LED interventne opozorilne luči v osebnih vozilih
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odg: LED interventne opozorilne luči v osebnih vozilih
Kdo je toliko oddaljen od gasilskega doma, da potrebuje svetlobno zvočne signale za prihod v dom....vsi smo seznanjeni, da če smo oddaljeni od gasilskega doma v času intervencije in da ne bomo prišli v prvem valu v dom da nimamo kaj divjati po cestah zaradi tega...veliko večino intervencij prvi pokrivajo poklicni kolegi, torej je nekdo že na kraju....večina nas je od doma oddaljenih zelo malo..v našem društvu pridejo operativci/ke kar peš v dom ker so tako blizu...zamislite si zmedo ko se zasliši nekaj siren v vasi...lučke in drveči avti vija vaja skozi vas....in nato pa še po dveh minutah spet luči in sirena/e ko se opravi izvoz...nima smisla niti pod razno...samo zmedo bi delali...kdo bi dal komu prednost ko bi se dva ali trije ali celo več gasilčkov v svojih avtih srečali z lučkami ni sireno...kot rečeno je možno, da je to eno samo nabiranje političnih točk pred volitvanmi 
di-du-di-du
Gubina, nismo vsi v večjih mestih, da bi imeli poklicno enoto v radiju 10km. Mi imamo najbližjo poklicno enoto cca 37km in na našem območju deluje zelo redko. Pri nas te naloge po večini opravimo prostovoljni gasilci. Je pa res, da nismo klicani, da naj spravimo mačka z drevesa ali pa zaradi prismojene pečenke. Maček bo že sam prišel dol ali pa bo kdo od domačih prislonil lestev in ga odnesel na tla.gubina napisal/-a:..veliko večino intervencij prvi pokrivajo poklicni kolegi, torej je nekdo že na kraju....
-
RomanB
- GE: PGD Repnje-Dobruša
- Kraj: Vodice
- Kontakt:
Odg: LED luči v osebnih vozilih
Nekateri si nabirajo točke, drugi pa evrčke. Za tole označevanje se je očitno že pojavila kar privat ideja in z njo fajn tržna niša...Aleks97 napisal/-a:Nabirajo si le točke na naši strani za prihajajoče volitvepeugeot napisal/-a:res da je tema že stara, ampak nekomu pa vseeno še vedno ne da miru.
več v članku:
http://www.zurnal24.si/gasilcem-interve ... nek-288895
http://intervent112.wixsite.com/intervent
Odg: LED luči v osebnih vozilih
Tole oranžno tablico sem danes na družbenih omrežjih prvič videl in je še eden od načinov na katerega bi gasilci radi opozorili nase ko smo na vožnji v gasilni dom.RomanB napisal/-a:Nekateri si nabirajo točke, drugi pa evrčke. Za tole označevanje se je očitno že pojavila kar privat ideja in z njo fajn tržna niša...Aleks97 napisal/-a:Nabirajo si le točke na naši strani za prihajajoče volitvepeugeot napisal/-a:res da je tema že stara, ampak nekomu pa vseeno še vedno ne da miru.
več v članku:
http://www.zurnal24.si/gasilcem-interve ... nek-288895![]()
http://intervent112.wixsite.com/intervent
Sam podpiram vsakršno pobudo, idejo in načrtovanje in uresničevanje opozorilni tabel, luči ali kaj podobnega ki bi nas naredile bolj vidne v prometu in ki bi ostalim udeležencem bolj jasno sporočalo kam se nam tako "mudi". In tako kot sem že enkrat na tem forumu napisal, težko verjamem oziroma skoraj ne verjamem da še nihče kdaj ni na vožnji od doma, trgovine itp. do gasilnega doma prekoračil omejitve. Mogoče edino tisti ki do gasilnega doma teče in je ravno na njegovi poti tista "cona umirjenega prometa" z omejitvijo 10 km/h.
