DETEKTOR DIMA. ZAKAJ GASILCI TEH NE PRIPOROČAMO OBČANOM

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
icko

DETEKTOR DIMA. ZAKAJ GASILCI TEH NE PRIPOROČAMO OBČANOM

Odgovor Napisal/-a icko »

Zdi se mi, da so detektorji dima pomembni člen v verigi ohranjanja življenja. (recimo vZDA zelo pomembni). rešijo veliko življenj, vsaj v ZDA

..zadnji čas je bilo tudi pri nas nekaj žrtev produktov gorenja......mislim in sem prepričan, da bi morali MI te zadeve predstavit občanom in jim pomagat pri nameščanju in nakupih teh detektorjev.......poleg kampanje za nabavo gasilnikov in podobno

kaj menite?

Pri nas smo sestavili eno lekcijo o tem

http://www.gasilci-vinskagora.si/index. ... &Itemid=47
Uporabniški avatar
icko

Odg: DETEKTOR DIMA. ZAKAJ GASILCI TEH NE PRIPOROČAMO OBČANOM

nobenga komentarja???

pa se ja vedno kdo najde
Uporabniški avatar
M-Coki
Kraj: Malečnik

Odgovor Napisal/-a M-Coki »

Zelo zanimiva ideja! Morda še ob mesecu požarne varnosti: ''prezentacija'' izdelka v živo, samo delovanje, različne vrste, ipd. Najbrž bi nekatere celo spodbudilo k nakupu, ali pa vsaj o razmišljanju... Vsi vemo, da se zadeva v SLO nekako ''še ni prijela''.

In, kakšni so (prvi) odzivi občanov??
FIREFIGHTERS we are reversing new side!
Slika
Slika Slika
Rok Ušen
GE: Savinjska

Odgovor Napisal/-a Rok Ušen »

Icko - poleg tega, da bi gasilci s takšnim preventivnim delovanje rešili kakšno življenje, bi lahko iz tega potegnili tudi kakšen zaslužek.

Vsi vemo, da je v gasilstvu vedno premalo denarja. Društva bi se lahko organizirala in se dogovorila z uvoznikom o (ugodni) ceni detektorjev. Potem bi gospodinjstvom razdelili letake, kjer bi razložili smisel nabave, zakaj je to za njih dobro in ob koncu ponudili tudi montažo. In tako bi izboljšali požarno varnost.

Verjetno pa bi pri tem tudi kaj padlo v blagajno za nov voz...

Imam idejo za oktobra :D
Rok Ušen, GČ I. st.
Uporabniški avatar
Matej Z.

Odgovor Napisal/-a Matej Z. »

blondi napisal/-a:Icko - poleg tega, da bi gasilci s takšnim preventivnim delovanje rešili kakšno življenje, bi lahko iz tega potegnili tudi kakšen zaslužek.

Vsi vemo, da je v gasilstvu vedno premalo denarja. Društva bi se lahko organizirala in se dogovorila z uvoznikom o (ugodni) ceni detektorjev. Potem bi gospodinjstvom razdelili letake, kjer bi razložili smisel nabave, zakaj je to za njih dobro in ob koncu ponudili tudi montažo. In tako bi izboljšali požarno varnost.

Verjetno pa bi pri tem tudi kaj padlo v blagajno za nov voz...

Imam idejo za oktobra :D
Se strinjam, javljalnik v vsako gospodinjstvo. Toda če menite da bo društvo s tem zaslužili kakšen euro, se motite. Dobri samostojni javljalniki so relativno dragi. cca 50 Eur. (ne vem če so gospodinjstva pripravljena odšteti toliko denarja). Seveda lahko greste v Conrad in kupite tudi za 17 Eur. Jaz osebno sem šel v nakup preko Conrada in sem kupil komplet 3 javljalnikov za 38 Eur. Kmalu je sledil rezultat nakupa. Po polovici leta se mi je kljub rednem vzdrževanju ponoči v kuhinji sprožil lažni alarm. Vsa družina je vstala in vsi smo letel gledat kaj gori. Čet 2 dni se je enako ponovilo v moji sobi. Sedaj sem šel na bolj kvalitetne javljalnike nemškega proizvajalca detectomat (zastopnik Tenzor). Zadeva je neprimerno bolj kvalitetna, na žalost tudi dražja.

