Hovercraft za gasilce kaj, kako, zakaj

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
hover
Kraj: Republika BANANA
Kontakt:

Hovercraft za gasilce kaj, kako, zakaj

Odgovor Napisal/-a hover »

Ti Hover da te ne bo kar razneslo od vse te tvoje akcije, je pa težko živet z vso to tvojo foušarijo ane ?
Ne vem o kaki fovšariji je govora, glede na to da je zmogljivost moje žabice z 10 konjem šibkejšim motorjem cca 30 % večja :D , predstavljaj si sedaj da jaz obesim gor 65 kg 8) , moj potisk bi s 65 konji znašal preko 120 kg, blejski pa ne preseže 60 kg... za slab prepih pa verjemi da ne zganjam fovšije...

Lahko se uprašamo kdo je lahko komu česa nevoščljiv... jaz sigurno nisem nevoščjiv hovercrafta, ker imam 2 bistveno zmoglivejša (seveda za zabavo ne za reševanje), priznam pa, da si iz srca želim v živo videti blejski hovercraft na divji reki s polovičo obremenitvijo, se pravi z 2 osebama... še bolj pa si želim da bi se skupaj dobili na terenu, kjer bi vam lahko vsem skupaj (seveda marsikoga ne zanima) demonstriral razliko v zmogljivosti hovercraftov.
:arrow: Vendar to nekako ne gre, ker marsikomu ni po volji...
Zaj pa bo
Vedno je bilo in bo... :D
Prosim, da ne provocirate.
Ni panike Janez... kot sem obljubil ne bom več prekomerno kritičen in direkten :wink:, res pa se mi zdi čas, da si po vsem tem času ogledamo kak impresiven video prvega slovenskega reševalnega hovercrafta v akciji..., ravno v trenutku ko je povno poplav... poplave so v končni fazi tudi odličen poligon za trening pilotov, seveda ne stoječe poplave, pač pa tam kjer voda dere...

Jaz grem vsekakor s svojim hovercraftom na poplavo naslednji teden ko posije sonce...
1GMGKJ6

Odg: Vozni park pgd bled

Odgovor Napisal/-a 1GMGKJ6 »

mislim da je čas da pokažeš tvojo žabico in reševanje, ne da sam govoriš

dogovri se z eno od enoto in zadevo prikaži, pa se ne bomo več kregal kaj jen boljše
Uporabniški avatar
KUMBY
GE: PGD Ponikva
Kraj: Ponikva
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a KUMBY »

Mislim da bi bla kake predstavitev hovercraftov zelo zanimiva.Jst sm takoj, da bi kdo kej organiziro.
Uporabniški avatar
hover
Kontakt:

Jest sm takoj za... :D, da demonstriram razliko v zmogljivosti kvazi rešavalnika kot ga imajo blejci in mojega rekreativnega modela, za katerega trdim da ni primeren za reševanje, tako kot tudi ni blejski hovercraft, ker je v osnovi 30 let zastarel koncept rekreacijskega hovercrafta, je pa moj BUFO, kljub šibkejšemu motorju bistveno zmogljivejši in tišji hovercraft, kot sem že rekel lahko to kadarkoli in kjerkoli v praksi tudi dokažem. Jest sem VEDNO in TAKOJ za.

Za demonstracijo potrebujem blejce z njihovim hovercraftom, da bo vidna razlika v performancu... vendar se blejci nekako ne strinjajo s predlogom :D, kljub temu da bi se lahko veliko naučili.

Moj predlog je da bi se dobili na kakšni divji reki, ki recimo predstavjla za ostale metode reševanja velik problem, za hovercrafte, pa so brzice samo ukrivljen relief in ne predstavljajo problema - seveda če je hovercraft izdelan in zmogljiv kot je treba :wink:, v nasprotnem primeru ga odnese reka #-o
LESCE2
Kraj: Lesce-Gorenjska

Odgovor Napisal/-a LESCE2 »

V zadnjem obdobju se sicer ne oglašam pogosto, saj je forum zaplul že davno v neke čudne vode. Dober primer je že ta tema, ki se bo ravnokar vlekla že celo leto. Hover jasno je, da imaš ti s svojimi žabicami ogromno izkušenj, primerjati se z nekom, ki je v hovercraftu šele "novinec" je bedarija. Verjamem, da bi dokazal moč svojih plovil in vse znanje, ki ga po tvojih besedah obvladaš v piko.

