Učimo se, na ABC
Pravila foruma
Pravila podforuma »UČIMO SE NA ABC«
- odgovarjate tako, da napišete samo črko pred odgovorom za katerega menite, da je pravilen
- praviloma je samo eden odgovor pravilen, če jih je več ali je potrebno kako drugače napisat odgovor, sestavljalec to tudi posebej napiše
- komentiranje odgovorov ni dovoljeno dokler sestavljavec ne poda pravilnega odgovora
- odgovarjajte »z glave« in šele potem iščite po literaturi, kajti le tako boste preverili svoje znanje
Pravila podforuma »UČIMO SE NA ABC«
- odgovarjate tako, da napišete samo črko pred odgovorom za katerega menite, da je pravilen
- praviloma je samo eden odgovor pravilen, če jih je več ali je potrebno kako drugače napisat odgovor, sestavljalec to tudi posebej napiše
- komentiranje odgovorov ni dovoljeno dokler sestavljavec ne poda pravilnega odgovora
- odgovarjajte »z glave« in šele potem iščite po literaturi, kajti le tako boste preverili svoje znanje
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Točno , Mito tebe sem čakal!
Ko je bilo vprašanje zastavljeno, še nisem imel fotografije, potem mi jo je dal Coky in zarven tale tekst:
Tista fotka je bila iz EKSPERIMENTALNIH NALOG Z DRŽAVNIH TEKMOVANJ IZ FIZIKE ZA OSNOVNOŠOLCE ZA ZLATO STEFANOVO PRIZNANJE. Poskus se je končal, da se zrak pod čašo izmenjuje z zrakom v okolici in sveča gori!
zanimivo , ni kaj !
Jaz sem poskusil s ceko od spodaj v kozarec in sveča vedno ugasne !
Iz tega lahko sklepamo, da produkti gorenja parafina pač morajo nekam in očitno ostajajo v kozarcu čeprav je cevka povezana z zunanjo atmosfero.
Torej ; tisti ki ste odgovorili B imate prav. če pa gledamo ta poizkus , ki ga je prispeval Coky pa je pravilno A.
Sem zakompliciral ? kaj hočemo tak pač je !
Ko je bilo vprašanje zastavljeno, še nisem imel fotografije, potem mi jo je dal Coky in zarven tale tekst:
Tista fotka je bila iz EKSPERIMENTALNIH NALOG Z DRŽAVNIH TEKMOVANJ IZ FIZIKE ZA OSNOVNOŠOLCE ZA ZLATO STEFANOVO PRIZNANJE. Poskus se je končal, da se zrak pod čašo izmenjuje z zrakom v okolici in sveča gori!
zanimivo , ni kaj !
Jaz sem poskusil s ceko od spodaj v kozarec in sveča vedno ugasne !
Iz tega lahko sklepamo, da produkti gorenja parafina pač morajo nekam in očitno ostajajo v kozarcu čeprav je cevka povezana z zunanjo atmosfero.
Torej ; tisti ki ste odgovorili B imate prav. če pa gledamo ta poizkus , ki ga je prispeval Coky pa je pravilno A.
Sem zakompliciral ? kaj hočemo tak pač je !
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Sam sem naredil kar nekaj poskusov. Sveča je vedno ugasnila. Tudi ko sem kozarec postavil na 1,5 cm visoki letvici in je bilo pod kozarcem zadosti proste površine za vstop zraka je plamen ugasnil.
Verjetno gre v primeru tekmovanja za neko fizikalno-matematično teorijo, ki jo ne smemo zamenjevati z naravo in njenimi zakoni.
Zelo zanimivo bi bilo videti rešeno nalogo iz tekmovanja za zlato Stefanovo priznanje.
Če ima kdo rešitev, naj jo prosim objavi.
Verjetno gre v primeru tekmovanja za neko fizikalno-matematično teorijo, ki jo ne smemo zamenjevati z naravo in njenimi zakoni.
Zelo zanimivo bi bilo videti rešeno nalogo iz tekmovanja za zlato Stefanovo priznanje.
Če ima kdo rešitev, naj jo prosim objavi.
Svoboden si ko nisi odvisen od časa.
Hmm... seveda in prav je tako.Oskar napisal/-a:Sem zakompliciral ? kaj hočemo tak pač je !
No, glede gorenja sveče pod čašo, pri katerem sveči skozi cevko dovajamo zrak je zadeva sledeča:
- govoril sem z nekaj študenti (smer študija Ma-Fi) in dejali so, da bi tale sveča morala goreti, saj ima ob gorenju prisotno količino zraka. Na omenjeni poskus nedvomno vpliva večje število dejavnikov: tlak v čaši in zunaj nje, velikost čaše in cevke, temperatura itd.
- če je tlak v čaši večji kot zunaj nje, sveča ugasne, kajti zrak ne more vstopati v čašo
Dejstvo je, da bi naj cev (ki ni kakorkoli deformirana) omogočala, da se zrak pod čašo izmenjuje z zrakom v okolici.
