Primerjava IDA različnih proizvajalcev
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Primerjava IDA različnih proizvajalcev
Pozdravljeni!
Zanima me mnenje tistih kateri imajo izkušnje z večimi tipi Izolirnih aparatov (Interspiro, Draeger, Auer....). Prosim za vašo primerjavo in katere bi bilo bolj smiselno in racionalno nabaviti.
Lp tihi
Zanima me mnenje tistih kateri imajo izkušnje z večimi tipi Izolirnih aparatov (Interspiro, Draeger, Auer....). Prosim za vašo primerjavo in katere bi bilo bolj smiselno in racionalno nabaviti.
Lp tihi
Re: Primerjava IDA različnih proizvajalcev
Večna dilema, kaj in kateri so boljši? Vsak malo navija za tisto, kar ima v društvu. Pri nas imamo Drägerjeve in smo z njimi zadovoljni.tihi napisal/-a:Pozdravljeni!
Lp tihi
Stati inu obstati. /Trubar/
Pri nas imamo stare Interspiro (5let) in nova Auer (pol leta)
Moram reči da so mi Auerjevi bolj všeč. Seveda saj so novejši in bolj izpopolnjeni ter imajo digitalne števce zraka, temp, porabe zraka. Ter lažje sporazumevanje z napadalcem in preko UKV, zaradi vgrajene govorne naprave.
Kaj komu bolj paše je pa stvar lastne presoje.
Mislim da najbolje da nadaljujete s tistimi ki jih imate v enoti, zaradi enostavnejše uporabe, saj ni potrebno gasilcem poznati 2 ali več različnih modelov.Saj ima vsak določene specifike. Ter oskrbniku IDA-ja je vzdrževanje poenostavljeno.
Kakorkoli. Edino priporočilo od mene so karbonske jeklenke
Ostalo je pa stvar posameznika kateri aparat mu je ljubši. Vsak ima svoje prednosti in slabosti!
Lep pozdrav
Moram reči da so mi Auerjevi bolj všeč. Seveda saj so novejši in bolj izpopolnjeni ter imajo digitalne števce zraka, temp, porabe zraka. Ter lažje sporazumevanje z napadalcem in preko UKV, zaradi vgrajene govorne naprave.
Kaj komu bolj paše je pa stvar lastne presoje.
Mislim da najbolje da nadaljujete s tistimi ki jih imate v enoti, zaradi enostavnejše uporabe, saj ni potrebno gasilcem poznati 2 ali več različnih modelov.Saj ima vsak določene specifike. Ter oskrbniku IDA-ja je vzdrževanje poenostavljeno.
Kakorkoli. Edino priporočilo od mene so karbonske jeklenke
Ostalo je pa stvar posameznika kateri aparat mu je ljubši. Vsak ima svoje prednosti in slabosti!
Lep pozdrav
Gasilci smo čudne žvali! Ko drugi spijo mi na pomoč hitimo!
Tu se strinjam z obema predhodnikoma (Franci, Zabavko).
Težko je dati realno oceno in primerjavo. Prvič zato, ker če imaš samo eno znamko ne moreš relevantno oceniti neke druge. Jasno pa je da bo vsak pohvalil tisto kar ima v enoti.
Pri nas imamo 2 kompleta nekoliko starejših Interspiro, večino IDA je znamke Dräger, nazadnje pa smo prejeli 2 kompleta novih Auer.
In seveda je v tem trenutku naj, naj Auer. Ker ima digitalni in analogni manometer, fire-fly, pa kompozitno tlačno posodo, pa ...
Osebno bi sicer raje videl samo eno znamko, iz praktičnega razloga: ene same se lažje in bolj učinkovito navadiš in jo toliko bolje uporabljaš. Čeprav mislim, da pri IDA neke težke filozofije ni. Naj bo katerekoli znamke, vsak rabi nosilec, tlačno posodo, manometer, masko, pljučni avtomat in pametnega uporabnika. Vse ostalo so nianse.
Bistvo pa je vstopiti in izstopiti iz ogroženega območja živ in zdrav.
