UVEDBA IZBIRNEGA PREDMETA

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
darko

UVEDBA IZBIRNEGA PREDMETA

Odgovor Napisal/-a darko »

Po večletnih prizadevanjih smo, skupaj z Upravo RS za zaščito in reševanje, v osnovne šole uspeli uvesti izbirni predmet VARSTVO PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI, katerega sestavni del je tudi požarna varnost in gasilstvo. Izbirni predmet bo imel velik pomen pri širjenju varnostne kulture s področja zaščite in reševanja ter s področja požarne varnosti, hkrati pa bo tudi priložnost za vzpostavitev stikov z učenci in njihovo seznanitev z našo organizacijo.
V prilogi vam pošiljamo dopis v zvezi z izvajanjem in predstavitvijo izbirnega predmeta varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v osnovnih šolah. Prosimo, da izvedete vse aktivnosti za vključitev tega predmeta v osnovne šola na vašem področju in animirate čim več otrok, da se prijavijo k temu izbirnemu predmetu.
Prilagamo tudi dva obrazca in prosimo, da jih čimprej pošljete na Gasilsko zvezo Slovenije.
Dopisi bodo poslani tudi osnovnim šolam in županom občin, zato prosimo, da se povežete z njimi.

Lepo pozdravljeni! Gasilska zveza Slovenije

Tako se je začela predstavitev izbirnega predmeta in aktivnosti zanj. Seveda pa nič o temu kdo bo izvajal predmet in o drugih izvedbenih podrobnostih. Predmet pa po vsej verjetnosti ne bo vključeval samo gasilstva. Ali kdo ve kaj več?
Darko
tadejS
Kraj: Knežak

Odg: UVEDBA IZBIRNEGA PREDMETA

Odgovor Napisal/-a tadejS »

Mogoče nekaj dodatnega. Očitno se bo predavala sama gasilerija. Nekaj gasilskega sem posvetlil zeleno.
Priponke
Izbirni predmet_dopis GZ.doc
(30 KiB) Prenešeno 196 krat
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

tadejS napisal/-a:Mogoče nekaj dodatnega. Očitno se bo predavala sama gasilerija. Nekaj gasilskega sem posvetlil zeleno.
Zelena bolj malo pomaga. Mene moti to, da je bila stvar že dolgo v pripravi in obravnavi, mi pa še vedno nimamo učnega načrta in seveda priročnika. Brez obeh zadev se seveda ne moreš prikazati pri ravnatelju in reči, mi bi pa tole jeseni začeli, ker me bo imel za neresnega in popolnoma nepripravljenega za vključevanje v učni proces, ki ga izvaja šola.

Pa s šolo pri nas zelo dobro sodelujemo, cenijo naše delo, za določeno stopnjo imamo tudi reden program, ampak takole na horuk pa zadeva le ne gre.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Učni načrt je bil potrjen že februarja 2009.
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

Peter napisal/-a:Učni načrt je bil potrjen že februarja 2009.
Daj povezavo.

Kaj pa priročnik?

LP

Janez 8)
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Re: UVEDBA IZBIRNEGA PREDMETA

Odgovor Napisal/-a Peter »

Ne vem, če je že kje objavljen, samo vem, da je bil takrat potrjen.
tadejS

Sedaj se bodo najprej evidentirali kandidati, izbranci bodo nato imeli seminar, dobili gradivo enkat pred poletjem,.......... in se komaj pripravili na potrebne vsebine. Učenje v O.Š. je čisto nekaj drugega, kot izobraževanje odraslih, sploh prostovoljcev. Kot mi je znano marsikje po O.Š. začnejo z izdelavo učnega načrta za naslednje leto že prej kot 01.09. tekočega leta. Priprave za 35 pedagoških ur (če sem si prav zapomnil) v O.Š. niso mačji kašelj. #-o
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

tadejS napisal/-a: Priprave za 35 pedagoških ur (če sem si prav zapomnil) v O.Š. niso mačji kašelj. #-o
E to je to. Tu se pokaže, da se program jemlje bolj tako, z levo roko, otroke bomo pa že naučili, to pa res ni problem. En seminarček, pa bodo častniki predavali, kot se šika in vsi bodo zadovoljni.

Figo!

Ko se zaćne že nekaj premikati na bolje glede predavateljskega in inštruktorskega kadra v gasilskem izobraževanju, ko se za usposabljanje gasilske mladine organiziramo tečaje za mentorje, ko se na vse načine skuša dvigniti nivo strokovne usposobljenosti v gasilstvu, se po drugi strani podceni zahtevna naloga izobraževanja mladih v osnovni šoli in to v času rednega izobraževanja.

Mogoče vidim vse preveč črno, mogoče bodo predmet obvladovali pedagogi, zaposleni na osnovnih šolah. Ponekod. V veliki večini pa ne. In brez skrbi, da nas bodo na šolah ocenjevali. Ocenjevali naš pristop, znanje, obvladovanje skupin in če tu zamočimo, nam ni rešitve, ne da bomo izpadli samo neresno, ampak se bomo poleg tega še osramotili.

Lepo je brati, da bi si bodoče kadre zagotovili že v osnovni šoli, vendar je vprašanje, ali smo na to zares že pripravljeni.

