obleke... obleke.. obleke.
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
obleke... obleke.. obleke.
Zanima me zakaj strokovnjaki na GZS ne uvrstijo med opremo z znakom GZS novih in bolj varnih gasilskih zaščitnih oblek, ki na testiranjih dosegajo veliko višje rezultate kot te tastare klasične modele z jaknami kot jih imajo ministranti (beri: skoraj do kolen) in hlačami kot žaklji? Mislim da bi se marsikdo odločil za nakup kakovostne obleke, če bi se lahko potem prijavil na razpis za sofinanciranje GZRO. Zanimivo je tudi, da (z vsem spoštovanjem do njih) regijski poveljniki (koliko sem seznanjen) in mogoče še kdo drug testirajo nove delovne uniforme. Sem bil na poplavah in blaten od prstov na nogah do ušes, regijslki poveljnik pa v novi uniformi čist za postavit v izložbo. Ne rečem da so vsi taki... Mogoče sem samo jaz imel smolo da sem opazil ravno tega. Samo.. bolj pametno bi bilo da bi dali obleke testirat v kako enoto kjer opravijo malo več intervencij na leto ne pa nekomu ki izpolnjuje in zaključuje SPIN...
Odg: obleke... obleke.. obleke.
Nisi edini z takšnim mnenjem vrjemi 
oni testirajo kako se delovne obleke obnesejo v pisarniškem okolju
oni testirajo kako se delovne obleke obnesejo v pisarniškem okolju
Vijolčno sveti se nebo !
Re: obleke... obleke.. obleke.
Glede sofinanciranja in tipizacije gasilskih zaščitnih oblek mislim, da je na GZS popolnoma zgrešeno. Ni prav, da se sofinancira samo tistih nekaj modelov oblek, ki so tipizirane in imajo znakec GZS.
Če obleka ustreza standardu EN 469 je to to in spada pod zaščitno gasilsko obleko in bi se jo moralo sofinancirati.
Ampak seveda je tukaj v igri denar v korist nekaterih. Kot vedno in povsod.

Če obleka ustreza standardu EN 469 je to to in spada pod zaščitno gasilsko obleko in bi se jo moralo sofinancirati.
Ampak seveda je tukaj v igri denar v korist nekaterih. Kot vedno in povsod.
A. Suban
-
damves
Fras, kam pa po tvoje spadamo tisti ki smo do riti gazili po vodi in potem še zaključevali v Spinu?
ja zanimivo je, da jih ima veliko ta standard, razlika med njimi je pa očitna... najbolj se opazi na terenu.. ene so težke, hitro premočjive, neoprijete, da ti visi cela napita suknja na ramenih, ki te po dveh al treh urah nošenja začnejo boleti.. in prav te imajo znak GZS... kvalitetne ki pa se uporabljajo v razvitem svetu pa so za nas preslabe?? bo treba gospode oblečt pa malo na svetlo poslat. se mi zdi da smo v sloveniji v marsičem zaostali, razen v sklepanju kakih poslov 
To kaj predpiše GZS sploh neb smel met smisla. Harmonizirani EN standardi so bli narjeni z namenom, da se zagotovi ustrezno varnost in veljajo po celi Evrpski uniji in še nekaj državah izven EU. Tako, da če so obleke dovoj dobre za EN oznako je to da ima GZS svoj lasten nadzor (predvidevam da preko svojih testiranj dodeljujejo oznake) samo metanje denarja proč, saj je zadostna varnost po predpisih EU zagotovljena že s standardom.
-
kumba
Dvomim da je GZS sposobna stestirat obleke. Različna testiranja od vozil do zaščitnih oblek bi nam gasilcem zelo olajšala pot do izbire ustreznih proizvodov. Ne pa zgolj nalepka GZS.
-
boba
Testira? Ne bi vedel, da bi imel GZS pooblaščen laboratorij za testiranje opreme
. Za to je potrebno kaj več kot ogled opreme na mizi
.
