Eksplozije jeklenk UNP

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Eksplozije jeklenk UNP

Odgovor Napisal/-a Oskar »

V kar nekaj peispevkih na tem forumu sem zasledil dokaj slabo poznavanje terminov eksplozija plina , eksplozija jeklenke, eksplozija posode in podobno.
V teh dneh sem imel priliko doživeti tako eksplozijo plina izpuščenega iz jeklenko kot eksplozijo same jeklenke UNP (utekočinjen naftni plin), pred kratkim pa še fizikalno eksplozijo električnega bojlerja.

Prosim če pokomentirate priloženo fotografijo. Na fotki so tri 3kg posode-jeklenke od plina butan propan , (oziroma kar je od njih ostalo) katere so bile izpostavljene temperaturi kot posledici požara.

Naj povem da je tista leva kar fino frčala gasilcem nad glavami pri gašenju drvarnic.

Sedaj pa se postavlja vprašanje , zakaj neki je bila moč eksplozije pri enakih jeklenkah tako različna ??? Je mar jakost eksplozije pogojena z lego jeklenke, trdnost ventila, količine plina , kvaliteti plašča, hitrosti naraščanja temperature ali kaj drugega.
Priponke
enake pa različne
enake pa različne
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
pes
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a pes »

Bi rekel, da je vzrok da je tako razgnalo ker je bila leva jeklenka verjetno skoraj prazna tako, da ni bilo več toliko pritiska da bi pihalo ven pa je potegnilo ogenj navznoter pa je vtrgalo.
Ja še nekaj, jeklenke so bile verjetno skladiščene kje na takem mestu(v kaki drvarnici,uti zraven hiše ali kaj podobnega) saj ponavadi ljudje rezervne jeklenke hranijo (polne ali prazne) kje v kakem prostoru izven hiše
Za ta desno pa bi rekel, da je bila verjetno polna pa da je zato ni raztrgalo.Se mi pa zdi da je ventil ven odvit.
Ja pa možno bi morda bilo da je ventil stopilo.

To me moje razmišlanje, pa če prav sem morda v pravo meglo vsekal. Zato pa smo v temi izobraževanje.
Uporabniški avatar
Mato
Kraj: Bukovica

Odgovor Napisal/-a Mato »

Za desno bi rekel, da je bila čisto polna in je bila fizikalna eksplozija. Saj vemo da je v jeklenkah utekočinjen plin in ta ne eksplodira. Ampak se sama tekočina z temperaturo širi in se tako povečuje tlak v posodi. Ko enkrat posoda poči je dovolj da odteče minimalna količina tekočine in se tlak normalizira. Mislim pa da je iz odprtine potem veselo gorelo, če ni bila že pogašena.
Moje mišlenje :?:
Mato :cry:
Počasi da ne ustrelite (pogasite) samega sebe!! (vojak Švejk)
Uporabniški avatar
Mato
Kraj: Bukovica

Odgovor Napisal/-a Mato »

P.S. pa še velika verjetnost je da je bila prevernjena ali je stala narobe.
Mato :wink:
Počasi da ne ustrelite (pogasite) samega sebe!! (vojak Švejk)
Matjaž Zupan

Odgovor Napisal/-a Matjaž Zupan »

Levo jeklenko je po mojem raztrgalo zaradi kemijske eksplozije(eksplozija zmesi plina in kisika);morda je bila dovolj prazna,da je blizu plina prišlo dovolj zraka.Če je bilo dovolj zraka,je možno,ker zmes propan-butan ne potrebuje velike koncentracije te zmesi v zraku,da je celotna zmes eksplozivna.
Desni je pa verjetno odtrgalo ventil zaradi fizikalne eksplozije (t.j. raztezanja plina),ker je morda to najšibkejši člen na jeklenki (navodila ob iznosu segrete jeklenke pravijo,da mora biti ventil obrnjen nazaj,če bi slučajno prišlo do česa).
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

FANTJE POZOR

VSI GOVORITE O LEVI IN DESNI JEKLENKI, TU JE ŠE SREDINSKA JEKLENKA.!!

Sicer pa podajate kar dobre in zanimive razlage. Bom se potrudil in bom čez nekaj časa pridobil še kakšno razlago strokovnjaka na tem področju.
Anže

Odgovor Napisal/-a Anže »

Se delno pridružujem odgovorom predhodnikov!

Do "eksplozije" jeklenke lahko pride tudi zaradi neenakomirnega ohlajanja le te (curek vode). Primer: Na eni strani jeklenke se stena hiteje ohladi kot na drugi in pride do krčenja materiala, posledično na drugi strani do raztezanja in .... material popusti POOOOOOK! (najboljši način ohlajanja PUSTITI NA ZRAKU)

Po mojem je to tudi ena od možnosti.

Da bi ogenj potegnilo v prazno jeklenko je malo možnosti, saj bi potrebovali ravno pravo količino zmesi plina in podtlak v posodi.

