Snežne verige

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
Marolt
Kraj: Bloke

Odgovor Napisal/-a Marolt »

No vidima da so potem kar razširjene! Me pa še zanima (mislim da nisem edini), kako se obnesejo, če ste jih sploh že uporabljali? Pomoje bo Ježek znal kaj na to temo povedati? Oziroma tisti ki jih uporabljate??

LP Marolt
življenje je lepo! Ne boj se mrtvih, boj se živih!
Uporabniški avatar
Marko Zibelnik
Kraj: Dvor pri Polhovem Gradcu
Kontakt:

Snežne verige

Odgovor Napisal/-a Marko Zibelnik »

V društvu se odločamo za nabavo snežnih verig za kombinirko - GVC 16/25 pogon 4x4, zadaj dvojne pnevmatike.

Možnosti so zelo različne:
- zadaj veriga na eni pnevmatiki na vsaki strani
- zadaj dve verigi na dveh pnevmatikah na vsaki strani
- zadaj enojna veriga čez obe pnevmatiki na vsaki strani
- zadaj veriga na zunanji pnevmatiki + podmetači
- spredaj veriga na pnevmatiki

Kakšne verige imate kaj po društvih? Prosim predvsem za praktične nasvete in ne teoretične. Teoretičnih imam cel kup od razno raznih "strokovnjakov".

NA POMOČ!

Hvala!
Izkušnje so najboljša šola, samo šolnina je včasih zelo draga - Sartre
Driver
Kraj: Zg.Kungota

Odgovor Napisal/-a Driver »

Ja lep pozdrav !!
Pri nas je zadeva takšna da na obeh GVC - jih , ki imajo pogon
4×4 uporabljamo enojne verige ( zadaj samo na zunanjih kolesih)
in verige na prednjih kolesih , kar seveda zadostuje za naše
hribovito področje.
tadejS
Kraj: Knežak

Odgovor Napisal/-a tadejS »

Do nekaj let nazaj sem zagovarjal da so verige na zadnjih kolesih zakon. Potem pa mi je kolega gozdar v neki debati o zimskem spravilu lesa rekel, da na gozdarskih tovornjakih pri pogonu 6×6 navadno montirajo verige le na prednja kolesa. Razlog pa je predvsem v tem, da je prihajalo pri montaži verig na več ali pa na vsa pogonska kolesa velikokrat do nesreč, tudi takih s smrtnimi izidi, ker so s tem vozila dobesedno presegla svoje zmožnosti. Pogoste pa so bile tudi poškodbe vozil. Od takrat tudi sam mislim da je sistem montaže verig na prednja kolesa boljši, zakaj. Prvič je montaža zelo hitra in enostavna, drugič je poleg pogona boljše tudi vodenje vozila, tretjič pomaga pri vzvratni vožnji, ko se težišče na klančini prenese na prednji del vozila bolj primejo in na koncu za normalne gasilce povsem zadoščajo. Za tiste, ki hočejo vedno in povsod z vozil do kraja nesreče pa tudi verige na vseh štirih kolesih in še ne vem koliko tonski vitel ne pomaga-pametni odnehajo ko je čas.

Na društvena vozila s štirikolesnim pogonom (VAZ, Toyota), montiramo verige spredaj in preko zime je štirikolesni pogon vedno vklopljen, na ostala pa tam kjer je pogon, kaže pa da bomo tudi to prakso počasi lahko spremenili.
.
Uporabniški avatar
Dušan
Kraj: Zgornja Bistrica (Tirgot)

Odgovor Napisal/-a Dušan »

Glede verig je problem, če si razpet med mestnim delom kjer so večinoma ceste hitro očiščene in med hribovskim delom? Vsekakor je pa bolje da so v času sneženja nameščene na vozilo. Vozilo je bolj varno in vodljivo, najbolje je da so verige na vseh štirih kolesih čeprav je kr nekaj dela z montažo!? :D
Verige za tovorno vozilo niso poceni! :?
Tehnika nam lajša življenje!
Uporabniški avatar
SAKI
Kraj: PGD ZAGORJE-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SAKI »

O verigih smo, če se ne motim razpravljali že lansko leto v neki temi :roll: Mislim pa , da je bilo govora ravno o omenjenih podmetačih, ker vem da sem na to temo že pisal prispevek glede praktične uporabe le teh po preizkusi in pogovoru z uporabniki.

Glede vprašanja kolega pa navajam moje osebno mnenje glede na izkušnje in takšnega tudi uporabljamo v naši enoti PGD Zagorje - mesto.
- Verige nameščamo ob naletavanju prvega snega tako, da so vozila takoj v pripravljenosti.
- Verige nameščamo na vsa pogonska kolesa.
- Na tovornih vozilih kateri imajo na zadnji osi dvojna kolesa, nameščamo verige le na zunanja.
- Verige so nameščene tako, da je sistem za njihiv odklop na vrhu kolesa. Razlog temu je ta, da jih v primeru ko jih ni potrebno uporabiti med vožnjo, z lahkoto in hitro odklopimo.

Sistem nameščanja verig na prvi osi zagovarjam največ iz tega razloga, ker je vozilo v primeru vožnje po klancu navzdol dosti lažje vodljivo. Posebno ob vračanju nazaj s praznim rezervoarjem ko vozilo na vozišče pritiska z zmanjšano težo.

