Ne znamo soditi? Ne znamo tekmovati?

Nasveti, vprašanja, sojenje, ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Šmarčan napisal/-a:Sodnik sploh ni preveril ali je cev dovolj razvita, enostavno se je odločil da imamo polž in dosodil kazenske kot, da je nepravilno položena tlačna cev.
Cev je bila kljub "polžu" zadosti razvita.

Pa še nekaj me zanima?

Naš desetar je sicer takoj šel proti trojaku, samo zaradi neustrezne širine tekmovalnega prostora, se je moral ( nekje na sredini poti) umakniti napadalcu, mu dati prostor. Umaknil se je na desno in se za trenutek ustavil ter takoj ko ga je napadalec prehitel nadaljeval do svojega mesta pri trojaku.

Hvala za odgovor
Torej, če bi jaz sodil, bi kazenske težko pritisnil, ampak vseeno še malo premisli kako je bilo, kajti izmišjene kazenske jaz zelo težko dojamem.

Pri tem še enkrat preveri , ali je B tlačni vod dejansko dosegel (presegel) oznako na 36 m in da pri MB ni bilo ostrega kolena.

Prav tako je potrebno upoštevati, da se desetar ni "slučajno" ustavil zato, ker bi napadalec tam odložil spojko prve B cevi, potem gre seveda za napako. Ni mi namreč jasno, da bi bil tekmovalni prostor tako ozek, da se ne bi mogel srečati z napadalcem, oziroma mu biti v napoto.

Če pa je bil res vzrok "tesno srečanje", potem ne bi rad tekmoval na vašem področju. oziroma, bom napisal tako: enkrat sem, pa ne bom nikoli več - prav zaradi napačne (dokazano) odločitve sodnikov, ki nam je s tem ukradel prvo mesto.

In tam je nastal znameniti rek: "Tak smo se zmenli" :evil:

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
Šmarčan
Kraj: Šmarje pri Jelšah

Odgovor Napisal/-a Šmarčan »

Desetar se je ustavil nekje na sredini prve B-cevi. No mogoče je bil res malo neroden in ni hodil čisto ob rob proge, drži pa da proga na nekaterih delih ni bila dovolj široka. Še vedno me zanima ali lahko sodnik dosodi kazenske točke, ker se je samo umaknil, ustavil ter takoj nadaljeval pot. Pa to ni bilo blizu mesta odložitve spojke prve B-cevi.

Aja, pa tekmovanje ni bilo v naši zvezi! :D
"Več kot nas je, slabš ne more bit"

LP

Andrej Lipuš
051/318-411
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Šmarčan, a pa si prepričan, da vam ni sodnik za B cev dosodil kazenske, ker je bila zavita za več kot 360 stopinj? V tem primeru mu ne bi bilo treba preverjati, če je cev zadosti razvita.

Kar se tiče ustavljanja desetarja, nikjer ne piše, da se ne sme ustavljati. Tudi način odhoda oz. premikanja D in Sel ni predpisan; je to tek, hoja, skoki ...
Uporabniški avatar
Šmarčan

Peter kot sem dejal, dosojen je bil polž na prvi B-cevi. 10 kazenskih nepravilno položena tlačna cev. Pa desetar je dobil kazenske, ker je za trenutek obstal.
Janez Koncilija napisal/-a:Prav tako je potrebno upoštevati, da se desetar ni "slučajno" ustavil zato, ker bi napadalec tam odložil spojko prve B cevi, potem gre seveda za napako. Ni mi namreč jasno, da bi bil tekmovalni prostor tako ozek, da se ne bi mogel srečati z napadalcem, oziroma mu biti v napoto.
V tem slučaju bi moral biti D na mestu prve spojke B-cevi pred napadalcem. To pa se vsaj boljšim ekipam ne zgodi. A ne. Seveda tu mislim na normalno hojo desetarja, ki se mu nikamor ne mudi. :)

Janez Koncilija napisal/-a:Če pa je bil res vzrok "tesno srečanje", potem ne bi rad tekmoval na vašem področju. oziroma, bom napisal tako: enkrat sem, pa ne bom nikoli več - prav zaradi napačne (dokazano) odločitve sodnikov, ki nam je s tem ukradel prvo mesto.
Če bi pa gledal vsako napačno odločitev sodnikov, potem tudi mi nebi šli več na marsikatero tekmovanje. Pa gremo vseeno.

