V petek 28. in v soboto 29.11. 2008 se je v Zrečah odvijal Posvet predsednic komisij za članice - gasilke v gasilskih zvezah v organizacije Sveta za članice na GZS in GZS.
Zakaj sem se odločila, da napišem na forumu?
Teh posvetov se udeležujem že kar nekaj let in vam moram povedati, da je program vsako leto slabši. Namen posveta je da bi udeleženke morale iz tega posveta prenesti nove ideje, informacije in znanje svojim članicam po zvezah in društvih. Pišem tudi zaradi tega, da bi se naslednjič vsaj malo spremenilo na boljše. Je pa res da smo tudi članice postale bolj zahtevne in smo bolj gasilsko izobražene, pa ne samo na organizacijskem področju (izdelava programa za članice, kulturne delavnice, izdelava novoletnih čestitk, ....), ampak tudi na operativnem področju in pričakujemo od tega posveta veliko več kot pred leti.
V petkovem dopoldanskem delu smo imele predavanje na temo Sklic in vodenje sestankov (kako se piše zapisnik). Ta tema spada na specialnost za vodjo članic in ne na posvet.
Popoldne so se na posvetu odvijale tudi delavnice in ena iz med delavnic je bila administrativna podpora ob večjih intervencijah, ki jo je vodil poveljnik GZS tov.Klarič. Na tej delavnici je bil predstavljen IPS postopek ob večjih intervencijah. Seveda, več kot polovica članic sploh ni imela pojma, kaj IPS postopek pomeni. Na kar nekaj moj konkretnih vprašanj sploh nisem dobila odgovorov. Poleg mene sta bili v dvorani tudi dve poveljnici PGD-jev, ki sta bili na koncu, prav tako kot jaz, čisto zgrožene nad njegovim predavanjem. Dobesedno je članicam prodajal BUČE. Lahko se te stvari predavajo oziroma prodajajo nekomu, ki se mu ne svita, ter nima znanja o tem. Največja žalost pa je to, da se izrablja njegova nevednost. V tem primeru članic.
Med predavanjem so bile tudi takšne izjave: ''Po vojni je lahko vsakdo general '' in ''Lahko je pisati po računalniku in se oglašati po formu''. Vse te izjave so seveda letele na operativce tega foruma.
Najbolj me je pa motilo, da je tov. Klarič najprej govoril, kako SMO delali na intervencijah in kaj vse SMO naredili, takoj zatem pa skritiziral operativce. Govoril je o njegovi prisotnosti in delu pri požaru na Krasu, poplavah v Železnikih, požaru na deponiji gum, neurje na Ptuju in Kamniku,.... Koliko je to resnično nevem, to lahko povesti le tisti, ki ste resnično vodili in bili prisotni na teh intervencijah.
Druga delavnica je bila operativna delavnica - tehnično reševanje. Članice so bile prepričane, da bodo to tudi lahko preiskusile v praksi tehnično reševanje, vendar so na koncu samo poslušale predavanje o tehničnem reševanju in gledale slajde. Nič čudnega, saj je predavatelj izvedel za predavanje šele tri dni pred posvetom.
Glede operativne delavnice na posvetu je bilo od nekaterih članic Sveta za članice že pobuda, da bi se operativne delavnice na tem posvetu ukinile. In me želimo biti enakopravne moškim????
Drugi dan posveta je bila prva tema Novosti na organizacijskem in operatvinem področju. Govoril je predsednik GZS tov.Koren na dolgo in široko, brez konkretnih zadev, tako da o novosti na organizacijskem področju ni bilo ne duha ne sluha. Nato je poveljnik GZS tov.Klarič predstavil operativno področje, kjer je bilo povedano vse od različnih tekmovanj, priprave na olimpijado, nekaj je povedal od neurja na Ptuju in Kamnika in koliko izobraževanj je bilo izvedenih preko GZS. Kakšne so novosti in kaj se dogaja na realnem operativnem področju ni bilo povedanega nič.
V dveh dneh je bilo najbolj zanimivo petkovo predavanje kolegice iz Ilirske Bistrice, ki je imela predstavitev njihove vaje PLAC in sobotni predavanji na temo Stres (predavanje je bilo predolgo, zato so članice začele zapuščati dvorano) in na koncu predavanje gospe Darje Rojec o raku.
Je pa tako, da je večina pobud in konkretnih predlogov prišlo prav iz Gorenjske. Zato apeliram na članice na tem forumu, da se začnete oglašati,izspostavljati probleme, predlagati teme za posvet, kajti le tako bomo lahko spremenile posvet na boljše. Seveda so konkretni predlogi zaželjeni tudi od članov (da ne boste zapostavljeni
Manca