Hovercraft za gasilce kaj, kako, zakaj

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
hover
Kraj: Republika BANANA
Kontakt:

Odg: Hovercraft za gasilce kaj, kako, zakaj

Odgovor Napisal/-a hover »

Še vedno nisi odgovoril na vprašanje, ampak se vrtiš kot mačka okoli vrele kaše.
Tudi če pobarvam svoj bicikl na rdeče še ne bo "reševalni".
Dam ti na izbiro Fiat punto, letnik 1996, Citroen Saxo 1998, Fiat pando na sprednji pogon letnik 1999, in Renoult clio 2001, ... vsi pobarvani v gasilske barve in piše gor PGD karkoli že...

Keterega boš izbral za poveljniško vozilo v vašem društvu...? Dobro bi bilo če bi bil vsaj 4x4 ane, četudi stara lada niva... seveda če si seznanjen s tem da obstajajo tudi vozila s štirikolesnim pogonom... a sem dovolj jasen :?:

Razvoj hovercraftov se je pač ustavil, in to pred 30 leti - gledano s stališča proizvodnje, ker v tem prerposto ni denarja in interesa s strani proizvajalcev nuditi kvaliteto za ceno katero nebn ni pripravljen plačati... kaj tukaj ni jasno.

In kot sem rekel nisem strokovnjak za reševanje, vem pa kaj hovercrafti zmorejo, in kaj prodajajo nekateri pod imenom reševalni hovercrafti, in kaj ti crafti v resnici ponujajo - samo to komentiram, to je vse :D, trg s hovercrafti je pač ena zelo zaj--- stvar, ki je posledica v prvi vrsti NEkategorizacije teh vozil v celotni EU, posledica tega je minimalna povpraševanja, in reakcija s strani proizvajalcev je preprosta - trg gasilstva in reševalništva je premajhen da bi razvili kvaliteten bolid, ki bi zadovoljil potrebam za primerno ceno - to je prinašati dobiček proizvajalcu in biti poceni kupcu, ceneje je pobarvati to kar že imajo rdeče in prepričevati ljudi v njihovo filozofijo, vsak ima pač svojo.... seveda ker zadeve lebdijo tam kjer čolni ne morejo so dovolj prepričljiv argument, vendar na koncu vse skupaj razočara :D , vprašaj blejce :mrgreen:
Polno nekega nakaladanja, direktnega odgovora od tebe kot nekega "strokovnjaka"na tem področju pa ni.
ŽALOSTNO.
Moj direkten odgovor je da to kar se prodaja na trgu je izdelano za to da se proda in ne zato da bi zadovoljilo potrebam kupca, a sem dovolj jasen.... :?:
Vrsho
moderator
moderator
GE: PGD Šentvid
Kraj: Šentvid pri Ljubljani

Odgovor Napisal/-a Vrsho »

Torej je zaključek, da noben serijsko izdelan hovercraft ni primeren za delo v gasilskih enotah?! #-o
Uporabniški avatar
Crownless
Kraj: Okolica Lj

Odgovor Napisal/-a Crownless »

Če pa bi hotel tako vozilo izdelati, bi bilo pa predrago in se noben tega nebi lotil. Pa smo spet na začetku.
Uporabniški avatar
hover
Kontakt:

Torej je zaključek, da noben serijsko izdelan hovercraft ni primeren za delo v gasilskih enotah?!
tako pač je, seveda če ni glavni kriterij da zadeva lebdi, kjer čolni ne morejo,...
Skratka Vrsho.. dober zaključek si potegnil. Bravo!
Če pa bi hotel tako vozilo izdelati, bi bilo pa predrago in se noben tega nebi lotil. Pa smo spet na začetku.
Če bi hotel, to še ne pomeni da si ga zmožen idelati, razvoj stane, prvič v denarju, drugič v delu, in tretjič v izkušnjah :D , torej če bi samo hotel, ne bi naredil nič, moraš imeti denar, znanje, voljo, motivacijo, in zaledje, da preživiš med razvojem takega modela ki traja najmanj 6 mesecev do prototipa, če veš kaj delaš, ter eno leto do testiranja prototipa, ter dalje da prepričaš s performencom vozila ljudi, ki se jih dejansko ne da v nič prepričati :D , ravno na račun hovercraftov kot je neoteric - oni imajo tradicijo 30 let, seveda tradicija 30tih NErazvoja pomeni zastarelost, imajo BBC, CNN, Discovery, ... večini pa to pomeni profesionalnost,... v dokaz imaste blejce :P , ki so prepričani v profesionalnost in vrhunskost svojega bolida #-o ., nikakor pa se niso pripravljeni soočiti s preprostim rekreativnim craftom kot je moj, kjer bi se dejansko pokazala NEzmogljivost njihovega crafta, in porajala vprašanja v glavah gasilcev o visoki plačani ceni, glede na to kaj so dobili :P , in koliko stane recimo preprost vendar zmoglivejši rekreativec.
ciljna skupina je zelo majna, poleg tega pa je relief različen in pri nas zelo specifičen, pri nas imamo ozke reke, s kamenjem, kar je zelo specifično, in nek hovercraft, ki ga naprimer uporabljajo angleži za reševanje iz blata, na pretežno ravnih površinah preprosto ne zmore terena kot je naprimer sava v zgornjem toku... , prav tako ne more nek skandinavski hovercraft delan za poledenelo morje zadovoljiti potrebam kot so pri nas ob poplavah, na rekah,... Enako ameriški crafti ki so znani po slabem izkoristku in majhni potisni sili, ne more zadovoljiti našemu razgibanemu terenu, ker se dejansko že na višji travi ustavijo, da o bregu ne govorim,... angleži so znani po slabi kvaliteti, ...
Predrago pa je zopet relativno, vsaka razvoj je investicija, ki jo mora upravičiti kasnejša prodaja in doprinos dobička, ter povrnitev inestiranega denarja v določenem času - osnove ekonomije. Če to ne deluje, pač razvoj ne gre v določeno smer in se iščejo poceni alternative, kot je ustrezna barva za kupca. Taka je zgodba o hovercraftih.
rok č
Kraj: Tam kjer se Pohorje vidi

