Zanima me ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odg: Zanima me ...
Zanima me kdo izdeluje Gasilske priklopnike za MB ("trodelca"), ali pa izdeluje na prikolicah nadgradnjo z vsemi papirji?!? Da ne bo reklame mi lahko pošljete tudi na ZS.
Zanima me tudi če kupi PGD navadno prikolico z papirji, potem pa izdela nadgradnjo nekdo drug ............ kaj čaka PGD, verjetno peljat prikolico na tipizacijo. Koliko stane tipizacija?
Hvala za odgovore.
Zanima me tudi če kupi PGD navadno prikolico z papirji, potem pa izdela nadgradnjo nekdo drug ............ kaj čaka PGD, verjetno peljat prikolico na tipizacijo. Koliko stane tipizacija?
Hvala za odgovore.
Še kdo drug izdelovalec.Peter napisal/-a:http://www.gasilci.org/oglasi/toki/index.html
Za masko dihalnega aparata obstaja dodatek za montažo očal. Kontaktiraj prodajalca. Sam boš pa potem moral nabaviti tudi ustrezna očala.
http://www.auer.de/fileadmin/msa/leafle ... -Combi.pdf
http://www.auer.de/fileadmin/msa/leafle ... -Combi.pdf
Zanimame kdo je v Gasilskih domovih uredil zasilno razsvetljavo in strelovod (katero PGD ali poklicna enota), kdo je bil izvajalec del in kako se zadeva obnese?!?
Da nebo reklama izvajalce del mi pošljite na ZS.
Da nebo reklama izvajalce del mi pošljite na ZS.
Pozdravljeni!
Mene pa zanima, ali lahko vi date kisik poškodovancu v vsakem primeru, če/ko je bil izpostlavljen dimu ...to vprašanje se mi je porajalo ob ogledu tega filmčka : http://www.youtube.com/watch?v=a5Bq87WM ... _embedded#
Mogoče se vam bo zdelo vprašanje trapasto..
...samo vseeno upam, da bo kdo hotel odgovoriti
Hvala.
Lep pozdrav
Mene pa zanima, ali lahko vi date kisik poškodovancu v vsakem primeru, če/ko je bil izpostlavljen dimu ...to vprašanje se mi je porajalo ob ogledu tega filmčka : http://www.youtube.com/watch?v=a5Bq87WM ... _embedded#
Mogoče se vam bo zdelo vprašanje trapasto..
Hvala.
Lep pozdrav
Star pregovor pravi ,če vprašaš takoj si nevednež 5min ,če ne vprašaš nikoli si nevednež celo življenje. 
Lahko se mu da, vendar ne kisik ampak zrak. V naših IDA je stisnjen zrak in ne kisik.
L.P.
L.P.
bronchi,,...
....bi se ne strinjal z Žanijem,
kisik lahko nudijo tudi gasilci, seveda primerno doziran (na primeren način),....
....bi se ne strinjal z Žanijem,
kisik lahko nudijo tudi gasilci, seveda primerno doziran (na primeren način),....
Na mladih svet stoji !!!
aja aja
nism vedla, da je zrak notri......no potem je to tko kt v potapljaških jeklenkah..
pa hvala za odgovor!
pa hvala za odgovor!
Star pregovor pravi ,če vprašaš takoj si nevednež 5min ,če ne vprašaš nikoli si nevednež celo življenje. 
-
Aleksander Golež
- Kraj: Maribor
LP!
bronchi naj te še jaz malo razsvetlim...
da, v tlačnih posodah je komprimiran zrak, t.j. zrak, ki je pod prisilo stlačen v tlačno posodo (jelkenko ali kompozitko), ki se spravi v posodo s "posebnimi" kompresorji, ki zrak iz okolice tudi očistijo, da je primeren za vdihovanje.
KISIK je v čisti plinasti obliki "strupen" za človeško telo. Če bi vdihoval samo kisik, bi omedlel, v skrajni obliki celo lahko umrl. Zato NIKOLI ne dajemo poškodovancu čist kisik. AMPAK ZRAKU DODAJAMO KISIK do določene količine. Bogatimo zrak s kisikom, da se razmerje v CO2 in O2 v telesu čimhitreje vzpostavi.
Upam, da sem uspel še kaj pojasniti.
Če se motim, me naj kdo prosim popravi!
da, v tlačnih posodah je komprimiran zrak, t.j. zrak, ki je pod prisilo stlačen v tlačno posodo (jelkenko ali kompozitko), ki se spravi v posodo s "posebnimi" kompresorji, ki zrak iz okolice tudi očistijo, da je primeren za vdihovanje.
KISIK je v čisti plinasti obliki "strupen" za človeško telo. Če bi vdihoval samo kisik, bi omedlel, v skrajni obliki celo lahko umrl. Zato NIKOLI ne dajemo poškodovancu čist kisik. AMPAK ZRAKU DODAJAMO KISIK do določene količine. Bogatimo zrak s kisikom, da se razmerje v CO2 in O2 v telesu čimhitreje vzpostavi.
