Kamera za vzratno vožnjo

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.

A uporabljate kamero za vzratno vožnjo gasilskih vozil?

a. Da.
54
38%
b. Ne.
90
63%

Skupaj glasov: 144

MarkoŠ
Kraj: Boh. Bistrica
Kontakt:

Kamera za vzratno vožnjo

Odgovor Napisal/-a MarkoŠ »

Zanima me kdo od vas uporablja kamero za vzratno vožnjo gasilskih vozil?
Kakšne so to kamere in kdo je izdelovalec kamer?
V PGD Boh. Bistrica imamo namen nabaviti kamero z monitorjem za GVC 24/50.

Se opravičujem, če tema že obstaja.
Uporabniški avatar
gobi
Kraj: Wajdušna-Ajdovščina-sin burje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gobi »

Priponke
stari Unimog  GRS Kranj
stari Unimog GRS Kranj
kamera1.jpg
LP, Robert Kopatin
Ko gredo drugi ven ,gremo mi noter!
Slika
Uporabniški avatar
toma
Kraj: Mežica

Re: Kamera za vzratno vožnjo

Odgovor Napisal/-a toma »

MarkoŠ napisal/-a:Zanima me kdo od vas uporablja kamero za vzratno vožnjo gasilskih vozil?
Kakšne so to kamere in kdo je izdelovalec kamer?
V PGD Boh. Bistrica imamo namen nabaviti kamero z monitorjem za GVC 24/50.

Se opravičujem, če tema že obstaja.
Pri nas uporabljamo kamero za vzvratno vožnjo in sicer na vozilu GVC 24 /50 , pride pa v upoštev za boljšo preglednost kaj se za vozilom dogaja in sicer v tako imenovanem mrtvem kotu , nekaj je odvisno kako imaš tudi" kot" same kamere nastavljen in kje je namontirana .V kabini vozila pa je ekran iz katerega razbereš sliko.Mislim ,da montaža take kamere ni slaba naložba , čeprav sedaj nevem natančno koliko stane ( nas je takrat stalo v tolarjih okrog 130.000- 150,000 SIT) , če te bo kaj zanimalo pa me kontaktiraj na ZS , ker o proizvajalcih nebi rad delal reklame tukaj .
Gasilec znanja ne proda , ampak ga podari.

NA POMOČ !
Uporabniški avatar
LeonK
GE: Radlje ob Dravi
Kraj: Radlje ob Dravi
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a LeonK »

V PGD Radlje jo imamo nameščeno v vozilu GVC 16/40, in nam zelo dobro služi, med vožnjo vidiš vse kaj se dogaja na zadnji strani vozila, obnese se pri vzvratni vožnji, parkiranju v garažo, vožnjah na intervencijo. Mislim da bi to moralo imeti vsako malo večje interventno vozilo nameščeno v kabini. Mi smo jo dobili, ko smo ta GVC kupili 99 leta od donatorja :lol:

Slika kamere
:arrow:
Priponke
DSC01975.JPG
GE Radlje ob Dravi spletna stran:
http://www.pgdradlje.si
LESCE2
Kraj: Lesce-Gorenjska

Odgovor Napisal/-a LESCE2 »

Mi jo imamo in tudi si jo že videl, zato ne vem kaj še sprašuješ. Itak, da jo je fajn imet. :)

Pri nas imamo montirano na zadnjem delu vozila in je usmerjena tako, da vidimo zadnji rob vozila ob enem pa zajema še kar nekaj metrov prostora za vozilom. Povezana je na barvni LCD zaslon, kar se mi zdi bolje kot nek ceneni ekran, ki zasede pol armaturke.
Uporabniški avatar
Oden
Kraj: dnevna soba

Odgovor Napisal/-a Oden »

Jaz vem, da jih imajo v GRS Kranj. Nisem prepričan, da so na vseh kamionih, vem pa da jih vozniki malokrat uporabljajo. Pač imajo občutek o dimenzijah vozila in kamera ni potrebna, da bi določili razdaljo do kakšnega predmeta.
Če bo kdo rekel, da je dobro za kaka cvetlična korita, ipd. Vsak malo bolj izkušen šofer, vedno preveri kam bo potrebno peljati vzvratno oz. vzvratno parkirati.

lp
Ashes to ashes, dust to dust.
Kot Feniks se dvignil iz pepela, vstal sem, stresel s sebe blato poplav.
Rok Ušen
GE: Savinjska

kamera

Odgovor Napisal/-a Rok Ušen »

Tudi meni se zdi, da se pri vožnji nazaj nikoli ne sme tako muditi, da voznik ne bi imel časa pogledati kakšne so razmere za vozilom.

Pri nas kamere nimamo in mislim, da je tudi ne bomo nabavili. Je škoda denarja za takšne zadeve ...
Rok Ušen, GČ I. st.
Uporabniški avatar
MIŠICA
Kraj: Slape-Polje

Odgovor Napisal/-a MIŠICA »

Poznam primer kje uporabljajo kamero.Kamero uporabljajo gasilci v Ljubljanskem BTC-ju.Z njo so zadovoln :D i
Lepo je biti gasilec.
Uporabniški avatar
lipe
GE: Preddvor

Odgovor Napisal/-a lipe »

LP!

