Pozdrav
ker vidim, da s "ponudbo" o modrih lučeh ne pridemo me zanima podobna stvar. Na novejših intervencijskih vozilih sem opazil utripanje dolgih luči "blendanje" ter meglenk.
To bi lahko vgradili v civilna vozila, te luči ti Ne dajejo prednosti, vendar samo OPOZARJAJO s tem, pa mislim da ni kršeno nobeno CPP, poleg tega pa so luči podnevi bolj vidne kot navadne rotacijske. Tako b i lahko izmenično "blendali" leva in desna luč, nato pa bi se zamenjalo v hkratno utripanje.
Lep pozdrav
Na pomoč
PRAVILNIK o vozilih s prednostjo in vozilih za spremstvo (24. 6. 2011) :
IV. 5.člen (6) "Na vozilu s prednostjo lahko podnevi enakomerno izmenično utripata tudi svetlobna znaka z dolgima belima žarometoma na sprednji strani vozila."
Potrebno bi bilo preverit če je to dovoljeno tudi za osebna (civilna) vozila.
Začetnikova ideja je dobra. Nisem pa prepričan, če to zdajšnji CPP dovoljujejo.
Med gledanjem teh ameriških posnetkov sem bil najprej presenečen kako dolgo pot morajo opraviti, da sploh pridejo do gasilskega doma... 7minut divjanja, da pride od doma do gasilskega doma. Moja pot navadno traja 3-5min od piska pozivnika pa do izvoza (če sem doma - s tem da moram prit iz 4.nadstopja na parking), nahajam pa se točno 1km od gas.doma.
Hkrati se mi zdi smešno in paradoksno, ko sem opazoval zaključke posnetkov...po cesti divja, potem pa vidiš kako njegov kolega prostovoljec čist počasi in umirjeno odkoraka proti vhodu v dom (mogoče je bila samo vaja?!).
Da ne omenjam tistega, ki je okoli polnoči po praktično prazni cesti vozil s sireno...
Jaz osebno nimam živcev, da bi na intervencijo odpeljal natančno po predpisih, zato vedno malo stopim na gas (tam kjer je pregledno do 70km/h), kdaj tudi komu potrobim/poblendam, da opozorim nase, sicer pa vedno peljem z utripalkami. (ja sej vem... prihranim ne vseskupaj nič časa)
Menim, da bi bilo konstruktivno, da se v regijah, kjer imajo težave z razdaljo in izvozi uredi kaj podobnega, kar se pa vsaj Postojne tiče, bi bilo to povsem odveč, ker bi s tem prihranili kvečjemu kakih 10 sekund (pa še to sem preveč rekel). Malenkost problematično pa se mi to zdi predvsem za voznike začetnike (mlade gasilce), ker zase vem, da sem na začetku (18-20 leta) precej brezglavo divjal v dom in si ne predstavljam kaj bi bilo, če bi imel takrat še sireno in luči (ODKLOP!).
Predstavlajte si, da bi bila pri nas dovoljena svetlobna in zvočna signalizacija na civilnih vozilih. In je intervencija požara zabojnika... Pride recimo 10 operativcev z lučkami in sirenami saj bi vaščani mislili, da najmanj pol občine gori
Sam sem pristaš, da bi se uvedla tablica, taka kot je za bolniška vozila-civilna. Nekaj malega na strehi (ne poznam izraza, bele barve z križem..) Dolge utripajoče luči, fajn ideja.. Sirene.. ne vem no
Če bi bilo to dovoljeno vse mislim luči in sirene bi potem mogo bit vsak tolko pri sebi da vi vedo kdaj se splača uporabljat sireno in lučke. Če si ti doma in maš 500m do gasilskega doma gorijo pa kesoni se meni nezdi potrebno met neke sirene in modre luči, če si pa ti sredi dneva ko je večina ljudi v službah nekje v mestu pa gori nekaj večjega kak stanovanjski objekt, kuhinja, šola ... potem pa mislim da je situacija drugačna ko pa če gorijo kesoni
Mislim da ni nobene potrebe po dodatnih lučkah ali sireni na civilnih vozilih. V mestih so gasilci blizu doma, na vasi je pa prometa, križišč in ja tudi intervencij malo. Še vse štiri utripalke prej škodijo kot pomgajo, pomoje se 1/10 vozniku posveti zakaj ta divjak vozi z utripalkami + v križiščih se nobenmu ne sanja kam greš.
Pa pustimo ob strani ali jih rabimo ali ne (smo že predebatiral)
Zanimivo je da nihče od pobudnikov akcije ne pove kako je s stroški.
Kdo bo pokril nabavo modrih luči in siren (tega ne bo tako malo)?
Kdo bo plačal homologacije za vozila?
Na koncu če jim to rata se ve kdo bo plačnik - gasilec.
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)
V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)