vgradnja avtoplina v avto

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
tony

vgradnja avtoplina v avto

Odgovor Napisal/-a tony »

Zdravo.

Zadnje čase se na veliko spet reklamira uporaba avtoplina v osebnih avtomobilih.

Po drugi strani pa sam vgrajevalec (http://www.lovato.si) pri vsej stvari še najbolje obvlada marketing - skupaj niso sposobni spraviti niti kakšnega ornk link do strani proizvajalca opreme.

Ker je cena avtoplina (btw.: kakšna je sploh razlika med tem in gospodinjskim?) 100 SIT/l, poraba avta pa cca. 10 l/100 km, razmišljam o vgradnji...

Avto je BMW 520i, ki ima že tako 80 litrski bencinski tank, poleg tega je akumulator vgrajen desno pod zadnjimi sedeži (tam nekje naj bi bil tudi rezervoar z bencinom).

Postavi se predvsem vprašanje lokacije:

Varianta 1: daš ga čez cel prtljažnik, rabiš 'kvader' 1 m(2) površine in 10 cm v višino. Pomoje problematično, ker se ob vsakem trku prec udari tudi plinsko "bombo".
Varianta 2: daš ga tik ob steno zadnjih sedežev. Rabiš 0,5 m(2) površine in 20 v višino. Lahko bi ga naredil še višjega, da zasede manj površine. Fajn, ker imaš zadaj še meter pleha prtljažnika. Če pa eksplodira je toliko bližje zadnjim sedežem, in pol...
Varianta 3: toroidni rezervoar daš v plac za rezervno gumo, kar je v notranjosti prtljažnika, vendar je do konca odbijača slabega pol metra.

Na vas se obračam glede varnosti - bi vi kot gasilci v svoj avto upali vgraditi plinsko jeklenko volumna, recimo tudi 80l in kam? :?
Uporabniški avatar
SAKI
Kraj: PGD ZAGORJE-mesto
Kontakt:

Re: vgradnja avtoplina v avto

Odgovor Napisal/-a SAKI »

tony napisal/-a:Na vas se obračam glede varnosti - bi vi kot gasilci v svoj avto upali vgraditi plinsko jeklenko volumna, recimo tudi 80l in kam? :?
Zdravo Tony.

Glede tistega, "če bi si upali" je takole, že ko si naslovil vprašanje na nas si vedel verjetno na koga naslavljaš, torej strahu tu ni, zato :lol: No pa šalo na stran.

Prav garantirati za kakšen stokovni nasvet ne morem, lahko pa ti zaupam moje osebno mnenje, za katerega mislim, da bo tudi večina :roll:

Glede tega kam postaviti rezervoar zaradi varnosti, če slučajno pride do trka je takole, nikjer ne boš kaj dosti pridobil :!:
Če je lažji trk, le odbijač in zadnja stena, ne boš poškodoval rezervoarja ne glede na njegovo lego :!: Če pa je trk močnejši ga ne obvaruje nobena namestitev v prtljažniku :!:
Kajti dovolj je že počena napeljava in iskra, da pride do požara, če pa je rezervoar bolj na nuli in so v njem samo hlapi, pa lahko privede celo do eksplozije :!: Pravim lahko, ni pa nujno :!:
Efekt eksplozije plinske jeklenke ali v tvojem primeru rezervoarja, kar je v končni fazi isto, je takšen, da ne boš zaščitil nikogar s tem, da rezervoar namestiš na dno prtljažnika namesto za steno zadnjega sedeža :arrow: če situacija "slučajno" privede do eksplozije bo ......... :arrow: Ali si mogoče že videl sliko kakšne stanovanjske zgradbe kjer je eksplodirala plinska jeklenka :?:

Iz tega je verjetno dovolj razvidno moje osebno mnenje, kajti občutka, da se vozim na bombi ne maram. Če bi bila zadeva res tako dobra, varčna in varna, bi se po mojem mnenju bolj uveljavlala na trgu :arrow: tako pa ta zadeva bolj kot ne funkcionira le v Italiji, za katero pa imam glede na njihove poglede in kvaliteto tudi svoje mnenje :cry:

Glede podatka tvojega vozila mi je jasno, da bi rad nekaj prihranil, kajti BMW 2000 ccm kar popije nekaj tolarjev.
Dam ti lahko samo en nasvet, vendar ne vem ali bo zadoščal, zlasti še, če si ljubitelj tega vozila, in to je :arrow: zamenjaj vozilo za z vozilom kateri ima diesel motor :idea: To sem storil tudi sam in ni mi žal, saj novejši TDI motorji zmorejo dobre pospeške, dosežejo zavidljive htrosti katere so za naše ceste in predpise previsoke, hrup motorja ni več tako glasen, in kar je najvažnejše so zelo varčni :!:

To je le moje mnenje odločitev pa je seveda tvoja :wink:
IZKORISTI, A NIKDAR NE IZKORIŠČAJ!

Lp

Borut Satler
tony

Odgovor Napisal/-a tony »

Hja, ravno zato sem se vprašanje odločil postaviti ljudem, ki so eksplozijo jeklenke plina že kdaj videli :)

Avtoplin je sicer med v Nemčiji tudi med vozniki večjih bencinskih avtomobilov (3 litre in več motorne prostornine), precej popularen, vendar ni nikjer najti kakšnih oprijemljivih crash testov. :roll:

Zaenkrat ostajam na bencinskem motorju, o dizlskih motorjih nima smisla razmišljati, ker je avto star 13 let; samo porabo bom pa tudi preživel.

Na idejo predelave na plin sem sicer prišel, ko smo s kolegi premišljevali o ideji, da bi dal v avto 2.5l motor (ki je na zunaj enak mojemu), je pa poraba toliko višja, da bi se to ekonomsko izplačalo...

Lovato se sicer sklicuje na večjo trdnost plinske jeklenke v primerjavi z bencinskim rezervoarjem (sam lahko dodajam, da je pomenljivo že dejstvo, da plina ne prenašamo v plastičnih kantah!), in celo to, da plin, za razliko od bencina, gori z usmerjenim plamenom :shock:

Torej je teoretično bolj varna bolj polna jeklenka - z dovolj tlaka - da je plin v tekočem agregatnem stanju?

Vesel bom vsakršnih mnenj o plinski napeljavi in (ne)varnosti le-te.... :)
Odgovori