Pogoji za vnos predavateljev in inštruktorjev

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
hec

Odg: Pogoji za vnos predavateljev in inštruktorjev

Odgovor Napisal/-a hec »

Oskar napisal/-a:hec , daj prosim razloži mi razliko med predavateljem in inštruktorjem, ker opažam da mnogi tega ne vedo.
Razliko v čem?? V delu, v izobrazbi, v delovnih pogojih, v funkcionalne znanju, v številčnem stanju??? Razlik je lahko ogromno, ali pa nobene, odvisno kako na to gledaš!
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

hec napisal/-a: Inštruktor z IV. stopnjo danes pač ne predstavlja ničesar več...
Ker mi nisi odgovoril na moje vprašanje ti odgovarjam s tem kar si napisal. To je žalitev za veliko število gasilcev, ki se vsakodnevno trudijo pri izobraževanju gasilskega kadra.
Inštruktor je gasilec s ustreznim činom, ki je zadolžen da izvaja praktične vaje z gasilci, tečajniki, pripravniki itd.. na različnih nivojih. Inštuktor sodeluje s predavateljem , mora poznati temo, učni program in na osnovi tega in lastnega znanja izvaja praktične vaje. Drži , da vsak gasilski časnik še ni inštruktor, ampak če znamo najti prave, kumunikativne in dela voljne ljudi lahko naredimo veliko. Titula in določena specialnost še ni vse, je samo nadgradnja nečesa kar je gasilcu dano ali pa tudi ne.
Hec , razočaral si me ! :)
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Oskar napisal/-a:
hec napisal/-a: Inštruktor z IV. stopnjo danes pač ne predstavlja ničesar več...
Ker mi nisi odgovoril na moje vprašanje ti odgovarjam s tem kar si napisal. To je žalitev za veliko število gasilcev, ki se vsakodnevno trudijo pri izobraževanju gasilskega kadra.
Inštruktor je gasilec s ustreznim činom, ki je zadolžen da izvaja praktične vaje z gasilci, tečajniki, pripravniki itd.. na različnih nivojih. Inštuktor sodeluje s predavateljem , mora poznati temo, učni program in na osnovi tega in lastnega znanja izvaja praktične vaje. Drži , da vsak gasilski časnik še ni inštruktor, ampak če znamo najti prave, kumunikativne in dela voljne ljudi lahko naredimo veliko. Titula in določena specialnost še ni vse, je samo nadgradnja nečesa kar je gasilcu dano ali pa tudi ne.
Hec , razočaral si me ! :)
Prvič za to izjavo stojim, ker sem imel v procesu usposabljanja priliko delat z veliko inštruktorji tako doma, kot v tujini, zato vem kakšen renome mora imet nekdo, da sploh lahko opravi osnovno poslanstvo inštruktorja! In kot drugo.... inštruktorja se naredi oziroma se naredi in ne najde!!! Očitno govoriva drug jezik.....pa nič zato.
TEO
Kraj: Kidričevo
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a TEO »

Hec,po tvojem razmišljanju in govorjenju,kaj si ti dal skozi in se kalil kot inštruktor,bi rekel da prihajaš iz društva 1.kategorije. :D
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a janez »

Spet se prepričujete prepričani. Pripovedujete eno in isto, hkrati pa trdite da sogovornik nima prav.

Določeni kadri v gasilstvu se ne najdejo, tudi če jih iščemo z lučjo pri belem dnevu (slovenski pregovor).

Poveljnika v gasilskem društvu ne najdejo, ampak ga naredi stari poveljnik. To pomeni, da možne kandidate opazuje ves svoj mandat, jim daje naloge, jih spremlja in skrbi za njihov strokovni razvoj in tako ob koncu svojega mandata nima težav s tem, kdo ga bo nadomestil. Nato pa takega novega (narejenega) poveljnika izvolijo člani na občnem zboru. Tako gre gasilsko društvo po normalni poti razvoja. Če pa poveljnik smatra, da je doživljenjsko izvoljen, potem nam Bog pomagaj.

