Ko stisne letev v deblu

Podforum v katerem se učimo vsi, tako sestavljalec kot reševalec. Znanja ni nikoli dovolj. Obstaja pregovor, ki še posebej velja za nas gasilce: Kjer neznanje se šopiri, tam hudič se ne umiri.
Pravila foruma
Pravila podforuma »UČIMO SE NA ABC«

- odgovarjate tako, da napišete samo črko pred odgovorom za katerega menite, da je pravilen
- praviloma je samo eden odgovor pravilen, če jih je več ali je potrebno kako drugače napisat odgovor, sestavljalec to tudi posebej napiše
- komentiranje odgovorov ni dovoljeno dokler sestavljavec ne poda pravilnega odgovora
- odgovarjajte »z glave« in šele potem iščite po literaturi, kajti le tako boste preverili svoje znanje
tinček
Kraj: Maribor

Odg: Ko stisne letev v deblu

Odgovor Napisal/-a tinček »

Odgovor D
DREVO BREZ KORENINE JE KOT GASILCI BREZ

MLADINE
Uporabniški avatar
nejč
Kraj: Dvorjane
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a nejč »

Odgovor D
Uporabniški avatar
Strnad
Kraj: Zgornja Dobrava

Odgovor Napisal/-a Strnad »

Odgovor d
Ne žagaj veje, na kateri stojiš!!
Marko Strnad - PGD Srednja Dobrava - GZOR
Uporabniški avatar
LeonK
GE: Radlje ob Dravi
Kraj: Radlje ob Dravi
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a LeonK »

Odgovor D :lol:
GE Radlje ob Dravi spletna stran:
http://www.pgdradlje.si
KKleMMen

Odgovor Napisal/-a KKleMMen »

D
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Pravilen je odgovor D

vir: varno delo pri sečnji (1995- Medved-Košir)
Sledijo še ostale možnosti, seveda če nam z cepinom in zagozdami ne uspe.
Morda debata ?
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
Tomkat
GE: PGD Škofja vas
Kraj: Celje - Škofja vas

Odgovor Napisal/-a Tomkat »

Saj ni kaj veliko dodati.
Prvo in osnovno pravilo pri delu v gozdu je, da moramo poleg žage, sekire, osebne zaščite, ... najprej uporabiti pamet!!!

V povezavi z odgovorom na vprašanje pa bi rekel tole: če vidimo ali se nam zdi, da situacija pri prežagovanju nakazuje na to, da bi nam utegnilo "stisniti" sabljo motorne žage že preventivno uporabimo razne kline, zagozde in cepin.
Kajti, ko enkrat "prime" je prepozno, rešitev pa zahteva več energije kot bi bilo potrebno.
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Uporabniški avatar
Godec A.
Kraj: Volavlje

Odgovor Napisal/-a Godec A. »

No ja, cepini in kajle...v nekaj primerih da.

Ampak iz lastnih iskušenj iz domače "hoste": Zmeraj imej dve motorki sabo. Če zagrab, zagrab. Seveda, če zagrab smo eno napako že naredili, ampak se rado zgodi.

Eno pravilo "starega ata" se še pojavi: V gozdu ne smeš hitet.
Ampak je že tako, da se vedno kam mudi, hočeš pa narediti čim več v čim manjšem času.

Takle mamo :)

LP
NA POMOČ!!!
Uporabniški avatar
_strojnik_
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a _strojnik_ »

Jaz pravim, da je pravilen vsak odgovor! Motorno žago lahko seveda rešimo na veliko načinov! Moj oče je poklicni gozdar in tudi učitelj! Rekel je da so vsi odgovori pravilni! Ko sva skupaj v gozdu se največkrat poslužujeva reševanja z drugo motorko! Odvisno pa je kje stisne letev!
Pri podiranju si nimaš kaj dosti za pomagat z drugo motorko! Pomagaš si lahko z traktorjem(vitlo) ali klini!
Pa še to, ko vam letev ostane v deblu pri podiranju in si boste pomagali z traktorjem(vitlo), odvijte vijake in v deblu pustite samo letev! Motorni del žage pa pospravite na varno, ker je bolje če se poškoduje samo letev! Iz lastnih izkušenj vem, da so pri tem poškodbe motorme žage lahko zelo hude!

Pa še nekaj slik do usposabljanja v našem društvu o varnem delu z motorno žago!
http://www.pgd-rakek.si/Motorka07.htm

LP
SLOVENSKO JE BITI GASILEC !!!
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

_strojnik_ napisal/-a:Jaz pravim, da je pravilen vsak odgovor! Motorno žago lahko seveda rešimo na veliko načinov! Moj oče je poklicni gozdar in tudi učitelj! Rekel je da so vsi odgovori pravilni! Ko sva skupaj v gozdu se največkrat poslužujeva reševanja z drugo motorko! Odvisno pa je kje stisne letev!
Pri podiranju si nimaš kaj dosti za pomagat z drugo motorko! Pomagaš si lahko z traktorjem(vitlo) ali klini!
Pa še to, ko vam letev ostane v deblu pri podiranju in si boste pomagali z traktorjem(vitlo), odvijte vijake in v deblu pustite samo letev! Motorni del žage pa pospravite na varno, ker je bolje če se poškoduje samo letev! Iz lastnih izkušenj vem, da so pri tem poškodbe motorme žage lahko zelo hude!