Namesto da blatimo, kritiziramo in smo pametni kako je to neko nabiranje predvolilnih točk, se raje povežimo in spravimo skupaj pa nekaj pametnega in uporabnega pogruntajmo!!!
tudi polovica operativne enote je lahko toliko oddaljena da je najhitreje priti z avtom... kako je pri vas ne vem, pri nas oz. v naši občini je v večini društev tako.gubina napisal/-a:Kdo je toliko oddaljen od gasilskega doma, da potrebuje svetlobno zvočne signale za prihod v dom.... vsi smo seznanjeni, da če smo oddaljeni od gasilskega doma v času intervencije in da ne bomo prišli v prvem valu v dom da nimamo kaj divjati po cestah zaradi tega...veliko večino intervencij prvi pokrivajo poklicni kolegi, torej je nekdo že na kraju....večina nas je od doma oddaljenih zelo malo..v našem društvu pridejo operativci/ke kar peš v dom ker so tako blizu...
tudi iz 2km oddaljene trgovine sem ujel še prvi val oz. prvi izvoz... občino pokrivamo zgolj in samo prostovoljci, tudi v dopoldanskem času!
Pri nas je podobno, kot pravi Luka. Vsaj v našem društvu, malokdo pride peš na intervencijo.
mislim da te table pridejo bolj v poštev v mestih in v društvih kjer so operativci precej oddaljeni...jaz imam do gasilskega doma recimo 2 minuti z avtom...ko je intervencija pa minuto pa pol...in če pomislim, da bi za namestitev table porabo pol minute se mi itak ne splača...pač mislim, da je to stvar vsakega društva posebaj, ker če so operativci oddaljeni precej, je smiselno, drugače pa niti slučajno...pa še zlorabe so možne, to pa vsi vemo ....
Re: LED interventne opozorilne luči v osebnih vozilih
Jaz tudi mislim, da bi bilo na tem področju vseeno počasi treba nekaj poštimat.
Sicer sem ravno tako še vedno skeptičen do idej z modrimi lučmi, ker to kar kliče po scenah, ko se vaški frajer (beri - lokalni vaški posebnež, ki je seveda tudi gasilec) poda na dirjanje in ogrožanje v prometu samo zato, "ker lahko".
Ampak ravno pred kratkim sem imel spet slabo izkušnjo, ko sem hitel v gasilski dom na intervencijo, pa mi je nek sosed z največjim užitkom namerno vskočil iz stranske ulice ...
Vem; videl je pač, da grem malce hitreje, na "divjake" pa je najbrž še posebno občutljiv. Ampak kaj, ko je nekomu gorela hiša!
Skratka: Ker sem se mu "nalimal na rit", je nato še močno zavrl ... Kljub mojim prosečim kretnjam, naj me razume, se je vse do gasilskega doma vozil s polovično hitrostjo od omejitve. Šele, ko je zagledal izvoz naših vozil, je dojel za kaj gre in seveda opravičujoče pospešil.
Povedat hočem, da podpiram vsakršen trud za izboljšanje stanja, pa četudi bi šlo zgolj za nabiranje točk. Navsezadnje lahko potem za vsak dober predlog politikov rečemo, da gre zgolj za pridobivanje simpatij pri volivcih.
Osebno sicer še vedno najbolj zagovarjam varianto z zeleno utripajočo lučjo, kot imajo ponekod v tujini (Da se jasno loči od ostalih intervencijskih vozil, za katere je po mojem vseeno prav, da imajo oz. bi imela večjo prednost).
Sicer sem ravno tako še vedno skeptičen do idej z modrimi lučmi, ker to kar kliče po scenah, ko se vaški frajer (beri - lokalni vaški posebnež, ki je seveda tudi gasilec) poda na dirjanje in ogrožanje v prometu samo zato, "ker lahko".
Ampak ravno pred kratkim sem imel spet slabo izkušnjo, ko sem hitel v gasilski dom na intervencijo, pa mi je nek sosed z največjim užitkom namerno vskočil iz stranske ulice ...
Vem; videl je pač, da grem malce hitreje, na "divjake" pa je najbrž še posebno občutljiv. Ampak kaj, ko je nekomu gorela hiša!
