V nedeljo dopoldne (4.11.) sem se po dogovoru s poveljnikom odpravil z našo "kombinirko" nabirati kilometre in vozniške izkušnje. Pot me je zanesla do meje naše občine s sosednjo (Tabor). Ko sem v zadnjem Braslovškem križišču obračal in sem že hotel kreniti proti gas. domu, je do vozila pritekel fant in me prosil, če lahko pridem do njihovega doma, ker jim gori v leseni hišici (dimenzije 4x5 m).
Omenjeni objekt je bil peš oddaljen 50m, po cesti z vozilom pa 200, zato sem najprej peš tekel preveriti zadevo. Že od daleč sem videl, da gori pri peči, ogenj je že zajel cca. 5 kvadratnih metrov opaža (v katerega je bila brunarica "oblečena" po notranju in zunanji strani). Videlo pa se je tudi, da se dogaja tudi nekaj z izolacijo vmes - steklena volna.
No torej, najprej sem vprašal domačina kako je naslov, potem sem prisotnim (ki so kot zakleto venomer rinili v prostor in si ogledovali kaj se dogaja) velel, da se naj umaknejo iz in od objekta. Nato sem med vračanjem do vozila obvestil ReCo od dogodku, nato pa sem vozilo prestavil v primerno bližino brunarice.
Prisotna mladeniča sem takoj izrabil, da sta mi pomagala razviti VT ter k objektu prenesla tempus. Enemu izmed njiju sem naročil, da naj z ročnikom stoji na tisti strani brunarice, ki je bila od gospodarskega poslopja oddaljena cca. 4 metre in da naj pogasi morebitne plamene, ki so že prebijali zunanji opaž.
Sam sem pričel z prezračevanjem. Po namestitvi in vžigu izpihovalca sem vstopil v delno zadimljen prostor, da sem zaprl okna (razen enega), ki so jih pred mojim prihodom odprli domači.
Ko se je dim razkadil (trajalo je cca. 20 s ), sem preveril stanje pri peči. Ogenj v peči in za njo so pogasili prisotni z vedrom vode (medtem ko sem se vračal po vozilo
Ko sem se prepričal, da v notranjosti ni več nevarnosti za širitev ognja, sem se lotil odpiranja opaža na zunanji strani. V tistem trenutku je na kraj prispelo vozilo GV-1 PGD Braslovče. Odzivni čas - čas od prejetja poziva do prispetja na kraj dogodka (cca. 7 km vožnje) je bil 10 minut. Fantje so prevzeli delo in dokočno pogasili opaž in očistili ožgano in osmojeno izolacijo.
Škoda, ki je nastala je bila minimalna - zamenjati bodo morali nekaj kvadratnih metrov opaža in izolacije (steklene volne), predvsem pa bodo morali razmisliti o smiselnosti krušne peči v objektu, ki je narejen izključno iz lesa.
Ko danes razmišljam, ali sem ravnal prav ali ne, kaj bi lahko boljše postoril in kaj ne sem prišel do nekaterih zaključkov. In sicer ...
-pametno bi bilo, da v GVC-ja namestimo dve zaščitni obleki za podobne primere
-dejstvo je, da sem skakal po zadimljenem prostoru oblečen v civila
-glede na posadko sem je bila edina smiselna izbira VT. Sicer sem nadziranje in morebitno gašenje v prvi fazi prepustil ne-gasilcu, vendar sem ga postavil na najbolj kritični predel objekta.
Po spletu okoliščin se je stvar razpletla zelo dobro. V tem objektu so imeli še 5 ur pred požarom zabavo. Verjetno bi se brunarici (in morebiti tudi gospodarskemu objektu) veliko slabše godilo, če bi se mladina, ki je spala v hiši, zbudila kakšno uro kasneje.
Pa še nekaj sem izkusil na lastni "koži". Ker sem sam obvestil ReCo o dogodku, sem videl, v kolikšnem času od prejema obvestila prejmejo poziv operativci. V tem primeru je trajalo cca. pol minute.
Torej, malo se razpišite, pokomentirajte ampak prosim vas naj bodo objave konstruktivne in ne dlakocepske.
Na pomoč, Blondi!