Vgradne črpalke
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Vgradne črpalke
Ker se pripravljamo na zamenjavo vozila - gremo v nabavo GVC 16/25 - me zanimajo vaše izkušnje in zadovoljstvo z črpalkami vgrajenimi v vaša vozila . Predvsem me zanima njihovo delovanje oziroma težave z njimi po nekajletni uporabi .
Največja tema v življenju je nevednost in žal tudi neumnost .
-
Vrsho
- moderator

- GE: PGD Šentvid
- Kraj: Šentvid pri Ljubljani
Odg: Vgradne črpalke
Sam lahko komentiram le Rosenbauerjeve črpalke. V vozilu GVC 24/50 imamo vgrajeno črpalko NH 30 in v 5 letih uporabe nismo imeli niti enega problema. Operativci smo se popolnoma navadili na upravljanje z njo, v njej imamo vgrajen tudi FIX-MIX sistem, ki je dokaj enostaven za uporabo. Do nakupa novega vozila GVC 16/25, ki je v našo garažo zapeljal letos, smo mislili, da bolj preprostega rokovanja kot je s črpalko NH 30 ne more biti. Vendar smo se zmotili. V novem vozilu je vgrajena črpalka NH 25, s katero smo zelo zadovoljni. Že po prvih vajah smo vsi spoznali, kako se z njo upravlja in po slabih 2 mesecih uporabe smo vsi mnenja, da je bila odločitev za to črpalko pravilna. V njej nimamo vgrajenega sistema FIX-MIX, saj imamo medmešalec pritrjen direktno na izliv, ima pa črpalka sistem za avtomatsko reguliranje tlaka.
Težko je napisati svoje mnenje, ker nevem kaj točno vas zanima... Če se pojavi kakšno vprašanje, kar na dan z njim in skupaj bomo našli odgovor.
Težko je napisati svoje mnenje, ker nevem kaj točno vas zanima... Če se pojavi kakšno vprašanje, kar na dan z njim in skupaj bomo našli odgovor.
Zanima me vaše zadovoljstvo z črpalko , morebitne okvare , servisi , rezervni deli in nenazadnje tudi kako ste se na njo navadili - vidim da ste vi z Rosenbauerjevo zadovoljni .
Največja tema v življenju je nevednost in žal tudi neumnost .
Črpalka je črpalka. Po konstrukciji so vse več ali manj enake, razlika med njimi je le v tam kaj potem nanjo še daš: kakšne ventile za kontrolo dotoka vode iz rezervoarja, kako so oblikovane ročice,itd....Moje mnenje je da bi morali v vseh novih vozilih imeti vgrajen na črpalkah nadzor tlaka na izlivih (turomat ) ter avtomatski medmešalec za peno (FIX MIX) in vsaj nekaj avtomatike (za odpiranje dotoka vode hkrati z vklopom črpalke, avtomatsko ohlajevanje). Vse navedeno se lahko vgradi na vsako gasilsko črpalko (rosenbauer, magirus, turboinštitut...). Boljše firme to že ponujajo v osnovni različici ( rosenbauer ).
Pri nas v GVC 16/25 imamo vgrajeno MAB 200 in popolnoma izponjuje naše potrebe. Po moje ena bolj enostavnih črpalk za uporabo, možnih izlivov več kot dovolj. Kar pa se tiče elektronike, pa mora prvo njeno uporabo, kot je meni znano, podpirati tudi podvozje, ker drugače je pač ne izkoristimo v celoti. Pa tudi pretiravati ni treba. Mogoče je zelo priporočljiva vgradnaj elektro ventila za polnjenje rezevoarja, ki strojniku olajša eno skrb, pa tudi stati v vodi mu ni treba (odvisno od konfiguracije terena).
Me pa zanima kakšne izkušnje imate z vgradnimi črpalkami pri črpanju vode iz zunanjega vira (zajetje, vodnjaka,..)! Mogoče ja lahko tudi to eno od meril pri izbiri črpalke.
Me pa zanima kakšne izkušnje imate z vgradnimi črpalkami pri črpanju vode iz zunanjega vira (zajetje, vodnjaka,..)! Mogoče ja lahko tudi to eno od meril pri izbiri črpalke.
Vgradna črpalka Rosenbauer R165
sem iskal v iskalniku in imam občutek, da je tole najprimernejša tema...
se komu sanja, kje bi se dalo dobiti (kupiti) starejšo vgradno črpalko Rosenbauer R165???
se slučajno osamljena valja v kakšnem kotu in si želi novega življenja...??
;o))
se komu sanja, kje bi se dalo dobiti (kupiti) starejšo vgradno črpalko Rosenbauer R165???
se slučajno osamljena valja v kakšnem kotu in si želi novega življenja...??
;o))