reševalno vozilo z napisom GASILCI

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

Vozilo na sliki je iz GARS Jesenice in je v enoti za potrebe Acronija.
Občasno se opravljajo tudi prevozi za ZD Jesenice vendar gre z vozilom tudi doktor. Vozilo je opremljeno enako kot vozila PHE Jesenice razen nekaj malenkosti ki jih doktor vzame s seboj. Torej smo njim v pomoč kot vozniki.

LP
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Uporabniški avatar
reševalec

Odgovor Napisal/-a reševalec »

Anze napisal/-a:Resevalec...Razlozi mi situacijo...da pride do velike nesreče tko nekak ene 30 poškodovanih.....To bo opravla NMP ( voznik,tehnik,zdravnik) :D :D :D

Ob veliki nesreči ni nikoli dovolj reševalnih vozil.

Lep pozdrav!
Anže, malo pretiravamo =;
Uporabniški avatar
Šumadinac
Kraj: Logatec

Odgovor Napisal/-a Šumadinac »

Anze-gost, misliš, da imaš prav?? Se spomniš nesreče, ki se je zgodila v logatcu na ACju 1.avgusta, ko se je prevrnil avtobus....24 ponesrečencev je bilo brez težav prepeljanih v KC... Pa je sodelovala samo RPKC no pa NMP Logatec, če pa bi bilo še hujše pa bi zaprosili za pomoč verjetno tudi zasebne reševalne postaje! No to so zadeve, ki si jih ne moreš kar izmisliti, če ne veš kakšna je situacija!
Šumadinac
Ogenj in slama, naj bosta sama!(ljudski pregovor)
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rafter »

Šumadinac napisal/-a:Anze-gost, misliš, da imaš prav?? Se spomniš nesreče, ki se je zgodila v logatcu na ACju 1.avgusta, ko se je prevrnil avtobus....24 ponesrečencev je bilo brez težav prepeljanih v KC... Pa je sodelovala samo RPKC no pa NMP Logatec, če pa bi bilo še hujše pa bi zaprosili za pomoč verjetno tudi zasebne reševalne postaje! No to so zadeve, ki si jih ne moreš kar izmisliti, če ne veš kakšna je situacija!
Kakšna pa je zakonska osnova za omenjeno opcijo - da vozilo za neurgentne prevoze (Rešilec d.o.o., Pacient d.o.o.) opravi prevoz že oskrbljenega poškodovanca v bolnišnico na pregled oz. opazovanje? Kdo jih lahko aktivira (ali ima RecO ta pooblastila) in če jih lahko, kako je potem z refundacijo sredstev?
Uporabniški avatar
SAKI
Kraj: PGD ZAGORJE-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SAKI »

Rafter za odgovor na tvoje zadnje vprašanje je, po mojem mnenju, prava oseba za odgovor edino Andrej Fink in Posavec Anton :!: :!: :!:

Zato ju bom zaprosil, da se vključita v temo :idea:
IZKORISTI, A NIKDAR NE IZKORIŠČAJ!

Lp

Borut Satler
Uporabniški avatar
kosma
Kraj: Kresnice
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kosma »

Res je najbolje da se v to temo pogovora vključita profiča iz tega področja 8)
kosma
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rafter »

SAKI napisal/-a:Rafter za odgovor na tvoje zadnje vprašanje je, po mojem mnenju, prava oseba za odgovor edino Andrej Fink in Posavec Anton :!: :!: :!:

Zato ju bom zaprosil, da se vključita v temo :idea:
Hvala za posredovanje.

LP, R. :wink:
Uporabniški avatar
andrejf
Kraj: Ljubljana (Litija)

Gašenje pregretih glav

Odgovor Napisal/-a andrejf »

Zdravo fantje,

Vidim, da se potrebuje nekaj pojasnil glede reševalnega vozila GARS Jesenice in vključevanja zasebnikov v NMP. Prvo GARS je s svojim vozilom vključena v delovanje PHE Jesenice. To informacijo smo uradno prejeli med zvajanjem nadzora s strani Ministrstva za zdravje v lanskem letu. V primeru potrebe (pomanjkanje vozil) GARS da njihovo reševalno vozilo v uporabo PHE Jesenice, le ta pa po potrebi še njihovega tehnika in zdravnika. Mene napis GASILCI v takšni organiziranosti čisto nič ne moti vse dokler so po uradni poti in dogovorni vključeni v izvajanje NMP. Sodelovanje je celo tako dobro, da se izvaja stalno obojestransko usposabljanje. Tu kaj več ni za pokomentirati - vse je čisto lepo in prav.

Kar se tiče obeh oz. vseh zasebnih podjetij za opravljanje prevozov bolnikov (t.i. nenujni prevozi) bi povedal, da je njihova dolžnost, da se v primeru masovnih nesreč, izrednih stanj...vključijo v reševanje v skladu z njihovo opremljenostjo in usposobljenostjo. Tu ni nobenih razlik od javnih zavodov, ki ravno tako izvajajo nenujne prevoze. V Ljubljani sta oba izvajalca vključena v naš Načrt zaščite in reševanja ob masovnih nesrečah na podlagi katerega sta bila z nekaj vozili udeležena tudi na zadnji vaji Potres 2004. Še več te dni poteka opremljanje njihovih vozil z radijskimi postajami sistema ZARE+ tako, da bomo odpravili tudi problem komunikacij. Zaenkrat aktivacijo in koordinacijo delovanja zasebnikov v Ljubljani izvaja dispečerska služba RPKC. V kolikor bodo obstajale potrebe, da to prevzame ReCO LJ ima za to vse tehnične možnosti.

