Testiranje tlačnih posod za IDA
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Testiranje tlačnih posod za IDA
Pozdravljeni
Zanima me na koliko let je potrebno A-testirati jeklenke, ki so pritrjene na IDA. Za tehnične pline vem, da je doba 10 let. Na GBL so rekli, da je enaka doba tudi za jeklenke iz IDA. Nekateri v duštvu pa trdijo, da je potrebno jeklenke za IDA testirati na 5 let.
Kaj je zdaj pravilno? Vesel bom, če boste svojo izjavo podkrepili z povezavo ali pa št. akta ali kakšnega pravnega določila, ki to predpisuje.
C.
Zanima me na koliko let je potrebno A-testirati jeklenke, ki so pritrjene na IDA. Za tehnične pline vem, da je doba 10 let. Na GBL so rekli, da je enaka doba tudi za jeklenke iz IDA. Nekateri v duštvu pa trdijo, da je potrebno jeklenke za IDA testirati na 5 let.
Kaj je zdaj pravilno? Vesel bom, če boste svojo izjavo podkrepili z povezavo ali pa št. akta ali kakšnega pravnega določila, ki to predpisuje.
C.
Odg: Izolirni dihalni aparat Drager
Crownless napisal/-a:Pozdravljeni
C.

tole sm najdu.
- Peter
- Upravnik

- GE: Zabreznica
- Kraj: Breznica
- Kontakt:
Mogoče je tukaj mišljen šestletni generalni servis.Crownless napisal/-a:Nekateri v duštvu pa trdijo, da je potrebno jeklenke za IDA testirati na 5 let.
Ne tukaj se pogovarjamo samo o tlačnem preizkusu jeklenk.
C.
C.
Vsakih 5 let se izvede hidrostatični test jeklenke, kjer jeklenko obremenijo z 1,5 kratnim delovnim tlakom. Za jeklenke, ki jih polnimo z neagresivnimi plini pa je obvezen hidrostatični test vsakih 10 let.
Torej se zrak šteje kot agresivni plin? Ali zakaj je test na 5 let? In zakaj so mi v GBL zatrdili, da se jeklenke testira na 10 let??
C.
C.
Če bi malo boljše pogledal prilogo, ki jo je prilepil Jack bi videl, da je na 10 let.
Ni bogat tisti ki ima, ampak je bogat tisti ki da!
Vsega ne morem vedeti, toda o vsem nas lahko poučijo.
Mogoče zato ker so ti v GBL povedali pravilno, v tvojem društvu pa boš verjetno še največ vedel, če nobenega nič ne sprašuješ, ker ne ločijo med A testom, tlačnim testom, zunanjim pregledom, notranjim pregledom...itdCrownless napisal/-a:Torej se zrak šteje kot agresivni plin? Ali zakaj je test na 5 let? In zakaj so mi v GBL zatrdili, da se jeklenke testira na 10 let??
C.
Je na 10 let za IDAje.
Slika pa je pripeta na našem forumu, posredoval pa mi jo je Robi iz JZZPR (hvala).
Če smo že tu, poglejte eno zanimivost. Kakšna je razlika med testi tlačnih posod za IDA in potapljaškimi posodami!
IDA - 10 let
POT. Posode!!! - 2 leti
Sama funkcija tlačnih posod je ista. Oblika, namen, material (do nedavnega samo jeklene in aluminijaste, sedaj karbonske...) je isti. Dovaja zrak (neagresiven plin) uporabniku pa če je pod vodo ali v požaru. Ker se potapljaške uporabljajo v drugem mediju kot zrak (v vodi),
se baje morajo opraviti testi bolj pogosto. Če kdo ve še kakšen razlog naj mi prosim pove, ker zadeva mi ne gre in ne gre iz glave!
Če se ne motim, so "kovinske" posode manj občutljive na udarce kot karbonske in če to seštejemo z vodnim uporom vidimo, da dejansko sila ob udarcu v skalo pod vodo ni niti približno tako velika kot na suhem, kjer lahko resno poškodujemo karbonsko posodo ob udarcu! To je en velik plus za pot. posode a ne?
Sicer vem, da daleč ne bomo prišli a vendar, mogoče ima kdo tehten razlog!
lp, Marko
Slika pa je pripeta na našem forumu, posredoval pa mi jo je Robi iz JZZPR (hvala).
Če smo že tu, poglejte eno zanimivost. Kakšna je razlika med testi tlačnih posod za IDA in potapljaškimi posodami!
IDA - 10 let
POT. Posode!!! - 2 leti
Sama funkcija tlačnih posod je ista. Oblika, namen, material (do nedavnega samo jeklene in aluminijaste, sedaj karbonske...) je isti. Dovaja zrak (neagresiven plin) uporabniku pa če je pod vodo ali v požaru. Ker se potapljaške uporabljajo v drugem mediju kot zrak (v vodi),
se baje morajo opraviti testi bolj pogosto. Če kdo ve še kakšen razlog naj mi prosim pove, ker zadeva mi ne gre in ne gre iz glave!
Če se ne motim, so "kovinske" posode manj občutljive na udarce kot karbonske in če to seštejemo z vodnim uporom vidimo, da dejansko sila ob udarcu v skalo pod vodo ni niti približno tako velika kot na suhem, kjer lahko resno poškodujemo karbonsko posodo ob udarcu! To je en velik plus za pot. posode a ne?
lp, Marko
Odg: Testiranje tlačnih posod za IDA
Hec,da ne boš mislil da vGBL,vse vejo in se še enkrat prepričajte glede tlačnih preizkusov,tako za jeklene in karbonske posode
IDA.
IDA.
Mogoče korozija (slana voda) - IDA ji ni izpostavljen (jeklene posode) ?Marko Š. napisal/-a:Je na 10 let za IDAje.
IDA - 10 let
POT. Posode!!! - 2 leti
lp, Marko
Če imaš rad opremo in varnost jo opereš po vsakem potopu ali vsaj po koncu kakega celotedenskega potapljanja. In to pošteno, pa še vsakoletni vizualni pregled notranjosti jeklenke (ali aluminijevke) mora biti narejen. Samo imaš pa dober argument.
lp, marko
lp, marko
- Janez Tratnik
- moderator