Bom se pa potrudil priskrbeti podroben opis ali interpretacijo eksperimenta ter povprašal še kakšnega strokovnjaka, kaj meni o tem...
Pravilno rešitev je nedvomno potrebno najti... ...bo potrebno še malo počakati!
FIREFIGHTERS we are reversing new side!

- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Pustimo zadevo, ker nima večjega praktičnega vpliva na gašenje in odpiram novo vprašanje, ki bo malo popestrilo dogajanje.
Danes sem imel za osnovnošolce OŠ Korena kviz "najšibejša cev".
Otroci so izvedelil veliko novega iz gasilstva in požarne varnosti.
Vključil sem pa za zabavo tudi nekaj bolj veselih, a hkrati tudi poučnih vprašanj.
Sedaj pa me zanima, koliko znate vi na forumu.
PROSIM BREZ ISKANJA REŠITVE PO SPLETU ALI KNJIGAH.
Lahko le vprašate za nasvet kakšnega družinskega člana če je pri roki.
Koliko seskov (zizekov) ima koza ?
a. enega
b. dva
c. tri
d. štiri
e. odvisno koliko ima mladičev
Danes sem imel za osnovnošolce OŠ Korena kviz "najšibejša cev".
Otroci so izvedelil veliko novega iz gasilstva in požarne varnosti.
Vključil sem pa za zabavo tudi nekaj bolj veselih, a hkrati tudi poučnih vprašanj.
Sedaj pa me zanima, koliko znate vi na forumu.
PROSIM BREZ ISKANJA REŠITVE PO SPLETU ALI KNJIGAH.
Lahko le vprašate za nasvet kakšnega družinskega člana če je pri roki.
Koliko seskov (zizekov) ima koza ?
a. enega
b. dva
c. tri
d. štiri
e. odvisno koliko ima mladičev
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
- _strojnik_
- Kontakt:
No, glede sveče je takole:
Pravilen je odgovor B, sveča bo ugasnila!
Za razlago eksperimenta je potrebno poznati značilnosti plinske enačbe (pV=RT). V primeru, da vsebino posode (s svečo) s cevko povežemo z "zunanjim svetom", se tlak v posodi zardi gorenja sveče poveča. Segrevanje (zunaj je nižja temperatura, kot pa pod čašo) povečuje tlak, zato bo zrak skozi cevko odtekal in ne pritekal, kot bi si želeli - tlačna razlika zrak potiska ven.
Za razlago eksperimenta je potrebno poznati značilnosti plinske enačbe (pV=RT). V primeru, da vsebino posode (s svečo) s cevko povežemo z "zunanjim svetom", se tlak v posodi zardi gorenja sveče poveča. Segrevanje (zunaj je nižja temperatura, kot pa pod čašo) povečuje tlak, zato bo zrak skozi cevko odtekal in ne pritekal, kot bi si želeli - tlačna razlika zrak potiska ven.

- fire fighter
Odgovor B je pravilen.M-Coky napisal/-a:No, glede sveče je takole:
Samo poskus, ko damo v krožnik 15 ml vode (merjeno z injekcijsko brizgalko), na sredino postavimo svečo in vse prekrijemo s kozarcem volumna 0,7 litra ugotovimo, da ko sveča ugasne ni več vode na krožniku ampak v kozarcu. Torej je nastal podtlak in ne nadtlak.
Poskus je preprost in ga lahko naredi vsakdo.
Svoboden si ko nisi odvisen od časa.
Če svečo postavimo v posodo z vodo in jo pokrijemo (brez dodatne cevke), bo sveča gorela toliko časa, da porabi večino kisika - ostane ga toliko, da ne zagotavlja več gorenja. Ogljikov dioksid se bo najprej nabiral nad svečo, ker pa sveča sama s segrevanjem povzroča dvigovanje zraka nas seboj, bo okoli sebe (ob robovih kozarca) povzročala spuščanje segretega zraka vse dokler se ne bo raven ogljikovega dioksida spustila (večji delež) in bo začelo kisika primanjkovati; sveča bo ugasnila.teoretik napisal/-a:...na sredino postavimo svečo in vse prekrijemo s kozarcem volumna 0,7 litra ugotovimo, da ko sveča ugasne ni več vode na krožniku ampak v kozarcu. Torej je nastal podtlak in ne nadtlak.
Npr. poskus brez cevke kaže, da se tlak pod posodo v času, ko sveča gori, povečuje (povečuje se število molekul npr. zaradi večjega števila molekul vode v zraku, ki pridejo zaradi gorenja parafina, viša se temperatura). Ko zmanjka kisika in s tem sveča ugasne, se posledično ohladi tudi zrak in v posodi tlak pade. Posledično v posodo pride več vode, kot je je bilo na začetku.
P.S.: najbolje, da se odpre nova tema - nekoliko bolj fizikalno obarvana... drugače naju bo Oki 'za uhe' :- )