Gasilski pas takšen ali drugačen ?

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Gasilski pas takšen ali drugačen ?

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Verjetno smo na tem forumu že kaj pisali o gasilskig zaščitnih-delavnih in reševalnih pasovih ampak ne morem si kaj da ne obudim te teme.

Elanovi gasilski pasi -delavni so že zgodovina. Sedaj so se pojavili in tudi komisija pri GZS jih je "spustila skozi svoje roke" pasovi HABERKORN.
Sedaj pa jaz vas vprašam , katera verzija tega pasu je že sprejeta ali tipizirana ???
Koga koli vprašam , vsak reče drugače. Trgovcem pa ne verjamem najbolj.
Zmešnjava je že zaradi dveh različnih tipov. Za en tip prilagam slikico.
Ta tip pasu nima rinke na zadnji strani za dodatno varovanje kar me čudi :shock: :?:
Drugi tip tega pasu imam dve sponki za pripenjanje in dodatno rinko za dodatno varovanje, kar se mi zdi bolje in pravilno.

Prosim za podatke kaj je tipizirano in koliko stane.

Pa lepo vas prosim , da ne mešamo reševalnih pasov z temi navadnimi delavnimi oziroma zaščitnimi.
Priponke
pas.jpg
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Ko smo že pri reševanju naj omenim še vrvi.
Prej sem zapisal , da trgovcem ne verjamem vsega. V neki ponudbi sem videl napisano "Reševalna vrv 20 metrov". A nas niso drugače učili v šoli glede dolžine reševalnih vrvi ?
Skratka , pazite da ne kupite mačka v žaklju !
Priponke
resevalna_vrv.jpg
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Glede tipiziranih pasov - kolikor vem tipizacije zanje še ni zunaj.

Številko nazaj pa je v državnem Gasilcu bralec vprašal strokovnjaka za nasvet, katere pasove kupiti, ki bi ustrezali normativom in bili tipizirani.

Pa se je odgovor (če se ne motim s strani M. Klariča) glasil tako, da naj z nakupom še malo počakajo, ker tipizacije še ni, bo pa.

Skratka strokovnost na vrhuncu. Morda se bo kdo moral "počasi" zavedeti, da kdo rabi zaščitni pas tudi na intervenciji ne samo na tekmovanjih in da bi jih potrebovali že včeraj, ne pa jutri!?

Bemti sem jezen. :evil:
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Se strinjam Gregor. MI smo v nedeljo preizkusili ob tipa Haberkorn, pa lahko rečem , da je tisti na sponko boljši pa še dodatna sponka na zadnji strani je praktična za kaj pripet ali dodatno varovat na strmini , višini.

Pa ni naš Janez K. v tej komisiji ?? Mogoče bo on vedel kadaj bo kaj tipizirano in kako daleč je stvar.
Uporabniški avatar
SAKI
Kraj: PGD ZAGORJE-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SAKI »

Oskar nisem povsem prepričan, samo domnevam, torej je to moje osebno mnenje, da :arrow:

Ker pas kateri je na sliki ustreza EN in DIN normi, številko iz glave ne vem lahko pa jo priskrbim naknadno, ustreza tudi merilom GZS :arrow: saj vsi vemo, da se tipizacija prepisuje iz DIN-a :!:
Saj ima večina opreme katera se zahteva po tipizaciji poleg še pripis po DIN-u tem in tem :!:

Znamke in cene pasu pa iz razlogov, kateri so tudi tebi znani, jaz ne morem, in zaradi še nadaljnega dobrega sodelovanja tudi nočem, lansirati direktno v javnost :!:
IZKORISTI, A NIKDAR NE IZKORIŠČAJ!

Lp

Borut Satler
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Gregor K. napisal/-a: Skratka strokovnost na vrhuncu. Morda se bo kdo moral "počasi" zavedeti, da kdo rabi zaščitni pas tudi na intervenciji ne samo na tekmovanjih in da bi jih potrebovali že včeraj, ne pa jutri!?

Bemti sem jezen. :evil:
Spet pametuješ, Gregor. Pa ga ti predlagaj in ponudi, kakršnegakoli boš, ti ga bom sšimfal, da boš kar naskrižem gledal. Ne se v tipizacijo spotikat, spotikaj se ti raje v poveljnike, naj potrdijo, kakšen pas bodo uporabljali gasilci na intervenciji. Za vsako stvar pač ne boš pljuval po komisiji in GZS.

Do sedaj se nisem oglašal na temo tipizacije, razlog vam je znan, ker tehnična komisija do sedaj itak po mnenju gasilcev in tudi tega foruma, ni naredila še nič dobrega, v njej so sami "ta levi", ki o gasilki tehniki nimajo pojma, ne vedo, s kakšnimi avtomobili bi se gasilci radi vozili, predpisujejo obleke, ki so ali predrage, ali preslabe, da o čeladah, rokavicah in škornjih sploh ne govorim. Vse to piše na forumu, lahko si malo pogledate, nič nisem napisal na pamet.

Pa da se vrnem k pasu. Svoje mnenje o njem sem podal precej obširno z vidika uporabnika. Sam sem se namreč s takšnim pasom, kot ga je naslikal Oskar, kar nekaj časa pripenjal, vem pa tudi, kako so se pripenjali gasilci. Težko. In kdo bo gasilcu vbil v glavo, da mora na vajah obvezno ponoviti pripenjanje recimo 20 x. Vsak se bo smejal, saj to pa ja znamo, ne bomo.