Težko je dati realno oceno in primerjavo. Prvič zato, ker če imaš samo eno znamko ne moreš relevantno oceniti neke druge. Jasno pa je da bo vsak pohvalil tisto kar ima v enoti.
Pri nas imamo 2 kompleta nekoliko starejših Interspiro, večino IDA je znamke Dräger, nazadnje pa smo prejeli 2 kompleta novih Auer.
In seveda je v tem trenutku naj, naj Auer. Ker ima digitalni in analogni manometer, fire-fly, pa kompozitno tlačno posodo, pa ...
Osebno bi sicer raje videl samo eno znamko, iz praktičnega razloga: ene same se lažje in bolj učinkovito navadiš in jo toliko bolje uporabljaš. Čeprav mislim, da pri IDA neke težke filozofije ni. Naj bo katerekoli znamke, vsak rabi nosilec, tlačno posodo, manometer, masko, pljučni avtomat in pametnega uporabnika. Vse ostalo so nianse.
Bistvo pa je vstopiti in izstopiti iz ogroženega območja živ in zdrav.
LP iz Celja
Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)

Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)

Hvala vsem.
Bistvo je v tem da imamo kot je rekel Zabavko mi tudi stare interspirove.
Vendar me zanima predvsem možnost uporabe UKV postaj oz govorne naprave. Zabavko, mi prosim napišeš kakšne naprave vi uporabljate. Ali se dobijo tudi za stare interspirove maske? Ali je vseeno najbolj varianta Laringofon?
Hvala in na pomoč
tihi
Bistvo je v tem da imamo kot je rekel Zabavko mi tudi stare interspirove.
Vendar me zanima predvsem možnost uporabe UKV postaj oz govorne naprave. Zabavko, mi prosim napišeš kakšne naprave vi uporabljate. Ali se dobijo tudi za stare interspirove maske? Ali je vseeno najbolj varianta Laringofon?
Hvala in na pomoč
tihi
Pri nas imamo Auerje in pa še Racal. Kateri je boljši in slabši res težko rečem. Prvič ker, Racale uporabljamo že kar dolgo in je plastika na maski ratala manj prožna in so skoraj po celi zvezi maske v okvari. Težko je dobiti nadomestne dele (hvala bogu imamo Micko k bo to zrihtal), drugače pa mislim, dačas ne bo prizanesel nobenemu. Morda je res razlika le v zgradbi jeklenke-kar je pa potrebno tako ali tako doplačati pri večini. Sej kakšne bistvene umetnosti ni: manometer, piščalka, pljučni avtomat in maska. To je vse kar rabiš in kar ima vsak. Hrbtišče takšno in drugačno pa je že stvar potrebe...za nas, ki jih uporabljamo morda 5x v letu in na vajah pa so vsi do sedaj opravili odlično svojo funkcijo.
Interspiro stari aparat: in moje izkušnje
-kot vsi vemo je pogovor med napadalcema skoraj nemogoč. Zaradi hrupa (dihanje, vozila, zunanji zvoki,...). Dokaj težko se je sporazumevat, na malo daljšo razdaljo (2,...)
-laringofon: to je spet ena predraga naprava za PDGje za manjšimi sredstvi (pri nas je že tako). Je pa dobra stvarca (spet stvar posameznika). Nekateri ga ne marajo, ker v kolikor se ti malo premakne, kar se lahko zgodi, ko se plaziš,... potem se ti kaj lahko zgodi, da ne boš več moral oddajati. Ker deluje na principu vibracij iz glasilk in v kolikor ni pravilno nameščen je komunikacija slabša ali je nemogoča.
-dokupiš lahko govorno napravo, ki pa za stare modele ne vem če se ti splača. Skoraj bolje kupiti nove IDA. OK vem cena je neprimerno višja, vendar menjava bo tako ali tako potrebna v naslednjih letih in zakaj bi kupoval tako napravo za 2, 3 leta!?
-pri intespiro pa jaz (MI) uporabljam-o kar navadno postajo (najraje imam Makson, ker je velika) in jo enostavno pritisneš na šipco maske stisneš gumb in stvar deluje. Samo navadit se moraš, kar pa ni noben problem.
