Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

Ta podforum je namenjen vsem, ki verjamejo, da poleg gasilstva obstaja še kakšna druga reč na svetu. V njem bodo teme, ki nimajo neposredne povezave z gasilstvom, vendar bi jih radi predebatirali v skupnosti našega foruma.

Moderator: Rafter

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objava ANDY » 15. december 2006, 10:14

TATARSKI BIFTEK

Sestavine:

40 dag goveje pljučne
1 rumenjak
2-3 pekoče feferone
4-6 strokov česna
1 čajna žlička kaper
1 majhna šalotka
malo kisle kumare
1 žlica gorčice
1 žlica majoneze,
1/2 kavine žličke mlete sladke paprike,
1 kavina žlička paradižnikove mezge,
peteržiljevo zelenje,
sol,
poper.

Priprava:

Mesu odstranimo vse žilice in mreno in narežemo,
ostale sestavine drobno sesekljamo.
Nato vse skupaj damo v multipraktik.
Ko je vse res dobro sesekljano, z naoljenimi rokami oblikujemo tatarski biftek in ga poljubno dekoriramo.
Priloge
dekoracija tatarskega bifteka.jpg
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava ANDY » 18. december 2006, 11:58

NOVOLETNE ZVEZDICE

sestavine
:

Pšenična bela moka 300g
Sladkor - beli 120g
Vanilijev sladkor 1 kos
Jajce 1 kos
Maslo 150g
Sladkor - v prahu 3 žlice
Marmelada



Priprava


Iz moke, sladkorja, vanilina, jajca in koščkov mrzlega masla zamesimo testo.
Oblikujemo ga v kepo, zavijemo v folijo in damo za pol ure počivat v hladilnik.
Nato testo razvaljamo na pomokani delovni površini na debelino približno 3 mm.
Z modelčkom narežemo piškote v obliki zvezdic. Iz polovice zvezdic izrežemo z majhnim modelom sredino.
Zvezdice zložimo na pekač, prekritem s papirjem za peko. Pečemo jih v ogreti pečici pri 170 stopinjah, da zlato zarumenijo.
Še tople poberemo iz pekača.
Ko se ohladijo, namažemo cele piškote z marmelado in jih prekrijemo s piškoti z izrezano sredino.
Potresemo s sladkorjem v prahu.
Priloge
zvezdice-z-marmelado.jpg
NOVOLETNE ZVEZDICE
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava Mirček » 20. december 2006, 13:45

JOGURTOVO PECIVO

1 jogurt
2 jajci
1 jogurtov lonček sladkorja
1/2 jogurtovega lončka olja
2 jogurtova lončka moke - presejane s pecilnim praškom
1 vanili sladkor
pecilni prašek

PRIPRAVA :

Vse sestavine z mešalnikom mešamo 10 minut ( najprej jogurt z jajci, sladkorjem in oljem nato dodamo presajeno moko z pecilnim praškom). Pečico segrejemo na 250 stopinj. Gladko zmes nalijemo do polovice namaščenega pekača in pečemo 10 minut pri temparaturi 250 st.C . Na rahlo zapečeno testo naložimo sadje : Jagode , Ribez , Borovnice , Marelice ali Slive in naribana Jabolka potresemo s cimetom in sladkorjem. Na sadje nalijemo preostalo polovico tekočega testa znižamo temparaturo na 150 st.C in pečemo še 30 minut.

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava Pero » 22. december 2006, 15:00

Piščančja solata z ajdovo kašo:

sestavine:
-1 kurja prsa
-glavica endivje (ali kakšna druga solata)
-1 rdeča, 1 rumena paprika
-svež paradižnik
-mocarela sir (male krogljice)
-mešane gobice
-sladka smetana

Narežemo in v kozici popražimo čebulo. Dodamo (jogurtov lonček 180g) kašo ter mešamo dokler kaša ne zadiši. Dodamo sol,poper ter zalijemo z vodo (1:2). Ko se kaša že malo omehča, dodamo narezane gobice ter zalijemo s 1,25dl sladke smetane. Tik preden je kaša končana, odstranimo pokrovko in pustimo da odvečna voda izkhapi, da kaša postane kompaktna (ne pocasta).