Predavatelji in inštruktorji so poglavje zase. Tu gre za prepletanje več plasti. Prvič mora biti predavatelj (ali inštruktor) strokovnjak na svojem področju. Drugotnega pomena je njegov položaj (čin) v gasilski organizaciji. Koliko pa je gasilcev, ki predavajo prvo pomoč? Običajno je to zunanji sodelavec medicinske stroke. Podobno je s kemijo, elektrotehniko, gradbeništvom, zaščito in reševanjem itd. Marsikje nimajo sreče, da bi imeli v gasilskih vrstah strokovnjake vseh branž. Osebno dajem prednost strokovnemu znanju pred gasilskim. Drugo pa so strogo "gasilski" predmeti.

Zelo pomembna je sposobnost predavatelja ali inštruktorja kar se tiče komuniciranja. Spomnim se predavateljev na univerzi. Vrhunski strokovnjak nam je razlagal tako, da še sam sebe ni razumel. Risal in pisal je po tabli in hkrati brisal. Njegov asistent je povedal isto na preprost način in zadevo še danes obvladam. Tu so pomembna znanja pedagogike, andragogike, metodike, didaktike – to pa pridobimo s specialnostjo inštruktor oziroma predavatelj.

Tečaj oziroma specialnost inštruktor in predavatelj sta dvorezen nož. Na eni strani dajejo tečajnikom bogato znanje KAKO prenašati svoje vedenje na druge, ne dajo pa znanja KAJ prenašati. Torej tisti, ki je opravil enega ali oba tečaja naj bi vedel KAKO poučevati, nič pa ni na tem tečaju pridobil glede gasilskega znanja.

Žal sem bil prepogosto priča, kako so novopečeni »inštruktorji« ali »predavatelji« prekipevali od navdušenja, »sedaj sem pa predavatelj«. Če pomislim, kakšne so imeli vzorčne nastope – obup. Polovica je izbrala delo z gasilniki, nato pa jecljavo brala navodila na etiketi in konec je bilo njihovega znanja. Izpolnjeni so bili pogoji čina, splošne stopnje izobrazbe… nič pa ni bilo gasilskega znanja.

Če Gasilska zveza Slovenije prevzema nadzor nad predavatelji in inštruktorji je dobro, ne celo nujno je. V osnovi je način usposabljanja gasilcev v Sloveniji dober. Pazimo, da ga ne poslabšamo.

Sedaj pa še ena zgodbica iz letošnjega leta. Napial bom pač »nekdo«, »nekje«, »nekoč«, ker ne želim operirati z imeni. (Pa ni bilo zelo blizu Ljubljane.)

Znanec, strokovnjak na svojem področju, se je preselil. Uredil si dom v malo večji vasi. Kmalu so se pri njem oglasili lokalni gasilci in ga prosili, če bi jim na nadaljevalnem tečaju za gasilca odpredaval vsebine svoje stroke. In je storil.

Pred kratkim je dobil po pošti spričevalo, da je opravil tečaj za gasilca.

Osebno sem prepričan, da bi s svojim znanjem tako splošnim, kot tistim, ki si ga je skozi življenje pridobil tudi o gasilstvu, z lahkoto opravil tečaj in izpite. In na spričevalu je podpisan viden funkcionar gasilska zveze Slovenije.

In potem ni čudno, da odžagajo nekoga, ki se takemu načinu dela upre.

Tako je to.

LP

Janez
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

TEO napisal/-a:Hec,po tvojem razmišljanju in govorjenju,kaj si ti dal skozi in se kalil kot inštruktor,bi rekel da prihajaš iz društva 1.kategorije. :D
Še dobro da imamo demokracijo, da lahko vsak reče kar misli (tudi če misli narobe)

Pod Janezevo izjavo se takoj podpišem, čeprav me skrbi naslednji odstavek:
janez napisal/-a:Tečaj oziroma specialnost inštruktor in predavatelj sta dvorezen nož. Na eni strani dajejo tečajnikom bogato znanje KAKO prenašati svoje vedenje na druge, ne dajo pa znanja KAJ prenašati. Torej tisti, ki je opravil enega ali oba tečaja naj bi vedel KAKO poučevati, nič pa ni na tem tečaju pridobil glede gasilskega znanja.
simona_

Odgovor Napisal/-a simona_ »

Nekaj informacij, da ne boste nekateri preveč modri:

V letu 2009 je bilo na tečaj pred 01 09 prijavljenih 15 tečajnikov, na tečaj je prišlo 11 tečajnikov in ga uspešno opravilo.