Saj veš da proizvajalci prodajajo take in drugačne "igrače". Odločit se samo moraš ali imaš denar in ali SPLOH rabiš take igrače. Poklicna enota bo gotovo kupila laringofon ali kakšno drugo napravo (podobnih naprav je že kar nekaj na trgu), PGD I kat. pa verjetno ne bo kupovalo govornih naprav ali drugačnih dragih naprav.
Pri novih Auer pa je komunikacija veliko izboljšana, ker je nameščena govorna membrana in se kar dobro sliši. Tudi napadalca se dobro slišita! Samo približaš postajo govorni napravi na maski in oddajanje je super.
Drugo je pa kar sliši napadalec. Tukaj pa je skoraj najcenejša možnost mikrofonček, ki ga pritrdiš na rame. Obstajajo seveda mikrofončki za v čelado, slušalke (pri laringofonu),... V kolikor imaš postajo nameščeno na obleki (v višini srca) se ti lahko zgodi, da boš kakšno stvar preslišal.
Upam, da sem vsaj malo pomagal!
Lep pozdrav
Primož
-kot vsi vemo je pogovor med napadalcema skoraj nemogoč. Zaradi hrupa (dihanje, vozila, zunanji zvoki,...). Dokaj težko se je sporazumevat, na malo daljšo razdaljo (2,...)
-laringofon: to je spet ena predraga naprava za PDGje za manjšimi sredstvi (pri nas je že tako). Je pa dobra stvarca (spet stvar posameznika). Nekateri ga ne marajo, ker v kolikor se ti malo premakne, kar se lahko zgodi, ko se plaziš,... potem se ti kaj lahko zgodi, da ne boš več moral oddajati. Ker deluje na principu vibracij iz glasilk in v kolikor ni pravilno nameščen je komunikacija slabša ali je nemogoča.
-dokupiš lahko govorno napravo, ki pa za stare modele ne vem če se ti splača. Skoraj bolje kupiti nove IDA. OK vem cena je neprimerno višja, vendar menjava bo tako ali tako potrebna v naslednjih letih in zakaj bi kupoval tako napravo za 2, 3 leta!?
-pri intespiro pa jaz (MI) uporabljam-o kar navadno postajo (najraje imam Makson, ker je velika) in jo enostavno pritisneš na šipco maske stisneš gumb in stvar deluje. Samo navadit se moraš, kar pa ni noben problem.
Saj veš da proizvajalci prodajajo take in drugačne "igrače". Odločit se samo moraš ali imaš denar in ali SPLOH rabiš take igrače. Poklicna enota bo gotovo kupila laringofon ali kakšno drugo napravo (podobnih naprav je že kar nekaj na trgu), PGD I kat. pa verjetno ne bo kupovalo govornih naprav ali drugačnih dragih naprav.
Pri novih Auer pa je komunikacija veliko izboljšana, ker je nameščena govorna membrana in se kar dobro sliši. Tudi napadalca se dobro slišita! Samo približaš postajo govorni napravi na maski in oddajanje je super.
Drugo je pa kar sliši napadalec. Tukaj pa je skoraj najcenejša možnost mikrofonček, ki ga pritrdiš na rame. Obstajajo seveda mikrofončki za v čelado, slušalke (pri laringofonu),... V kolikor imaš postajo nameščeno na obleki (v višini srca) se ti lahko zgodi, da boš kakšno stvar preslišal.
Upam, da sem vsaj malo pomagal!
Lep pozdrav
Primož
Gasilci smo čudne žvali! Ko drugi spijo mi na pomoč hitimo!
Pozdravljeni!
V GE Ptuj imamo izdelano tipizacijo opreme in tehnike za posamezne sklope te opreme. Za IDA smo se odločili, da nabavljamo in uporabljamo znamke Auer. Prednosti? Cenejše vzdrževanje, zagotovljena servisna služba, zagotovljena dobava, pripravljenost proizvajalca da preda gasilcem nova znanja na področju uporabe IDA.
Toliko zaenkrat.
