Nalepke na vozilu po tipizaciji

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
tom-tom

Odgovor Napisal/-a tom-tom »

No, no fantje ni vse čist tako je pa zelo veliko na vidlivosti.

1. v GBL imajo samo eno vozilo v osnovi bele barve in nanj prilepljene nalepke v odbojni rdeči barvi, vzrokov je lahko več, je pa zanimiv poskus...verjetno je to tudi prvi in zadnji :idea:
2. v slovenski skopirani tipizaciji od severnih gasilcev (DIN) verjetno še dolgo ne bomo menjali pa tudi oni nimajo prav velike želje da bi ral 3000 in 3001 opustil, nekaj izjem je glede florestenčne barve ala PGD Velenje in ne nekaterih za v D pa vem za Hajndehajm (pišem po spominu).
3. obstajajo pa novi dizajni in predvsem povečana uporaba bele barve pri strehah in umetnih masah na teh vozilih in površina belih nalepk, čeprav je pri nas in pri njih DIN omejeval na 10% (pišem na pamet, kdor želi lahko prebere tipizacijo in bo dobil verodostejne podatke). So pa svetle izjeme in seveda dobri ter slabi plagijati. :wink:
4. v GBL uporabljajo namesto prejšnih klasičnih odsevnih trakov nekaj časa že 3M z karo strukturo v neki sveti-beli niansi, lahko tudi malo zelenkasti :?:
5. v večini primerov pa opažam, da pri večjih vozilih in daljših ne posvečamo dovolj pozornosti bočni signalizaciji, kajti bela folija-nalepka, v obliki črt in polj ne zadošča, najbolj je stroboskop in modra utripajoča tudi na sredini nadgradnje in še kod, če te pa kdo spregleda pa te bo in če tudi bo to sredi belega dneva. :twisted:
6. dovolj veliko vidlivost na mestu pa nam dajo tudi luči v zgornji coni bočno na nadgradnji.
tom-tom ® je pridn fant sam kej k delat neče, je enkrt reku en zidar
Uporabniški avatar
tom-tom

http://en.wikipedia.org/wiki/Police_car za tiste znanja željne, cela zbirka vozil iz celega sveta...
Priponke
Garda-Irska.jpg
London-police.jpg
VOZILO-NORVEŽANI.JPG
VOZILO-MANTRA.JPG
Uporabniški avatar
tom-tom

Uporabnik001

Odgovor Napisal/-a Uporabnik001 »

Pozdravljeni,

strinjam se s tem, da je vidljivost in varnost intervencijskega vozila v veliki meri odvisna od odsevnih nalepk in podobnih svetlečih materialov. Od vseh možnosti katere sem videl in poznam imajo to problematiko (za moje mišljenje) najbolje rešeno na otočjih Velike Britanije in Škodske (glej sliko)

Na GBLj imajo svoja vozila polimana z izdelkom 3M™ Diamond Grade™. Za ceno slednjega izdelka sem se zanimal tudi sam in uspelo mi je priti do cene okoli 5300 SIT/tm brez DDV.

Lp,
Aljaž
Priponke
Scotland_Fire.JPG
Uporabniški avatar
SAKI
Kraj: PGD ZAGORJE-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SAKI »

tom-tom napisal/-a:No, no fantje ni vse čist tako
Verjetno si kratico GB razumel napačno :roll:

S to kratico sem mislil državo VELIKO BRITANIJO za katero velja oznaka GB in ne GASILSKO BRIGADO LJUBLJANA pri kateri bi v tem primeru navedel kratico GBL.
Se opravičujem, ker sem zaradi nejasnosti s kraticami povzročil rahlo zmedo, in bom v bodoče na to bolj pozoren :!:
IZKORISTI, A NIKDAR NE IZKORIŠČAJ!

Lp

Borut Satler
Uporabniški avatar
prostovoljni gasilec
Kraj: ob izviru Ljubljanice

Odgovor Napisal/-a prostovoljni gasilec »

Se popolnoma strinjam z Uporabnikom 001

Na britanskem otočju imajo (tudi po moje) najboljše oz. najopaznejše označena intervencijska vozila.

Ko smo našega GVGP1 pobarvali v dovoljeno flourescentno oranžno (ral sem pozabil, enako kot Velenjčani ali pa Stara Vrhnika), smo bili deležni hudih in nesramnih kritik predvsem od gasilcev, ki so to bolj na papirju ter ramah, vendar skoraj brez izkušenj iz intervencijskih voženj.

Za mnenje smo vprašali tudi prometne policaje. Zaradi dobre vidljivosti so bili vsi za oranžno. Oni že vedo, kaj se v prometu dobro vidi oz. kaj se slabo.

