nakup motorne brizgalne

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
honda1000

nakup motorne brizgalne

Odgovor Napisal/-a honda1000 »

Pozdrav vsem gasilcem
glede na to, da na forumu nisem zasledil konkretnih informacij glede nakupa motorne brizgalne, vas naprošam za pomoč.
V planu imamo nakup MB 10/10 in se ne moremo odločiti glede nakupa. Najbolj znane pri nas so MB Ziegler in Rosenbauer, malo pa se ve, kakšna je razlika med njima v praksi. Potem pa imamo kar precej cenejših MB, ne vemo pa za kvaliteto le teh.
In še eno vprašanje. Ali ima katero društvo izkušnje z nakupom novih vozil in opreme v tujini (cene, način dobave, kvaliteta usluge)?
Vsako mnenje bo dobrodošlo!

lp marko
Uporabniški avatar
Žani
Kraj: Teharje

Odg: nakup motorne brizgalne

Odgovor Napisal/-a Žani »

Pri nakupu MB morate najprej vedeti, za kaj sploh potrebujete črpalko. Če za dirke, kar je zame popoln nesmisel dajati tolikšne EUR e, ali potrebujete za črpanje vode, ali za gašenje. Na trgu je kar nekaj MB, ki se med seboj razlikujejo tako po namembnosti kot po ceni. Res se največ uporabljajo Rosenbauer in Zigler. In če primerjam te dve med sabo je po mojem Rosenbaure dosti boljši, pa ne taradi zmogljivosti ali izgleda, ampak zaradi sesalne naprave, ki se da pri teh črpalkah ročno izkljopiti.
Je še pa na trgu veliko MB kot so Johstadt ali Tohatsu, Magirus in še bi se katera našla. Ampak še enkrat, razmislite za kaj jo rabite, kolikokrat jo uporabljate na interevnciji in podobno, da ne boste razmetavali denarja brez potrebe.

pozdrav !
Uporabniški avatar
SAKI
Kraj: PGD ZAGORJE-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SAKI »

Kvalitetne črpalke na trgu po mojem mnenju enostavno poiščeš tako, da si vzameš za orientacijo naše, torej EU proizvajalce s tradicijo in dobrim imenom na trgu z gasilsko tehniko v širšem obsegu. Kar pomeni sedaj MAGIRUS, ROSENBAUER in ZIEGLER. Med temi tremi ne boš "falil" popolnoma nič, vse so dobro preizkušene in kvalitetne, servisi so urejeni, vprašanje je sedaj samo to kje si boš "zdilal" bolj ugoden nakup.
Za ostalo pa presodi sam kot je bilo že rečeno za kaj jo boste rabili. Ali so to res le zgolj dirke katere so lahko tudi samo suhe brez vode, za zadoščenje kategorizaciji društva ali tipizaciji vozila, ali za namene katerim naj bi bila ta črpalka tudi v pravih, realnih intervencijskih razmerah namenjena.
IZKORISTI, A NIKDAR NE IZKORIŠČAJ!

Lp

Borut Satler
Uporabniški avatar
tamav
Kraj: Hlebce
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tamav »

SAKI napisal/-a:Kvalitetne črpalke na trgu po mojem mnenju enostavno poiščeš tako, da si vzameš za orientacijo naše, torej EU proizvajalce s tradicijo in dobrim imenom na trgu z gasilsko tehniko v širšem obsegu. Kar pomeni sedaj MAGIRUS, ROSENBAUER in ZIEGLER. Med temi tremi ne boš "falil" popolnoma nič, vse so dobro preizkušene in kvalitetne, servisi so urejeni, vprašanje je sedaj samo to kje si boš "zdilal" bolj ugoden nakup.
Za ostalo pa presodi sam kot je bilo že rečeno za kaj jo boste rabili. Ali so to res le zgolj dirke katere so lahko tudi samo suhe brez vode, za zadoščenje kategorizaciji društva ali tipizaciji vozila, ali za namene katerim naj bi bila ta črpalka tudi v pravih, realnih intervencijskih razmerah namenjena.
Za Ziegler, ki ima kvaliteten servis samo v Murski Soboti težko rečemo, da je servisiranje urejeno.
Uporabniški avatar
SAKI
Kraj: PGD ZAGORJE-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SAKI »

tamav napisal/-a:Za Ziegler, ki ima kvaliteten servis samo v Murski Soboti težko rečemo, da je servisiranje urejeno.
Se opravičujem, takoj ko sem to napisal sem zadevo hotel popraviti kajti spomnil sem se, da je zastopstvo za to firmo prešlo iz enih rok v druge, in po tistem res nisem več sledil kako je s servisom. Lahko, da je lahko, da ni zato tukaj odmikam svojo trditev za servis Ziegler kajti o tem nisem prepričan.
Zagotovo in povsem 100% pa ima servis organiziran MAGIRUS in ROSENBAUER, to pa je preverjeno.

Lep pozdrav.
IZKORISTI, A NIKDAR NE IZKORIŠČAJ!

Lp

Borut Satler
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Servis za Ziegler je urejen. Servisira jih tisti, ki jih je že prej.