- Kraj: Dobračeva - Žiri
- Kontakt:
Mene pa zanima kako je s tem, če je lastnik IDA MORS. Kdo potem plačuje servisiranje in tlačne preizkuse? Lokalna skupnost?
Ministrsvo (MORS) je tu kot kaže tiho. GZS (verjetno) tudi.
Kako je s s tem?
Ministrsvo (MORS) je tu kot kaže tiho. GZS (verjetno) tudi.
Kako je s s tem?
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.

Kot gasilec se rodiš in večno ostaneš!
Gasilce rajši pokličite prehitro kot prepozno!
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.

Kot gasilec se rodiš in večno ostaneš!
Gasilce rajši pokličite prehitro kot prepozno!
Iz prve roke vem, da bi naj ta strošek bil na grbi uporabnika IDAja. Torej PGD oz kdor jih ima na reverzu. Vsaj tako mi je razloženo od kompetentne osebe, ki dela s temi stvarmi pri nas.
Če nimam dobre informacije me prosim popravite, bom zelo vesel!
lp, m
Če nimam dobre informacije me prosim popravite, bom zelo vesel!
lp, m
Glede na to da so pooblaščeni serviseri dihalne tehnike, pa že te verjetno vedo na kolko let se testirajo tlačne posode a se ti ne zdi??TEO napisal/-a:Hec,da ne boš mislil da vGBL,vse vejo in se še enkrat prepričajte glede tlačnih preizkusov,tako za jeklene in karbonske posode
IDA.
Če pa ne verjameš pa poglej malo više, kjer je Jack objavil pravilnik.
Ni bogat tisti ki ima, ampak je bogat tisti ki da!