Lp
Andrej
"Več kot nas je, slabš ne more bit"

LP

Andrej Lipuš
051/318-411
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

Šmarčan napisal/-a:Peter kot sem dejal, dosojen je bil polž na prvi B-cevi. 10 kazenskih nepravilno položena tlačna cev. Pa desetar je dobil kazenske, ker je za trenutek obstal.

Lp
Andrej
Nekaj ne štima. Za nepravilno položeno tlačno cev lahko dobiš 5 kazenskih točk.

Sem pa tole še malo gledal in bi šlo dejansko lahko za cev, ki je pri polaganju skrajšana več kot za 2 m.

Namreč, če so cevi dolge 20 m in je (hipotetično) druga B cev popolnoma razvita, potem prvi cevi ostane 4 m rezerve, nekaj pobere koleno, pa vendarle je lahko ostanek več kot 2 m.

Pri tem pa nastane nevarnost, da z drugo B cevjo tekmovalec ne doseže 36 m, zato že spojeni cevi povleče čez oznako. In tu gre za napako vlečenja cevi, ki bi eventuelno lahko dalo tistih dodatnih 5 kazenskih točk, torej skupaj 10.

Lahko pa, da je bila prva cev preveč dobro raztegnjena, recimo, da koleno pobere kakšen meter in pol, potem se seveda napadalec lahko ujame v zanko, ko spojko druge cevi samo odloži čez oznako 36 m, pri tem pa ne pogleda, ali je cev zadostno razvita. In tu bi mogoče lahko nastal tisti "polž", ki pa ni dosojen kot polž, ker tega izraza v točkovniku ni, ampak je bila dosojena slabo položena tlačna cev, ker je bila položena skrajšano več kot za 2 m.

Evo, zdaj pa mislim da sem vse obdelal :D in , če boste zadevo ponovno analizirali, boste rešitev za dosojeno napako zanesljivo našli v tejle razlagi.

Glede desetarja, ta pa je dobil 10 kazenskih zaradi nepravilnega dela, saj ni izvajal vaje, tako kot je v opisu. Tam namreč piše, da mora takoj po izdanem povelju skupaj s selom oditi naprej do višine trojaka. To pa pomeni, da se med potjo ne smeta zaustavljati.

Če je kriterij tako strog, da se sme niti tekmovalcu izogniti, potem je to seveda precej hud kriterij, s katerim pa se jaz, kot sem že napisal, ne strinjam preveč. Tu bi namreč sodnik moral znati oceniti, ali se je tekmovalec zaustavil namenoma, ali pa zaradi situacije, ki je nepredvideno nastala na tekmovalnem prostoru, kot jo opisuješ ti.

Tako, zdaj pa še enkrat preveri kazenske, pa boš mogoče ugotovil, da jih je dobil samo desetar, in za cev ni bilo nič, ali obratno.

LP

Janez 8)
Uporabniški avatar
Šmarčan

Ja, vse to bi lahko bilo Janez. Sploh ni pomembno. Pomembno je, da se je sodnik "drl" polž na B-cevi, ki pa ga po moje ne more dosoditi.

Kar se pa tiče desetarja, pa kot si napisal Janez piše v knjigi, da mora takoj po izdanem povelju skupaj s selom oditi naprej do višine trojaka. Nikjer pa ne piše, da se ne sme ustavljati. To kar piše v knjigi za mene ne pomeni, da se ne sme ustavljati.

Res je, da če bi bilo opisano vsako dejanje, ki ga mora tekmovalec narediti, ali pa vse kar ne sme narediti, bi rabili 100 strani opisa tekmovalne vaje. Pa vseeno kar v knjigi ne piše se nebi smelo soditi.
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

Šmarčan napisal/-a:Ja, vse to bi lahko bilo Janez. Sploh ni pomembno. Pomembno je, da se je sodnik "drl" polž na B-cevi, ki pa ga po moje ne more dosoditi.

