Vozila in oprema (požar v naravi)
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
tipizacija GVGP-2

Še nekaj slik
Pojem
Večje gasilsko vozilo za gašenje gozdnih požarov GVGP-2 je vozilo, ki ima vgrajen rezervovar z nad 800l vode, rezervoar za penilo 10% volumna rezervovarja za vodo, gasilsko črpalko FP 8/8 - normalni in visoki tlak, ter tri navijake:
- navijak z visokotlačno cevjo fi 32 mm, dolžine 30 m z ročnikom - pištolo
- navijak z visokotlačno cevjo fi 13 mm, dolžino 100 m z ročnikom
- navijak z visokotlačno cevjo fi 16 mm, dolžine 100 m z ročnikom
Opredelitev in namen
Večje gasilsko vozilo je namenjeno za gašenje večjih gozdnih požarov v naravi, kakor tudi za dovoz vode in gašenje vseh požarov srednjega obsega. vozilo ima prostor za posadko 1+5 ali 1+2 in prostro za gasilsko tehnično opremo.
Mere in oznake
Vozilo sme biti dolgo največ 6000 mm, široko 2200 mm in visoko 2600 mm.
Oznaka vozila je GVGP-2.
Tehnične zahteve
Vozilo mora imeti pogon 4x4 z možnostjo zapore diferenciala in redukcijo prestavnih razmerij.
Nosilnost vozila mora biti prilagojena skupni masi vozila.
Splošne tehnične zahteve so določene v DIN 14502 1., 2. in 3. del.
Seznam gasilsko tehnične opreme za vozilo za gašenje gozdnih požarov GVGP-2
Skupna oprema:
- gasilna oprema: nahrbtnjače V-25 (3 kom), požarne metle (3 kom)
- cevi, armature in pribor: tlačna cev D, dolžine 20 m (7 kom), hidrantni nastavek (1 kom), C cev (1 kom), ključ za nadzemni hidrant (1 kom), ključ za podzemni hidrant (1 kom), prehodna spojka (1 kom)
- sanitetni material: kovček s prvo pomočjo
- osvetlitev, signalizacija in zveze: ročna svetilka (4 kom), ročjna radijska postaja (3 kom)
- delovne priprave in oprema: izpihovalniki (2 kom), motorna žaga (1 kom), rezervna veriga za motorno žago
- ročno orodje: sekira (1 kom), kramp (1 kom), lopata (1 kom)
- posebna oprema: posoda z rezervnim gorivom za žago in izpihovalnik (2 kom)
- Mitja Gregorič
- Naj forumovec 2003

- Kraj: Volčja Draga
- Kontakt:
Nova SCAM-a v Postojni, ALI ŽE IMAMO VOZILO SCAM?!?, spodnja kungota dobila novo vozilo 16.4.2005, TESTNO VOZILOmodras napisal/-a:Pozna kdo vozilo scam in kako se dejansko obnaša na terenu?
Bo dovolj
- Mitja Gregorič
- Naj forumovec 2003

- Kontakt:
- 13-PGD CERKLJE
- Kraj: Cerklje
zanimivi strojcki...
ko je ze en spraseval o hrvatih, lih sem z dopusta.
bil sem na dolgem otoku, na katerem imajo v eni vasi posadko z notranjosti da dezura (2 taki vasi sta na celem otoku). oprema? 3 gvc-ji (TAM), od tega en 8000l + navadn gvm (o kaksnem terencu ali 4x4 ne duha ne sluha)
kaj bi s tem delali ne vem, saj veste kako zgledajo otoki.
aja pa se komentar posnetkov gasenja z hrvaske televizije. 3 gvcji z asfalt ceste(razmak cca 20m) s topom gasijo gozni pozar
(najverjetneje zaradi minskih polj, gasijo vse kr z cest, ostalo pa pustijo da zgori oz pogasijo letala)
me je pa edino presenetlo da sem vsak dan opazil izvidniska letala/helikopterje, ki so preletavali podrocje...
LP
ko je ze en spraseval o hrvatih, lih sem z dopusta.
bil sem na dolgem otoku, na katerem imajo v eni vasi posadko z notranjosti da dezura (2 taki vasi sta na celem otoku). oprema? 3 gvc-ji (TAM), od tega en 8000l + navadn gvm (o kaksnem terencu ali 4x4 ne duha ne sluha)
kaj bi s tem delali ne vem, saj veste kako zgledajo otoki.
aja pa se komentar posnetkov gasenja z hrvaske televizije. 3 gvcji z asfalt ceste(razmak cca 20m) s topom gasijo gozni pozar
me je pa edino presenetlo da sem vsak dan opazil izvidniska letala/helikopterje, ki so preletavali podrocje...
LP
- Mitja Gregorič
- Naj forumovec 2003