Lep in uspešen dan še naprej!
Martin
V GE Ptuj imamo izdelano tipizacijo opreme in tehnike za posamezne sklope te opreme. Za IDA smo se odločili, da nabavljamo in uporabljamo znamke Auer. Prednosti? Cenejše vzdrževanje, zagotovljena servisna služba, zagotovljena dobava, pripravljenost proizvajalca da preda gasilcem nova znanja na področju uporabe IDA.
Toliko zaenkrat.
Lep in uspešen dan še naprej!
Martin
Moram priznat, da ste odprli odlično temo!
Teško bi vam svetoval za katerega proizvjlca in tip IDA se odločite, lahko pa vam naštejem nekaj dejstev. Trenutno se najbolj splača kupit Auer saj je tehnično zelo dober, deli so cenejši, prav tako so cenejši tudi servisi. Nešče je omenil Dreger, ki je menda najcenejši vendar pa upoštevajte dejstvo, da je generalni servis par tisočakov cenejši od novega aparata, deli pa so zelo dragi. Pa še ena izjava me je zmotila in sicer je en omenil, da imate v društvu Micko, ki to vse spedena (razumem uredi). Ne se igrat z takimi stvarmi in naj se osebe, ki niso pooblaščeni serviserji ne spuščajo v servisiranje saj je lahko že drobna napaka usodna za uporabnika. Priporočam vam, da se o nabavi in servisiranju posvetujete v servisu IDA v (spet priporočam Servis IDA PGD Ptuj), kjer je serviser resnično dobro podkovan z prednostmi in slabostmi različnih tipov pa tudi servis vam naredi izredno kvalitetno pa še cenejši od ostalih ponudnikov v Sloveniji je.
Zaenkrat toliko!
Teško bi vam svetoval za katerega proizvjlca in tip IDA se odločite, lahko pa vam naštejem nekaj dejstev. Trenutno se najbolj splača kupit Auer saj je tehnično zelo dober, deli so cenejši, prav tako so cenejši tudi servisi. Nešče je omenil Dreger, ki je menda najcenejši vendar pa upoštevajte dejstvo, da je generalni servis par tisočakov cenejši od novega aparata, deli pa so zelo dragi. Pa še ena izjava me je zmotila in sicer je en omenil, da imate v društvu Micko, ki to vse spedena (razumem uredi). Ne se igrat z takimi stvarmi in naj se osebe, ki niso pooblaščeni serviserji ne spuščajo v servisiranje saj je lahko že drobna napaka usodna za uporabnika. Priporočam vam, da se o nabavi in servisiranju posvetujete v servisu IDA v (spet priporočam Servis IDA PGD Ptuj), kjer je serviser resnično dobro podkovan z prednostmi in slabostmi različnih tipov pa tudi servis vam naredi izredno kvalitetno pa še cenejši od ostalih ponudnikov v Sloveniji je.
Zaenkrat toliko!
- Peter
- Upravnik

- GE: Zabreznica
- Kraj: Breznica
- Kontakt:
Po čem sklepaš, da Micka ni pooblaščen serviser?PIPIKA13 napisal/-a:Pa še ena izjava me je zmotila in sicer je en omenil, da imate v društvu Micko, ki to vse spedena (razumem uredi). Ne se igrat z takimi stvarmi in naj se osebe, ki niso pooblaščeni serviserji ne spuščajo v servisiranje saj je lahko že drobna napaka usodna za uporabnika.
Zakaj priporočaš servis na drugem koncu Slovenije in koliko je ta cenejši od Micke?PIPIKA13 napisal/-a:Priporočam vam, da se o nabavi in servisiranju posvetujete v servisu IDA v (spet priporočam Servis IDA PGD Ptuj), kjer je serviser resnično dobro podkovan z prednostmi in slabostmi različnih tipov pa tudi servis vam naredi izredno kvalitetno pa še cenejši od ostalih ponudnikov v Sloveniji je.
