TERMO KAMERE.....DA ali NE?
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odg: TERMO KAMERE.....DA ali NE?
Tu bi se strinjal z Perotom in tako pridem do ugotovitve, da naj bi imela kamere društva najmanj III. kategorije in višje, torej v bistvu osrednje enote. Ker se dobra kamera suče okoli 12.000 evrčkov, se mora tudi uporabljati. Drugače je to stran vržen denar, ki bi se lahko bolj smotrno uporabil za nabavo kvalitetne zaščitne osebne opreme.
Ko prebiram tole temo se mi zdi, da bi v Sloveniji vsi gasilci radi imeli vse - ne glede na izkoriščenost drage opreme. Samo, da imamo !
Opomba: mi je še nimamo !
Ko prebiram tole temo se mi zdi, da bi v Sloveniji vsi gasilci radi imeli vse - ne glede na izkoriščenost drage opreme. Samo, da imamo !
- man 14.284
- Kraj: Zgornja Bistrica
Tako kot sem že dejal to je oprema, ki je stvar dogovora celotne GZ ko eni majo je to dovolj in drugi kupijo neka povsem drugega in tako se takšana specifična oprema ne podvaja je pa na dosegu ko jo potrebujemo!
- Alex74
- GE: PGD Ravne na Kor.
- Kraj: Prevalje
- Kontakt:
Juh...Ico napisal/-a:Ko prebiram tole temo se mi zdi, da bi v Sloveniji vsi gasilci radi imeli vse - ne glede na izkoriščenost drage opreme. Samo, da imamo !
Ne vem, če tole leti na mene?
Niso društva po vseh regijah - zvezah enako razporejena in po nekod eno društvo pokriva potrebe cele občine. Da bom zaradi
kamere aktiviral enoto, katera je precej oddaljena? Mislim, da ne.
Lpa.-
ZA primerjavo. lani decembra sem bil v Berlinu. Obiskal sem eno izmed mnogih gasilskih postaj. Na tej postaji imajo eno termokamero v komandem avtu, ta pa pokriva nekaj okoliških postaj. Se pravi da imajo eno termokamero na več postaj pa še to pripelje komandi avto in ne gvc.
Nakup termokamere se izplača v kolikor je res veliko število požarnih intervencij, v drugače se pa da denar porabiti za kaj bolj smiselnega.
Nakup termokamere se izplača v kolikor je res veliko število požarnih intervencij, v drugače se pa da denar porabiti za kaj bolj smiselnega.
Ni bogat tisti ki ima, ampak je bogat tisti ki da!
Vsega ne morem vedeti, toda o vsem nas lahko poučijo.
Vsega ne morem vedeti, toda o vsem nas lahko poučijo.
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Rozenbauerco naprimer !Matej K napisal/-a: Nakup termokamere se izplača v kolikor je res veliko število požarnih intervencij, v drugače se pa da denar porabiti za kaj bolj smiselnega.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Tole nadaljevanje debate me malo spominja na slovensko zaplankanost oz. fušijo. Pa poglejmo en primer:
Leta 1990 ali 91 ob prvem Puščavskem viharju, smo se vsi čudili ameriškemu GPS sistemu. Sedaj ko ima že vsak otrok GPS navigacijo, bi jih nabavili pa še za v gasilska vozila. Isto dobo je bila širši javnosti predstavljena uporaba termovizije ob nočnih napadih (beri termokamere). Sedaj ko je stvar prišla tudi za nevojaško uporabo sprejemmljive cene, bomo zopet čakali, da se bodo s temi kamerami igrali otroci, potem bomo pa zadeve nabavili še za gasilerijo.
Se strinjam da je to lep kupček denarja, ki pa ga treba dati na analitsko tehnico in oceniti kam prevagne.
