Kombinezoni za gašenje požarov v naravi
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
-
bac5h
Kombinezoni za gašenje požarov v naravi
V leteošnjem letu načrtujemo nabavo kombinezonov za gašenje požarov v naravi. Zanima me, kakšne imate izkušnje z njimi. Kateri so boljši in bolj uporabni. Če to spada pod oglaševanje in znamk nesmemo navajati se pomenimo vsaj ali izbrati ARAMIDNA VLAKNA ali IMPREGNIRAN BOMBAŽ. Trenutno so tipizirani naslednji kombinezoni:
KOMBINEZONI ZA GAŠENJE POŽAROV V NARAVI – ARAMIDNA VLAKNA
BAS D.O.O. LOVRENC NA DRAVSKEM POLJU/KOMBINEZON BAS JAROŠ II F-GOZDNI
DEVA ČEŠKA / KOMBINEZON BUSH FIRE
PREVENT D.O.O. MISLINJA / KOMBINEZON K_217 NO
TEXPORT AVSTRIJA /KOMBINEZON EN 15614
KOMBINEZONI ZA GAŠENJE POŽAROV V NARAVI – IMPREGNIRAN BOMBAŽ
BAS D.O.O. LOVRENC NA DRAVSKEM POLJU / JAROŠ F-GOZDNI
MI - STAR D.O.O. / MI - STAR
PREVENT D.O.O. MISLINJA / KOMBINEZON K_217
KOMBINEZONI ZA GAŠENJE POŽAROV V NARAVI – ARAMIDNA VLAKNA
BAS D.O.O. LOVRENC NA DRAVSKEM POLJU/KOMBINEZON BAS JAROŠ II F-GOZDNI
DEVA ČEŠKA / KOMBINEZON BUSH FIRE
PREVENT D.O.O. MISLINJA / KOMBINEZON K_217 NO
TEXPORT AVSTRIJA /KOMBINEZON EN 15614
KOMBINEZONI ZA GAŠENJE POŽAROV V NARAVI – IMPREGNIRAN BOMBAŽ
BAS D.O.O. LOVRENC NA DRAVSKEM POLJU / JAROŠ F-GOZDNI
MI - STAR D.O.O. / MI - STAR
PREVENT D.O.O. MISLINJA / KOMBINEZON K_217
Odg: Kombinezoni za gašenje požarov v naravi
Kupite bombažne.
Darko
Darko
Kupite kombinezone iz armidnih vlaken. Bombažni se, vsaj pri nas niso najbolje obnesli.
Lp
Lp
- Peter
- Upravnik

- GE: Zabreznica
- Kraj: Breznica
- Kontakt:
Pri nas je bila odločitev po ogledu rezultatov Thermoman testa jasna. Ne želimo si ponovitve Kornata, zato smo nabavili kombinezone iz Nomexa.
Pri bombažnem kombinezonu je velik problem v tem, da je treba posebej paziti pri pranju. Impregnacija se pri nepravilnem pranju izpere, kar pa se sploh ne opazi. Ko si v ognju in ugotoviš, da te varuje enako kot navadni delovni kombinezon je prepozno. Razlika je potem takšna.
Pri bombažnem kombinezonu je velik problem v tem, da je treba posebej paziti pri pranju. Impregnacija se pri nepravilnem pranju izpere, kar pa se sploh ne opazi. Ko si v ognju in ugotoviš, da te varuje enako kot navadni delovni kombinezon je prepozno. Razlika je potem takšna.
S tem, da s temi kombinezoni ne boste v zaprtem prostoru in ne boste stali v plamenih. Bombažni so optimalnejši saj gasilca opozorijo na vroče območje in se tudi hitro ohladijo, ko se gasilec umakne od linije požara. Bistveno pa je, to kar govorim že dolgo, kvalitetno podoblačilo iz fr bombaža ali nomexa.
Vsako oblačilo je namenjeno za določeno nalogo.
Darko
Vsako oblačilo je namenjeno za določeno nalogo.
Darko
- Peter
- Upravnik