Na tečaj pred 02 09 pa je bilo en mesec pred izvedbo prijavljenih 8 tečajnikov. Ker je to premajhno število (ob upoštevanju vedno prisotnega osipa) za rentabilno izvedbo tečaja, so se prijave prenesle v tečaj pred 01 10, tako da je bilo na tem tečaju realno gledano ob razpisu za leto 2010 12 prostih mest. Zato nekoliko hitreje zapolnjen tečaj in HB poln tečaj.

Na letni ravni je dovolj prostih mest za predavatelje glede na število gasilcev, ki si v istem letu pridobi čin VGČ, kar je eden od pogojev za pristop k tečaju za predavatelja.
Uporabniški avatar
toma
Kraj: Mežica

Odg: So odžagali zdravo vejo ?

Odgovor Napisal/-a toma »

uros11 napisal/-a:
binep napisal/-a:Roko na srce...na veliko tečajih predavajo predavatelji ki so po činih in splošni izobrazbi ustrezni. Zanima me ali bodo za pridobitev specialnosti inštruktor ali predavatelj imeli prehodno obdobje ali bodo to storili čez noč. Močno me skrbi da bo v tem primeru polovico tečajev po zvezah v naslednjih letih prekinjena, saj sta v celem letu predvidena dva tečaja za predavatelja, obsegata pa skupaj 40 tečajnikov od katerega je en že polno zaseden...halo!
Kje ste pa do sedaj bili? Zakaj na gasilski zvezi niste že sedaj zahtevali od predavateljev, da imamo ustrezno izobrazbo in specialnost predavatelja? GZ bi morala imeti vsaj 5 predavateljev in 10 inštruktorjev, da lahko normalno izobražuje kadre na nivoju GZ!

Me pa skrbi druga stvar: Zakaj od inštruktorjev, ki predavaju na praktičnem delu zahtevajo, da imajo 5. st. splošne izobrazbe? Na tečaj specialnost inštruktorjev pa se lahko prijavi kandidat, ki ima čin GČ in splošno izobrazbo 4 st?

Spet anomalija na GZS?
Uroš popolnoma prav imaš ,kiks so napravili na GZS,ker so enostavno spregledali pogoje ,ki so jih inštruktorji morali izpolnjevat ,da so to tudi postali,sicer pa še vedno veljajo PGS iz leta 1995,pa si naj prečitajo in pogoji bodo še vedno enaki do sprejetja novih PGS,če pa mislijo komu na tak način kratit pravice se pa zadeva lahko tudi drugače razplete na kakem višjem nivoju ali pa s pomočjo sedme sile.Bolje bi bilo ,če bi se naši najvišji predstavniki vprašali ,ali zares oni vsi izpolnjujejo pogoje in v pravo veselje bi mi bilo videt njihove naloge takrat ko so delali tečaje za višje čine seveda če te naloge še kje sploh obstajajo.Najbolj smiselno bi bilo ,da postavijo pogoj ,da je predavatelj in ištruktor lahko le oseba ,ki ima najmanj magisterij.In .če bo šla gasilerija v takem tempu in vtaki politiki še naprej se kaj kmalu lahko zgodi ,da bodo na GZS še to rajo izgubili ,ki jo imajo sedaj.V marsi katerem društvu ne bodo imeli izobrazbenega kadra ,ki bi lahko prevzemal določene naloge in funkcije.Vsekakor pa se mi zdi ,da nas naši najvišji predstavniki zelo slabo zastopajo ali pa so skrenili popolnoma v drugo smer.Bilo bi dobro ,morda pa bo kdo od najvišjih to tudi prebral ,da bi še kdaj kdo prišel tudi na Koroško med nas ,ki smo nekoliko bolj na podeželju in ,da mu lahko tudi mi predstavimo nekatere probleme ,ki nas tarejo,če ne vedo kje je Koroška jim rade volje pokažem pot do sem.
Gasilec znanja ne proda , ampak ga podari.

NA POMOČ !
simona_

Odgovor Napisal/-a simona_ »

Zakaj je nekatere tako strah tega, da nekdo zahteva izobrazbo??? Na prvem mestu, je temu tako, ker je sami nimajo!!!