- Kontakt:
Pero
na otoku poleg domačega društva v Saliju prihajajo dežurat gasilci iz notranjosti iz lepe njihove ...ponavadi je to 2 ali 3 enote ...ena v Božavo drugaŽman in okolica (oz. po potrebi) Narodni park Telaščica pa ima v Saliju stacioniran unimog in GVC ter barkačo za gašenje na morju
..da o nešteto frezah na katerij je več sto metrov b in c tlačnih cevi ne govorim...(v glavnem nucajo za pretakanje vode iz rezervoarjev )
Preverjeno....sem ka doma tam okoli....
viewtopic.php?t=906&highlight=sali
na otoku poleg domačega društva v Saliju prihajajo dežurat gasilci iz notranjosti iz lepe njihove ...ponavadi je to 2 ali 3 enote ...ena v Božavo drugaŽman in okolica (oz. po potrebi) Narodni park Telaščica pa ima v Saliju stacioniran unimog in GVC ter barkačo za gašenje na morju
..da o nešteto frezah na katerij je več sto metrov b in c tlačnih cevi ne govorim...(v glavnem nucajo za pretakanje vode iz rezervoarjev )
Preverjeno....sem ka doma tam okoli....
viewtopic.php?t=906&highlight=sali
te ki sem jaz nastel so bili stacionirani v bozavi za hotelom, posadka pa verjetno v hotelu, kote sem omenil eni z notranjosti..
sem bil parkrat v sali-ma (tak se baje prav rece
) pa nisem opazil dobenega gas. vozila...
ce si na otoku kot doma, pol ves kake rovte so to, in koliko je otok zarascen, da o stevilu cest ne govorimo
glede oskrbe z vodo, na otoku je baje celo izvir pitne vode, vendar se vsi preskrbujejo z pripeljano vodo ali pa dezevnico (najprej z ladjo pripeljejo, pol z cisternami razvozijo)
zaj pa samo za zanimivost, v bozavo je vsak tedn morala pripeljati vodo tale barka (se vidi kaksna je poraba!):
(datoteke/106-0652_img.jpg)
glede organiziranosti hrvaskih gasilcev, pa se ena zgodbica:
sem bil na visu, pa je polek hise zagorelo zaradi okvare na transformatorju (sredi grmovja). Ce nebi sami imeli gasilnega aparata in pogasili zadeve, bi se lahko kr poslovili od hise. edina gasilska enota ki so jo poslali je bil 1 gasilec! v terencu z 2 gasilnima aparatoma na prah in metlo, brez vode !
LP
LP
sem bil parkrat v sali-ma (tak se baje prav rece
ce si na otoku kot doma, pol ves kake rovte so to, in koliko je otok zarascen, da o stevilu cest ne govorimo
glede oskrbe z vodo, na otoku je baje celo izvir pitne vode, vendar se vsi preskrbujejo z pripeljano vodo ali pa dezevnico (najprej z ladjo pripeljejo, pol z cisternami razvozijo)
zaj pa samo za zanimivost, v bozavo je vsak tedn morala pripeljati vodo tale barka (se vidi kaksna je poraba!):
(datoteke/106-0652_img.jpg)
glede organiziranosti hrvaskih gasilcev, pa se ena zgodbica:
sem bil na visu, pa je polek hise zagorelo zaradi okvare na transformatorju (sredi grmovja). Ce nebi sami imeli gasilnega aparata in pogasili zadeve, bi se lahko kr poslovili od hise. edina gasilska enota ki so jo poslali je bil 1 gasilec! v terencu z 2 gasilnima aparatoma na prah in metlo, brez vode !
LP
LP
- Mitja Gregorič
- Naj forumovec 2003

- Kontakt:
Morali bi vozila za posredovanje na požarih v naravi ENOTNO opremljena- mislim na hitre spojke VT sistemov in VT cevi na vozilih VGP-1 in VGP-2 da bi jih medsebojno lahko kombinirali in po potrebi podaljševali -preklapljali.
Pri nas smo to zavestno že izvedli in nekatera bližnja društva to že nekaj časa imamo v uporabi tud i v praksi je izkazalo
kot neobhodno.
V naših logih trenutno teče širša akcija "poenotenja"
- kako in kaj ter kakšen bo rezultat bomo videli poročali v prihodnje...
Kako je pa z tem drugod???
vsekakor zanimivo poglavje...
Pri nas smo to zavestno že izvedli in nekatera bližnja društva to že nekaj časa imamo v uporabi tud i v praksi je izkazalo
V naših logih trenutno teče širša akcija "poenotenja"
Kako je pa z tem drugod???
vsekakor zanimivo poglavje...