Ravno včeraj sem govoril s strokovnjakom na tem področju in mi je govoril o možnosti hladne eksplozije! :?: :idea:
Uporabniški avatar
boštjančk
Kraj: povžarija

Odgovor Napisal/-a boštjančk »

Razlika je lahko tudi v starosti jeklenke in iztrošenosti materila. Jeklenka se z leti začne znotraj "lupiti" in neverjamem, da bi to posebej kontrolirali ali pač :?: , ni pa pogoj, da bo nova jeklenka vzdržljivejša od 5 let stare.
Če pa pozna kdo način pregleda in izvedbo A-testa plinskih jeklenk, pa lahko to opiše, bi mu bil zelo hvaležen!
:wink:
Gobc me je zmer tepu!
Bivši član povžarske konjenice
gostujoči

Odgovor Napisal/-a gostujoči »

Oskar, moram priznati da je vprasanje zelo zanimivo, ceprav je kar nekaj neznank ampak poglejmo kaj je ostalo od ucnih dnevov:=) leva jeklenka - se strinjam da je prislo do eksplozije zaradi pregretja plinaste faze UNP, ki je se bil v jeklenki. dejstvo je, da potrebuje plinasta faza za sirjenje VELIKO prostora. poleg tega pa s temperaturo pri UNP zelo hitro narašča tudi tlak. vendar pa dvomim, da je bilo samo raztezanje plina vzrok za taksno unicenje jeklenke, ki so za primer UNP testirane na 25 bar pritiska. prej bi dodal, da je vse skupaj razgnalo tudi zaradi zunanjih vplivov (po mojem direktnega plamena), ki je oslabil strukturo plasca jeklenke - od tu naprej je verjetno vsem jasno kako in zakaj je letelo po zraku. mogoce bo kdo pomislil na BLEVE ekeft, kar pa je zelo malo verjetno ... ampak vseeno, tega ne gre odmisliti.

Pri sredinski jeklenki je bilo glede na videno bistveno več tekoče faze UNP (jeklenka je bila v pokoncnem polozaju), zato je bil tudi efekt eksplozije bistveno manjši v primerjavi z levo jeklenko.

Pri desni jeklenki pa je še pred eksplozijo popustil jekleni plašč in / ali ventil (ni nujno da v tem vrstnem redu) zaradi temperature / direktnega ognja, zato je UNP enostavno izgorel in kljub povišani zunanji temperaturi ni prišlo do pojava kritičnega tlakav tlačni posodi, tako da ni bilo pogojev za eksplozijo.

Še tole: natancne vzroke bi lahko dobili z rentgenskim pregledom ostankov (možnost slabega materiala ali napak pri izdelavi tlacne posode). aja - maksimalno kar se lahko s tlakom zgodi v jeklenki je to, da je enak zračnemu tlaku in takrat obicajno recemo da ni vec plina v jeklenki. zaradi tega odpade moznost "povleka" plamena v jeklenko in s tem eksplozija;=)

POZOR: naslednji stavki so samo branje in tega ne pocnite doma - ce bi zeleli izkoristi cimvec UNP v jeklenki jo segrejemo v vroči vodi, tako se nekaj zmesi preide iz tekoče v plinasto fazo. NIKOLI Z ODPRTIM OGNJEM ali OBRAČANJEM JEKLENKE NA GLAVO IN UPORABO TEKOČE FAZE UNP!!!!
Me res zanima kasna je taprava razlaga slik;))
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Pri sebi imam gradivo z naslovom :
FIZIKALNE SPREMEMBE STANJA PRI UPORABI UTEKOČINJENEGA NAFTNEGA PLINA

Gradivo še nimam v elektronski obliki zato bo potrebno še malo počakat.
Ta čas pa izkoristimo za vaše komentarje in razmišljanja.
Lahko pa povem , da nam še veliko manjka do prave razlage !! :oops:
gostujoči

oskar - a je to skripta, knjiga al kaj tretjega kar imas ti???
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Vpliv temperature okolice na tlak in širjenje kapljevite plinske faze v zaprti posodi
Primer: V zaprti posodi vsebine 24,7 litrov je natočeno v primeru A 10 kg propana, tako da je v jeklenki prostora 2,47 litrov za kilogram. V primeru B je natočeno v jeklenko 5,58 kg propana, tako da je v jeklenki prostora 4,43 litrov za kilogram propana. (po tehničnih predpisih je za 1 kg UNP potrebna posoda 2,47 litrov)

Komentar:
-Tlak v posodi je pogojen le s temperaturo kapljevine ne pa s količino plina v njej (primerjaj A in B )
-V primeru A se kapljevina pri 71 stopinj celzija toliko razširi, da zalije ves prostor v posodi. Absolutni tlak v jeklenki je tedaj 25,5 bara. Ker kapljevina ni stisljiva poraste pri vsaki stopinji Celzija tlak za 8 barov. Končno jeklenko napihne in raztrga. Pojav imenujemo »hladna eksplozija posode«
-Pri butanu in zmeseh propan-butan so pri isti temperaturi tlaki različni vendar nižji od propana
Priponke
raztezanje kapljevine.jpg
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Primer je izvzet iz obširnejšega teksta ki ga je izdal Inštitut za varstvo pri delu.

Iz tega sledi , da je bila najbolj raztrgana jeklenka polna, sredinska le delno polna in tista z manjšo razpoko skoraj prazna. !!! :shock:
gostujoči

oskar ... ne bos verjel ampak sem imel na sumu da imaš tole skripto. isto sem jaz uporabljal pri diplomi, pa sva z mentorco ugotovila da vse ne drži popolnoma :? če me spomin ne vara, ampak bom vse skupaj preveril čez vikend pa sporočim. če pa še kaj rabiš okrog UNP pa povej. imam kar nekaj teh zadev še doma.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Dragi prijatelj gostujoči. Sedaj je pa heca dovolj, takoj se registriraj ker take kot si ti rabimo na forumu. !! :D :D :roll:
Ko se boš registriral, se bova lažje sporazumevala.
V podatke v skriptu pa ne dvomim niti milimeter. Na IVD imajo kar nekaj strokovnjakov. Če kdo pozna bivšega direktorja Plinarne g. Kegla mu je takoj vse jasno. Človek je UNP spoznal v teoriji in praksi do potankosti.

LP
Odgovori