Vaja "Velik požar v naravi" (Trstelj)
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
- _strojnik_
- Kontakt:
- Janez Tratnik
- moderator

- Kraj: Dobračeva - Žiri
- Kontakt:
Saj ga nismo zamudili. Štart za nas je bil ob 10:00 izpred PGD Dornberk saj se je požar po predpostavki začel na požarnem okolišu PGD Dornberk. Kot sem omenil so bile ostale enote preblizu vrha Železnih vrat in se je s tem naredila gužva. Mi smo pač šli naprej. Pa tudi kakega velikega problema tu ni bilo.Don Micky napisal/-a:Pozdravljeni;
nebi rad, da tema zaide vendar se moram tu vseeno oglasiti. Prehitevanje Dormberga in Dobračeve je bilo nepotrebno in nespametno! Če ste zamudili prvi izvoz še ne pomeni, da je potrebno prehitevati organizirano kolono! Vsaj ne na tak način.
Pa še nekaj mi ni povsem jasno, kako to, da ste bili PGD Dobračeva na prvem izvozu? Kolikor je meni znano je Gorenjska regija na sam kraj prišla bistveno pozneje?
Se pa tu strinjam, da bi zbirno mesto za enote moralo biti drugje in ne v sami vasi, kjer smo ovirali drug drugega.
No ja za nami je še ena uspešna vaja. Koliko uspešan bo pa pokazal Kras 200??
LP!
Mi smo sodelovali na vaji kot prijateljsko društvo PGD Dornberk in ne v sklopu gorenjske regije. To je bilo omenjeno tudi v elaboratu vaje.
Mislim, da je slaba volja tu odveč.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.

Kot gasilec se rodiš in večno ostaneš!
Gasilce rajši pokličite prehitro kot prepozno!
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.

