A želi država prihraniti na račun dela prostovoljcev?

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
Igor_R.
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a Igor_R. »

Danes sem prišel do posnetka oddaje "Studio ob 17.00", ki je bila 27.07.2006 na Radio Slovenija 1:
http://ava.rtvslo.si/ava/media?action=p ... dio_ob_17h
Za poslušanje oddaje potrebujete RealPlayer, sicer pa je datoteka velika 20 MB.

V oddaji je Minister za obrambo povedal, da ima država zagotlvljena finančna sredstva za kritje stroško takih intervencij. Torej se ni za bat, da denarja za to ne bi bilo.
Aktiviran je bil državni načrt ZiR za velike požare v naravi in torej so izpolnjeni vsi pogoji za kritje nastalih stroškov.
Tudi odredba Poveljnika CZ s katero naj bi se aktiviralo le gasilce, katerim se ne vrača refundacij plač, nima vpliva, saj nima nobene podlage v predpisih. Na radiju je povedal, da je odredil, da se aktivira tiste gasilce, ki ne bodo imeli problemov z delodajalci (???). Očitno ne ve :oops: , kaj je napisal v odredbi.

Torej vse je izpolnjeno, da se izplačajo VSI nastali stroški na intervenciji!
Uporabniški avatar
tomaz
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a tomaz »

Igor_R. napisal/-a:Tomaz - Aktiviranje gasilskih enot je potekalo po gasilski liniji.
Ja seveda, morda sem malo nedoločno napisal, poklical me je regijski gasilski poveljnik in ne regijski CZ.
Uporabniški avatar
Igor_R.

Saj je v celi Sloveniji (verjetno) potekalo tako, da so pomoč urejevali regijski poveljniki GZS (termina "regijski gasilski poveljnik" ne rad uporabljam) in ne regijski poveljniki CZ. V operativnem smislu je to čisto v redu (po liniji prostovoljnega gasilstva), le da bi se tu morala vključiti tudi (izpostave) URSZR (ali če hočete t.i. CZ), ki bi skrbel za administrativni del aktiviranja (npr. izdajanje pozivov oz. potrdil).
Uporabniški avatar
Igor_R.

Še pojasnilo zakaj ne rad uporabljam termina "regijski gasilski poveljnik" (in nekaterih drugih terminov, ki vsebujejo besede občinski, regijski ali državni).
Praviloma kar je občinsko, regijsko, državno je imenovano oziroma predstavlja to raven. Npr. tako imamo imenovane poveljnike CZ na različnih nivojih (občinski, regijski [imenovan s strani države glede na to, da regij še ni] in državni). Te poveljnike ti nivoji nadzirajo in jih tudi zamenjujejo. Občinski poveljnik CZ je tako neposredno odgovoren Županu, poveljnik CZ RS pa je neposredno odgovoren Vladi RS, kateri ga lahko tudi kadarkoli zamenjajo.
Po gasilski liniji (če ne upoštevamo poklicnih enot) so gasilska društva združena v okviru GZS in ti svoje predstavnike imenujejo samostojno in neodvisno od zunanjih subjektov. Torej občina ali država nima vpliva na to kdo bo zasedal katero funkcijo v GZS.
Če bi hotel regijski poveljnik GZS biti regijski gasilski poveljnik bi moral biti imenovan s strani regije (oziroma s strani Vlade RS glede na to, da regij še ni). V tem primeru bi tudi bil NEPOSREDNO odgovoren (upravno-politični) ravni, ki ga je imenovala (regiji).
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Igor , tudi jaz ne rad uporabljan termin:" poveljnik regijskega šteba CZ" to pa iz preprostega razloga , ker je bolj neopazen (beri levi) in ga mogoče v celi regiji pozna le par gasilcev. :D :D :D
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
Igor_R.

Termin "poveljnik regijskega štaba CZ" (tudi občinskega ali državnega) je sploh nepravilen in zavajujoč. On je poveljnik CZ in je indivualno odgovoren, ker individualno sprejema tudi odločitve, štab mu je le v "strokovno" pomoč. Ne vem ali to nekateri počnejo namenoma ali iz nevednosti. Najpogostejša napaka je ta (to počnejjo tudi na URSZR), da rečejo da je "štab CZ sprejel" neko odločitev! Štrab CZ ne sprejema nobenih odločitev (naj si preberejo si ZVNDN).

Res je tudi, da so v veliko okoljih ti "poveljnki CZ" javnosti in ponekod celo v gasilskih krogih skoraj neznani. To je najverjetneje posledica njihove "neaktivnosti" in neudeleževanja dogodkov (vaj, intervencij,obletnic,..), kjer bi lahko prišli do izraza. Da bi pa nekdo prišel iz pisarne (enkrat na par let) in skušal uskjevevati delo na terenu, glede na to, da ga nihče ne pozna je tudi nemogoče. Tudi to se v praksi dogaja. Mene so večkrat gasilci vprašali "Kdo je tisti, ki skače tu okoli?" Uganite kdo je bil.
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a janez »

Glede refundacija, "šparanja", preusmerjanja denarja itd...