Naši gasilci namreč vse znajo. Samo, ko so na intervenciji, pa to znanje nenadoma izpuhti. Ne, da se ne znajo pripeti, se tudi ne morejo, saj so tako izurjeni, da pasov niti ne nosijo. Potem se pa kar z bluzo za vrh lojtre zatakne in gasi, po možnosti z visokim tlakom, tako, da niti ne doseže sosednje strehe (če ne verjameš, si oglej posnetek).

Pa da ne bom predolg. Osebno imam namreč drugačno mnenje glede pasu, kot ga imate ostali in bom pri tem mnenju tudi ostal.

Pa da še pojasnim zakaj. Praviloma se mora namreč gasilec, dokler se ne pripne, z eno roko obvezno držati za prečko. Potem mora pa z eno roko v rokavici odpeti varovalo karabina, da karabin odpne in položi vrv okrog prečke. Nato mora s to isto roko najti karabin in ponovno odviti varovalo ter se pripeti v rinko.

Besedno zelo lahko, praktično malo težje.

Torej je za izvajanje določenih nalog pas zelo neroden, za izvajanje nekaterih pa zelo praktičen, v obeh primerih pa sicer zelo varen. In kako se odločiti?

Težko.

Če poveljniki ne vejo, kaj rabijo gasilci, potem je seveda Komisija za tehniko že vnaprej obsojena kot dežurni krivec za pas, ki bo predpisan.

Bo pa, mogoče že ta mesec. Kakršen koli že bo, vam pa itak ne bo ustrezal, saj ste nekateri takšni strokovnjaki, da bi pasove lahko delali kar sami.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Jaz sicer nisem poveljnik le podpoveljnik pa če mene vprašaš bi bil bolj za tistega brez žrebljev in z navadnim karabinom ter dodatno sponko.

pa naj stane kolikor stane ! :D :cry:
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

Oskar napisal/-a:Jaz sicer nisem poveljnik le podpoveljnik pa če mene vprašaš bi bil bolj za tistega brez žrebljev in z navadnim karabinom ter dodatno sponko.

pa naj stane kolikor stane ! :D :cry:
Če misliš navadni karabin, pa ne mali Elanov, ampak tisti stari oziroma karabin, ki ga zdaj na pasove dajejo Hrvatje, potem sva na isti liniji. Žal pa ne bova uspela :lol: .

Si šel pa prenizko Oskar, nisem mislil poveljnikov in podpoveljnikov PGD, ampak regijske poveljnike.

LP

Janez 8)
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Pa mislil sem karabin, ki je že na haberkorn pasu, tisti mali , ki nima varnostne sponke za vrtet. (podobni so na delavnih vrveh iz uvoza)
Medtem ko ta na sliki, že z obema golima rokama komaj odpneš.

Pa bi bilo bolje če bi šli malo niže saj regijski bolj redko vodijo intervencije, pa po studencih in grapah skačejo za mrtveci !! :wink:
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

Oskar napisal/-a: Pa bi bilo bolje če bi šli malo niže saj regijski bolj redko vodijo intervencije, pa po studencih in grapah skačejo za mrtveci !! :wink:
Khm, ne bom nič več rekel :? :wink: .

LP

Janez 8)
Uporabniški avatar
Denis
Kraj: Vrbje - Spodnja savinjska dolina
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Denis »

Trgovci so nekaj novega ponudili na trg pa smo vsi plahnili za njimi, to ni prvič pa ne zadnjič. Glede tipizacije ne bom izgubljal besed. Kar se tiče pa uporabe več kot boste delali z njim boljše bo.
Glede vrvi pa vemo za kakšne načine jih bomo uporabljali če bo to za reševanje potem ne kupovat teh ki jih prodajajo ( Oskarjeva slika ) če pa je za kakšno smreko iz gozda ven vlačit ki jo rabmo za prvi maj je pa taprav.
Ta hudi PGD VRBJE.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Seja komisije je za nami , ali lahko kdo kaj napiše o zaključkih ?
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

Oskar napisal/-a:Seja komisije je za nami , ali lahko kdo kaj napiše o zaključkih ?
Ne še :wink:

LP

Janez 8)
gorobi
Kraj: Lendava

Odgovor Napisal/-a gorobi »

Je že res.
Nekateri priozvajalci namenjajo več pozornosti samemu izgledu izdelka, nekateri dajejo več poudarka glede varnosti.
Tudi teh pasov je nekaj različnih variant (enojno zapenjanje, dvojno zapenjanje - kot kaže slika, karabin navaden oz karabin varnostni. Je pa tudi res, da se je s samim pasom potrebno seznaniti. Za to so namenjene predvsem vaje, vaje itn. Ker pa vse ima svoje prednosti in slabosti, predlagam, da pričnete pasove uporabljati - testirati, na vajah, pa se naj končni uporabniki v društvu - gasilci, odločijo kaj želijo imeti.

Po ceni je za malenkost cenejši od tiste podobne "elanovim", s tem, da je cena odvisna predvsem od ponudnika.

Pa še to, pri "klasičnem" elanovem pasu je potrebno za "absajlanje" uporabljati "varnostne karabine" in "osmice", pri habercornu je "osmica" že na samem izdelku (karabimu).
Franci

Gasilski pasovi

Odgovor Napisal/-a Franci »

Kot vidim je Oskar uporabljal gasilski pas tip B. Kaj pa gasilski pas tip A oba sta od istega proizvajalca.
Odgovori