Kar se pa tiče desetarja, pa kot si napisal Janez piše v knjigi, da mora takoj po izdanem povelju skupaj s selom oditi naprej do višine trojaka. Nikjer pa ne piše, da se ne sme ustavljati. To kar piše v knjigi za mene ne pomeni, da se ne sme ustavljati.
In nikjer ne piše, da se lahko :wink: . Tu je zadeva več ali manj jasna že nekaj let in je obravnavana na sodniških posvetih.

Sem pa danes dobil informacijo iz prve roke glede polža. Tudi v praksi je možno, da pride do polža na B vodu (pri nas se to pač še ni zgodilo) in sicer pri razvlačenju prve B cevi pri določenem načinu priklapljanja B voda na MB (direktno in ne okoli sebe). To se seveda dela z določenim namenom pridobitve na času, saj se na ta način lahko prihrani kake 3 m in s tem čas za N1.

In tako se lahko dosodi tudi polž (nepravilno položena tlačna cev), tudi, če ni skrajšana za več kot 2 m.

Tega navodila na naših posvetih sodnikov ni bilo, se je pa zadeva menda obravnavala na Štajerskem in rezultat ste pokasirali vi.

No ja, tudi jaz sem izvedel nekaj novega.

Tako, da sedaj ostaja vprašanje le še število dosojenih točk, ki bi jih moralo biti 5 in ne 10.

LP

Janez 8)
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
Kontakt:

Janez Koncilija napisal/-a:In nikjer ne piše, da se lahko :wink: . Tu je zadeva več ali manj jasna že nekaj let in je obravnavana na sodniških posvetih.
Kako bi pa recimo sodil, če bi desetar hodil ritensko in spremljal delo svoje ekipe?
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

Peter napisal/-a:Kako bi pa recimo sodil, če bi desetar hodil ritensko in spremljal delo svoje ekipe?
Ni v nasprotju z navodilom, problem je, če se spotakne, potem zanesljivo počaka :wink: .

LP

Janez 8)
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
Kontakt:

Torej, če bi se spotaknil in padel, bi mu ti dal kazenske, ker se ni pravilno gibal. Potem bi lahko dal tudi za hojo cik-cak, neenakomerno, prepočasno in prehitro gibanje. Kaj bi bilo šele, če bi se kdo odkotalil do trojaka. Pojem oditi pač ne določa načina odhoda.

Sodnikove odločitve so lahko samo toliko natančne, kot so natančna navodila. Vse ostalo je plod njegove domišljije.

Bom nehal, ker mi zmanjkuje domišljije. :lol:
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

Zgleda da vam tekmovanje že močno preseda in se sedaj že spotikate v same traparije.

Kaj imajo od tega operativci?
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

Peter napisal/-a: Vse ostalo je plod njegove domišljije.
In pri tem se je bati, da je nimajo preveč, kajti potem lahko res povsod vidijo strahove (napake) :D

LP

Janez 8)
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

MICKA napisal/-a:
Kaj imajo od tega operativci?
To bomo pa skupaj z Oskarjem predebatirali na dnevu foruma. On bo, kot največji oboževalec trodelca, že vedel povedati, kako in kaj :wink: .

LP

Janez 8)
isko

trodelni napad

Odgovor Napisal/-a isko »

Nekaj bi vas prosil,če ima kdo kakšen filemček o trodelnem napadu.
Me zanima kako delajo drugot sesalni vod.
Hvala :?:
Uporabniški avatar
M-Coki
Kraj: Malečnik

Re: trodelni napad

Odgovor Napisal/-a M-Coki »

isko napisal/-a:Nekaj bi vas prosil,če ima kdo kakšen filemček o trodelnem napadu. Me zanima kako delajo drugot sesalni vod.
Hvala :?:
Filma ravno nimam, imam pa 3 primere s slikami (za morebitno lažjo predstavo), kot npr.:
* slika 1,2 - tako ga polagajo v PGD Topole
* slika 3 - tako ga polagajo mladinke PGD Dvor

Sicer pa sam opis vaje najdeš v knjižici Gasilske in gasilskošportne tekmovalne discipline (l. 2003), kjer je od strani 80 naprej opisana (suha) vaja z motorno brizgalno.
Priponke
Img_5582.jpg
04_Vezanje.jpg
03_Spajanje sesalnega voda.jpg
FIREFIGHTERS we are reversing new side!
Slika
Slika Slika
Odgovori