Npr: v primeru dimniškega požara v starejši hiši, se požar skrito potuhne in naslednji dan hiša pogori. Če ima zavarovanec eno bolj slabo zavarovanje ne vem če bo dobil kaj več kot cca 30.000 eur odškodnine mogoče, zgubi pa dom, premoženje ,..... Ali je v tem primeru, če bi enota razpolagala s kamero in žarišče pravočasno odkrila, njen nakup upravičen?
Ocenjujem, da je uporabnost kamere možno oceniti z dejanskimi vrednosti, saj bi z njeno vporabo v večji meri reševali materialne dobrine in bolj občasno življenja, čigar vrednost je pač nemerljiva (vsaj v EUR).
Leta 1990 ali 91 ob prvem Puščavskem viharju, smo se vsi čudili ameriškemu GPS sistemu. Sedaj ko ima že vsak otrok GPS navigacijo, bi jih nabavili pa še za v gasilska vozila. Isto dobo je bila širši javnosti predstavljena uporaba termovizije ob nočnih napadih (beri termokamere). Sedaj ko je stvar prišla tudi za nevojaško uporabo sprejemmljive cene, bomo zopet čakali, da se bodo s temi kamerami igrali otroci, potem bomo pa zadeve nabavili še za gasilerijo.
Se strinjam da je to lep kupček denarja, ki pa ga treba dati na analitsko tehnico in oceniti kam prevagne.
Npr: v primeru dimniškega požara v starejši hiši, se požar skrito potuhne in naslednji dan hiša pogori. Če ima zavarovanec eno bolj slabo zavarovanje ne vem če bo dobil kaj več kot cca 30.000 eur odškodnine mogoče, zgubi pa dom, premoženje ,..... Ali je v tem primeru, če bi enota razpolagala s kamero in žarišče pravočasno odkrila, njen nakup upravičen?
Ocenjujem, da je uporabnost kamere možno oceniti z dejanskimi vrednosti, saj bi z njeno vporabo v večji meri reševali materialne dobrine in bolj občasno življenja, čigar vrednost je pač nemerljiva (vsaj v EUR).
Pozdravljeni!
Lep dan še naprej!
Martin
Sodobna in zmogljiva termo kamera stane na tržišču cca. 15.000,00 EUR. Takšna kamera zaznava razliko v temperaturi dveh objektov do 0,05 stopinj C, lahko pa jo s pridom uporabljaš (če znaš) tudi pri nesrečah z nevarnimi snovmi.J.J. napisal/-a:Se strinjam! Termo kamero v vsako društvo z GVC-jem. A bi lahko kdo povedal vsaj okjvirno ceno?
Lep dan še naprej!
Martin
Ne izumljajmo tople vode-ta je že izumljena .... vsak gasilec bi se strinjal - kamero v vsako slovensko vas ! Vendar ...
kot vedno, trčimo v eno veliko oviro-denar !
Kot sem že napisal, se nakup izplača večjim enotam z pogostejšimi intervencijami. In te enote ponavadi res dobijo boljšo opremo...ponavadi. Mi smo imeli predstavitev Bullard kamere 29.2.2008....kljub vsemu navdušenju tudi odgovornih struktur, je še danes nimamo in po menjavi predsednika GZ Zagorje na volitvah 2008 ne vem, če jo bomo sploh kdaj imeli. V naši GZ je 15 društev ( 1 PIGD ), 2 društva II. kategorija, mi IV. in smo osrednja enota s povprečkom nekje 70 do 80 intervencij letno. V letu 2008 nismo od GZ Zagorje dobili niti enega kosa zaščitne opreme ! Predsednik GZ je zdaj iz PGD I. kategorije, okoli sebe je zbral same "strokovnjake" .... oni odločajo o vseh nabavah.... in kaj sedaj ?
Oskar je napisal .... Rosenbauerco.... ja, dobesedno se bomo borili za vsako posebaj....in na kamero ne moremo niti pomisliti, čeprav bi jo radi imeli ( kako ironično, da se gasilci trgamo za nekaj, da bomo lahko drugim pomagali ).
