Zrak za intervencijska vozila

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
-boris-

Odg: Zrak za intervencijska vozila

Odgovor Napisal/-a -boris- »

@ndrey napisal/-a:Dej Boris, vsaj preberi post na katerega odgovarjaš...
TadejS je lepo napisal, da so kompresorje menjali na firmi (v industriji). Njegovo mnenje je (s katerim se tudi strinjam), da je nabava dragih kompresorjev za 24-urno vzdrževanje maksimalnega tlaka v vozilih PGD nesmisel. Prav lepo se da preživeti s tlaki okrog 7 bar.
LP
morda sem res narobe razumel post tadeja, ampak razbrati je tako, kot da favorizira vijačne kompresorje. in mislim da vijačni kompresor je totalen nesmisel. vijačni kompresorji pridejo v poštev tam, kjer potrebujemo ogromne pretoke, v gasilskih domovih pa teh pretokov ni, z kompresorjem samo kompenziramo puščanje zraka iz zavornega sistema (minimalen pretok), edina zares velika poraba v PGD je takrat, ko s pištolami kaj izpihujemo, pumpamo gume, z udarno pištolo menjavamo gume...
tadejS
Kraj: Knežak

Odgovor Napisal/-a tadejS »

Da me ni slučajno kdo razumel da moramo nabaviti 70 kW vijačne kompresorje #-o [-X. Vijačne sem omenil in se mi zdiji mogoče primerni tam in takrat, kjer je puščanje - izgube prevelike in jih je nemogoče odpraviti in smo primorani imeti pri batnem kompresorju vozilo prikljopljeno, dovod pa zaprt. Ob intervenciji pa odpremo ventil in napolnimo sistem ( kot če bi imeli 300 bar-sko jeklenko). Navadnim batnim kompresorjem navadno takrat zmanjka zaloga zraka in sistem vzdrževanja tlaka pač ne deluje kot bi moral. Tisti, ki takih problemov nimate, lahko rečete le hvala Bogu in naj čim dlje traja, mi reveži pa smo primorani razmišljati dalje. Še dobro, da je naš dom malo bolj na samem, ker bi verjetno v času razglažene požarne ogroženosti, kaj kmalu lahko imeli kakšnega okoljskega inšpektorja za hrup za vratom, ker se pač naš kompresorček kar pogosto vžiga in ponoči ni ravno tih (ponoči, ko je tišina se ga kar dobro sliši). No mogoče ni bil ravno srečna izbira, ker takrat ni nihče niti sanjal za take izgube. Če bi povrhu hoteli še vzdrževati max. tlak, pa bi verjetno morali mesečno menjavati el. motorje.

-boris-, hvala za "pomladitev".
-boris-

tadejS napisal/-a:Tisti, ki takih problemov nimate, lahko rečete le hvala Bogu in naj čim dlje traja, mi reveži pa smo primorani razmišljati dalje.
tadej, ne zamerit, ampak ste morda razmišljali v tej smeri, da bi raje zamenjali kako cev na vozilu kot pa da razmišljate o vijačnem kompresorju???
ti pravim, pri nas so v garaži 3 vozila, pa kompresor v povprečju nardi eno delovno uro v 24 urah.
celo do take faze smo prišli, da smo starga tama 190 popolnoma zatesnili, in v enem tednu pade tlak mogoče za en bar, nov atego se pa v 24urah popolnoma izprazni, torej dejansko ta kompresor služi samo za polnjenje ategota..
torej en vikend reskirat in ugotovit kje pušča na ategotu pa smo zmagali..
tadejS
Kraj: Knežak

Odgovor Napisal/-a tadejS »

Mi z našim ategotom nimamo problema, je pa TAM 110 T7, ki je bil leta 95 v Bregani "popolnoma obnovljena" svetski požeruh zraka in sedaj pač polnimo sistem pred izvozom. Še vedno hitrejši izvoz, kot samo lastno polnenje. Če bi šlo za eno ali 10 puščajočih cevi bi jih zamenjali, pa jih je boh ti ga vedi. Eno popraviš, druga spušča ........ Vijačni je samo razmišljanje. Mogoče tudi batni, samo s kolikim rezervoarjem in na kolik tlak ga gonit. Zato se mi poraja vprašanje na kateri tlak vzdrževati sistem. Je pa še en problem, da pri nas za TAM zadošča že 6 barov, MB pa mislim da enih 8÷9 bar. Matematiki bi temu menda rekli obratnosorazmerje mi pa narobe svet.
-boris-

na naši 110ki je puščala ena od tlačnih posod (vozilo je blo od SV), pregnila je spodaj zaradi kondenza...
posode smo zamenjali in zdej je OK..

poglej, da ni tudi pri vas problem posoda.

kar mislim si kakšna je bla tista "obnova" ;o)
Uporabniški avatar
man 14.284
Kraj: Zgornja Bistrica

Odgovor Napisal/-a man 14.284 »

Problem "zraka" za intervencijski izvoz obeh GVC smo rešili z nabavo novega kompresorja od podjetja xxxxx. Odločili smo se za kompresor max tlak 11 barov el.priklop 400V. Tlak v vozilih vzdržujemo nekje na 7barih. Zaenkrat vse deluje odlično!

Hvala vsem za nasvete in predloge!
Priponke
kompresor.jpg
-boris-

tlačna posoda za kompresor

bom kar tule v tej temi vprašal, da ne odpiram nove?

kje bi lahko kupil tlačno posodo za kompresor.
je kakšno podjetje pri nas, ki jih proizvaja?
Odgovori