FIAT 4X4

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
11

FIAT 4X4

Odgovor Napisal/-a 11 »

Ali ima slučajno kdo izkušnje s kombijem Fiat Ducato/Citroen Jumper/Peugeot Boxer ki ima pogon na vsa kolesa. Vem da obstajajo, a na internetu skoraj ni informacij o njih. Predvsem me zanima na kak način deluje pogon in njegove vozne lastnosti.
Aljaž G.
Uporabniški avatar
Marolt
Kraj: Bloke

OJ

Odgovor Napisal/-a Marolt »

Ja pri nas imam FIat ducati 2,8 tdd! Sam imam smo enojni pogon pa vam močno svetujem da se izogibate enojnemu pogonu! Saj hiter in zmogljiv je kod strela ampak samo na cesti! Zato mi malo v šali šravimo da ga imam samo za na pogrebe! Drugače pa če bi bil na 4x4 bi bilo povem drugače!
Je pa zlo primeren za vožjo po cesti ali pa za prevoz moštva!
Se ga pa da tudi nekoliko opremiti! Mi imam recimo v odzadju črpalko Zigler ter nekaj drobne opreme! Tako da je v bistvu mali GVV1!
Sicer pa če se le da 4x4!

LP Marolt
Uporabniški avatar
Marolt

GVV1- ups pomota! berz vode:(!! :lol:
Vrsho
moderator
moderator
GE: PGD Šentvid
Kraj: Šentvid pri Ljubljani

Re: FIAT 4X4

Odgovor Napisal/-a Vrsho »

11 napisal/-a:Ali ima slučajno kdo izkušnje s kombijem Fiat Ducato/Citroen Jumper/Peugeot Boxer ki ima pogon na vsa kolesa. Vem da obstajajo, a na internetu skoraj ni informacij o njih. Predvsem me zanima na kak način deluje pogon in njegove vozne lastnosti.
Si prepričan, da obstajajo ti avtomobili s pogonom na vsa kolesa? Jaz vem za znamko vozil SCAM, ki imajo enako masko in obliko kot vozila, ki si jih omenil ti. 8)

Po Sloveniji se vozi eno tako vozilo, ki pa je namenjeno za komunalno službo. Uvoznik za Slovenijo mislim da je Trgotehna-TT, trgovine pa imajo v Kopru in Ljubljani. :)

Sem bil pa lansko leto v podjetju REA Izola in je ravno takrat izdeloval nadgradnjo na takem vozilu, ki pa je bilo namenjeno gozdni požarni službi v Italiji!

Po mojem mnenju je avto res primeren za gasilce, saj je robusten in lahko z njim verjetno premagaš marsikatero oviro.

Tukaj je pa še ena slika:
Slika

Na tej strani pa je celoten opis tega avtomobila: http://www.empl.at/englisch/feuerwehr/f ... uly_03.htm
11

Odgovor Napisal/-a 11 »

Sem skoraj prepričan, čeprav informacij ni veliko.
Zagotovo vem da so ti avtomobili obstajali (starejši letniki, okrog leta '90) in da sedaj prihajajo na trg novi modeli (prebral v Delu), mene pa zanimajo predvsem modeli iz poznih devetdesetih let.
Ti avti niso posebne nadgradnje, od dvokolesnih pogonov se ločijo le po nekaj cm višji oddaljenosti od tal.
Aljaž G.
MaV

Odgovor Napisal/-a MaV »

Ne vem za Jumper, tega še nisem videl, vendar obstajal je Citroen C-25 4x4. Od Iveco je bil Daily 4x4, vendar ga ne delajo več, Za Scam pa: to je popolnoma drugačen, poltovorni, medtem ko so ti, o katerih govorim ,bili izvedba - kombi oz. furgon.
Uporabniški avatar
Miha76
Kraj: Kresnice
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Miha76 »

Tudi meni se zdi, da so obstajali C25, Fiat Ducato v varianti 4 x 4, pa tudi Peugeotov mislim da J5, da je bil 4 x 4, novejšega Jumperja, Boxerja ali Ducata pa nisem še videl v izvedbi 4x4. Pri nas v občini mislim, da imamo enega od teh kombijev, pa nisem siguren, jih imajo pa mislim da na elektro kar nekaj.
LP
Miha
Uporabniški avatar
Jani
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jani »

Fiat Ducata 4x4 se je dalo dobiti vsaj do leta 1994, morda pa tudi dlje. Na zunaj je avto skoraj enak Citroenovemu C 25. Štirikolesni pogon se na cesti zalo dobro obnese, še posebej če je cesta asfaltirana. Ko pa je potrebno s takim vozilom, ki je mimogrede opremljen kot GV-1, voziti po terenu, gre pa tak avto (vsaj ta) za nekaj časa na servis. :?

Nikakor pa Ducato, Transporter in ostali "ta mali" kombiji niso primerni za GV-1, sicer smo pa že ene trikrat debatirali o tem. Je pa sedaj resnično kriza, če hočeš nabaviti GV-1 s štirikolesnim pogonom.

lp Jani
Uporabniški avatar
Miha76
Kraj: Kresnice
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Miha76 »

Jani napisal/-a:Fiat Ducata 4x4 se je dalo dobiti vsaj do leta 1994, morda pa tudi dlje. Na zunaj je avto skoraj enak Citroenovemu C 25. Štirikolesni pogon se na cesti zalo dobro obnese, še posebej če je cesta asfaltirana. Ko pa je potrebno s takim vozilom, ki je mimogrede opremljen kot GV-1, voziti po terenu, gre pa tak avto (vsaj ta) za nekaj časa na servis. :?