Skratka: Ker sem se mu "nalimal na rit", je nato še močno zavrl ... Kljub mojim prosečim kretnjam, naj me razume, se je vse do gasilskega doma vozil s polovično hitrostjo od omejitve. Šele, ko je zagledal izvoz naših vozil, je dojel za kaj gre in seveda opravičujoče pospešil.
Povedat hočem, da podpiram vsakršen trud za izboljšanje stanja, pa četudi bi šlo zgolj za nabiranje točk. Navsezadnje lahko potem za vsak dober predlog politikov rečemo, da gre zgolj za pridobivanje simpatij pri volivcih.
Osebno sicer še vedno najbolj zagovarjam varianto z zeleno utripajočo lučjo, kot imajo ponekod v tujini (Da se jasno loči od ostalih intervencijskih vozil, za katere je po mojem vseeno prav, da imajo oz. bi imela večjo prednost).
- Tomcater
- GE: PGD Celje - Gaberje
- Kraj: Celje
- Kontakt:
Za začetek povem, da sem jaz tisti, ki je dal objavo na FB glede te table, ki se je nato malo viralno proti pričakovanjem razširila po FBju... (https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater)
Skratka, razumem tako eno stran, kot tudi drugo. Enim se bo zdelo smešno, nepotrebno, idiotsko to početje, spet drugi boste to odobravali in pozdravljali premike naprej. Do sedaj sem nekako izluščil, da je velika večina ZA neke ukrepe v smeri izboljšanja npr. tudi s to tablo. Le nekaj je takšnih, ki se ne strinja. Ampak to ni važno sedaj. Kar hočem povedati je to, da se velikokrat zgledujemo po tujini, Nemčiji, Avstriji itd. in ravno takšne table tam imajo. Kolikor sem zasledil je uporaba uspešna oz. dosti boljša, kot če jih ne bi bilo. Sam menim, da je vedno potrebno neko idejo stestirati v praksi, jo preveriti, narediti kakšno študijo, kot pa tako po slovensko takoj kritizirati, pljuvati in vreči v smeti. Pustimo ta naš nacionalni šport enkrat na strani, pa dajmo videt kaj bo. Lep primer je projekt Ustvarimo reševalni pas na AC. Rezultati so že vidni! In to je super!
Glede table. Ko bom imel za sabo nekaj intervencij, bom definitivno poročal o izsledkih. Zaenkrat sem jo uporabil 2x in edino kar sem opazil je, da ni nihče krilil z rokami proti meni, hupal in podobno. Imam občutek, da ko prosiš za prednost, razumejo zakaj. Tako kot je kolega pred mano že rekel. Jasno je tudi, da veljajo CPP. Dobil sem nekaj vprašanj, če ta tabla da kakšno prednost, kakšen odpustek pri policajih. Logično je, da ne. To je potrebno povedat jasno in glasno. Vsem pa je jasno tudi, da se nihče od nas 100% ne drži CPPja niti v prostem času, ko gre v trgovino
(sicer ne bi bilo prometnih nesreč in toliko spisanih kazni). Sam na poti proti gasilskemu domu ne divjam brezglavo, ne prehitevam brezglavo, se ne "limam ljudem za rit" brezglavo ipd. Priznam pa, da če je pred mano ravna cesta, zelo dobra preglednost, se peljem tudi 60 kmh ali 65kmh, kjer je omejitev 50 kmh. Tudi prehitim koga, če lahko in če je varno. Roko na srce, v našem mestu vidim velikokrat policaje na čelu kolone, ki se peljejo 60kmh na omejitev 50kmh. Pač želim povedat, da ne bodite eni, ki ste tako glasni, bolj papeški od papeža, ker sem 99% prepričan, da tudi sami na poti v službo, trgovino, po otroka ne peljete 100% po CPP.