Bistvo pa je, da so blejski gasilci kupili plovilo za povsem druge namene in če bo le enkrat dosežen namen nakupa, je poplačano vse...Kaj je primerljivo z rešenim življenjem?

Tako, da ti se drži svojega veselja in trapanja po poplavah in si dajaj adrenalina, gasilcem pa pusti, da opravijo svoje delo, kot sami najbolje znajo! Pa upajmo, da ga sploh ne bo treba uporabiti.

BTW nisem blejski gasilec in nimam kakšne čustvene navezanosti na njih, je pa res že vse to debatiranje preseglo vse meje. In dvomim, da se tu še spreminjajo stvari na bolje.

Razbiram le še hvalisanje iz tvojih objav in upanje, da ti bo uspelo napumpati svoj ego.
Uporabniški avatar
Tomkat
GE: PGD Škofja vas
Kraj: Celje - Škofja vas

Odgovor Napisal/-a Tomkat »

Daj ti hover, žaba s propelerjem, že enkrat utihni in se drži svojega morosta!!!
Vsakič, ko se oglasiš imaš toliko za popljuvat vse, kar ni tvojega, da je že kar neverjetno. Od hovercraftov do šoferjev.
Pa res misliš da si oh in sploh?!? FIGO!!!
Prebiram teme o tovrstni tehniki, ker se mi zdi stvar zanimiva, in mogoče tudi uporabna za gasilske namene, ko se pa najde "pametnjakovič" tvoje sorte, me pa mine da bi sploh pomislil na "gumišlauf" in propeler.
Mi na Štajerskem imamo za kalibre tvoje sorte poseben izraz, "haudre".

Blejskim gasilcem pa želim ob uporabi tovrstne tehnike veliko uspehov!!!
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Uporabniški avatar
hover
Kontakt:

Odg: Hovercraft za gasilce kaj, kako, zakaj

Tele teme pa nisem jaz odprl [-X

Janez moderator, si imel ti prste vmes... :?: temo bi lahko začel z uvodom, hovercrafti da, hovercraft ne, kakšne kdo rabi, kakšni obstajajo, poziv blejcem k komentarju, glede na to da so prvi gasilci v državi z '' reševalnim ' hovercraftom, njihove izkušnje, .. ne pa da skoripaš najbolj provokativne poste iz druge teme, ki je že zdavnaj postala off topic (priznam da sem jaz kriv) in se tukaj nadaljuje tole pregovarjanje ki ne pelje nikamor,... :D

Dejstvo je da hovercrafti bodo oziroma so že prišli tudi v našo zaplankano deželo in jo bodo vsekakor v prihodnosti prevetrili tako ali drugače, in tema kot je zastavljena ne koristi nikomur. Predlagam da jo zakleneš oziroma spremeniš začetne poste, ki so že v samem začetku off topic.

Če si zastavil temo kaj, kako zakaj o hovercraftih, bi bilo smiselno da je tema strokovna da bo kdor ga to zanima imel koristne informacije, ne pa da je tema nadaljevanje moje provokacije blejcem. Se strinjaš :?:
1GMGKJ6 - sto šestnajstič... žabica ni primerna za reševanje in nikoli ne bo, govorim o tem da bi morala biti zmogljivost reševalnikov minimalno enaka zmogljivosti moji žabici ali večja, zmogljivost vozila pa lahko demonstriram, to je vse in nič več :D

Tukaj pa je treba ločiti reševalne crafte od rekreativnih, dirkalnih, komercialnih, delovnih in transportnih, ker opažam da je za vas vsak hovercraft pač hovercraft, rdeče pobarvan katerikoli hovercraft pa je za večino od vas reševalni hovercraft in vse mečete v isti koš.
ߣ€

Odgovor Napisal/-a ߣ€ »