Po točkovnih javljalnikih za gospodinjstva sem spraševal tudi v Zarji in Iskri in nikjer jih nimajo.
Uporabniški avatar
toma
Kraj: Mežica

Odgovor Napisal/-a toma »

Se popolnoma strinjam ,da bi vsako gospodinjstvo moralo imeti javljalnik,ampak bi morali biti cenovno ugodni ,ali pa bi pri tem morale odigrati ključno vlogo tudi zavarovalnice z kakim ugodnim popustom ,če bi imeli tak javljalnik oz. z podražitvijo ,če ga nebi imeli ,vsekakor pa bi bilo pametno najti skupno alternativo.
Gasilec znanja ne proda , ampak ga podari.

NA POMOČ !
Uporabniški avatar
erno
Kraj: Slovenske Konjice

Odgovor Napisal/-a erno »

Matej Z. napisal/-a: Se strinjam, javljalnik v vsako gospodinjstvo. Toda če menite da bo društvo s tem zaslužili kakšen euro, se motite. Dobri samostojni javljalniki so relativno dragi. cca 50 Eur. (ne vem če so gospodinjstva pripravljena odšteti toliko denarja). Seveda lahko greste v Conrad in kupite tudi za 17 Eur. Jaz osebno sem šel v nakup preko Conrada in sem kupil komplet 3 javljalnikov za 38 Eur. Kmalu je sledil rezultat nakupa. Po polovici leta se mi je kljub rednem vzdrževanju ponoči v kuhinji sprožil lažni alarm. Vsa družina je vstala in vsi smo letel gledat kaj gori. Čet 2 dni se je enako ponovilo v moji sobi. Sedaj sem šel na bolj kvalitetne javljalnike nemškega proizvajalca detectomat (zastopnik Tenzor). Zadeva je neprimerno bolj kvalitetna, na žalost tudi dražja.

Po točkovnih javljalnikih za gospodinjstva sem spraševal tudi v Zarji in Iskri in nikjer jih nimajo.
Z pravilnim pristopom in informiranjem občanov bi bil tudi ta strah o visoki ceni javljalnika odveč.

Nap.: Če je cena cca 50 € in če ima javljalnik garancijo 10 let ( kar pomeni 5€ na leto) mislim, da bi se veliko gospodinjstev odločilo za to potezo. Zaslužek gasilcev pa bi bil kot že navajate samo ob montaži pa še ta je sorazmerno majhen.
Dobra poteza bi bila zastojn preventivna kontrola ob raznosu kolendarjev.
LP Erno

Čisti računi-dobri prijatelji

Slika
zlabo

Odgovor Napisal/-a zlabo »

Meni se to zdi zelo pomembna stvar v gospodinjstvu. Sam sem za zaključno nalogo v SŠ sprojektiral GSM alarmno napravo ki ob sproženem alarmu pošlje SMS ali pa pokliče na GSM. Edina slabost je ker mora imeti ves čas vstavljeno SIM kartico, zdej pa če maš naprimer mobi predplačniški paket moraš vsake 3 mesece nafilat pa tudi če nisi spraznil računa... To pa tudi ni tako veliko, tistih 20€ na leto...
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Lahko imaš navadni SOS paket. :wink:
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Ko pišete okrog nabave dim detektorja se mi zdijo cene previsoke. Zakaj, ker sem kupil že kar nekaj dim detekterjev v najbližji trgovini ala Bauhaus, baumaks in podobne za mali denar , od 10 d0 20 uer in vsi delujejo.
vstaviš baterijo , testiraš in je pripravljen. meni se v 4 letih še ni lažno vklopil. Res pa je da imam malo boljšega, dobil sem ga za nagrado na gasilci.org. Zatuli že pri preveč pečeni palačinki. To je tudi prav in je to njegov namen.
najbolj sem vesel, ko zatuli kadar žena vklopi elektično pečico in če ta ni redno čiščena se detektor oglasi.
Sem ponudil občanom na dnevu odprtih vrat detektorje dima, tisti , ki so bili prodajani preko GZS če se ne motim. Ništa , nič nismo prodali.

evo še slikice mojega varuha !
Priponke
Slika1.png
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
icko

jaz sem ga nabavil v Conradu za 40 eurov...ima varinato nadgradnje za javljanje preko sms....ni kaj...sem zadovoljen
Manca
Kraj: Bitnje

Odgovor Napisal/-a Manca »

Vem, da se oglašam na to temo skoraj po pol leta po zadnji objavi. Ampak sej veste kako pravijo: Bolje pozno kot nikoli. #-o

Jaz sem delela v letu 2006 diplomsko nalogo in sicer o delovanju točkovnih dimnih javaljalnikov.
Za testiranje sem dobila 7 različnih dimnih javljalnikov od najcenešega v Obiju (4 €) do dražjega v Conradu. Testiranje dimnih javljalnikov ni bilo ravno po standardu, ampak sem prilagodila in testiranje izvedla v manjši komori. Javljalnike sem testirala na gorenje lesa, bombaža, PU pene in olja. Odzivni časi so bili različni. Če kakšnega zanimajo rezultati, so v članku revije Požar.
Žal mi je samo to, da nisem imela dovolj časa, da bi te javljalnike stestirala v realni sobi.