- GE: Zabreznica
- Kraj: Breznica
- Kontakt:
Re: Kombinezoni za gašenje požarov v naravi
Če boš imel pod kombinezonom podobleko, te ne bo mogel opozoriti na vroče področje.
Sicer pa nimam toliko prakse s podoblekami pod kombinezoni in me zanima, kako se v praksi obnesejo pri gozdnih požarih?
Sicer pa nimam toliko prakse s podoblekami pod kombinezoni in me zanima, kako se v praksi obnesejo pri gozdnih požarih?
-
gasilko112
kombinezoni so kar vredu, in tud ne zagorijo tako hitro, problem je edino ker hitro premočijo vodo
V društvu imamo obe vrste kombinezonov.
Pri bombažnih je slabost da takoj premočijo pa tudi mraz ti zna bit v njih. Poleti pride to da so tanki še kako prav vendar v jesenskem ali spomladankem času pa ne. Druga velika težava je v tem da so žepo postavljeni zelo neprimerno.
Pri bombažnih je slabost da takoj premočijo pa tudi mraz ti zna bit v njih. Poleti pride to da so tanki še kako prav vendar v jesenskem ali spomladankem času pa ne. Druga velika težava je v tem da so žepo postavljeni zelo neprimerno.
Mislim, da so kombinezoni za gašenje požarov v naravi sigurno boljše nabavit iz Nomexa. Zakaj?
- ker te kombinezoni, dajejo gasilcu večjo zaščito, kot bombažni le po je Peter navedel Kornate
- te kombinezone lahko uporabljajo tudi na ostalih intervencijah in vajah vse do Trojaka
- tudi cenovno so boljša računica za PGD (ampak samo do trojaka na intervencijah, naprej obvezna popolna zaščitna oprema za napadalce)
Sedaj me zanima, kateri kombinezoni iz Nomexa so vredu, tako cenovno, kot tudi v praksi.
Zaradi tega odpadejo kombinezoni iz bombaža, kar se podoblek tiče jih v PGD še dolgo verjetno ne bomo imeli, sploh zdaj ko je recesija.
- ker te kombinezoni, dajejo gasilcu večjo zaščito, kot bombažni le po je Peter navedel Kornate
- te kombinezone lahko uporabljajo tudi na ostalih intervencijah in vajah vse do Trojaka
- tudi cenovno so boljša računica za PGD (ampak samo do trojaka na intervencijah, naprej obvezna popolna zaščitna oprema za napadalce)
Sedaj me zanima, kateri kombinezoni iz Nomexa so vredu, tako cenovno, kot tudi v praksi.
Zaradi tega odpadejo kombinezoni iz bombaža, kar se podoblek tiče jih v PGD še dolgo verjetno ne bomo imeli, sploh zdaj ko je recesija.
Jaz uporabljam Texportov kombinezon (delta nomex) zadeva je kompatibilna z zaščitno jakno, kar omogoča hitre prehode od lahke zaščite do večje. Kot je pa že Peter povedal, so vsa armidna vlakna,bombaž...itd, lahko le drugorazredna kompenzacija za nomex.
- Gregor K.
- moderator

- Kraj: Nekje na poti...
- Kontakt:
Osebno se velikokrat sprašujem, kater bedak je dvignil roko pri tipiziranju impregniranih bombažnih kombinezonov kot primernih za uporabo pri gašenju požarov v naravi. Je morda posredi le pritisk s strani proizvajalcev/prodajalcev le teh? V strokovnost dvomim.
Zadeva je poceni, lepo zgleda in zaradi občasne nestrokovnosti pri nabavi opreme, take kombinezone sedaj uporablja kar precej društev oziroma gasilcev, ki sicer pravega gozdnega požara še niso (in morda ne bodo) od blizu videli, ampak se pa z njim prav tako vstopa v prostore ob uporabi IDA ipd.
Upam, da bo ob morebitni nesreči in kakšnem opečenem kolegu iz gasilskih vrst koga vsaj vest zapekla, če ne zabolela glava...
Zadeva je poceni, lepo zgleda in zaradi občasne nestrokovnosti pri nabavi opreme, take kombinezone sedaj uporablja kar precej društev oziroma gasilcev, ki sicer pravega gozdnega požara še niso (in morda ne bodo) od blizu videli, ampak se pa z njim prav tako vstopa v prostore ob uporabi IDA ipd.
Upam, da bo ob morebitni nesreči in kakšnem opečenem kolegu iz gasilskih vrst koga vsaj vest zapekla, če ne zabolela glava...
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)
In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...
http://www.facebook.com/pgdokonina
In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...
http://www.facebook.com/pgdokonina
Gregor, objasni mi kaj je narobe s temi kombinezoni?!?
Darko
Darko
-
bac5h
Najlepša hvala za vse nasvete. Odločili smo se za nomex-ove. Glede vodoodbojnosti pa sem napravil en test, ki bo mogoče komu pomagal pri odločitvi.
Nomex_____________//______________Impregniran bombaž