Za konec naj še povem, da ni nobenih ovir za nikogar, da se vključi v sistem NMP. Edini pogoj je, da se to stori v soglasju in pod pogoji pristojne PHE na lokalnem nivoju (sem sodi vse od načina aktivacije, usposabljanja, nadzorov in ne nazadnje tudi plačila opravljenih intervencij - tu še najbolj slabo kaže, ker smo že sami itak podhranjeni).

Zadovoljni z odgovorom :?:
Andrej
Posavec Anton
Kraj: Reševalna postaja, KC Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Posavec Anton »

Dragi prijatelji gasilci,

na temo sem bil opozorjen, drugače bi jo še spregledal. Hvala. Kaj naj rečem? Najbolje je povedal naš veliki pesnik:

"Le čevlje sodi naj kopitar" in vsi vemo kaj je pri tem mislil!

V naši prelepi in majhni Sloveniji je dovoljeno skoraj vse. Za to je kriva država, ki to pač dovoli. Nikoli mi ni prišlo na misel, da bi na našem reševalnem vozilu imel napis "gasilci". Pa saj bi se to bal napisati. Za delo gasilca nisem usposobljen in ne vem kaj bi odgovoril, ko bi me kdo kasneje vprašal o mojem strokovnem gašenju določenega požara. Danes ni problem kupiti neko vozilo in ga opremiti. Večji problem je strokovna usposobljenost in dobro opravljanje dela. S tem imamo težave tudi reševalci sami s seboj. Nebi se sploh globlje spuščal v to, ker bi potreboval dva foruma, da bi napisal vse, kaj želimo in kako je sedaj. največ težav imamo z zasebnimi reševalnimi službami, predvsem tistimi, ki ne zaposlujejo medicinski kader in delo opravljajo kar z osebnimi vozili s "čikom" na strehi. Je pač donosno, pa še nihče temu ne nasprotuje.
Vedno se je potrebno vprašati, ali so ljudje, ki sedijo v reševalnem vozilu usposobljeni za opravljanje oz. izvajanje nujne medicinske pomoči v predbolnišničnem okolju in pa seveda, kako to lahko dokažejo saj tečaji v domači garaži za to ne morejo zadostovati. Sprašujem se, ali je sestra, ki svoje delo opravlja v ambulanti na letališču (enako lahko velja tudi npr. za zdravnika) kos zahtevni intervenciji ob nesreči letala. Gasilci boste gasili in ji ne boste mogli pomagati prenesti 100 kg težkega ponesrečenca izven nevarnega področja. Iz osebnih izkušenj, verjemite, to je zelo težko. O teh stvareh pač nihče ne razmišlja dokler se ne zgodi kaj resnega, pa še takrat se nič ne premakne (primer Rally Ilirska Bistrica nekaj let nazaj). Bil sem pa tudi priča, ko je tako priložnostno reševalno vozilo na Letališču Ljubljana, po domače povedano crknilo, in sem izvedel prevoz do letala kar sam. Prvotno so to pač hoteli storiti oni.
Ne vem, če bi sploh še kaj pisal. Dajmo se posvetiti vsak svojemu poslu, upajmo pa, da bo država nekatere stvari čimprej uredila. Saj se že nekaj premika (upam,da ni le fatamorgana). Vsem nam še precej manjka na področju lastne stroke in sploh ni razloga, da bi se še s čim drugim ukvarjali, sploh če za to nismo usposobljeni. Neka merila pa vendarle so in če jih zares ni, vsaj tista moralno - etična skušajmo upoštevati.
Do takrat se pa nam bodo dogajali razni Paramedici iz Radovljice, tihotapljenja ljudi z reševalnimi vozili preko meje (glejte dnevne časopise v soboto, 13. novembra 2004) in morda še kaj. Kot sem že rekel - pri nas na sončni strani alp je vse možno! Vsem želim en lep dan in prosim, ne jemljite vsega tega skupaj s slabo voljo temveč predvsem dobronamerno in brez slabih želja in misli!!!!! Ni nobenega razloga, da nebi dobro oz. odlično sodelovali kot to znamo in delamo! Vsi, ki sem jih navedel z imenom naj mi ne zamerijo, ker sem se jih v tem trenutku, ravno njih, spomnil. Zagotovo bi lahko našli še veliko lepih primerov, ki potrjujejo to kar sem napisal.

Anton Posavec
Predsednik sekcije reševalcev v zdravstvu pri ZZNS - ZDMSZTS
Na koncu je vedno vse dobro!
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

Ker menim, da je v tej temi že vse povedano jo zaklepam.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
Zaklenjeno