Pot v pekel je tlakovana z dobrimi nameni. (Dante)
Aleksander hvala za tako izčrpen odgovor, katerega niti nisem pričakovala, sem zelo pozitivno presenečena, da se vam sploh da ukvarjat s takimi (zaenkrat še) beboti kot sem jaz
hvala še enkrat in lep pozdrav!
hvala še enkrat in lep pozdrav!
-
Aleksander Golež
- Kraj: Maribor
Čisti kisik je najboljše sredstvo za prvo pomoč že na intervenciji vkolikor je to mogoče. Bistvo je, da CO (ki ga je pri gorenju malo viška
), ki se veže več kot 250 krat močneje na hemoglobin kot kisik, čim prej izpodrivamo s kisikom, da čim bolj oksigeniramo tkiva, da ne bi prišlo do trajnejših poškodb le tega.
Najboljša bi bila v vsakem primeru še uporaba barotravmatske komore, ki v povezavi kisik in večji pritisk, naredi še veliko večji izkoristek kot dihanje kisika pri 1 baru. Nekateri se v Sloveniji trudijo za to, drugim je pa vseeno.
Torej, kisika se ni potrebno bati, je pa priporočljivo, da vsake toliko dihaš zrak za kakšno minutko, da zmanjšaš procent kisika, ki dejansko v velikih koncentracijah in daljšem dihanju dela tudi nekaj škode. Še vedno pa trdim da je dosti bolje dihati čisti kisik kot nič.
Potapljaške reševalne postaje po sloveniji moramo imeti v lasti vsaj en kovček za nudenje prve pomoči s kisikom, za vsako vrsto poškodbe ali težav, ki nastanejo pod vodo. Upam, da te nisem sedaj preveč zmedel z mojim odgovorom.
lp, m
Najboljša bi bila v vsakem primeru še uporaba barotravmatske komore, ki v povezavi kisik in večji pritisk, naredi še veliko večji izkoristek kot dihanje kisika pri 1 baru. Nekateri se v Sloveniji trudijo za to, drugim je pa vseeno.
Torej, kisika se ni potrebno bati, je pa priporočljivo, da vsake toliko dihaš zrak za kakšno minutko, da zmanjšaš procent kisika, ki dejansko v velikih koncentracijah in daljšem dihanju dela tudi nekaj škode. Še vedno pa trdim da je dosti bolje dihati čisti kisik kot nič.
Potapljaške reševalne postaje po sloveniji moramo imeti v lasti vsaj en kovček za nudenje prve pomoči s kisikom, za vsako vrsto poškodbe ali težav, ki nastanejo pod vodo. Upam, da te nisem sedaj preveč zmedel z mojim odgovorom.
lp, m
Aleksander Golež napisal/-a:LP!
Hja - zanimivo!
Mi smo v vojski ( v primeru - ih hitrega treznjenja ) tudi uporabljali čisti kisik in moram reči, da je bilo kar učinkovito.
Lp.
Mi smo v vojski ( v primeru - ih hitrega treznjenja ) tudi uporabljali čisti kisik in moram reči, da je bilo kar učinkovito.
Lp.
Flying isn't dangerous. Crashing is what's dangerous.
Odg: Zanima me ...kdo je prej
Pozdravljeni!
Velikokrat gledam Paramedice na realility tvju...in skoraj na vsaki intervenciji so, ko prispejo reševalci na kraj dogodka, tam že gasilci.
Zanima me, kako je s tem pri nas? Ali so tudi pri večini intervencij prej gasilci na kraju dogodka kot reševalci, ali pridejo hkrati...ipd. No to se verjetno razlikuje od nesreče do nesreče...pri prometnih nesrečah so verjetno prej gasilci kot reševalci, saj če je oseba ukleščena reševalci itak ne morejo kaj veliko storiti, če sploh ne mroejo priti do ponesrečenca..?
pa upam, da ni preveč zmedeno napisano
Lep pozdrav, bronchi
Velikokrat gledam Paramedice na realility tvju...in skoraj na vsaki intervenciji so, ko prispejo reševalci na kraj dogodka, tam že gasilci.
Zanima me, kako je s tem pri nas? Ali so tudi pri večini intervencij prej gasilci na kraju dogodka kot reševalci, ali pridejo hkrati...ipd. No to se verjetno razlikuje od nesreče do nesreče...pri prometnih nesrečah so verjetno prej gasilci kot reševalci, saj če je oseba ukleščena reševalci itak ne morejo kaj veliko storiti, če sploh ne mroejo priti do ponesrečenca..?
pa upam, da ni preveč zmedeno napisano
Lep pozdrav, bronchi