At Novi - Gasilski bojevnik Rosenbauer

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
mundat
GE: Gornja Radgona
Kraj: PGD Gor. Radgona

At Novi - Gasilski bojevnik Rosenbauer

Odgovor Napisal/-a mundat »

Mislim, da si avto zasluži svojo temo...

http://www.siol.net/avtomoto/zanimivost ... ozila.aspx

Po videnem je avto 100% bomba!!! Edino kar me malo čudi v tem prispevku je to, da je bilo povedano da vozilo lahko rešuje tudi v predorih, nikjer na slikah pa nisem zasledil da ima banko zrako?
Cena je nekje pod pol miljona EUR...a kdo ve točno ceno? Cena je presenetljivo ugodna za Rosenbauer....je pa res da mu napram AT-2 tunelcu Bistrice ob Tržiču manjka top na strehi ( cena cca. 27.000 € ) in banka zraka ( 40.000 € )...drugače pa svaka čast GBL - mate super novo vozilo! Naj vam dobro služi!

Slika
PGD Gornja Radgona IV. kategorija
Gasilska enota širšega pomena
predsednik društva
šnery

Odg: At Novi - Gasilski bojevnik Rosenbauer

Odgovor Napisal/-a šnery »

Avto zgleda bomba:D
Čudi me samo zakaj ima kombinacijo LED in Halogen reflektorjev?
Zakaj ima škarje na levi strani zdaj ko vsi dajejo na desno stran?
Aja pa navijak bi js dau k strojniku ne na desno stran :D

Majo pa ljubljančani verjetno dobre razloge za tako postvitev.
gost AT 3

Odgovor Napisal/-a gost AT 3 »

glej link http://enarocanje.si/pregledobjave.asp? ... zec=222686 , kjer je vidna cena.
Opreme so kar nekaj dostavili, glede na tunelsko vozilo ima manj opreme. Ocena glede na videno za 50.000 EUR. V Sloveniji se takšno vozilo dobi za 300.000 do 310.000 EUR.
Radovljica27
GE: Radovljica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Radovljica27 »

Škarje so na levo stran dali verjetno ker ga parkirajo bočno - protinaletno varovanje.
Zakaj so dali halogenke pa tudi meni ni jasno mogoče ker svetijo bolje? Saj jaz imam tak občutek ko sem gledal na neki vaji vse možne luči od led, halogenk, ksenonk, balon variant...
gost AT 3

Odgovor Napisal/-a gost AT 3 »

sedaj sem tudi pogledal koliko stanejo vozila v Nemčiji.
http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE ... =0&tabId=1
Recimo HLF 20 proizvajalca Rosenbauer, veliko manj kot v SLO.
AT novi

Odgovor Napisal/-a AT novi »

No, jaz sem si to vozilo na predstavitvi ogledal precej podrobno in tudi malce povprašal glede opreme in dodatnih opcij na vozilu.
Opreme ima to vozilo precej več kot tunelska vozila. To se vidi na daleč - v osnovi je vozilo daljše, kot je nekdo omenil tudi nima banke zraka, kar pomeni da je tam nameščena oprema. Opreme je po vrednosti okoli 1/4 vrednosti vozila, kar pomeni cca 120.000€.
Kolikor sem opazil ima vozilo hidravlično vitlo Rotzler, kar je tudi precej denarja, sistem za spuščanje trodelne lestve, tabla z napisi za usmerjanje prometa, črpalka je NH35 z fix mixom in can busom,.... Sicer ne poznam vseh cen toda na oko bi ocenil da je to cca 40.000€ razlike od nekih povprečnih vozil v Sloveniji. Če vse to nekako prekalkuliramo pridemo na dobrih 300.000€ brez opreme, kar je sicer če vedno precej dražje toda to smo vsi vedeli že prej da kvaliteta se pač plača. Na žalost je to tako in si ga veliko gasilcev ne bo moglo privoščit.
Se ga pa nebi branil :D
AT New 6ka

Odgovor Napisal/-a AT New 6ka »

Navijak je postavljen v desni boks zato da ne moti strojnika, ko se razvija cev. Tako ima strojnik "sam svoj mir" pri črpalki. Tlačni izlivi so speljani v levi in desni boks, kjer sta pripravljeni B cevi in trojak. Tako ni treba nobenemu gasilcu, razen strojnika biti pri črpalki.

Po moje je vozilo sestavljeno zelo dobro in je lahko po opremi in razporde zgled marsikateri enoti, ki se opremlja s takim vozilom.