Podmetači za potrebe gasilskih vozil niso primerni, ker ne nudijo fiksne montaže na pnevmatiko in zato;
1. ne nudijo stranskega oprijema, to pomeni, da z njimi ne moremo preprečiti bočnega zdrsa vozila, ker se v primeru zdrsa izmuznejo izpod koles.
2. ne nudijo pomoči pri vožnji po klancu navzdol v primeru ko zablokira kolo. Te verigo so namreč gnane s pomočjo vrtenja koles vozila, in to pomeni, da ko se zaustavi kolo se zaustavi todi pogonski satelit teh verig.
Te verige so namenjene in uporabne le v primeru speljevanja kakšnega špedicijskega, težjega vozila, da se lažje premakne iz mesta na spolzkem cestišču in jih nato v nadalnji vožnji izklopi.
IZKORISTI, A NIKDAR NE IZKORIŠČAJ!

Lp

Borut Satler
Uporabniški avatar
gobi
Kraj: Wajdušna-Ajdovščina-sin burje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gobi »

LP, Robert Kopatin
Ko gredo drugi ven ,gremo mi noter!
Slika
Uporabniški avatar
mihael
Kraj: Bled

Odgovor Napisal/-a mihael »

Prebral sem obe temi in malo dodajam.
Najboljše so sigurno kalsične verige in to tiste brez obroča na notranji strani, saj so močnejše in bolj vzdržljive - za zadaj najbolje dvojne ( veriga za čez obe pnevmatiki ). Tako imenovani podmetači se veliko uporabljajo v tujini - predvsem na intervencijskih vozilih ( gasilci, THW,cestna služba, ...). Kot je že nekdo povedal, so te verige namenjene vožnji na kratke razdalji. Prednost teh verig je sigurno v tem da so že montirane na vozilu in ni potrebna montaža. Tudi pri nas se v primeru snega na pogonska kolesa namestijo verige in so na vozilu dokler ceste niso kopne, nato pa jih damo v vozila, saj pozimi niso vse ceste vedno dobro splužene.

Z gasilskim pozdravom:

NA POMOČ!
Uporabniški avatar
Lenek
Kraj: Prepolje, Dravsko polje

Odgovor Napisal/-a Lenek »

Mihael mislim da si blizu!! :D :D :D :D
BOJAN PAVEO 041/535-047
Lep pozdrav!!
Uporabniški avatar
Dušan

Koledarsko smo v Marcu in zopet je treba montirat verige!? :?
Uporabniški avatar
BAČO
moderator
moderator
Kraj: Dol pri Hrastniku
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BAČO »

Ja Dušan, na žalost nam je vreme zopet zagodilo, tudi jaz sem prej bil v GD-ju, kjer smo na avtomobila namestili snežne verige, ja pa sneg vsaj za nekaj dober, travniških požarov pa nam zaenkrat še ne bo treba gasiti :lol: .

LP BAČO :twisted:
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

SAKI napisal/-a: Na tovornih vozilih kateri imajo na zadnji osi dvojna kolesa, nameščamo verige le na zunanja.
Evo, jaz sem bolj zgoden in ve temi "Kupim" iščem verige. Sem malo bral temo pretekle zimske sezone, vidim da nekateri predlagate dvojne verige (čez oba kolesa), no tu imam navedek za zunanja kolesa.

Verjetno je veriga, nameščena samo na zunanje kolo, hitreje snemljiva, ali pa se morda motim. Do sedaj namreč verig na kamionu nismo uporabljali, imamo samo zimske gume, ki pa se preteklo sezono ob obilici snega niso ravno izkazale :? .

Torej, pomoč z dobrim praktičnim nasvetom je dobrodošla.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
Dušan

Janez jaz osebno vam predlagam verige samo za zunanja kolesa dajo se relativno hitro namontirat in tudi snet, če nimate prehudih strmin bo to zadostovalo!:)
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Dušan napisal/-a:Janez jaz osebno vam predlagam verige samo za zunanja kolesa dajo se relativno hitro namontirat in tudi snet, če nimate prehudih strmin bo to zadostovalo!:)
Smo na ravnem, če bo pa treba na Dobeno skočit ima pa Mengeš 4x4. Hvala za mnenje.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
SAKI
Kraj: PGD ZAGORJE-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SAKI »

Janez Koncilija napisal/-a:
SAKI napisal/-a: Na tovornih vozilih kateri imajo na zadnji osi dvojna kolesa, nameščamo verige le na zunanja.
Torej, pomoč z dobrim praktičnim nasvetom je dobrodošla.

LP

Janez 8)
No mojo zadevo katero si navedel si tako rekoč privlekel iz naftalina :lol:

1. Verige za tovorni program katere se nameščajo po hitrem sistemu ne obstajajo, ali pa so določeni poiskusi kateri se pa v praksi niso prav dobro obnesli.
Zaradi teže in sil katere nastanejo v tovornem programu obroči kateri se namestijo v notranjost za kolesom po krajšem času uporabe popustijo!

2. Odločitev dvojne ali enojne verige na zadnji par koles je pač odločitev posameznika. Vsake imajo svoje pozitivne in negativne lastnosti!
Enojna veriga se hitreje namesti zaradi manjše teže in velikosti, je pa res tudi to, da ti dvojna ne more zdrseti med prvo in drugo kolo ter se zagozditi med njiju ko to najmanj potrebuješ!
Enojna veriga na poravnani podlagi po dolžini osi grabi dovolj dobro. V primeru neravne podlage ali kolesnic na neutrjenem terenu se lahko zgodi, da bo na vozišču imelo oprijem le notranje kolo, v tem primeru ti veriga na zunanjem delu ne koristi!

Lahko bi še kaj dodal, najbolje pa je upoštevati nasvet, da verige v zimskem primeru namestite na vozilo, vozilo garažirajte tako, da bo sistem zapenjanja na vrhu kolesa in jih v primeru nepotrebne uporabe za tren oka odpnete in odstranite :idea:
IZKORISTI, A NIKDAR NE IZKORIŠČAJ!

Lp

Borut Satler
Odgovori