PMR (Personal Mobile Radio)

Včasih življensko pomemben del gasilske opreme.
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rafter »

yereb napisal/-a:@rafter

mal poglej na MPR forumu

http://pmrslovenija.mojforum.si/pmrslovenija.html
Hvala za namig, ampak že registriran. :wink:

In tudi kupili smo že - Brondi FX-100, 6 kosov, zaenkrat zelo zadovoljni. ;)
Uporabniški avatar
Zbiljc
GE: Medvode
Kraj: Bojna linija

Odgovor Napisal/-a Zbiljc »

Da so dobri verjamem. Mal d povprašam :wink: , kolk to kej delč lovi? Namreč mi smo imeli na Zbiljski noči UKW postaje, žal, pa se nikakor nismo mogli dobiti, če si klical npr. iz kombija :arrow: nekoga, ki je bil takrat na prizorišču, delovali niso niti GSM telefoni :? :roll: . Torej v primeru intervencije se nikakor ne bi "dobili" Ste imeli kdaj izkušnjo s tem.
Aja, od kdaj lahko uporabljajo UKW postaje le tisti, ki imajo tečaj za radioveze? Torej nam ne preostane drugega, kot da nabavimo 2 kompleta PMR in je to to.
Kar se govori za mojim hrbtom, je vzpodbudno, saj so tisti, ki govorijo, vedno vsaj korak za menoj
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Zbiljc napisal/-a:Aja, od kdaj lahko uporabljajo UKW postaje le tisti, ki imajo tečaj za radioveze?
Odkar pomnim. Pglej zakon o radiodifuziji. Več bodo vedeli povedati Mitja, Alex itd... Vendar ne mešaj izpita za radiomaterja s specialnostjo za UKV (ZaRe).

Odprti pa so določeni frekvenčni rangi, recimo 432 MHz (LPD), 446 MHz (PMR), pa seveda CB in podobni.
Zbiljc napisal/-a:Torej nam ne preostane drugega, kot da nabavimo 2 kompleta PMR in je to to.
Odvisno, zakaj rabiš. Za naše potrebe perfektno. :wink:
Uporabniški avatar
Zbiljc

V mislih sem imel pogovore v sistemu ZARE, namreč vsak operativec nima narejenega tečaja za specialnost.
V bistvu me moti bolj "zatiranje" s strani enega člana, ki ima ta tečaj in smo vedno drugi krivi, če so baterije prazne ali, da je kaj polomljeno. Pa ne bi rekel, da ne bi znali s postajami, ne, on jih "rihta" potem je pa vse tiho in se počaka, da kdo pride v gasilni dom, da je lahko kriv, da je polomil UKW.
Ko pa smo enkrat vzeli eno UKW postajo nekam, kjer smo pospravljali (za vsak primer, namreč noben ni imel pri sebi pozivnika), sem UKW le prinesel dol do avta, je že začela piskat, da ej baterija prazna. Kako mora bit prazna, če je pa postaja nova in še ni bila uporabljena na intervenciji? Sigurno so se z njo igrali otroci, ki jih, odkar imamo v društvu novo UKW ni bilo noter. :x
In zato, ker ima narejen tečaj za radioveze, je "Bog i batina", karkoli bi radi imeli, mora prej še on potrdit, seveda ne uradno :roll: .
Zato sem začel razmišljat, da bi kar sam kupil dve postaji, pa bi ju imel doma oz. pri delu, če pa bi bilo kaj v zvezi z gasilci, naj pa kar imajo UKW, jaz bom pa nekom dal PMR, pa se bova s tistim pogovarjala.

Rafter, mal sem ferbnčen, zakaj jih uporabljate, in kako daleč lovijo?
Kar se govori za mojim hrbtom, je vzpodbudno, saj so tisti, ki govorijo, vedno vsaj korak za menoj
Rafter iz službe

Odgovor Napisal/-a Rafter iz službe »

Zbiljc napisal/-a:Rafter, mal sem ferbnčen, zakaj jih uporabljate, in kako daleč lovijo?
Na akcijah, varovanju na vodi, ob prevozih (na daljših relacijah). Nese kilometer ali dva brez težav. Drugače pa šest km za dobro štirko - s svakom, balkon - balkon, se pa obe hiši vidita. Baterije vstaviš po želji. Lahko Alkaline ali pa polnilne. Meni držijo po 3 x 2700 mAh skoraj cel dan.
Uporabniški avatar
Zbiljc

Rafter iz službe napisal/-a:
Zbiljc napisal/-a:Rafter, mal sem ferbnčen, zakaj jih uporabljate, in kako daleč lovijo?
Na akcijah, varovanju na vodi, ob prevozih (na daljših relacijah). Nese kilometer ali dva brez težav. Drugače pa šest km za dobro štirko - s svakom, balkon - balkon, se pa obe hiši vidita. Baterije vstaviš po želji. Lahko Alkaline ali pa polnilne. Meni držijo po 3 x 2700 mAh skoraj cel dan.
Torej ravno uporabne za nas. Katere pa imaš?
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Zbiljc napisal/-a:Torej ravno uporabne za nas. Katere pa imaš?
Brondi FX-100 Twin. Kot že rečeno, kupljeno v BOFu, se pa dobijo povsod, od Mercatorja do Merkurja, Conrada.... Kupite tam, kjer se vam splača. Cena ne sme presegat 40€ za komplet. V kompletu pa so:
2 postaji
2 traka
2 slušalke z mikrofonom in PTT gumbom
6 kosov (2x3) ACCU 1,2V NiMH 800mAh
2 polnilca - 230V primar, 7.5V sekundar, 200mA enosmerno.