Odgovor Napisal/-a rok č »

Sam hover ti to tak pišeš da ni primeren, sam pomoje morejo meti ti reševalni hovercrafti kakšne certifikate, ker jih sigurno nemorejo kr tako prodajat.?
Uporabniški avatar
hover
Kontakt:

Seveda - Coast guard aproval... imajo jih tudi hovertechicsovi hovercrafti iz USA, pa vendar sta se 2 lansko leto v kanadi med resevanjem potopila s certifikatom vred. Torej kaj je ta certifiakt v resnici? V bistvu ga lahko dobi vsaka zadeva izdelana v ameriki ki plava ali ne plava in proizvajalec reče da je za na vodo.

Tako naprimer v evropi je NEMOGOČE dobiti kakršenkoli certifikat, ki bi omogočal prodajo, tako ostanejo na izbiro le ameriški izdelki z ameriškim certifikatom. Tak certifikatj pa ti jaz na vsak WC papir napišem :D , vendar ne bo veljal, ker je ameriški pa velja in to po celem svetu! HTI naprimer je uredil delno dokumentacijo, še sam nevem kakšno, preko enega italjanskega klasifikacijskega zavoda, preko katerega sem tudi jaz hotel urediti isto za svoj hovercraft, vendar je bilo meni to nemogoče in so me zavrnili ne da bi pogledali kakršenkoli papir, nekaterim pa to je mogoče urediti brez problema, tako , da lahko prodaja na nek način uradno, jaz pa na nek način uradno ne smem prodajati, vendar EU konvencija - ne vem točno številke izrecno PREPOVEDUJE podeljevanje CE certifikatov za hovercrafte proizvedene v Evropi, tudi tu je velik razlog zakaj je tako kot je. Skratka še sami ne vejo točno kaj in kako, tako da NOBEN hovercraft ne ustreza Evropskim zahtevam.
Za svoj hovercraft sem taku uredil da ima dirkaško licenco in dokumente, in je preko Evropske Hovercraft federacije in Italjanskega kluba registreran in evidentiran kot dirkalnik, še sam ne vem kako :D , ker ga jaz uradno ne smem vozit na dirkah ker nimam licence... skrakta zakomplicirano in nihče ne ve kdo pije kdo plača... v bistvu mene kar drago stane :D, ostanejo mi travniki in poplave, pri nas :P, ter neregistriran hovercraft, ker če je registriran je kategoriziran - in se ne smem vozit, če ga ne registriram pa je nekategoriziran ker se zakon do plovil brez ugreza ne opredeljuje in nima določenega območja plovbe in določil vožnje v naravi... kot kmetijski stroj - prezračevalnik trave, pa mi opravljanje kmetijske dejavnosti na vsakem travniku dovoljuje zakon, seveda mora lastnik travnika to tudi potrditi če modri možje pridejo okoli. Tudi poplava ali zasnežen travnik je uradno TRAVNIK, torej v poplavi, snegu in po košnji, vedno prezračujem travo, takle mamo pri nas...
A ne velja tudi za gasilce da v izrednih razmerah uporabijo vsa sredstva ki so na voljo, če tudi nimajo certifikatov , Kolikor vem lahko država tudi zaseže vozilo kot je moje v izrednih razmerah, za reševanje življenja naprimer... kaj pa certifikati takrat... :?:, takrat je pa dober vsak ane, sam da je...
Uporabniški avatar
hover
Kontakt:

Na povezavi si lahko ogledate v živo prenos iz anglije - dirka hovercraftov, ki poteka ta vikend, kogar zanima seveda,...