Nimam besed, ko sem na TV gledal (s široko razprtimi očmi) in poslušal (z odprtimi usti) našega poveljnika, ko je prelepo povedal:

"Prostovoljni gasilci smo ljudje širokega srca, ki ne pričakujemo plačila za svoje delo...." (citirano po spominu).

Naprej nisem več slišal, saj sem zahlipal od sreče, da sem član take organizacije.

Zato, prosim prav ponižno, ne izničite naše prostovoljske slike v javnosti z nekakšimi zeljami po refundacijah....

Ko bo naslednjič gorelo pomislite na vaše široko srce...ki ne pričakuje plačila.....in ostanite doma.

Kdor bere naj razume!!!

Refundirano povedal

Janez
Uporabniški avatar
A*P*O*L*O*N
Kraj: Radeče

Odgovor Napisal/-a A*P*O*L*O*N »

Janez, več kot lepo povedano!!!!!!!!!!!!!
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a janez »

H V A L A . . . . . . . . .

Janez
Tone1

Odgovor Napisal/-a Tone1 »

naj gre naše vodstvo v tri krasne.
Janez, dobro napisano!!!!!!!!

Osel gre samo enkrat na led.
Jaz kot gasilec pa na Kras in nikoli več.
Uporabniški avatar
rikli
Kraj: Bled

Odgovor Napisal/-a rikli »

Tole z refundacijami presega vse mere. Obljuba na obljubo, formularji popisi in obrazci. Kam vse to pelje? Zakaj toliko časa? Kaj nam ne verjamejo , da smo bili na Krasu???
Nikoli, nikdar več, nikamor ne grem!!!
z glavo na zabavo
lačen

Odgovor Napisal/-a lačen »

Rikli

ja, kje se pa boš pa potem učil na napakah :oops:
kaj pa nove izkušnje, znanstva, ... :shock:
ali boste na Gorenjskem zakurili svoje požare v naravi :( ?
Ne reci nikoli NIKOLI :idea:
Uporabniški avatar
Vesna Škodnik Gabrovec
Kraj: Prebold

Odgovor Napisal/-a Vesna Škodnik Gabrovec »

TO TEMO JE DOBILA BARBARA ŽGAJNER TAVŠ!

Ko sem jo naprosila, da sproži problem prostovoljstva v DZ, sem ji posredovala informacije, ki sem jih zbrskala na netu. Med drugim tudi to temo, ki pove skoraj vse o vas in vaših težavah.

Veseli me, da ne bo odnehala.
Audere et Labora!
(upaj si in dejstvuj!)
Uporabniški avatar
toma
Kraj: Mežica

Odgovor Napisal/-a toma »

Vesna Škodnik Gabrovec napisal/-a:TO TEMO JE DOBILA BARBARA ŽGAJNER TAVŠ!

Ko sem jo naprosila, da sproži problem prostovoljstva v DZ, sem ji posredovala informacije, ki sem jih zbrskala na netu. Med drugim tudi to temo, ki pove skoraj vse o vas in vaših težavah.

Veseli me, da ne bo odnehala.
Vesna ste ji napisala tudi to , da smo gasilci ljudje širokega srca in verjamem da je tudi kdo ki je zaradi širokega srca delodajalca morda ostal na cesti. Zanima me kako daleč je sedaj ta tema v DZ in ali je sploh bilo že kaj rečeno okrog tega , ali pa so vaše besede le mlatenje prazne slame .
Gasilec znanja ne proda , ampak ga podari.

NA POMOČ !
Uporabniški avatar
Vesna Škodnik Gabrovec
Kraj: Prebold

Odgovor Napisal/-a Vesna Škodnik Gabrovec »

Te vaše problematike sem se lotila resneje kot si mislite. Tudi Barbara se je zelo resno in preudarno lotila tega problema, žal pa zahteva čas, da pridobi gradivo in se res temeljito pripravi. Pomagam ji, kolikor morem.

Zaenkrat je to najin boj, za vaše pravice. Glede izgube služb in premestitev na slabše delovno mesto in zatajitve, da ste gasilec, ko iščete zaposlitev in...... VSE TO SEM IZVEDELA TAKRAT, KO SEM PO NAKJUČJU PRISTALA NA PLAKATIH in slišane besede prostovoljcev sem vzela zelo resno in jih posredovala dalje.

Skratka, Barbara ne bo odnehala, šla bo dalje. Nekateri iz vaših vrst želijo to preprečiti, ker še vedno mislijo, da delam politično kariero. Se pa ne zavedajo, da s tem delajo škodo predvsem prostovoljcem Slovenije.
Audere et Labora!
(upaj si in dejstvuj!)
Odgovori