Lp
robit

Re: At Novi - Gasilski bojevnik Rosenbauer

Odgovor Napisal/-a robit »

po mojih info. je bila cena vozila je okrog 480.000€
Gost 13

Odgovor Napisal/-a Gost 13 »

gost AT 3 napisal/-a:glej link http://enarocanje.si/pregledobjave.asp? ... zec=222686 , kjer je vidna cena.
Opreme so kar nekaj dostavili, glede na tunelsko vozilo ima manj opreme. Ocena glede na videno za 50.000 EUR. V Sloveniji se takšno vozilo dobi za 300.000 do 310.000 EUR.
Od kje pa tebi informacija da se je oprema dostavljala?
Ni se, cena za avto je komplet tak kot je.
ljubljančan
GE: občan

Odgovor Napisal/-a ljubljančan »

Jasno mi je da je skupna končna vrednost naročil(-a) Vrednost: 405869 EUR, brez DDV.

Ni pa mi jasno za kakšno vrsto vozila pravzaprav gre, za kakšen namen. Tunelsko vozilo to ni, klasična kombinirka tudi ne, vsega ima po malo. Preseneča me še toliko bolj, ker imajo poklicni ponavadi bolj specializirana vozila, ne pa "vse v enem".
gost 14

Odgovor Napisal/-a gost 14 »

Ne vem kaj se eni tok obremenjujejo kakšno opremo so dali notri. Madona če pa fantje iz vojkove ne vejo kaj notri dajejo naj me pa tut kokla v rit brcne. Res ne razumem enih pač že vedo zakaj in kako se vam ne zdi če pa kakšnemu tok to ni res jasno pa najbolj da pride kar k njimi pa jih naj vpraša. Meni čista logika deluje da to ni tunelsko vozilo in to tudi verjetno ni bil njihov namen. kaj pa je drugega kot kombinirka. Kaj pa se notri tok skriva čudnega mogoče oprema za tehnično posredovanje ja sej za to je tudi namenjen aja mogoče ker ima vodo ja seveda sej tudi zagori lahko avto ali kaj drugega mogoče je kakšnega zmotil absorbent koker vem skoraj pri vsaki nesreči se ga uporablja al pa pumpa za prečrpavanje goriva ja pri prometnih se rado tudi zgodi da je počen tank hmm da premisli kaj za vraga so kej še notri dali kej takega kar ne paše mogoče skero aha ali pa da si po prometni nezgodi razkužijo roke mogoče to kakšnega moti hmm razmišljam naprej kaj bi še bilo kaj takega ja lahko bi našteval v nedogled za nerazgledane. V glavnem avto jim nudi tako požarno kot prometno posredovanje mogoče se ni nihče vprašal kaj pa če imajo dva požara hkrati potem pride tudi vozilo prov tako za gašenje stavbnih požarov ne sej če bi prišlo do prometne še istočasno pri dveh požarih imajo pa še 3 komplete hidravlike na drugih vozilih hmm mogoče sem premalo pameten pa to kar nabijam v tri krasne no samo da se nekateri ful spoznajo.
wyx
GE: pgd

Odgovor Napisal/-a wyx »

Fantje, sej jaz tudi ne razumem zakaj nekatera društva dajejo v vozil hidravlično orodje, pa sploh nimajo koncesije da bi to lahko uporabljali.
Pa da ne govorimo o mnogih drugih kosih opreme.

V našem društvu,II.katergorija, imamo GVC 16/25 katero ima bolj skromno opremo, razno ročno orodje, armature, cevi, agregat, prva pomoč, IDA, kakšen gasilnik in to je to.
To opremo potrebujemo, pa še določeni kosi so odveč.

Menim pa da je GBL preučila kaj potrebuje, in tako ustrezno opremila to vozilo.
Sam bi tudi kaj spremenil, ampak to je zgolj zaradi potreb SVOJEGA DRUŠTVA, vendar takega vozila mislim da ne bomo nikoli imeli.
Radovljica27
Kontakt:

Saj hidravlike ne rabiš samo za prometne #-o čakaj da nas zruka en dober potres in bo tista hidravlika, ki jo imajo društva brez koncesije zlata vredna za reševanje izpod ruševin.
wyx
GE: pgd

Odgovor Napisal/-a wyx »

ja imaš prav, ampak med tem časom ko pa ni nič, in tega ne uporabljaš gre vse v nič.

Sej je to vedno največji problem, oprema se ne uporablja kaj doeti in se s časom uničuje kot če bi delala vsak dan.
Radovljica27
Kontakt:

To je po svoje res ampak gasilci moramo biti pripravljeni na vse, in če imaš vsake x časa vajo z opremo se saj z razlogom kvari.
Ne rečem, da je treba hidravliko v vsak PGD ampak saj osrednje bi jo pa lahko imele.

Pa dosti o tem. Tema je o novem ATju, ki je samo =D> drag ampak =D>
Odgovori