z Rosenbauerjevimi (po njihovih pričevanjih), dosti bolj vzdržljivi in kvalitetni. Pri Rosenbauerjevih ročnikih so se (baje) po dolgotrajni uporabi pričele pojavljati napake na ventilu za odpiranje in zapiranje vode. Poleg tega je turbo ročnik AWG bil za nas dosti bolj "pametno" oblikovan in enostavnejši za naše potrebe. Obračevalni krog za oblikovanje curka je bil namreč v primerjavi z RB dosti večji in je za to lažje spreminjati obliko curka (pri RB je bil hod obrata zelo majhen in že majhen obrat je povzročil drastično spremembo oblike curka), prav tako pa ima naš AWG ročnik samo 3 stopnje pri spremembi pretoka (130, 230, 400l/min) + spullen; na 230 l/min je montiran velik zatič, tako da tudi v temi veš, koliko pretoka imaš nastavljeno na ročniku (pri RB tega nismo opazili). Cena je bila tam okoli 450 - 500€, se ne spomnim točno/na kos. Doslej so nam služili odlično, brez problemov in smo zelo zadovoljni z njimi. Zelo priporočam! Moje mnenje pač (ljubitelji RB, ne me tepst [-o< ) Seveda je 2 leti že mimo in gotovo je dosti novosti na trgu, prav tako pri RB-ju kot AWG-ju. Malo se pozanimaj, jih preizkusi in videli boste, kaj vam odgovarja. Važno, da veš na kaj biti pozoren.

P.S.
Ne vem, kaj ima kategorija pri izbiri turbo ročnika (mimogrede, tudi mi smo prva)? Če morda ciljaš na slednje - za tak ročnik je »fajn«, če ima v podaljšku "namontiran" VSAJ kak GVV-2 z minimalno 1000 L vode ali kaj večjega :roll: Govorim seveda za uspešno uporabo takih ročnikov pri notranjih napadih (za to jih najbrž tudi kupujete). Seveda po tem pa pride še najpomembnejša stvar, ki je rak rana vsakega društva in vseh tečajnikov, ki prihajajo(mo) na IG na razne tečaje HOTFIRE, kar inštruktorji vsakič poudarjajo: Svojih ročnikov ne poznamo! S temi ročniki je potrebno veliko vaditi in se nanje navaditi. Ročnik je potrebno poznati na pamet, v miže, ob polnoči, kajti v dimu in temi v notranjem napadu nimaš časa gledati na kaj je ročnik nastavljen, kakšen je naklonski kot curka, niti ne moreš videti (oz. težko). Za ročnik moraš po domače dobiti "filing na slepo". In pri tem ti lahko marsikatera stvar pri AWG-ju olajša delo (dobro tipni zatiči, preprostost ročnika itd..), kar sem zgoraj opisoval. Poleg tega so pa tudi izredno kvalitetni.

Upam, da ti bo kaj v pomoč!

LP David

Na spodnji povezavi si lahko ogledaš sliko naših dveh turbo ročnikov v GVC-ju:
http://www.pgd-loka.si/gallery/displayi ... fullsize=1
Uporabniški avatar
gubina
Kraj: LJ-okolica

Odgovor Napisal/-a gubina »

tudi uporabljamo AWG ročnike, imajo vse kar potrebujemo, zelo v redu je vrtljiva spojka ročnika, da ti cev ne obrača roke in ročnika.uporaben ročnik tako za notranje kot zunanje napade.sigurno dobra izbira.
di-du-di-du
Uporabniški avatar
Dave D
GE: Loka pri Mengšu
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Dave D »

Ja, to sem pa pozabil, Gubina.. hvala za opombo!
Jure
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Jure »

osebno svetujem ročnik proizvajalca "POK"

na modelu ki ga sami uporabljamo je 180 stopinjska regulacija curka (skrajni stopnji sta reliefno označeni da se v temi lahko regulira), regulacija pretoka+flush funkcija.

če želiš ga poslikam in pošljem slikco ali dve možen je pa tudi ogled.

za več info sem na voljo preko e-maila

jure@gasilci112.si

http://www.pokfire.com/fireequip.html
Uporabniški avatar
Pero

Odgovor Napisal/-a Pero »

Zanim me če ima kdo kakšne izkušnje s turbo ročniki, ki imajo dodatni "nastavek za peno" ..

lp
Don't raise your voice, Improve your argument!
Uporabniški avatar
gubina
Kraj: LJ-okolica

Odgovor Napisal/-a gubina »

Pero napisal/-a:Zanim me če ima kdo kakšne izkušnje s turbo ročniki, ki imajo dodatni "nastavek za peno" ..

lp
če to obstaja pa mene zanima kako to izgleda in funkcionira. :mrgreen:
di-du-di-du
Uporabniški avatar
Pero

Odgovor Napisal/-a Pero »

Obstaja že dolgo

Rosenbauer QUICK CLAMP ON FOAM TUBE
Slika
Quick clamp-on foam tube, expansion rate up to 14:1. Can
easily be attached to the Select Flow nozzle RB 101 and ProJet model I. Will
improve the foam quality. Weight: 1,2 kg.
AWG: Foam Attachment for Turbo-Nozzles 2000 suitable for type 4300 A, B, C and D
Slika
To be fitted on Turbo-Nozzles 2000. To be used for all common film-forming and multi-range foams. Expansion ratio can be achieved between 0 and 20, depending on full jet or spray jet adjustment of the Turbo-Nozzle.
Fast and easy handling due to simple attach- and locking-mechanism.

Zato me pa zanima če kdo to uporablja / je imel priložnost sprobat ter kako se obnese.

lp
Don't raise your voice, Improve your argument!
Uporabniški avatar
J.Andrej

Odgovor Napisal/-a J.Andrej »

Nekaj si lahko prebereš na tej povezavi:

http://www.webo.si/izjava-stranke/
Vice-commander of voluntary fire fighting association Rut-Grant!
firestar
Kraj: LOČE

Turbo ročnik - kateri?

Odgovor Napisal/-a firestar »

Tudi mi imamo POK-ove in smo zelo zadovoljni, pa tudi cena je bistveno nižja kot pri konkurenci.

Smo pa vzporedno testriali AWG-jev in POK-ov ročnik (trojak, dve napadalni liniji in vsaka en ročnik) in se je POK-ov veliko bolje odnesel (dolžina, oblika curka pri enakih pretokih).
brinko
GE: PGD Martinjak
Kraj: Martinjak
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinko »

Fantje, mi lahko kdo pove, kdo pri nas prodaja ročnike znamke POK?
Hvala
Odgovori