Mislim da komentar ni potreben
Nomex_____________//______________Impregniran bombaž

Mislim da komentar ni potreben
Bom jaz objasnil...pred kar nekaj leti se nam je v gozdnem požaru hudo poškodoval gasilec M.B., ki je nosil bombažni kombinezon, kar je bilo takrat pri nas v navadi. Takšne kombinezone smo imeli tudi za vaje, dela v gasilskem domu itd. Skratka, gasilec je bil po mojem mnenju sicer v veliki meri sam kriv za nesrečo, saj je zapustil sogasilca v napadu z vodo in odšel višje pogledat, kje vse gori. Ogenj ga je na tistem področju ( kdor pozna Zasavje, ve kakšen teren imamo ) obkrožil in ni mu kazalo drugega, kot da se je po pobočju po trebuhu "zadričal" preko ognjenega pasu navzdol. K ostalim gasilcem ( ki zaradi razgibanosti terena sploh niso videli, kaj se dogaja ) je prišel sam in potem za kratko izgubil zavest. V prvem trenutku sploh ni izgledalo ne vem kako hudo. Ko pa smo malo bolj pogledali in videli, koliko kombinezona je bilo zažganega, smo poklicali reševalno vozilo, ki ga je odpeljalo direkt v Ljubljano. Gašenje smo prekinili in poklicali helikopter ( nekaj časa sta bila celo dva ), ki je z vodo iz reke Save pogasil goreče pobočje.darko napisal/-a:Gregor, objasni mi kaj je narobe s temi kombinezoni?!?
Darko
Posledice: gasilec je v začetku zdravljenja kar nekaj časa preživel v umetni komi, skozi je dal kar nekaj operacij presaditve kože, končni "rezultat" pa je bila invalidska upokojitev.
Rezultat: s strani vodstva društva prepovedano gašenje gozdnih požarov v bombažnih kombinezonih .... od takrat smo gasili kar nekaj gozdnih požarov v intervencijskih oblekah in bilo je .... zelo toplo ( !!! ) v njih. Danes .... še vedno nimamo kombinezonov ali oblek za gašenje gozdnih požarov. Verjetno zato, ker zadnja leta nimamo večjih gozdnih požarov, če pa bi bili, bi kaj kmalu poklicali helikopter. Spoznali smo namreč, da kaj veliko z nahrbtnjačami na tako strmih in nedostopnih terenih ne moreš narediti.
Ico
Gasilec bi bil ožgan tudi če bi nosil nomeks in verjetno bi bile posledice še hujše, ker se nomeks slabše ohlaja.
Test z vodo ni zanimiv-realen ker noben od primerjanih materialov ni vodonepropusten.!! Tudi ni potrebe.
Računam da bomo imeli kmalu možnost prikazati razlike v materialih sploh v kombinaciji z perilom.
Preizkuse smo delali z digitalnimi daljinskimi termometri in termo kamerami, tako da razpolagamo z konkretnimi meritvami temperatur površine kombinezonov in drugimi parametri.
Darko
Gasilec bi bil ožgan tudi če bi nosil nomeks in verjetno bi bile posledice še hujše, ker se nomeks slabše ohlaja.
Test z vodo ni zanimiv-realen ker noben od primerjanih materialov ni vodonepropusten.!! Tudi ni potrebe.
Računam da bomo imeli kmalu možnost prikazati razlike v materialih sploh v kombinaciji z perilom.
Preizkuse smo delali z digitalnimi daljinskimi termometri in termo kamerami, tako da razpolagamo z konkretnimi meritvami temperatur površine kombinezonov in drugimi parametri.
Darko