LP!
Uporabniški avatar
Mare
GE: GBL in PGD Verd
Kraj: Janezova vas-Gbl

Odgovor Napisal/-a Mare »

Živjo!
V Nemčiji že spreminjajo design tako na tovornjakih kot na osebnih!Predvsem mislim na gasilce iz Berlina,ki so zame zelo dobro opremjeni in grejo s tehniko veliko narpej!Tako smo tudi mi v GBL polepili našo 18-tico.Tudi v prihodnje se zna zgodit,da bodo nova vozila že cela polimana v folijo! 8),kar bi pomenilo korak naprej! 8)
Kako zgleda prilagam slikco!Pohvale gre seveda naši tehnični službi! :wink: Lp od ježa :shock:
Priponke
GBL voz.18 003.jpg
V službi me kličejo Ježek!
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Slika - RAL 3000 - ognjeno rdeča (klasična)
Slika - RAL 3024 - svetleče rdeča ("flourescentna")

Ko smo pri nas lani kupovali GVC, sem tudi predlagal, da bi bil pobarvan svetleče rdeče RAL 3024, vendar je bil odziv izrazito negativen. Sem tudi predlagal, da bi šli tak avto pogledat, da bi ga vsaj enkrat videli v živo, pa ne. Sicer je res, da takšna barva na soncu hitreje zbledi, vendar glede na to, koliko sonca bo videl naš GVC, sploh ni problem. :wink:

Kot je Mare napisal, je verjetno prihodnost v belih vozilih s folijami. Čeprav je tom-tom napisal, da je šlo za poskus in da verjetno ne bo več takšnega označevanja, pa boste ob obisku spodnje povezave ugotovili, da očitno je nekaj na tem http://www.berliner-feuerwehr.de/folienbeklebung.html Tistim, ki ne znajo nemško, lahko pomaga Googlov angleški prevod.
Uporabniški avatar
SAKI
Kraj: PGD ZAGORJE-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SAKI »

tom-tom napisal/-a: 3. obstajajo pa novi dizajni in predvsem povečana uporaba bele barve pri strehah in umetnih masah na teh vozilih in površina belih nalepk, čeprav je pri nas in pri njih DIN omejeval na 10% (pišem na pamet, kdor želi lahko prebere tipizacijo in bo dobil verodostejne podatke).
Naj dopolnim tom-toma, ki je že sam omenil, da piše na pamet s točnim podatekom o dovoljenh površinah v beli barvi na gasilskih vozil po tipizaciji GZS kateri se glasi do 1/3 površine vozila.
IZKORISTI, A NIKDAR NE IZKORIŠČAJ!

Lp

Borut Satler
Uporabniški avatar
gasilec77
GE: ljutomer
Kraj: Ljutomer
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gasilec77 »

Pri nas imamo floruscentno rdeče, pa vam zagotavljam, da je ponoči lepo vidno.

lp

dušan
Priponke
vito.JPG
atego.JPG
Vedno pričakuj nepričakovano!

PATRIKUS

Odgovor Napisal/-a PATRIKUS »

1 vprasanje 8)

Mene zanima ce so res te florescentne barve res dosti drazje.Ker sem slisal da bi se naj vec plasti pobarva in zato je tudi cena visja.Je to res :?: :!:

Samo boljese se vozilo vidi v temi takot je prikazano na slikah :D

LP PATIKUS
Na mladih svet stoji!
Uporabniški avatar
gobi
Kraj: Wajdušna-Ajdovščina-sin burje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gobi »

Po moje ne, saj jo enostavno določiš po lestvici (RAL 3024) in z njo tudi enako barvaš :wink:

So pa pred leti imeli v GRC-ju Jeto (ki je bila prej v GRC Kr) tudi v konbinaciji Ral-a 3024 in še enga belega Ral-a...
Priponke
Anglež.jpg
Audi.jpg
avto dvigalo
avto dvigalo
LP, Robert Kopatin
Ko gredo drugi ven ,gremo mi noter!
Slika
mattej

Odgovor Napisal/-a mattej »

PATRIKUS napisal/-a:1 vprasanje 8)

Mene zanima ce so res te florescentne barve res dosti drazje.Ker sem slisal da bi se naj vec plasti pobarva in zato je tudi cena visja.Je to res :?: :!:

Samo boljese se vozilo vidi v temi takot je prikazano na slikah :D

LP PATIKUS
Ja Partikus prav si slišal. Dražja je pa zato, ker se setava same barve(florestenčne) razlikuje od navadne barve. Ta florestenčna veliko slabše pokriva površino kot navdna rdeča. Če barvo dobro pogledaš zgleda kakor, da bi bili v njej kristali. In ti kristali oz. v avtoličarskem žargonu rečeno perle so krive, da barva slabo pokriva. Zato jo je potrebno večkrat nanašati posledično pomeni to več porabljene barve in tudi višja cena. Zato se pri taki barvi ponavadi, uporabi še kašno belo za podlago, in nato šele florestenčno. Rezultat tega je, da se porabi manj florestenčne za enak učinek.

GOBI:
So pa pred leti imeli v GRC-ju Jeto (ki je bila prej v GRC Kr) tudi v
konbinaciji Ral-a 3024 in še enga belega Ral-a...

Naj te malo popravi v Kranjski poklicni gasilci se ne imenujejo GRC, temveč JZ GRS KRANJ (javni zavod gasilsko reševalna služba kranj).
Zadnjič spremenil mattej, dne 1. Maj 2006, 10:02, skupaj popravljeno 1 krat.
NA POMOČ! Matej
PATRIKUS

Odgovor Napisal/-a PATRIKUS »

Hvala za informacijo :D
Na mladih svet stoji!
Uporabniški avatar
prostovoljni gasilec
Kraj: ob izviru Ljubljanice

Odgovor Napisal/-a prostovoljni gasilec »

Gasilec77

Vidim, da z lepljenjem odbojne folije niste pretiravali.
Ali vam je barva že kaj zbledela na soncu najbolj ispostavljenih mestih?

Včasih opazim kakšno gasilsko vozilo, ki je (vsaj meni) kar malo kičasto polepljeno.

Evo še našega GVGP1

LP!
Priponke
IMG_0893.JPG
Odgovori