To je pač ena zgodbica, če sem ravno odprl to temo, seveda je pa takšnih "pripetljajev" kar nekaj na kurilno sezono (normalno). Zakaj pride do dimniških požarov naj bi bilo vsakemu gasilcu jasno. Ne gre pa vedno krivca iskati v dimnikarju. Če samo pogledamo npr. krušne peči: Skoraj vsaka je smolnata, kurišče je veliko dimnik tudi, zakuri pa se tako, da se najprej na veliko "nadeva", potem pa se pripre, zato se po dimniku in po "istju" krušne peči nabira smola, od tega koraka naprej pa včasih več ne manjka veliko, da pride do požara. Potem so seveda tudi razni "strokovnjaki", ki imajo centralne peči nastavljene na 50 stopinj in jim smola teče še po kurilnici. Pri takih je lahko dimnikar vsak dan pa ne bo naredil nič. Potem so tu še razne varijante, ko je naprimer troslojni dimnik narejen samo do podstrešja, naprej pa je speljan samo en sloj, pa še ta se dotika lesa... Skratka, dejavnikov je mnogo, je pa res, da je dimnikarstvo v Sloveniji odkar je vse skupaj v svoje roke vzela država, ena sama polomija. Tako nekateri dimnikarji pridejo do stranke 4x na leto (govorimo o kurjenju na drva naprimer), nekateri ne pridejo nikoli, nekateri 1x na leto... in potem vesele gori cela Slovenija. Vglavnem, teme nisem odprl zato, da se bo pljuvalo spet po dimnikarjih vsepovprek, rad bi samo, da podebatiramo malo o samem pristopu pri tovrstnem požaru.
Sam ne mislim nobenega učiti, kako pa kaj in soliti pameti (tudi nisem za to pristojen
V večino primerih piše tudi: GASILCI SO POŽAR POGASILI... Dobro, o sami izbiri gasilnega sredstva ne bomo, ker je pa to gasilski forum in ne bi bilo smiselno razpravljati zakaj ne z vodo, oz. s čim je primerno (POMOJE?). Zanima me namreč, zakaj se torej v večini primerov lotite gašenja, oz. zakaj ne pustite, da saje zgorijo do konca?? Ko sem vprašal očeta ter še par mojstrov iz dimnikarske stroke so mi odgovorili, da v svoji celotni karieri skoraj nikoli niso posegali po gasilnih sredstvih. Seveda so gasila neizbežna, kadar je zunaj preveč vetrovno in so ogroženi sosednji objekti, ali pa dimniška tuljava poči in je treba nemudoma ogenj ustaviti... Sam sem bil že na kar nekaj požarih, pa nismo nikoli uporabljali gasila, smo pač vedno skrbeli, da je bilo kisika in vleka za gorenje dovolj, da ni tuljave zabilo..
Pa da ne bom preveč sam nakladal, povejte še vi svoje izkušnje na to temo, oz. KOLIKO VAS POSREDUJE, S ČEM, S KAKO OPREMO, KAKŠNI POSEBNI DOGODKI...
Zaenkrat pa vam želim čimmanj posredovanj, tako pri dimniških požarih kot tudi drugot!
LP IZ TRBOVELJ!
SANDI