Kot gasilec se rodiš in večno ostaneš!
Gasilce rajši pokličite prehitro kot prepozno!
Lepo pozdravljeni!!!
Vaja na Trstelju je vsaj za enote iz Kraške Gasilske Zveze pustila en pečat na tehniki terenske vožnje s TAM 110 in Rover 130 po ''kozji stezici''. Na Trstelj smo šli skozi vas Lipo na vrh Trstelja.
Najprej so se začele obračati cisterne in mi smo šli dalje. Po opravljenih 200m se je udrla pot eni izmed dveh TAM 110 in vaje je že bilo konec do vrha Trstelja pa še najmanj 1km poti. Na poti proti vrhu smo morali posekati več borovcev in gabrov.
Na vrh Trstelja pri lovski koči smo prišli ob 15:40 ko je bila vaja že krepko končana. Če bi v realnosti gorelo na tem območju, rešitev teh vozil v kratkem času ne bi bila možna in bi v primeru vršnega požara vse zgorelo
Kaj smo se na vaji naučili:
-počasne in spretne terenske vožnje
-obnovili podiranje dreves
-nekateri so izkusili kako je če ti veja pade na hrbet
Slik žal ni ker je bilo preveč dela. Sem pa videl nekatere gasilce da so slikali in snemali s GSM telefoni. Upam da bodo kakšne slike oz. videi zašli na ta forum.
Je bil pa to sektor 4, obalno kraška regija.
Polenta in golaž pa joj joj
Vaja na Trstelju je vsaj za enote iz Kraške Gasilske Zveze pustila en pečat na tehniki terenske vožnje s TAM 110 in Rover 130 po ''kozji stezici''. Na Trstelj smo šli skozi vas Lipo na vrh Trstelja.
Najprej so se začele obračati cisterne in mi smo šli dalje. Po opravljenih 200m se je udrla pot eni izmed dveh TAM 110 in vaje je že bilo konec do vrha Trstelja pa še najmanj 1km poti. Na poti proti vrhu smo morali posekati več borovcev in gabrov.
Na vrh Trstelja pri lovski koči smo prišli ob 15:40 ko je bila vaja že krepko končana. Če bi v realnosti gorelo na tem območju, rešitev teh vozil v kratkem času ne bi bila možna in bi v primeru vršnega požara vse zgorelo
Kaj smo se na vaji naučili:
-počasne in spretne terenske vožnje
-obnovili podiranje dreves
-nekateri so izkusili kako je če ti veja pade na hrbet
Slik žal ni ker je bilo preveč dela. Sem pa videl nekatere gasilce da so slikali in snemali s GSM telefoni. Upam da bodo kakšne slike oz. videi zašli na ta forum.
Je bil pa to sektor 4, obalno kraška regija.
Polenta in golaž pa joj joj
No razočarani smo se iz Železnih vrat vrnili tudi mi. Zjutraj je vse kazalo OK, dobili smo se še z ostalimi društvi pri PGD Kozarje in krenili na pot v lični koloni. Ob prihodu je bilo očitno mnogo zapletov z razvrščanjem enot, saj se je na sprejemnem mestu vse zablokiralo. Tako smo imeli čas podebatirati z gasilci iz drugih društev (predvsem Stara Loka, ki nam je bila najbližji sosed
). Organizaija je šepala in vse kar je bilo dobrega v tem dnevu je bil izlet in kondicijska vožnja proti Krasu. Žal... Upam, da so vsaj tisti, ki so jih uspeli vključiti v vajo, le odnesli kaj pametnega od nje. 
franci1, četa regije LJ I je imelo v svojem sestavu dve vozili za zvezo,
komunikacija ob premiku čete iz Ljubljane proti Dormberku z štabom vaje in ReCO je bila odlična, med vodjem čete in vozili tudi. Od zbirnega mesta do sprejemnega smo imeli samo gužvo na sprejemnem. Od sprejemnega mesta do točke našega delovanja pa smo imeli prosto pot. Bili smo na sektorju 5. Po končani vaji pa smo se malo gužvali na cesti, avtobisi z visokimi gosti.
Golaž pa seveda ojoj
LP, Boštjan
komunikacija ob premiku čete iz Ljubljane proti Dormberku z štabom vaje in ReCO je bila odlična, med vodjem čete in vozili tudi. Od zbirnega mesta do sprejemnega smo imeli samo gužvo na sprejemnem. Od sprejemnega mesta do točke našega delovanja pa smo imeli prosto pot. Bili smo na sektorju 5. Po končani vaji pa smo se malo gužvali na cesti, avtobisi z visokimi gosti.
Golaž pa seveda ojoj
LP, Boštjan
Ups, sem spregledal....da da, regija LJ 1....oprosti, res je bila moja napaka, za kar se opravičujem.
Se pravi, kričat so morali tisti, ki so tako brezglavo prehitevali kolono, pa niso bili iz PGD Dobračeva.
Vse jasno.
Saj so morali kričat, če so pa tako vozili, jasno.
Zdaj pa .... me pa zanima, če kdo ve, koliko Dolenjcev je sodelovalo na vaji?
Ali je sploh kdo in morda, od kod?
Se pravi, kričat so morali tisti, ki so tako brezglavo prehitevali kolono, pa niso bili iz PGD Dobračeva.
Vse jasno.
Saj so morali kričat, če so pa tako vozili, jasno.
Zdaj pa .... me pa zanima, če kdo ve, koliko Dolenjcev je sodelovalo na vaji?
Ali je sploh kdo in morda, od kod?
Oprosti, Dušan, ampak samo ta del foruma še nekaj časa spremljaj, da še kdo kaj napiše, kako je kam padel, kako se je kdo drl na koga in kaj o malčki, pa si boš tako predstavo ustvaril o vaji, da ne boš nobenih slik rabil sploh.Dušan napisal/-a:Zanima me, če bo kaj slik , da tud ostali , ki nismo sodelovali oz. si zadeve nismo ogledali dobimo predstavo kako je zadeva potekala?
-
Andrej Z.cestar
Za vse prispele enote je bilo pripravljeno veliko parkirišče v Zelenem gaju, vendar so domačini tu popolnoma zamočili in dovolili vozilom parkirati ob cesti skozi vas Potok in naprej proti Železnim vratom.
Od vodičev in domačih gasilcevpa sem slišal veliko pripomb na enote ki so samovoljno hotele voziti po ozkih in neuporabnih gozdnih poteh, čeprav so jim to odsvetovali, zato so morali nekateri obnoviti znanje iz varnega dela z motorno žago. Ne predstavljam pa si situacije v realnih razmerah,kjer ne bi bilo časa za žaganje in podiranje borov, ter obračanje vozil. Zato svetujem vsem ki boste prihajali na Kras 2008, Kras 2010 in tako dalje da upoštevate navodila domačih gasilcev in vodičev.
Od vodičev in domačih gasilcevpa sem slišal veliko pripomb na enote ki so samovoljno hotele voziti po ozkih in neuporabnih gozdnih poteh, čeprav so jim to odsvetovali, zato so morali nekateri obnoviti znanje iz varnega dela z motorno žago. Ne predstavljam pa si situacije v realnih razmerah,kjer ne bi bilo časa za žaganje in podiranje borov, ter obračanje vozil. Zato svetujem vsem ki boste prihajali na Kras 2008, Kras 2010 in tako dalje da upoštevate navodila domačih gasilcev in vodičev.
Tudi naša enota je sodelovala na vaji na Trstelju v sestavi GZ Zgornje vipavske doline in smo prispeli na Železna vrata kot nam je bilo naročeno(ob 9h!!!), še pred domačim društvom. Če bilo sprejemno mesto samo označeno v Potoku se ne bi vzpenjali do Železnih vrat,a če bi bil na tem mestu še gasilec se na travniku pri štabu zagotovo ne bi zadevali in gužvali.
Pa tudi znak za zaporo ni bil postavljen, ter smo cestarja srečali na pol poti ko se je spuščal v Potok.
Pa tudi znak za zaporo ni bil postavljen, ter smo cestarja srečali na pol poti ko se je spuščal v Potok.
Težko pameti v nori glavi.