Za polnilce je ravno v teku predelava oz. izdelava polnilcev 12V primar, 2x 7,5V sekundar, da se lahko polnijo v avtu. ACCUte sem v štartu zamenjal z GP2700 mAh, pa dela ko bomba. Te, ki so bili zraven, pa sem raje potaknil po raznih daljincih itd...

Edino, kar še moram poštimat, je opcija priklopa PMR na zunanji zvočnik. Verjetno bo kar priklop aktivnih zvočnikov (računalniških), le jacke še moram poštimat. Ni cajta. :lol: :lol: :lol: Za štrom ni problema, ker imamo v avtu inverter.
Uporabniški avatar
Zbiljc

Hvala, mene si prepričal, jaz bom pa "šefa" ki bo v bistvu dal denar za to, če ne bo, bomo sami kupili, bodo pač za delo in kasneje še za prosti čas :wink:
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Zbiljc napisal/-a:Hvala, mene si prepričal, jaz bom pa "šefa" ki bo v bistvu dal denar za to, če ne bo, bomo sami kupili, bodo pač za delo in kasneje še za prosti čas :wink:
Zagotovo se splača - tudi lastna nabava. 20 € po kosu ni tak denar, pa še ogromno možnosti ti ponuja, saj je uporaba dovoljena v večini EU držav (ter seveda po celi EX Yugi). Premisli: greš s kolegi na morje v HR, a boš raje plačeval drag roaming a GSM ali boš kolege, ki so v radiju 2 km, raje pokklical preko PMR?
Uporabniški avatar
Zbiljc

Sigurno PMR
Uporabniški avatar
drSeba
Kraj: PGD Gatina
Kontakt:

Odg: PMR (Personal Mobile Radio)

Odgovor Napisal/-a drSeba »

Meni se zdi da bi se PMR napravice tudi odnesle pri gasilskih enotah I. kategorije. Večina društev I. kategorije ima samo 2-4 UKW postaji. To je samo za vodjo intevencije in enega od napadalcev z IDA. Zato se mi zdi da bi glede na ceno bile PMR kar uporabne za manjše intervencije. Kajti UKW postaja stane 500 EUR, kar je za eno majhno društvo veliko. Zato se splača da za ta denar kupiš 15 PMR postaj in ima vodja intervencije nadzor (kontakt) nad vsemi člani enote. Če pa mora vodja kontaktirati ostala društva ali ReCO pa uporabi UKW.
Edino problem bi bil, da nebi ravno takrat ko bi potekala intervecija se znajdel kakšen moteči signal iz "Nemčije,...".

lp
polo98

Odgovor Napisal/-a polo98 »

drSeba napisal/-a:Meni se zdi da bi se PMR napravice tudi odnesle pri gasilskih enotah I. kategorije. Večina društev I. kategorije ima samo 2-4 UKW postaji. To je samo za vodjo intevencije in enega od napadalcev z IDA. Zato se mi zdi da bi glede na ceno bile PMR kar uporabne za manjše intervencije. Kajti UKW postaja stane 500 EUR, kar je za eno majhno društvo veliko. Zato se splača da za ta denar kupiš 15 PMR postaj in ima vodja intervencije nadzor (kontakt) nad vsemi člani enote. Če pa mora vodja kontaktirati ostala društva ali ReCO pa uporabi UKW.
Edino problem bi bil, da nebi ravno takrat ko bi potekala intervecija se znajdel kakšen moteči signal iz "Nemčije,...".

lp
Lepo te prosim,kaj veš sploh kaj pišeš???
A sploh veš kaj je PMR?

PMR postajco oz. to igračko ima doma že skoraj vsak otrok...
Da naprej ne naštevam o motnjah,ki vam jih bi povzročali ti mulci.

Ukv postajo pa dobiš že za krepko pod 500€

L.p
Nabavni
GE: Preska Medvode
Kraj: Medvode
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nabavni »

to idejo smo mi v lanskem letu realizirali. :D

Kupili smo 4 PMR postaje z dodatnim mikrofon/zvocnikom, letos bomo kupili se dodatne usesne slusalke, trenutno pa uporabljamo lastne slusalke (od MP3 predvajalnikov).

Smo želeli laringofone pa je en laringofon toliko € kot dve postajici.

postaje imajo toliko kanalov in podkanalov, da se še ni zgodilo, da bi se kdo vmešaval.

3 postaje imajo napadalci (IDA uporabniki) eno pa vodja, pri vajah z MB (veriga) jo tudi uporabljamo za lastno komuniciranje prav tako pri raznih varovanjih, skratka uporabna zadeva.

--
LP
polo98

Odgovor Napisal/-a polo98 »

Nabavni napisal/-a:to idejo smo mi v lanskem letu realizirali. :D

postaje imajo toliko kanalov in podkanalov, da se še ni zgodilo, da bi se kdo vmešaval.

LP
Ja vidim,da tudi ti veš veliko o zvezah :(
Kakšni podkanali?
Postaja ima 8 kanalov in nič več :shock:
Tistih 38 subtonskih "zaščit" se pa lahko razkrije v par sekundah!
Če ima nekdo recimo postajo na petem kanalu in subton izključen(0) vas lahko komot kdo moti,kadar nekdo od vas oddaja.
Pa itd itd...

Mislim,da bi vas večina gasilcev rabila kakšen tečaj za komunikacije(UKV zvez),ker eni res nimajo pojma o zvezah,ki so v intervencijah ključnega pomena.
Vem iz izkušenj!
Na območju Bele krajine sem vam jast osebno pripravljen narediti kakšen tečaj za malo boljše spoznavanje zvez :D
Upam,da mi ni kdo zameril,želim vam le pomagati.
Pa brez zamere in lep pozdrav.
Odgovori