Pri novem cerkniškem GVC 16-15 me zanima še nekaj malega o dimenzijah.
- koliko meri najvišja točka vozila?
- koliko meri samo podvozje MAN (brez nadgradnje)?
- koliko meri dolžina vozila?
- koliko meri medosna razdalja?
Katere dihalne aparate imate v vozilu?
Ali je v vozilu tudi "tirfor"?
Hvala za pomoč!
Novo vozilo GVC 16-15 PGD Cerknica
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Re: Novo vozilo GVC 16-15 PGD Cerknica
Grem od zadaj naprej...
-v vozilu je tirfor, nahaja se v L-2, je 1,6t
-aparati... trenutno imamo notri 2 komada starih interspirotov in 2 kom novih Auer (izposoja iz sosednjega društva). Aparati predstavljajo precejšen finančni zalogaj, hkrati pa je stvar, za katero je pritrdišče znano. V naslednjih dneh bomo v društvu pregledali in taktično opredelili kateri aparat gre kam itd. Katerega trenutno kupiti, je zgodba zase. Nekaterim je všeč Auer, drugim Drager, tretjim Interspiro, itd. V našem društvu imamo (na žalost) vse našteto. Pred nakupom pa operativa pri vsaki stvari spozna, da je pa tako ali tako vse povezano z €€€.
-medosna razdalja je 3950 mm, če boste nabavljali je pomemben podatek kakšno kabino želite, da določite medosno razdaljo podvozja.
-kar se tiče ostalih mer lahko prepišem jutri, lahko pa se tudi oglasiš in izmeriš, v kolikor te stvar zanima...
-v vozilu je tirfor, nahaja se v L-2, je 1,6t
-aparati... trenutno imamo notri 2 komada starih interspirotov in 2 kom novih Auer (izposoja iz sosednjega društva). Aparati predstavljajo precejšen finančni zalogaj, hkrati pa je stvar, za katero je pritrdišče znano. V naslednjih dneh bomo v društvu pregledali in taktično opredelili kateri aparat gre kam itd. Katerega trenutno kupiti, je zgodba zase. Nekaterim je všeč Auer, drugim Drager, tretjim Interspiro, itd. V našem društvu imamo (na žalost) vse našteto. Pred nakupom pa operativa pri vsaki stvari spozna, da je pa tako ali tako vse povezano z €€€.
-medosna razdalja je 3950 mm, če boste nabavljali je pomemben podatek kakšno kabino želite, da določite medosno razdaljo podvozja.
-kar se tiče ostalih mer lahko prepišem jutri, lahko pa se tudi oglasiš in izmeriš, v kolikor te stvar zanima...
Odg: Novo vozilo GVC 16-15 PGD Cerknica
Najprej čestitke Cerkničanom za lepo, sodobno in verjamem da uporabno vozilo. Naj vam dobro služi!!!gapi napisal/-a: Predpostavimo da se pogovorjamo o enoti 3. kat., ki je po Uredbi pripada takšen tip vozila.
Zanima me kaj pretehta da se odločiš med 16/15 ali 16/25?? 1000 l vode je le pomembnih, predvsem v odročnejših krajih, še toliko bolj pa v primeru, da enota ne poseduje 24/50 ali AC.
Po slikah teh nekaj 16/15 ki jih je v slo (Radovljica, Poljčane, Bistrica pri Tržiču, sedaj Cerknica pa mogoče še kakšen) bi vso opremo iz 16/25 ob malo telovadbe spravil tudi v 16/25.
Prosim za vaša mnenja.
Sedaj pa k stvari:
Tudi mi imamo v garaži GVC 16/15. In moram reči, da je dokaj bogato opremljen - v smislu, da nosi kar nekaj opreme nad tistim kar predvideva tipizacija. Glede na naravo našega terena (vrsta industrije) je nekoliko več poudarka pri opremljenosti z opremo za posredovanje v nesrečah z nevarnimi snovmi.
In tako na oko, se strinjam z trditvijo, da 1000 l vode je pomembnih, pa vendar...
OK, mi imamo še GVC 24/50, kar rešuje podporo z vodo (in tozadevno sem lahko "pameten", drugje mogoče ni tako)
... pa vendar (če nadaljujem), 1000l vode je 1m3 (pa še malo) prostora. In v ta prostor se lahko ob preudarnem načrtovanju spravi kar nekaj kosov opreme. In če so recimo da, potrebe takšne (pa kot rečeno še voda v kakšni drugi obliki GVC / AC) zakaj pa ne GVC 16/15?
LP iz Celja
Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)

Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)

Kot sem že navedel je bistveno upoštevati svoje lokalne potrebe in pride vozilo kot se zagre, vodilo pa nam je "vsem ljuba" tipizacija. Pri nadgradnji je potrebno ne glede na izdelovalca stvar dobro spremljati pri ključnih delih. Glede na to, da ima vozilo dolgo življensko dobo, se odločamo o uporabnosti vozila za kar nekaj generacij...
Pri nas je situacija podobna kot pri Tomkatu, imamo še GVC 24-50 in z vodo se načeloma izide. Za gašenje požarov v urbanem okolju ni težav, v kolikor je dobro hidrantno omrežje (ki pa vsaj v Cerknici je). Živimo v času, ko se ogenj gasi in ne poliva in če upoševamo to vidimo, da imamo vode kmalu dovolj. Največja težava bi bila po mojem mnenju avtocesta. V preteklosti smo že imeli nekoliko večji požar na AC. Tu pa menim, da bolj kot tisti kubik, šteje odločnost vodje, da ob pravem času zagotovi dovoljšnje število cistern (beri: ne sme delati v smislu to je naš ogenj, vi si pa svojega zakurite).
PS.: dimenzije napišem, ko bom v domu in mi misel pade na forum
Pri nas je situacija podobna kot pri Tomkatu, imamo še GVC 24-50 in z vodo se načeloma izide. Za gašenje požarov v urbanem okolju ni težav, v kolikor je dobro hidrantno omrežje (ki pa vsaj v Cerknici je). Živimo v času, ko se ogenj gasi in ne poliva in če upoševamo to vidimo, da imamo vode kmalu dovolj. Največja težava bi bila po mojem mnenju avtocesta. V preteklosti smo že imeli nekoliko večji požar na AC. Tu pa menim, da bolj kot tisti kubik, šteje odločnost vodje, da ob pravem času zagotovi dovoljšnje število cistern (beri: ne sme delati v smislu to je naš ogenj, vi si pa svojega zakurite).
PS.: dimenzije napišem, ko bom v domu in mi misel pade na forum
Torej dimenzije vozila po dokumentaciji:
-širina brez ogledal 2480 mm
-višina 3150 mm
-dolžina brez ogledala nad vetrobranskim steklom 7160 mm
-širina brez ogledal 2480 mm
-višina 3150 mm
-dolžina brez ogledala nad vetrobranskim steklom 7160 mm