V. stopnja izobrazbe pomeni končana 4 letna srednja šola. Se vam res zdi, da je to preveč? Se vam res zdi, da bi gasilce moralo biti tega strah??

Jaz menim, da ne. V večini primerov je nekončana srednja šola stvar odsotnosti volje do učenja!! Danes obstaja toliko programov in variant, da lahko vsak zase najde tisti program, ki ga lahko konča in si pridobi V. stopnjo izobrazbe!!

In višja izobrazba pomeni boljšo kvaliteto življenja - zakaj gasilci tega ne bi želeli za svoje člane????

Poveljniki (predsedniki) ali veste kako gre vašim mladim članom v šoli?? Jih spodbujate naj šolo dokončajo, če se spopadajo s problemi?? Motivirate tiste, ki so mogoče šolo opustili za nadaljevanje?? Gasilske zahteve po izobrazbi so lahko v končni fazi tudi motivacija za kakega mladega člana, da se potrudi in dokonča šolo!

Zakaj bi veljalo - saj če boš pa šolo sfalil, boš pa gasilec???? Zakaj ne bi veljalo: uči se, da boš lahko gasilec????

Pa še eno vprašanje: kako kvaliteten je sploh lahko inštruktor/predavatelj, ki se brani lastnega izobraževanja???
Uporabniški avatar
Primoz
GE: Sečovlje

Odgovor Napisal/-a Primoz »

Simona, kar si napisala drži, vendar si pozabila na eno 'malenkost':

pogoj za poklicnega gasilca je bil nedolgo tega končana IV. stopnja izobrazbe; torej imamo kar nekaj poklicnih gasilcev, ki nimajo V. stopnje izobrazbe (pa tej ne spadajo v kategorijo - ni se jim dalo učit).

Tak član po novem ne bo mogel biti več inštruktor, čeprav ima še pa še znanja (in to ne samo teorije)...kaj pa se naj s takimi gasilci naredi?
Uporabniški avatar
binep
Kraj: Podnart
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a binep »

Popolnoma se strinjam s Simono. Če je še ne dolgo nazaj veljalo da je gasilec lahko postal vsak kdor je imel pet minut časa, se zadeve danes spreminjajo. Verjemite mi, da si s tem ko se dviga splošna izobrazbena struktura tudi sami zagotavljamo višji status v družbi.

Poleg tega pa bo za ostale gasilce, ki nimajo srednjih, višjih ali visokih izobrazb še veliko prostora v naši organizaciji. Za fukcije kot so pa poveljniki, ter za stroko kot so inštruktorji in predavatelji pa moramo resnično gledati tudi na izobrazbo.

lp

Bine
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Primoz napisal/-a:Simona, kar si napisala drži, vendar si pozabila na eno 'malenkost':

pogoj za poklicnega gasilca je bil nedolgo tega končana IV. stopnja izobrazbe; torej imamo kar nekaj poklicnih gasilcev, ki nimajo V. stopnje izobrazbe (pa tej ne spadajo v kategorijo - ni se jim dalo učit).

Tak član po novem ne bo mogel biti več inštruktor, čeprav ima še pa še znanja (in to ne samo teorije)...kaj pa se naj s takimi gasilci naredi?
V tem primeru je šlo za plačilne razrede in ne za to da bi nekdo vač ali manj znal! Pa treba je ločit strukturo: gasilce operativce brez vodstvenih nalog in pa gasilce vodstveni kader (inštruktorji,poveljniki...itd) tukaj je govora predvsem o slednjih, za katire je 3. letna šola absolutno premalo, sploh če to pogledamo z vidika mlajše in srednje populacije, kjer se spodnja meja šele začne pri V. stopnji izobrazbe.
Uporabniški avatar
Primoz
GE: Sečovlje

Odgovor Napisal/-a Primoz »

hec napisal/-a:
Primoz napisal/-a:Simona, kar si napisala drži, vendar si pozabila na eno 'malenkost':

V tem primeru je šlo za plačilne razrede in ne za to da bi nekdo vač ali manj znal! Pa treba je ločit strukturo: gasilce operativce brez vodstvenih nalog in pa gasilce vodstveni kader (inštruktorji,poveljniki...itd) tukaj je govora predvsem o slednjih, za katire je 3. letna šola absolutno premalo, sploh če to pogledamo z vidika mlajše in srednje populacije, kjer se spodnja meja šele začne pri V. stopnji izobrazbe.
nekdo, ki je poklicni gasilec recimo 15 let je lahko v veliko oporo predavatelju kot inštruktor na ravni GZ.
Uporabniški avatar
toma

simona_ napisal/-a:Zakaj je nekatere tako strah tega, da nekdo zahteva izobrazbo??? Na prvem mestu, je temu tako, ker je sami nimajo!!!