Povem pa tudi, da sem proti uporabi siren ali led svetlobnih teles v osebnih vozilih, vsaj dokler se ne naredi kakšna študija na nekaj primerih. Kar tako pavšalno to odobriti vsem ni pametno in je nevarno. Vemo, da je operativcev "veliko" in vsem naenkrat dati takšno "moč" je res nevarno. Potrebni so testi, študije in pilotni projekti. Vseeno pa mislim, da v večini primerov 1 min ne naredi takšne razlike pri uspehu intervencije (če izvzamem npr. prve posredovalce ob raznih nesrečah kot so zastoj srca ipd., to je druga zgodba). Meni je v tem primeru pomembno, da me morda kdo vidi, se umakne, ali pa mi vsaj ne teži, ko mu malce pomaham naj me spusti naprej. Mislim, da bo s to tablo, če se bo uporabljala v prave namene, stanje na cestah pri vožnji v gas. dom izboljšalo. Pa tudi, če samo nekaj % je to boljše kot nič.
Zlorabe so možne in se bodo vedno dogajale ne glede na ukrepe. Verjamem, da imajo že danes nekateri kakšne ledice v avtih, ali pa celo sirene. Tega se žal ne da preprečit. Vsako stvar se lahko zlorabi.
Skratka, razumem tako eno stran, kot tudi drugo. Enim se bo zdelo smešno, nepotrebno, idiotsko to početje, spet drugi boste to odobravali in pozdravljali premike naprej. Do sedaj sem nekako izluščil, da je velika večina ZA neke ukrepe v smeri izboljšanja npr. tudi s to tablo. Le nekaj je takšnih, ki se ne strinja. Ampak to ni važno sedaj. Kar hočem povedati je to, da se velikokrat zgledujemo po tujini, Nemčiji, Avstriji itd. in ravno takšne table tam imajo. Kolikor sem zasledil je uporaba uspešna oz. dosti boljša, kot če jih ne bi bilo. Sam menim, da je vedno potrebno neko idejo stestirati v praksi, jo preveriti, narediti kakšno študijo, kot pa tako po slovensko takoj kritizirati, pljuvati in vreči v smeti. Pustimo ta naš nacionalni šport enkrat na strani, pa dajmo videt kaj bo. Lep primer je projekt Ustvarimo reševalni pas na AC. Rezultati so že vidni! In to je super!
Glede table. Ko bom imel za sabo nekaj intervencij, bom definitivno poročal o izsledkih. Zaenkrat sem jo uporabil 2x in edino kar sem opazil je, da ni nihče krilil z rokami proti meni, hupal in podobno. Imam občutek, da ko prosiš za prednost, razumejo zakaj. Tako kot je kolega pred mano že rekel. Jasno je tudi, da veljajo CPP. Dobil sem nekaj vprašanj, če ta tabla da kakšno prednost, kakšen odpustek pri policajih. Logično je, da ne. To je potrebno povedat jasno in glasno. Vsem pa je jasno tudi, da se nihče od nas 100% ne drži CPPja niti v prostem času, ko gre v trgovino
Povem pa tudi, da sem proti uporabi siren ali led svetlobnih teles v osebnih vozilih, vsaj dokler se ne naredi kakšna študija na nekaj primerih. Kar tako pavšalno to odobriti vsem ni pametno in je nevarno. Vemo, da je operativcev "veliko" in vsem naenkrat dati takšno "moč" je res nevarno. Potrebni so testi, študije in pilotni projekti. Vseeno pa mislim, da v večini primerov 1 min ne naredi takšne razlike pri uspehu intervencije (če izvzamem npr. prve posredovalce ob raznih nesrečah kot so zastoj srca ipd., to je druga zgodba). Meni je v tem primeru pomembno, da me morda kdo vidi, se umakne, ali pa mi vsaj ne teži, ko mu malce pomaham naj me spusti naprej. Mislim, da bo s to tablo, če se bo uporabljala v prave namene, stanje na cestah pri vožnji v gas. dom izboljšalo. Pa tudi, če samo nekaj % je to boljše kot nič.
Zlorabe so možne in se bodo vedno dogajale ne glede na ukrepe. Verjamem, da imajo že danes nekateri kakšne ledice v avtih, ali pa celo sirene. Tega se žal ne da preprečit. Vsako stvar se lahko zlorabi.
Matej Ž., GČ
Kaj se zdaj dogaja s to tablico? Spletna stran intervent112 ne obstaja več?
Pomoje nebo nič iz tega...