Piščančja prsa razkoščičimo in jih narežemo na male koščke. Začinimo jih s soljo,sojino omako, origanom, mleto sladko papriko, curyem, ščepcem čilija ter dodamo 2 žlici olivnega olja. Pustimo v marinadi najmanj 10min. Na malem ognju meso popečemo do zlato-rjave barve.

Slika
Slika

Endivjo otrebimo in jo zmešamo po želji (sol,česen,bučno olje, kis).
Na pripravljen krožnik najprej damo nekaj žlic kaše, ostali prostor zapolnimo z solato. Okoli narežemo paradižnik ter sir.
Svežo papriko narežemo na male koščke in potresemo po vrhu.
Na vrh dodamo še vroče meso ter serviramo.
Slika

pa dober tek :wink:
Don't raise your voice, Improve your argument!
Uporabnikova podoba
Pero
 
Objave: 1091
Registriran: 17. april 2006, 17:34

Objava edvard » 31. december 2006, 16:49

NARAVNI ZRZEK V ANANASOVI OMAKI
Sestavine za 4 osebe:
4 zrezke (puranji, piščančji);
250 ml sladke smetane;
250 ml ananasovega soka z koščki annasa;
začimbe (poper, sol, curry);
olje za pečenje zrezkov;


Priprava:

Zrezke popečemo na vročem olju(klasično z ne preveč olja).
Ko so pečeni dodamo sladko smetano, ananasov sok z koščki ananasa, dodamo še začimbe in pustimo vse skupaj da malo zavre cca. 5 minut.

Kot prilogo damo pire krompir (recept verjamem poznate).

Ko je jed gotova jo postrežmo z zeleno solato.

Pa dober tek!!!
DELAJ NAPAKE, AMPAK DELAJ JIH PRAVILNO! (LOESJE)

http://www.carnium.si
http://www.gasilcikranj.si
Uporabnikova podoba
edvard
 
Objave: 360
Registriran: 16. oktober 2005, 21:02
Lokacija: Komen

Objava edvard » 31. december 2006, 17:20

SKUTINI SVALJKI ALI CMOKI

Sestavine za 3 osebe (količinsko lahko prilagodimo):
8 dkg margarine
3 jajca(kurja)
1/4 kg pšeničnega zdroba
3/4 kg skute (polsuhe nepasirane)
sol,olje,drobtine

priprava:

Maščobo penasto umešamo,dodamo jajca in mešamo da se masa poenoti.Dodamo zdrob,pretlačeno skuto in sol.Zdrob naj se dobro napoji.
Nato oblikujemo svaljke ali cmoke ki jih kuhamo cca 10 minut v slanem kropu.
Ko so kuhani jih zabelimo z prepražinimi drobtinami.

Nasvet:
Če je masa premehka in se nam med oblikovanjem lepi na prste dodamo drobtine!!!

Pa dober tek!!!!
DELAJ NAPAKE, AMPAK DELAJ JIH PRAVILNO! (LOESJE)

http://www.carnium.si
http://www.gasilcikranj.si
Uporabnikova podoba
edvard
 
Objave: 360
Registriran: 16. oktober 2005, 21:02
Lokacija: Komen

Objava edvard » 31. december 2006, 17:46

Na hitro pripravljeno...

SATARAŠ

sestavine za 2 osebe (po potrebi sestavine količinsko pomnožimo):

2 žlici masti ali olja
2 čebuli
4 paprike
1 večji pradižnik ali 2 manjša
sol
2 jajci

Priprava:

Zelenjavo operemo inočistimo.Čebulo drobno zrežemo,papriko narežemo na rezine paradižnik olupimo,mu odstranimo peške in gagrobo zrežemo.
Na masti rahlo zarumenimo čebulo,dodamo papriko in dušimo da se zmehča.Dodamo paradižnik in sol in po želji malo popra.Vse skupaj dušimo na zmernem ognju,da se zelenjava zmehča in voda izpari.Večkrat premešamo in pazimo da se ne prismodi,brž ko se na podnu pokaže maščoba dodamo stepeno jajcein mešamo,da se enakomerno porazdeli in zakrkne.