V teoretičnem delu diplomske naloge sem podrobno opisala tudi varno uporabo, namestitev in vzdrževanje javljalnikov.

Dobila sem tudi eno analizo, ki so jo opravili na Danskem inštitutu DIFT sredi leta 2000. Izračunali so, če bi za vsako gospodinjstvo na Danskem nabavili dimni javljalnik, bi državo stalo okoli 62 milijonov € (v to ceno je vključeno: 2,5 miljona gospodinjstev na Danskem, cena javljalnika 4,5€, montaža javljalnika 2€, 9x2€ za baterije in kampanijo 75000€) in bi s tem rešili letno 12 življenj.

Jaz zelo priporočam nabavo dimnih javljalnikov za domačo rabo. Bolje nekaj par €, kot nekaj tisoč € matarialne škode, ki jo požar naredi v bivalnem okolju ali vzame celo človeško življenje, katerega vrednost je neprecenjliva.

Manca
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Pri montaži dimnih detektorjev ni važna samo makrolokacija (spalnica, hodnik, ...), temveč tudi mikrolokacija (na stropu, na steni, odmiki od vogalov). Javljalnik v neugodnem položaju se bo sprožil z zakasnitvijo v situaciji, ko je vsaka sekunda važna.
Javljalnik montiran na stropu mora biti postavljen najmanj 10 cm od stene, montiran na steni pa najmanj 10 cm in največ 30 cm od stropa. Pri montaži pod poševnim stropom se javljalnik montira v območju, kjer je strop najvišji.
Izogibati se je treba napravam za prezračevanje in klimatizacijo, saj s prisilnim pretokom zraka lahko odpihujejo dim stran od detektorja.
Pri montaži detektorjev je dobro pridobiti nasvet gasilcev, saj lahko s svojim znanjem* strokovno svetujejo. Gasilci se pa ob taki priložnosti lahko seznanimo z objektom in v svoje ugotovitve upoštevamo v požarnih načrtih.

*) svetujejo naj gasilci, ki obvladajo teorijo in prakso gorenja ne pa (samo) administracijo, godbeništvo ter sajenje rožic
(Ne morem, da ne bi. :twisted: )
Manca
Kraj: Bitnje

Odgovor Napisal/-a Manca »

Vse kar si napisal gost je res in sem tudi jaz podrobno opisala v diplomski.

Največji problem pri nabavi dimnih javaljalnikov v trgovinah je to, da so zraven priložena navodila, ki nekatera sploh niso v slovenskem jeziku ali pa so nepopolna navodila oziroma spoh navosila niso zraven priložena.

Se strinjam s tabo Gost, da naj to svetuje gasilec, v veliki večini pa o tem svetujejo trgovci, ki nimajo ustreznega znanja.

Gost napisal/-a:*) svetujejo naj gasilci, ki obvladajo teorijo in prakso gorenja ne pa (samo) administracijo, godbeništvo ter sajenje rožic
(Ne morem, da ne bi. :twisted: )

Niste samo moški tisti, ki obvladate teorijo in prakso, ampak smo tudi ženske operativke, ki poznamo in obvladamo teorijo in prakso.

Manca
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Gasilci so vseh spolov (kolikor jih je).
Brez veze se mi zdi podvajanje:
- gasilke in gasilci
- tovariši in tovarišice
- železničarke in železničarji
- ...
Prepričan sem, da v slovenski slovnici piše, da kadar so v osebku združeni posamezniki obeh spolov se uporablja moška oblika.
Druga stvar pa je zavest o enakopravnosti spolov. Vendar dajmo raje zavest spremeniti in ne pa jezik spreminjati v neuporabno (neučinkovito) orodje.

Se spomnim neke kanadske nadaljevanke, kjer je gorski policist (mounty) svojo poveljnico dosledno naslavljal z "sir". :shock:
:clubbed: ... me je moderator po glavi. Se ne držim teme. :-#
Odgovori