Kar se tiče MS, je Slovenija, tako majhna, da to ne bi smel biti problem. Zakaj bi moralo biti vse v Ljubljani. Sicer pa lahko pripelješ v Lesno Brdo in potem oni odpeljejo naprej.
honda1000cbf

Odgovor Napisal/-a honda1000cbf »

Zdravo
najprej dopolnilo
MB v našem majhnem društvu se uporablja za
vaje in tekmovanja - dve desetini
prečrpavanje vode - nimamo vodovoda - do 15 ur letno
intervencije in ostalo - 3 do 5 x letno
torej zelo malo, vendar nam ni vseeno kakšno opremo imamo.
Zelo smo se ogreli za MB Johstadt, zato vabim vse ki imajo izkušnje z njihovo črpalko prosim za mnenje.

G. Geršak mi je svoje že povedal, ostali pa vabljeni.

in hvala vsem za info
lp Mare
past45

Odgovor Napisal/-a past45 »

Dvakrat premislite preden se odločite. Zelo me skrbi, za te novodobne proizvajalce. In to iz vidika originalnih rezervnih delov in servisa. Ni "problem oddaljenost " servisa, večji problem se lahko pojavi, da zaradi tega, ker se ne da dobiti originalnega rezervnega dela, je portrebno le tega nadomestiti z inprovizacijo - če se sploh da. Drugi problem je : danes si, jutri te več ni. Proizvajalci z dolgoletno tradicijo imajo tu veliko prednost. Npr. Rosenbauer zagotavlja rezervne dele za vse črpalke še iz leta 1970. Jaz bi se na tem mestu strinjal z Sakijem in izbral eno iz med teh treh, ki jih navaja. Sicer pa se dogovorite z generalnimi uvozniki vseh treh tipov za predstavitev in mislim, da bo izbira zelo lahka. Polemike na forumu glede investicije za prihodnjih minimalno 20 let so lahko tudi napačne oziroma škodljive.
Uporabniški avatar
Andraž
Kraj: Kobarid
Kontakt:

Odg: motorne brizgalne

Odgovor Napisal/-a Andraž »

past45 napisal/-a:Dvakrat premislite preden se odločite. Zelo me skrbi, za te novodobne proizvajalce. In to iz vidika originalnih rezervnih delov in servisa. Ni "problem oddaljenost " servisa, večji problem se lahko pojavi, da zaradi tega, ker se ne da dobiti originalnega rezervnega dela, je portrebno le tega nadomestiti z inprovizacijo - če se sploh da. Drugi problem je : danes si, jutri te več ni. Proizvajalci z dolgoletno tradicijo imajo tu veliko prednost. Npr. Rosenbauer zagotavlja rezervne dele za vse črpalke še iz leta 1970. Jaz bi se na tem mestu strinjal z Sakijem in izbral eno iz med teh treh, ki jih navaja. Sicer pa se dogovorite z generalnimi uvozniki vseh treh tipov za predstavitev in mislim, da bo izbira zelo lahka. Polemike na forumu glede investicije za prihodnjih minimalno 20 let so lahko tudi napačne oziroma škodljive.
Zgolj informativno. Zgoraj omenjeni proizvajalec (Johstadt) ima tudi že več kot 100 letno tradicijo izdelovanja črpalk. V Nemčiji so črpalke tega proizvajalca dokaj razširjene, tako prenosne kot vgradne. Tako da, če je neka stvar "nova" v Sloveniji to ne pomeni, da je nova v absolutnem smislu. Zato mislim, da tudi z zagotavljanjem rezervnih delov ne bi smelo biti težav. Kako pa je urejen servis v Sloveniji pa ne vem in ne bom komentiral.
Uporabniški avatar
J.Andrej

Odgovor Napisal/-a J.Andrej »

V našem društvu pgd Rut - Grant uporabljamo prenosno črpalko "Johstad" od lanskega leta, ko je zamenjala staro in dotrajano črpalko magirus. Do sedaj smo z njo zelo zadovoljni saj lepo služi svojemu namenu.Njena edina hiba oz. pomanjkljivost je njena glasnost. Črpalka je kar glasna tako, da je priporočljivo da strojnik ob daljši uporabi zaščiti svoj sluh. Zaradi tega je tudi težje rokovanje strojnika s prenosno radijsko postajo.
Servis pa imamo urejen, saj je tudi servis gz Tolmin pooblaščen serviser omenjene črpalke.Kdo pa je še pooblaščen serviser omenjenih črpalk v sloveniji pa ne vem!? :-k
Vice-commander of voluntary fire fighting association Rut-Grant!
-boris-

nakup motorne brizgalne?

Odgovor Napisal/-a -boris- »

kolko sploh stane nova rosenbauer FOX črpalka z BMWjevim motorjem???
in pa ziegler z VW motorjem??
aleks97

Odg: nakup motorne brizgalne?

Odgovor Napisal/-a aleks97 »

-boris- napisal/-a:kolko sploh stane nova rosenbauer FOX črpalka z BMWjevim motorjem???
in pa ziegler z VW motorjem??
V našem društvu smo se samo zanimali za črpalke in za rosenbauer FOXIII je osnovni model 13.489.99EUR za dodatke vam pa takoj ko ga najdem posredujem še ostale cene (dalinjski upravljalec,mešalec pene.....) predračun pa je od podjetja mi star
kumba

Odgovor Napisal/-a kumba »

Prosim za izkušnje servisa Ziegler iz Lesnega brda. Radi bi servisirali vgradno črpalko.
Odgovori