Tako pripravljeno jed serviramo z kruhom lahko pa je tudi kot priloga k testeninam ali krompirju.
DELAJ NAPAKE, AMPAK DELAJ JIH PRAVILNO! (LOESJE)

http://www.carnium.si
http://www.gasilcikranj.si
Uporabnikova podoba
edvard
 
Objave: 360
Registriran: 16. oktober 2005, 21:02
Lokacija: Komen

Objava Mirček » 8. januar 2007, 17:25

FIŽOLOVA ENOLONČNICA S SLANINO

1/4 kg suhega fižola
2 korenčka
kos gomolja zelene
peteršiljeva korenina
lovorjev list
1 žlica masti
1 kg nemastnih svinjskih reberc
3 krompirji
1 žlička sesekljanega majerona
sol , poper

PRIPRAVA

Fižol preberemo , operemo in zalijemo z mrzlo vodo ter pustimočez noč. Naslednji dan očistimo zelenjavo in jo drobno narežemo. V loncu zagrejemo mast in na njej prepražimo zelenjavo ter dodamo fižol z vodo v kateri se je namakal in svinjske reberce in damo kuhat. ko voda zavre posnamemo (poberemo ) peno. V na pol pokriti posodi kuhamo 50 minut na majhni temparaturi. Olupljen krompir narežemo na pol centimetra velike kocke. Po pol ure kuhanja ga odcedimo in damo v lonec z fižolo in kuhamo toliko časa dokler niso vse sestavine kuhane. Svinjino vzamemo iz juhe in jo narežemo na kose. Juhi primešamo majeron in začinimo po okusu. Juho ponudimo z narezanim mesom in kruhom.


Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava ANDY » 10. januar 2007, 18:08

BANANIN KRUH

Sestavine:


10 žlic moke
1 zavitek vanilijevega ali čokoladnega pudinga
1 zavitek pecilnega praška
1 vanilijev sladkor
10 žlic sladkorja
5 žlic olja
10 žlic mleka
3 srednje velike banane
2 jajci


Priprava:



Rumenjake umešamo s sladkorjem, dodamo olje, mleko, vanilijev sladkor in dobro zmešamo.
Puding, moko in pecilni prašek zmešamo in dodamo k jajcem.
Vse premešamo.
Banane zdrobimo z vilicami in jih vmešamo v testo.
Na koncu še rahhlo, vmešamo stepene beljake.
Pekač namažemo z maščobo in potresemo z moko.
Vanj vlijemo testo in pečemo na zmerni temperaturi 40 minut.

Pokrito pustimo še 20 minut.
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava ANDY » 12. januar 2007, 15:25

AJDOVI ŽGANCI
(se super priležejo z GOBOVO juho )

POTREBUJEMO:

400 g ajdove moke,
1 ½ l vode,
sol,
2 žlici olja,
20 g prekajene slanine,
20g masla ali margarine

PRIPRAVA:


V slan krop stresemo vso moko naenkrat.
Na sredi kepe moke naredimo s pecljem kuhalnice luknjo
(po 10 minutah), posodo pokrijemo in kuhamo še 20 minut,
da se moka dobro prepari.
Nato vodo odcedimo, jo shranimo in moko zmešamo.
Če je treba, prelivamo, da žgance lahko razdrobimo.
Med stepanjem dodamo vroče olje.
Gotove žgance po vrhu zabelimo s precvrto prekajeno slanino,
ki smo ji dodali maslo ali margarino.

DOBER TEK
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava ANDY » 15. januar 2007, 7:41

Jelenji medaljoni v višnjevi omaki

Jelenji medaljoni v višnjevi omaki
Sestavine



70 dag jelenjega mesa-hrbet brez kosti,
2 jedilni žlici olja,
jedilna žlica masla,
malo soli in sveže zmletega popra

Priprava

Z mesa skrbno odstranimo vso maščobo in kite ter ga narežemo na 2 cm debele medaljone; rahlo jih potolčemo ter začinimo s soljo in poprom. V ponvi močno segrejemo olje in medaljone z obeh strani hitro popečemo. Za kratek čas jih vzamemo iz ponve. Soku od pečenja dodamo maslo in medaljone hitro še enkrat spečemo, nato pa na toplem prihranimo. Višnje dobro ocedimo. Sok od pečenja, ki je ostal v ponvi, zalijemo z malo višnjevega soka. Damo zeleni poper in cimet ter nekoliko povremo. Dokaj zgoščeni omaki dodamo višnje ter dolijemo divjačinsko osnovo in sladko smetano. Omako še malo povremo in začinimo. Na vroče krožnike serviramo medaljone z višnjevo omako, brokolijevimi cvetovi in rezinami žemeljnih cmokov.