Spet tej hoverji in vse ostale bedarije okoli njih. Tema za zaklep
ߣ€
fonza

Odgovor Napisal/-a fonza »

hover
boljše ,da se ne trudiš in dopoveduješ pusti tem ki te ne razumejo ,da živijo v svojem peskovniku in mislijo ,da so za vse poklicani.
Tako pač je v naši deželici še nekatere ,ki sem jih imel za kok tolk pametne so me razočarali
Uporabniški avatar
hover
Kontakt:

http://www.youtube.com/watch?v=H0GnBXtS1k0 - filmček bodočega prvega slovenskega reševalnega hovercrafta civilne zaščite, ki je bil v uradnem listu predviden za nakup...

hovercraft odlikuje:
- prekomerna hrupnost zaradi premajhne turbine in prevelikih in neprimernih obratov ventilatorja
- nesorazmerje moči in teže
- nepravilno težišče
- izredno šibka potisna moč, ki dejansko ni dovolj za 1 povprečen rekreativni dvosed
- nezmožnost stabilnega lebdenja
- nezmožnost hitre splavitve iz vode v primeru postanka, hovercraft potrebuje vsaj 25 sekund in več - moral bi splaviti v 3-5 sekundah v vseh pogojih
- nezmožnost splavitve s 3. osebami in več, kljub temu da proizvajalec trdi da je za hovercraft za 7 oseb
- nezmožnost polnega lebdenja po gostejših travnatih in ostalih površinah ki niso led ali asfalt, zaradi premajhnega pretoka zraka skozi zračno blazino - tehnična slabost ki se jo ne da odpraviti, saj bi hovercraft take velikosti nujno potreboval poseben motor in ventilator za ustvarjanje tlaka
- nezmožen varne vožnje po divjih rekah
- pretežke končne teže

Skratka povsem neuporaben in neprimeren model hovercrafta za potrebe reševanja. Mogoče kakšno preprosto delovno nalogo na ravnem ledu, kaj več pa odpade.

še kaj bi se dalo našteti,... za razvoz otrok na sejmih, kjer ga bo moč videti, pa je vsekakor dovolj dober, vendar zaradi prekomernega in nepotrebnega hrupa, pomoje tudi to ne bo mogoče :D

Prav zanimajo me imena pametnjakovičev, ki so v uradni list predlagali in sprejeli tako odločitev o najbolj neprimernem hovercraftu za reševanje splošno - iz uradnega lista je namreč jasno razbrati da bo edino ta model hovercrafta ustrezal razpisu ki bo sledil...

:arrow: Srečno in uspešno 2009 vsem skupaj!
Uporabniški avatar
jest_
GE: Podblica
Kraj: okolica Kranja

Odgovor Napisal/-a jest_ »

Hover...glede na to, da si tako silno izobražen o teh hovercraftih; zakaj se ne vključiš v določene skupine (CZ, vojska, gasilci...) in pomagaš pri izbiri in nakupu le teh :?: Tvoje znanje bi bilo vsem v pomoč #-o
Tam 5500

Odgovor Napisal/-a Tam 5500 »

tema za zaklep
Uporabniški avatar
hover
Kontakt:

Opravičilo Blejcem - hovercraft

:arrow: Blejcem sem dolžan opravičilo. V prjšnjih temah sem namreč navedel napačno informacijo, in sicer da njihov hovercraft ni primeren za 3, kajšele za 4 osebe.
V Italiji sem se prepričal na lastne oči, in se zavedel da sem navedel neresnice v zvezi z blejskim hovercraftom, prijatelj pa je vse skupaj posnel na kamero, tako da je dokaz na spodnji povezavi...

Skratka vsem ki sem jih prizadel ob lažni navedbi, da blejski hovercraft ni primeren za 3 ali 4 osebe, se iskreno opravičujem in prosim za razumevanje.
Uporabniški avatar
Pero

Odg: Opravičilo Blejcem - hovercraft

Odgovor Napisal/-a Pero »

Vsekakor zanimivo za vse ki razmišljajo o nakupu hovercrafta...
Vseeno pa bi lahko dal pravi naslov teme :roll:

lp
Don't raise your voice, Improve your argument!
gost3

Odgovor Napisal/-a gost3 »

ni problem prikazati da tudi ferrari ne spelje, z tapravim voznikom

ferrari gre lahko 10km na uro ali pa 300, vse je odvisno od voznika in ne od te..ta
Odgovori