V. stopnja izobrazbe pomeni končana 4 letna srednja šola. Se vam res zdi, da je to preveč? Se vam res zdi, da bi gasilce moralo biti tega strah??

Jaz menim, da ne. V večini primerov je nekončana srednja šola stvar odsotnosti volje do učenja!! Danes obstaja toliko programov in variant, da lahko vsak zase najde tisti program, ki ga lahko konča in si pridobi V. stopnjo izobrazbe!!

In višja izobrazba pomeni boljšo kvaliteto življenja - zakaj gasilci tega ne bi želeli za svoje člane????

Poveljniki (predsedniki) ali veste kako gre vašim mladim članom v šoli?? Jih spodbujate naj šolo dokončajo, če se spopadajo s problemi?? Motivirate tiste, ki so mogoče šolo opustili za nadaljevanje?? Gasilske zahteve po izobrazbi so lahko v končni fazi tudi motivacija za kakega mladega člana, da se potrudi in dokonča šolo!

Zakaj bi veljalo - saj če boš pa šolo sfalil, boš pa gasilec???? Zakaj ne bi veljalo: uči se, da boš lahko gasilec????

Pa še eno vprašanje: kako kvaliteten je sploh lahko inštruktor/predavatelj, ki se brani lastnega izobraževanja???
Simona ne gre tu za strah ,ampak ,če bolje pogledaš se GZS komaj s sabo ukvarja ne pa še s kom drugim .Če sedaj v veljavnih PGS veljajo neka pravila ,zakaj jih hočete na vsak način nekako že pred prihodom ali sprejetjem novih nekako ukinit(mimo grede ,če si v osnutku pogledala šlamparijo okrog pridobitve činov,na kar sem opozoril tudi predstavnike GZS ),potem ti še nevem kako visoka izobrazba ne pomaga. Menim pa ,da ni vse tako vezano na izobrazbo zgolj zato ,ker smo in hočemo biti dobri ali najboljši ampak verjetno tu odtehta svoj delež tudi denar ,bolje rečeno honorar.Nikoli mi neboš dopovedala ,da mi lahko nekdo z V.st izobrazbe ,ki je v PGD leto ali dve bolje odpredava Taktiko gašenja od tistega ,ki ima IV.st izobrazbe in je inštruktor njegov staž pa presega 20 ali več let.Ne zanemarjam strokovne izobrazbe ,se mi pa zdi nefer ,da naša krovna organizacuja tako zelo malo daje povdarka na gasilski izobrazbi ,ki jo je nekdo pridobil skozi dolga leta v tej organizaciji.Bi se pa bilo okrog tega vsekakor zanimivo pogovorit osebno in ne po foromu in predložit vsak svoja dejstva .

NA POMOČ !
Uporabniški avatar
toma

binep napisal/-a:Popolnoma se strinjam s Simono. Če je še ne dolgo nazaj veljalo da je gasilec lahko postal vsak kdor je imel pet minut časa, se zadeve danes spreminjajo. Verjemite mi, da si s tem ko se dviga splošna izobrazbena struktura tudi sami zagotavljamo višji status v družbi.

Poleg tega pa bo za ostale gasilce, ki nimajo srednjih, višjih ali visokih izobrazb še veliko prostora v naši organizaciji. Za fukcije kot so pa poveljniki, ter za stroko kot so inštruktorji in predavatelji pa moramo resnično gledati tudi na izobrazbo.

lp

Bine
Binep si postal gasilec zato ,ker si imel pet minut časa ?potem bi bilo bolje da nisi gasilec. Kar se pa statusa v državi tiče pa verjemi ,da se zaradi izobrazbe nebo spremenil kaj dosti na bolje,kajti država na nas pozablja.

NA POMOČ !
Odgovori