DOBER TEK
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava Mirček » 17. januar 2007, 15:50

GRŠKA ENOLONČNICA S ČEBULO

3/4 kg govejega mesa
1 čebula
3/4 kg drobnih šalotk
2 stroka česna
1 dcl olivnega olja
2 lovorjeva lista
1/2 žličke cimeta
2 žlici paradižnikove mezge
2 žlici jabolčnega kisa
1/4 l rdečega vina
2 dcl mesne osnove


PRIPRAVA :

Meso oplaknemo , osušimo in narežemo na približno 3 cm velike kose , ki jih posolimo in popopramo. Olupimo čebulo in česen. Čebulo narežemo na drobne kockice česen pa sesekljamo. V loncu segrejemo olivno olje in v njem zlato rjavo popečemo meso.V olje v katerem smo pekli meso damo čebulo in česen ter pražimo da čebula postekleni. V lonec dodamo meso pridenemo še lovor in cimet ter vmešamo paradižnikovo mezgo in kis. Malo pokuhamo da tekočina izpari, nato zalijemo z mesno osnovo. Pokrito dušimo na majhni temparaturi 45 minut. Sedaj dodamo olupljeno šalotko , zalijemo z rdečim vinom dušimo še 40 minut. Meso in šalotka morajo biti mehki omaka pa gosta.

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava tinček » 18. januar 2007, 16:48

Ima kateri recepte za sladkovodne ribe,npr krap,smuč,ščuka,som.
DREVO BREZ KORENINE JE KOT GASILCI BREZ

MLADINE
tinček
 
Objave: 225
Registriran: 30. maj 2006, 12:12
Lokacija: Maribor

Objava Mirček » 19. januar 2007, 13:17

PEČENA ŠČUKA

1 kg ščuke
1 glava čebule
3 žlice olja
1 žlica nasekljanega peteršilja
1 limona
sol , poper

PRIPRAVA

Ribi odstranimo drobovino , ikre in jetra spravimo. Operemo jo pod tekočo vodo in osušimo. Z obeh strani jo nekajkrat zarežemo z ostrim nožem in natremo s soljo in poprom. Na olju prepražimo dobro sesekljano čebulo ji dodamo ribje ikre in jetra , potresemo s peteršiljem posolimo in popopramo. Malo popražimo in s tem nadevamo ribo. Zašijemo z zobotrebci. Zatem jo damo v pekač , prelijemo z oljem in posipamo s peteršiljem ter dodamo nekoliko limoninih kolutov. Postavimo v toplo pečico in ko se riba malo zapeče jo zalijemo z malo mlačne vode. Med peko jo občasno zalivamo z lastnim sokom. Pečemo približno 30 minut

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava ANDY » 22. januar 2007, 9:43

Krap s smetano

SESTAVINE:

Krap - ( brez kože )
1 jugurtov kozarcek posnete smetane
sol

POSTOPEK:

Krapa skrbno očistimo in mu slečemo kožo
Ribo samo nasolimo in damo v pečico za 10 min, nato pa prelijemo z smetano (posneta smetana iz mleka), katero smo preje še malo solili. Ribo damo nazaj v pečico in počakamo dokler se smetana ne zapeče zlato rumeno oz. cca 45min do ene ure odvisno od velikosti ribe!

OPOZORILO:
Od začimb se naj uporabi SAMO sol, saj se zaradi specifičnega okusa oz. arome smetane in svojega okusa ribe pride do spajanja okusov in nastane nov zelo blag okus po ribi- primerno z ljudi ki ne obožujejo preveč rib ravno zaradi okusa in vonja
:!:
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

NazajNaprej

Nazaj na Splošno

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 0 gostov