Imamo na GVC 24/50, zadeva je koristna in niti ne predraga.
Nabavni
GE: Preska Medvode
Kraj: Medvode
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nabavni »

v razmislek:
kamera se obrestuje takoj ko si preprečil, da bi povozil občana, gasilca, otroka,..... pa tako ali tako veste, da je v prostovolstvu kar nekaj voznikov, ki nimajo toliko kilometrov, na intervencijo pa ne pridejo vedno samo vozniki, ki poznajo vozilo do nule, zato mislim, da ni tako slaba investicija.

po drugi strani bi jo pa gasilci lahko tudi sami namestili, kajti sedaj obstaja že pravil mali kup teh naprav, ki jih lahko kupiš v bolje založenih tehničnih trgovinah, ne bom naredil neposredne (moredrator lahko pobriše če bo prevelika) reklame toda v LJ v eni od hal sta kar dve trgovini.

cena pa mislim da se giblje ~70-200€ pa še en monitor dobite pa je rešeno
Uporabniški avatar
cheeby
Kraj: Lj Ježica - GBL

Odgovor Napisal/-a cheeby »

Vedno bolj pametna zadeva se mi zdi tale vzvratna kamera, naš kamion smo namreč imeli že na kleparskih popravilih ravno zaradi tega, ker voznik ni videl za seboj...
dokler gre samo za materialno škodo še gre, ampak ko bo enkrat kakšen človek zadaj bo pa prepozno tako da je treba neki narest na tem...

lp
Skupaj spreminjajmo svet na bolje!
LESCE2
Kraj: Lesce-Gorenjska

Re: kamera

Odgovor Napisal/-a LESCE2 »

blondi napisal/-a:Tudi meni se zdi, da se pri vožnji nazaj nikoli ne sme tako muditi, da voznik ne bi imel časa pogledati kakšne so razmere za vozilom.

Pri nas kamere nimamo in mislim, da je tudi ne bomo nabavili. Je škoda denarja za takšne zadeve ...
Slednja zadeva je pa brca v temo. Škoda denarja sigurno ni, če vidiš ali imaš koga za sabo ali ne. Vsak šofer ve, da ima kamion poleg še ostalih že znanih mrvih kotov še dva več. In to je zadaj za nadgradnjo ali cerado ali... in spredaj pred kabino. In zelo hitro in še rado se naredi, da ravno ko najmanj pričakuješ en stopi za kamion. Dvomim pa da gre kdo za vsak meter gledat kaj ima zadaj. In kaj je ceneje? Nekoga povoziti, butniti korito,... Ali pri 40 mio starih SIT dati pljunec v morje za eno bogo kamero? Kamioni v GRS Kranj imajo vsi kamere. In če jih kot nekateri trditi nebi uporabljali, verjemite, da še zmeraj niso toliko bogati, da bi jih dajali gor za okras.
Rok Ušen
GE: Savinjska

Kamera

Odgovor Napisal/-a Rok Ušen »

Res, da je cena kamere zanemarljiva, če s tem preprečiš, da bi nekoga povozil. Ampak res pa je tudi, da zadnja piskajoča luč ob vzvratni vožnji ni kar tako...

Trdim pa, da se da vozilo čisto normalno upravljati (na intervenciji ali pa ne) brez kamere za vzvratno vožnjo. Če temu ne bi bilo tako, bi bile obvezne :wink:

Lesce2: imam izpit za C in že imam nekaj malega izkušenj.
Rok Ušen, GČ I. st.
Uporabniški avatar
toma
Kraj: Mežica

Re: Kamera

Odgovor Napisal/-a toma »

blondi napisal/-a:Res, da je cena kamere zanemarljiva, če s tem preprečiš, da bi nekoga povozil. Ampak res pa je tudi, da zadnja piskajoča luč ob vzvratni vožnji ni kar tako...

Trdim pa, da se da vozilo čisto normalno upravljati (na intervenciji ali pa ne) brez kamere za vzvratno vožnjo. Če temu ne bi bilo tako, bi bile obvezne :wink:

Lesce2: imam izpit za C in že imam nekaj malega izkušenj.
Se strinjam s tabo ,vendar kamera je dodatek večji varnosti ,kaj se dogaja za vozilom vsaj v tako imenovanem mrtvem kotu in je lahko kar koristna stvar.
Gasilec znanja ne proda , ampak ga podari.

NA POMOČ !
Uporabniški avatar
Franci
Kraj: Velike Lašče
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Franci »

lipe napisal/-a:LP!

Imamo na GVC 24/50, zadeva je koristna in niti ne predraga.
Pa bi mogoče kdo napisal kakšna je cena za kamero in monitor?

Zadeva je precej koristna, je pa stvar posameznega društva ali jo bo montiralo v GVC-ja ali ne. :wink:
Stati inu obstati. /Trubar/
Odgovori