Ja Oskar mi je popolnoma jasno, da imate v Mariboru servis za katerega ne trdim, da ni dober, kar se tiče Micke pa tudi nišče ni napisal, da je pooblaščeni serviser. Glede cen pa ne bom razprvljal na tem forumu. Glede vožnje aparatov na drugi konec Slovenije, če smo zate pač drugi konec Slovenije pa zakaj pa ne, če se splača!
- Peter
- Upravnik

- GE: Zabreznica
- Kraj: Breznica
- Kontakt:
Ne, samo ti si dal vedeti, da ni. Sicer pa Micka niti ni član PGD Lesce.PIPIKA13 napisal/-a:Ja Oskar mi je popolnoma jasno, da imate v Mariboru servis za katerega ne trdim, da ni dober, kar se tiče Micke pa tudi nišče ni napisal, da je pooblaščeni serviser.
Napisal si, da je servis na Ptuju najcenejši, pa te pozivam, da to trditev dokažeš.PIPIKA13 napisal/-a:Glede cen pa ne bom razprvljal na tem forumu.
Seveda ste drug konec Slovenije, tako kot smo mi za vas. Splača se nam pa ne, razen, če bom dočakal zgoraj omenjen dokaz.PIPIKA13 napisal/-a:Glede vožnje aparatov na drugi konec Slovenije, če smo zate pač drugi konec Slovenije pa zakaj pa ne, če se splača!
Okej Peter stvar je taka! Ne trdim, da smo najcenejši v Sloveniji sigurno pa smo konkurenčni. Z cenami je pa tako, da če sklenemo pogodbo za celotno vašo zvezo se pravi, da dobimo večjo količino aparatov v servis letno se lahko pogajamo o določenih popustih, ki seveda veljajo na storitve ne pa tudi za materjal no tudi tega pa naša Micka včasih izvrta kar cenejšega. O naši poslovni taktiki pa nebom pisal na foromu se lahko enkrat o tem pogovorima, ko se srečamo ali pa te povabim na Ptuj, da ti predstavim delovanje društva in servisne storitve., če te seveda zanima. Kar se tiče drugega konca Slovenije pa mislim, da je tako majhna, da to sploh ni več problem, jaz sem pri vas v slabih dveh urah ravno tako pa ti tudi pri nas! To, da se ne igrat z servisi IDA pa je bilo predvsem mišljeno na osebe, ki nimajo pooblastil zato in ne za vašo Micko saj ga ne poznam je pa stvar precej žalostna na našem koncu kar se tega tiče saj društva servisov nimajo urejenih in tudi razmišljajo v tej smeri, da če aparat rabijo enkrat na leto, da ne potrebuje servisa žal žalostno vendar resnično! Je že tako, da bo v gasilstvu moralo priti do velikih sprememb ali pa bomo šli vsi skupaj k vragu!
Kristus se vam je Micka zataknil v grlu. Micka je že maher...Vtakne v primež pa mal pošrafu s 15 ključem pa je.
Glej Pipika13, da ne bomo streljal kozlov...Micka ni naš član, nas je pa tukej mislim, da mnogo, če ne skoraj že cel forum, ki Micko poznamo in včasih pozabimo, da ste nekateri še malo bolj novi. In tudi , če ste na Ptuji ugodnejši, grem jaz vseeno raje k Micki. 15 minut ali dve uri...občutna razlika. Čas je danes najbolj dragocen.
No in da ne bomo preveč izven teme in bo moderator streljal...naj bo to vse..Pa naj te vendarle ne moti toliko stavkov, v življenju so še hujše stvari.
Micka upam, da se ti ne kolca. Diheeej!
Glej Pipika13, da ne bomo streljal kozlov...Micka ni naš član, nas je pa tukej mislim, da mnogo, če ne skoraj že cel forum, ki Micko poznamo in včasih pozabimo, da ste nekateri še malo bolj novi. In tudi , če ste na Ptuji ugodnejši, grem jaz vseeno raje k Micki. 15 minut ali dve uri...občutna razlika. Čas je danes najbolj dragocen.
No in da ne bomo preveč izven teme in bo moderator streljal...naj bo to vse..Pa naj te vendarle ne moti toliko stavkov, v življenju so še hujše stvari.