Oznake cevi

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
šestica
Kraj: Ljubljana

Oznake cevi

Odgovor Napisal/-a šestica »

Pozdravljeni. V našem gasilskem domu smo se odločili, da bi na novo označili cevi. Problem stare oznake je (ker je ime društva napisan na cevi), da ni dovolj razločno, oziroma se lahko zgodi da na kakšni sektorski vaji po nesreči zamenjamo kakšno cev z drugim društvom. Ta oznaka je posebej nepraktična ko so cevi že zvite in pospravljene na svojem mestu. Nazadnje smo morali po končani vaji vsako cev vzeti iz svojega predala in pogledati in dokazati da je res naša.

Zato smo se odločili da pobarvamo spojke.
Rad bi izvedel kakšne barve oznak na spojkah uporabljate. To predvsem velja za društva v ljubljanski regiji, da cevi ne bomo mešali med sabo. Saj veste kako hitro se zgodi da se kaj zameša, naprimer septemberske poplave, ko nas je bilo toliko na kupu.

Lahko pa predlagate tudi drugi člani, iz drugih regij :) . Mogoče nam še kaj prav pride :)

Priporočil bi se tudi za kakšen nasvet za barvo (katera je primerna za aluminij, obstojnost...).

Hvala, lep pozdrav in na pomoč! :)
Tam 5500

Odg: Oznake cevi

Odgovor Napisal/-a Tam 5500 »

roza
Barje

Odgovor Napisal/-a Barje »

Mi imamo spojke rdeče-črne, moraš pa tudi paziti gbl ima rdeče-zelene

lp Uroš
šestica

Tam 5500 napisal/-a:roza
Imate roza oznake spojk pri vas ali je to predlog? :)
Ali je na roza pobarvana celotna spojka? Tudi če bi imeli enako barvo, bi bila lahko spojka pobarvana samo polovično.

Iz katere regije prihajaš, ker me zanima bolj ljubljanska regija in sektor Moste 1?

hvala, lp
dive1

Re: Oznake cevi

Odgovor Napisal/-a dive1 »

PGD Bizovik
GZL, Moste II.

RDEČA-RUMENA
spojke.jpg
jmiro

Odgovor Napisal/-a jmiro »

Na tisto mesto kjer so bizovičani pobarvali z rdečo in rumeno lahko daš okrogle pike s temelno barvo (oranžno-rjava), ki dobro drži. Iz malo trše polivretanske pene si izdelaš "žig" in iz druge mehkejše, z barvo prepojene, polivretanske pene zajemaš barvo!?

l.p. Miro
SSECNIK

Odgovor Napisal/-a SSECNIK »

Miro,v našem društvu smo lani marca označili vse.To pomeni res vse orodje,cevi,priprave,svetilke....Po končani vaji ali intervenciji namreč niso za pospraviti samo cevi,ampak je še mnogo drugih stvari katere imajo društva na zunaj enake,lahko pa so zelo različno vzdrževane...Mi smo naredili ekipo v kateri je en čistil mesto barvanja,trije so barvali,ostali pa so prinašali in odnašali orodje.Cca 20 članov je delalo cel dan,da smo vse označili,tudi rezervno orodje.Obenem se je orodje temeljito pregledalo.Uporabil smo kombinacijo rdeče,zelene in modre hitrosušeče barve.Ne sme pa biti nitro,ta z aluminija takoj pade dol.

LP Srečo
jmiro

Odgovor Napisal/-a jmiro »

No jaz sem napisal samo predlog za spojke in aluminijasto podlago. Sicer je za hitro ugotavljanje lastništva verjetno najbolša, univerzalna in prepoznavna barvna kombinacija. Naši člani OE so v nakatere kose kovinske opreme vgravirali ime oz. iniciale društva, na lesene ročaje smo s pirografom vžgali iniciale itn. Pri kraticah mora biti dogovor v okviru zveze ali vsaj sektorja!?

L.p. Miro
šestica

Glede ostale opreme mamo vse označeno in vgravirano ime društva.
Sprašujem samo za oznako cevi, tako da ne bo preveč komplicirana (tisto da bi dajal posebej še žig gor je preveč v detajle).

Barve zaenkrat v društvu še nismo dorekli. Za enkrat bi rad zvedel samo kakšne oznake imate v Ljubljani po društvih.
Vrsho
moderator
moderator
GE: PGD Šentvid
Kraj: Šentvid pri Ljubljani

Odgovor Napisal/-a Vrsho »

V PGD Šentvid imamo spojke živo rumene barve. V bistvu je flurestenčna barva. Z enako barvo imamo označeno tudi orodje in ostalo opremo.
šestica

Hvala za dosedanje odgovore! :)
Upam da jih bo kmalu več, da bom lahko posredoval naprej, da se odločimo glede barvanja.
pgdzgkaselj
GE: PGD Zgornji Kašelj

Re: Oznake cevi

Odgovor Napisal/-a pgdzgkaselj »

V PGD Zgornji Kašelj imamo vse orodje označeno s črno barvo.
SSECNIK

Odgovor Napisal/-a SSECNIK »

Šestica
Saj imate Štab operative v Ljubljanski zvezi,pa naj popiše zatečeno stanje in določi barvne kombinacije za društva,katera še nimajo označenih cevi.

Lp Srečo
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odg: Re: Oznake cevi

Odgovor Napisal/-a Rafter »

pgdzgkaselj napisal/-a:V PGD Zgornji Kašelj imamo vse orodje označeno s črno barvo.
Potem ga pa v temi ne najdete. ;)
šestica

SSECNIK napisal/-a:Šestica
Saj imate Štab operative v Ljubljanski zvezi,pa naj popiše zatečeno stanje in določi barvne kombinacije za društva,katera še nimajo označenih cevi.

Lp Srečo
Oznaka cevi naj bi bila po mojem mnenju po želji vsakega društva posebej. Saj ni obvezno da so cevi označene. Vsako društvo je samo krivo če jih nima označenih, oziroma če jih ne želi imeti je to stvar društva samega. Nisem čisto prepričan, da bi Štab operative določil barve ali da bi jih sploh popisal.

Bom malo povprašal koga od vodilnih v našem društvu, če kaj ve kako je s tem.

Se mi pa zdi najbolj smiselno da se sami odločimo v društvu kakšne barve bo spojka oziroma kakršna koli oznaka cevi.
Seveda pa da ne bo enaka kot pri katerem drugem društvu, sem odprl to temo.

Vseeno, hvala za predlog.
Odgovori