Pa še nekaj slik do usposabljanja v našem društvu o varnem delu z motorno žago!
http://www.pgd-rakek.si/Motorka07.htm

LP
prijatelj Strojnik:
Da ne bo izgledalo kot da ne znam več postavljati vprašanj še enkrat lepim temo-vprašanje v katerem je vse to navedeno kar pišeše ti.
Pa tudi nikjer ne piše o nepravilnih in pravilnih odgovorih, ampak Kaj bi PRVO UPORABILI !!

Prežagovanje debel je sila zahtevno opravilo.
nekaj osnovnih napotkov za varno delo:
- nikoli ne stojmo v liniji prežagovanja
- stojišče naj bo znotraj upognjenega debla
- pri delu v strmini stojimo nad deblom
- prežagajmo najprej stisnjena vlakna
- stisnjena vlakna ne žagajmo predolgo, lahko nam stisne letev
- pazimo, da ne zadenemo z letvijo ob tla

Če pa nam že stisne letev si pomagamo na več načinov. Odvisno tudi od opreme, ki jo imamo na razpolago. Kateri način bi vi izbrali kot prvi še imamo vso opremo:

a. pomagajmo si z traktorjem
b. pomagamo si z drugo žago in prežagamo deblo
c. letev odvijemo od žage in rešujemo letev naslednjič ko imamo ustrezno opremo
d. pomagamo si s cepinom ali klini za podiranje

SEVEDA SEM NAVEDEL TUDI VIR.
Očetu pa reči , če je učitelj naj bolj pozorno bere vprašanja ! #-o :D :D
Uporabniški avatar
Godec A.
Kraj: Volavlje

Odgovor Napisal/-a Godec A. »

Se bom še enkrat oglasil, ker sem ravnokar prispel iz gozda in imam občutek (malo za šalo, malo zares), da nekaj vem :P

Vprašanje pravilno postavljeno ali pač ne. Ni pa nedvoumno. Ga je pa na kratko težko napisat nedvoumno. Pri takih stvareh se vedno da zakomplicira. :D

Zanimivo je pa, da so si odgovori začeli sledit po vrsti usi D. Ni blo umes nobenega dvomljivca, ali imajo tudi oni svoje "vire". :wink:

Iskušen gozdar že na oko oz. z občutkom glede na dano situacijo (kdo bo rekel: "Izkušenemu pa ne.") lahko oceni ali mu bo cepin sploh kaj pomagal.

Če pa govorimo teoretično, potem pa dilema?
Ali naj vzamem cepin in se igram, da mi uspe, ali pa mi sploh ne uspe, ker je preveč stisnilo in je deblo ali veja pretežka, da bi sploh imel kaj uspeha?
Ali pa naj kar takoj primem za drugo "motorko", pa bom takoj rešil problem?

Iz lastnih izkušenj povem, ko se trudim s cepinom rešit kaj podobnega, da vedno kolnem kje je druga motorka!

Vir je pa pač vir. Zakaj bi pa verjeli vsem virom :roll:

LP
NA POMOČ!!!
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Se strinjam !
Vendar strojnik je vseeno slabo prebral. :lol:
Uporabniški avatar
_strojnik_
Kontakt:

Oskar saj nisem rekel, da ne znaš postavljati vprašanj! Samo vprašanje je tako, da tudi če imaš na voljo vso opremo ne moreš opisati terena! Odpravljanje težave je odvisno tudi od terena(naklon, podlaga,...)!
En primer, ki se mi je zgodil včeraj v gozdu, ko sva z očetom podrla bukev premera cca:60 cm
Bukev je padla lepo kamor je bilo zamišljeno(v pravilni smeri zaseka)! Bukev sem oklestil in ker je bil debelejši del, ki je bil namenjen za hlodovino še vedno v zraku sem najprej zapel ketno okrog in ketno nato na drsnik od zajle! Potem sem bukev začel prežagovati stal sem na zgornji strani, da se prerezana nebi zvalila po klancu! Motorko mi je stisnilo čeprav je bilo za prežagati samo še slaba 2-3cm! Motorko sem nato dobil ven tako, da sem za gornji strani zabil klin in motorko vzel ven! Zato sem se odločil zato, ker je bila druga motorka spodaj pri cesti približno 200-300 metrov proč, z vitlo pa se nisem upal potegniti da nebi zvil letve! Motorko sem tako rešil v hitrem času kline sem imel pri roki, sekiro pa tudi.
Torej odločil sem se na podlagi danih okoliščin in terena! Tako rečeno pa sem imel vse orodje pri roki!
Zato Oskar spoštujem tvojo temo ABC! Zelo mi je všeč tudi jaz sem se nekaj naučil iz tega! Ampak še vedno pravim, da je taka vprašanja težko napisati! Naprimer pri tem je problem teren!
Upam da ne zameriš
LP
Uporabniški avatar
_strojnik_
Kontakt:

Upam da si razumel kaj želim povedati!
Še enkrat prosim brez zamere!
LP
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Imaš prav, točno tako sta včeraj storila kot je v vprašanju, najprej sta uporabila klin-zagozdo ! :D
Seveda tudi jaz vem, da je odvisno od okoliščin, kot pri gašenju. Neglede na okoliščine, pa se je treba držati nekih zlatih pravil za varno delo , ki pa so bile omenjene že pri uvodu vprašanja in to je bil cilj teme.

Pa pohvala za lepo izpeljane vaje varnega dela z motorko ! Najlepši je pogled na tisto sliko v sejni sobi PGD kjer ste bili pri teoriji, saj je na neki omari le skromnbo število pokalov.! =D>
Zaklenjeno