Na žalost se "znak GZS" ne gre za kvaliteto in zaščito obleke, saj zato je predpisan standard EN 469. Gre se zgolj za biznis nekaterih prodajalcev (uvoznikov) in izbranih, ki na GZS poslujejo s tem. Nas pa nategujejo z zasoljenimi cenami ter morebitnimi povračili sredstev, kateri so iz leta v leto vse manjši.
kaj pa ma vodja intervencije za lazit po vodi?damves napisal/-a:Fras, kam pa po tvoje spadamo tisti ki smo do riti gazili po vodi in potem še zaključevali v Spinu?
ampak to z mojim vprašanjem nima zdaj nobene zveze.
če si pa ti med izbranimi in testiraš novo obleko, pa si bil vodja intervencije in si tudi lazil po vodi in blatu je tvoja ocena o uporabi obleke zelo merodajna!
praksa in tečaj so pač nekaj povsem drugega, torej, če nimaš dovolj moštva ali imaš vse razporejene boš tudi kot vodja poprijel za delo,če je potrebno.fras112 napisal/-a:kaj pa ma vodja intervencije za lazit po vodi?damves napisal/-a:Fras, kam pa po tvoje spadamo tisti ki smo do riti gazili po vodi in potem še zaključevali v Spinu?men so na enem tečaju rekli, da je tisti poveljnik, ki more vse sam naret slab poveljnik , ker ne zna razdeliti dela ali pa ima nesposobne gasilce in še slabše, da misli da je samo on pameten in drugi ne znajo nič. še ne dolgo tega sem slišal za poveljnika, ki je sam izvajal notranji napad. kako in s čim bom rajši tiho, gasilci so pa zunaj čakali... men še na misel ni prišlo, da bi si dal na hrbet ida pa hop z ročnikom v bajto ce vodim intervencijo. je pa res, da včasih vsaj na vajah ali pa če gremo gasit na drug teren vloge zamenjamo, da ne pozabim občutka. prav tako spoštujem reg. poveljnike. ampak oni niso primerni za testiranje oblek in konec pika.
ampak to z mojim vprašanjem nima zdaj nobene zveze.
če si pa ti med izbranimi in testiraš novo obleko, pa si bil vodja intervencije in si tudi lazil po vodi in blatu je tvoja ocena o uporabi obleke zelo merodajna!
na začetku omenjaš GASILSKE ZAŠČITNE obleke, malo naprej NOVE DELOVNE UNIFORME, na koncu je regijski poveljink v NOVI UNIFORMI in sedaj te vprašam, kaj te sploh zanima oz. ti je nejasnega?
ps:z velikim črkami na vpijem ampak poudarjam!
di-du-di-du
če bi ti dobro prebral bi videl že na začetku za kaj se gre... tudi na začetku so omenjene delovne obleke.
glej, svoj tekst preberi še dvakrat in boš uvidel, da si napisal kot sem jaz poudaril v svojem tekstu!in še zmeraj ne vem, kaj te pravzaprav matra.zaščitne gasilske obleke za gašenje itak niso najbolj ali sploh niso primerne za delo na poplavah tko da... veliko bolj primerni so gasilski kombinezoni, ki se največ rabijo pri gozdnih požarih oziroma takšen koncept obleke, torej kombinezon in pa seveda čimbolj nepremočljiv.fras112 napisal/-a:če bi ti dobro prebral bi videl že na začetku za kaj se gre... tudi na začetku so omenjene delovne obleke.
ko gremo na poplave se itak podzavestno ali pač zavestno oblečemo v to kar pač imamo.vse se pač gleda preko denarja.tudi vehementne CZ črpalke se rabijo zelo malo, koštale so pa ulala denarcev.takle mamo.
di-du-di-du
- mundat
- GE: Gornja Radgona
- Kraj: PGD Gor. Radgona
komisija za enote GEŠP smo že dvakrat vložili predlog za tipizacijo "pbi" oblek...popolnoma brez efekta in popolnoma brez posluha...
PGD Gornja Radgona IV. kategorija
Gasilska enota širšega pomena
predsednik društva
Gasilska enota širšega pomena
predsednik društva
Niso zadost dobre
Jao
Kar se govori za mojim hrbtom, je vzpodbudno, saj so tisti, ki govorijo, vedno vsaj korak za menoj