Nikakor pa Ducato, Transporter in ostali "ta mali" kombiji niso primerni za GV-1, sicer smo pa že ene trikrat debatirali o tem. Je pa sedaj resnično kriza, če hočeš nabaviti GV-1 s štirikolesnim pogonom.

lp Jani
Jani se strinjam s teboj. Kombi za GV1 s 4 x 4 in da je vozen z B kategorijo ter da ima pri tem dovolj prostora in nosilnosti za opremo in ljudi, ga je praktično nemogoče dobiti. Pri nas imamo, kot je na moji sliki videti R-Trafic 4 x 4, podaljšana in ojačana verzija letnik 1996, ki naj bi po tipizaciji nekako usrezal GV1 1+5. Je za vožnjo čisto soliden, moja želja bi bila morda edino dTI motor namesto bencinskega. Čeprav mi je podpovelnik zveze zadnjič na eni vaji dejal, da imamo tak kombi da zgleda popolnoma nestabilen, pa sem mu na praktičnih primerih že večkrat dokazal, da se vozilo na terenu odlično obnese. Pogrešam pa novejše takšne kombije. Prejšnji teden sem videl podaljšanega in povišanega novega Trafica, tako da upam, da bo Renault pripravil tudi 4 x 4 različico, ki mislim da bo uporabna za nas gasilce za manjša društva.
LP
Miha
11

Odgovor Napisal/-a 11 »

Zasledil sem da prihaja nov R. Trafic, vendar nikjer ni omenjen štirikolesni pogon.
Aljaž G.
Vrsho
moderator
moderator

Nov Trafic je že kar nekaj časa v Sloveniji. Pred kratkim pa je prišel tudi Master, ki se mi zdi bolj primeren za gasilce (večji, prostornejši...) - v redni prodaji bo baje šele januarja. :) O možnosti pogona 4x4 pa nikjer nisem nič zasledil. :?

Sem pa na internetu našel eno stran, ki omenja poon 4x4 za novo serijo vozil Boxer, Jumper in Ducato, vendar je na žalost v francoskem jeziku: http://www.dangel.fr/boxer_ducato_jumper/1.html
Vrsho
moderator
moderator

Pa še ena slika Ducato-ta s pogonom 4x4. :)

Slika

Podatki, ki so napisani ob njem so:
Gerätewagen-Mess (GW-Mess)
- Funkrufname: Florian Baar 91
- Fahrgestell Fiat Ducato Maxi 4x4 2,8 TD
- Aufbau Bascel
- Baujahr 2002
- Rechner mit Drucker
- Chemisches Meßsystem
- GPS-System
- Diverse Meßgeräte

Predstavljen pa je na strani: http://www.feuerwehr-vs.de/villingen/fahrzeuge.html :)
Uporabniški avatar
Marolt

Si prepričan, da obstajajo ti avtomobili s pogonom na vsa kolesa? Jaz vem za znamko vozil SCAM, ki imajo enako masko in obliko kot vozila, ki si jih omenil ti.

Po Sloveniji se vozi eno tako vozilo, ki pa je namenjeno za komunalno službo. Uvoznik za Slovenijo mislim da je Trgotehna-TT, trgovine pa imajo v Kopru in Ljubljani.

Sem bil pa lansko leto v podjetju REA Izola in je ravno takrat izdeloval nadgradnjo na takem vozilu, ki pa je bilo namenjeno gozdni požarni službi v Italiji!

Po mojem mnenju je avto res primeren za gasilce, saj je robusten in lahko z njim verjetno premagaš marsikatero oviro.

Vrsho se strinjam omenjen avtomobil imajo tudi elektro slovenije in je prava mala zverinica za posredovanje na terenu! Sicer nekoliko drugačni izvedbi! Zelo ga pohvalijo. Je pa bilo omenjen vozilu tudi na vaji SKUPAJ SMO MOČNEJŠI-PREZID (hrvaška)! Mislim pa da ga je imela Italjanska civilna zaščita! So pa bili na vaji kod opazovalci tako da nebi moral podati kakšnih podatkov kako se sam avtomobil obnese na terenu!
Samo na prvi videz ima zelo zelo visok klines! Tako da pomoje premaguje ovire brez težav! Tako na zunaj bi rekel Unimog v zmanjšanji obliki! Sicer ga ne gre pimirjati z MB ampak občutek pa sem že dobil tak!

Ja za omenjeni Ducato maxi 4x4!? Ja pomoje dobro vozilo samo za po cesti!! Tako kod naš Ducato ima spojlerje zelo nizko tako da terena ne preša oziromaz drugo besedo si nasljednji dan po intervenciji v kleparski delavnici :(

LP Marolt
11

Odgovor Napisal/-a 11 »

No, zanimal sem se za takšno vozilo, katerega sliko je objavil Vrsho. Vidim pa, da tudi pri gasilcih niso razširjeni. Vseeno hvala.
Aljaž G.
Uporabniški avatar
Marolt

Mogoče res ni razširjen vendar pa mislim da bi bil zlo zlo primeren za marsikatero drušvo v sloveniji :D
Odgovori