LP

Janez 8)
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a janez »

Spet se spuščam v debato s tistimi, ki mislijo zelo podobno kot jaz. Janez, prav nič ne vidiš črno, vidiš tako kot je. Torej slabo, oziroma zasrali bomo kar se bo zasrati dalo.

Izbirni predmet ZIR je izjemna prilika za promocijo gasilstva. ZA PROMOCIJO! Ne za "pridobivanje novega članstva". Globoko sem prepričan, da je delo z mladimi na temo gasilstva tako pomembno, da je pravi greh to izrabljati za nabiranje članstva. Mladim moramo privzgojiti čut, pozitiven odnos do gasilstva, do požarne varnosti, ki ga bodo ponesli v življenje.

Če se slučajno kdo teh mladih odloči za aktivno delo v gasilstvu, toliko bolje. Glavni cilj pa mora biti vzgoja mladih, ki bodo kasneje odrasli, v pozitivnem gldanju na gasilstvo.

Sicer pa, če me moj ostareli spomin ne vara, sva z Janezom že pred mnogimi leti nekaj pisunila in pripravljala za delo z mladino. Ja Janez, pobrskati bova morala med starimi papirji. Če pomislim na vsebine prve pomoči, ki si mi jih dal (izdelek v GZ Mengeš) je stvar na to temo narejena.

Lani smo člani Gasilskega društva Ljubljana Mesto opravili nekih 10 srečanj z učenci osnovnih šol. Za njih smo pripravili tudi pisna gradiva. Morda je to to, kar danes odkrivamo.

Menim, da moramo gasilci priliko izkoristiti.

Kdo? Spet se je začelo...biti mora vsaj... Škoda. Poznam nekaj deklet, ki so zagnane za gasilstvo, so pa samo v činu gasilca. So mlade in jim starost še ne dopušča višjega čina (čas med enim in drugim činom), so pa zagnane in izredno dobro delajo z mladimi. Njihovo znanje visoko presega znanje naših višjih častnikov (ki so pridobili čin na indigo).

Z zanimanjem bom spremljal to tematiko, če se bo razvijala v pozitivno smer. Če se bodo spet oglasili čvekači, bo tako kot je običajno.

LP

Janez
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Kar nekajkrat sem govoril z zaposlenimi na URSZR na to temo. Še zdaleč ne bo to samo gasilstvo in požarna varnost. Tu so še druge teme iz sistema ZIR. Tako da, tu se strinjam z Janezom v popolnosti, nič ne pomeni GČ ali še višje, če ne bomo našli pedagogov, ki poznajo sistem in tematiko.
Pripravljalni seminar je lahko le pripomoček in seznanitev z tem kar bomo počeli. Imam občutek, da bomo zasrali :oops:
Če bo tematika kvalitetno prikazana otrokom, bo promocija in pridobivanje mladih prišlo samo od sebe. Če pa bomo poslali v šolo predavat gasilske generale brez vojske in izkušenj, smo pogoreli. In spet se spomnim VGč - ja na TV Slovenija, ko ga je v neki oddaji za otroke voditeljica vprašala, čemu je namenjena vedrovka ? Ja , pa ni vedel , je bluzil o zbijanju tarče. :evil:
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
tadejS

No sedaj je pa že rivalstvo kdo bo prvi. Tole sem zasledil danes http://eucenje.urszr.si/.
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

tadejS napisal/-a:No sedaj je pa že rivalstvo kdo bo prvi. Tole sem zasledil danes http://eucenje.urszr.si/.
No, tu se pa lepo vidi, kako spet vsak po svoje, mi pa tukaj parlamentiramo.

Tečaj 8 ur in predmet je rešen.

Seveda pa je pomemben tisti stavek, ki navaja povezavo z organizacijami na terenu. Če se dobro povežeš, ti bodo vse naredili gasilci, jamarji, gorski reševalci.

Približno tako kot DMG.

LP

Janez 8)
Uporabniški avatar
pilot

Odgovor Napisal/-a pilot »

Kdo bo pa plačnik izvajanja izbirnega predmeta?
Kdor živi od meča bo z mečem pokončan.
Uporabniški avatar
binep
Kraj: Podnart
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a binep »

No, tukaj si lahko pogledate drugo stran. Zanimivo je pogledati na zadnjo stran (točka 9), kjer ta dopis demantira dopise GZS, da bodo predmet lahko pučevali najmanj gasilski častniki. Po vsem skupaj je očitno videti, da brez pedagoške izobrazbe ne bo mogoče sodelovati. Kolikor pa sem seznanjen, je v teh dneh na OŠ prišla tudi nova okrožnica, v kateri je jasno zapisano, da nepedagoški delavci, torej brez pedagoških izpitov ne bodo mogli poučevati v šoli.

lp

Bine
Priponke
Varstvo_pred_naravnimi_nesrecamiUN_febr_2010.pdf
(117.38 KiB) Prenešeno 135 krat
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

Zanimivo. Iz predmetnika nisem opazil področja gasilstva, kot je bilo na veliko omenjano.
Ja in ne vem če bodo predmet poučevali naši častniki.
Darko
Odgovori