POVEZAVA http://www.live.raceresults.info/

Na isti povezavi bo naslednji teden dirka iz Freiburga v živo, kjer bo dirkal tudi moj BUFO, smo ga ravno naložili in ga transportiramo na dirko....
Uporabniški avatar
hover
Kontakt:

Video posnet iz Bufota, ta vikend v nemčiji na dirki F50, za evropsko prvenstvo...

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/tXTQI2gmYCk&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/tXTQI2gmYCk&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]

Dosegli smo 6 mesto, kljub nesreči na vaji, ko je craft naredil preobrat na glavo in pritem delno poškodoval turbino, tako da je craft deloval s 15 % moči manj kot sicer, vendar je vse štiri dirke brez težav izdržal.

Sedaj ga prvič prirejam tudi za dirko, tako da bo še malo močnejši in hitrejši, naslednja dirka je v Franciji, naslednji mesec, opremljen bo tudi z dvema kamerama, tako da bo sledil tudi video. Prenost bo tudi v živo preko spleta če koga zanima.
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

hover, kaj praviš na tole oziroma tole?
Uporabniški avatar
hover
Kontakt:

:D , s tem nimam nič, sem samo tisti ki najebe po cele dneve, točno tako kot v mojem profilu piše...

pogon, ki je iz žabe, je preizkušeno dalec najboljši na svetu v svojem razredu - in se ga bom še izboljšal (v primerjavi z blejskim craftom je razlika 50% z istim motorjem), nova nosilna ploščad pa je zasnovana za delovne naloge na vodi,... času čas jaz pravim...

Skratka na zadnji dirki v Franciji je bil BUFO 2 najhitrejši hovercraft na dirki v razredu F50, ker je odlična potrditev o moči in performancu žabe... ki ob moči 52 HP proizvede preko 90 kg potisne sile, kar je naprimer za več kot 30 kg več kot proizvede blejski craft z 65 HP motorjem :mrgreen: 30 kg namreč pri hovercraftih pomeni razliko med nočjo in dnevom , :arrow: tako torej z 65 HP motorjem bi moj craft proizvedel cca 100 kg potiska, skratka daleč največ od vseh na trgu... [-o<

Prihajajočemu razpisu CZ pa ne ustreza, ker je bil zasnovan za potrebe in delovne naloge na italjanskih rekah :D, tako da opazke na stran.
Uporabniški avatar
hover
Kontakt:

Filmček posnet včeraj v Italiji... bolj za zabavo kot zares... :D
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/GhzSYBVPfDw&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/GhzSYBVPfDw&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]

V italiji pa sem videl točno to kar bi si vsak od nas želel imeti... jato UFOtov 150 metrov od mene, najverjetneje so bili razlog hude prometne nesreče ki se je nato zgodila na cesti venezia trst, pet portoguardom in latisano okoli 9te zjutraj, saj so vsi gledali v zrak namesto da bi vozili (z mano vred)... skratka majhna zmogljiva prevozna sredsva, ne za po tleh, ker pa so imeli nastavljeno smer proti avianu, domnevam da gre za kak nov ameriški proizvod, ki nima zveze z letenjem, pa vseeno leti od hudiča dobro... skratka majhno in zmogljivo prevozno sredstvo pomoje za povsod. Brez heca! V koloni je bilo tudi nekaj slovencev, ki so prav tako z mano vred zijali v nebo... kaj vse človek ne doživi danes...
kuki

Odgovor Napisal/-a kuki »

Kaj je Hoover, ali si dal ponudbo za svoje vozilo na CZ ?
Uporabniški avatar
hover
Kontakt:

Ne ne bom, moja vozila ne ustrezajo razpisu, na razpise se nikoli nisem prijavljal in se tudi v bodoče ne bom. Že sedaj imam dela čez glavo in dodatnega ne potrebujem.

Glede na opis pa je jasno razvidno, da ljudje ki so zadeve pripravljali o hovercraftih nimajo razčiščenih niti najosnovnejših pojmov...
Uporabniški avatar
hover
Kontakt:

Vsekakor zanimiv zgodovinski posnetek... znanstvena fantastika tedanjega casa :D
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/1NgRjDZDQDw&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/1NgRjDZDQDw&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
Uporabniški avatar
hover
Kontakt:

Še en zanimiv koncept...

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/2mD2O-k9xaY&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/2mD2O-k9xaY&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]

Kamenodobna turbina :D , slab performance, sicer pa zanimiv futoristični design... in še bolj zanimiva ideja če berete opis desno.
Odgovori