Ko sem letos naredil popis naše manjkajoče osebne zaščitne opreme za popolnitev 54 operativcev ( IV. kategorija ) ....no, kamera bo še malo počakala !
kot vedno, trčimo v eno veliko oviro-denar !
Kot sem že napisal, se nakup izplača večjim enotam z pogostejšimi intervencijami. In te enote ponavadi res dobijo boljšo opremo...ponavadi. Mi smo imeli predstavitev Bullard kamere 29.2.2008....kljub vsemu navdušenju tudi odgovornih struktur, je še danes nimamo in po menjavi predsednika GZ Zagorje na volitvah 2008 ne vem, če jo bomo sploh kdaj imeli. V naši GZ je 15 društev ( 1 PIGD ), 2 društva II. kategorija, mi IV. in smo osrednja enota s povprečkom nekje 70 do 80 intervencij letno. V letu 2008 nismo od GZ Zagorje dobili niti enega kosa zaščitne opreme ! Predsednik GZ je zdaj iz PGD I. kategorije, okoli sebe je zbral same "strokovnjake" .... oni odločajo o vseh nabavah.... in kaj sedaj ?
Oskar je napisal .... Rosenbauerco.... ja, dobesedno se bomo borili za vsako posebaj....in na kamero ne moremo niti pomisliti, čeprav bi jo radi imeli ( kako ironično, da se gasilci trgamo za nekaj, da bomo lahko drugim pomagali ).
Ko sem letos naredil popis naše manjkajoče osebne zaščitne opreme za popolnitev 54 operativcev ( IV. kategorija ) ....no, kamera bo še malo počakala !
industrijske ?
)
Drugače pa, se mi zdi da tisti, ki tako zagovarjate nakup za vsak gvc, zgleda da še niste razpolagali s kakšnim denarjem v društvu, če se vam to zdi malo denarja...
pa še
p.s. Oskar predvidevam torej da vi imate termokamero ?
lp
v drugi "gasilski" zasledimo podatek do 1000°C (kolko dnara tolko muzike...Temperaturno merilno področje od -20°C do 350°C
Drugače pa, se mi zdi da tisti, ki tako zagovarjate nakup za vsak gvc, zgleda da še niste razpolagali s kakšnim denarjem v društvu, če se vam to zdi malo denarja...
pa še
Hmm ne , mogoče pa zaščitne obleke, čelade, rokavice, podkape , mogoče kak IDA, mogoče celo kakšen obisk iga več (hotfire)...Oskar napisal/-a:Rozenbauerco naprimer !Matej K napisal/-a: Nakup termokamere se izplača v kolikor je res veliko število požarnih intervencij, v drugače se pa da denar porabiti za kaj bolj smiselnega.![]()
p.s. Oskar predvidevam torej da vi imate termokamero ?
lp
Don't raise your voice, Improve your argument!
Pravkar sem prišel iz požara avtomehanične delavnice katera je zgrajena zraven stanovanjske hiše, hišo smo obvarovali in tudi preprečili večjo škodo v sami delavnici. Na koncu smo pregledali prostore s termo kamero in zadovoljni odšli nazaj domov. Hočem rečti, da smo se s kamero prepričali, da ne bo prišlo do ponovnega vžiga in nam je prišla zelo prav.
Na požaru so bila 3 društva, mi kot osrednja enota, edini s kamero ampak vseeno.......
Na požaru so bila 3 društva, mi kot osrednja enota, edini s kamero ampak vseeno.......
"For who so ever shall call upon the name of the Lord,shall be saved"
Sem ZA!
Saj to je v bistvu vprašanje ne?! Verjetno je bilo v vseh postih večino že povedano!
http://www.mapro.skf.com/pub/pds/TMTI2D ... heet_e.pdf
To je ena izmed zadnjih SKFovih. Ne vem koliko pride v poštev vendar jo lahko dobavim. Preko ZS lahko dam ponudbo.
Saj to je v bistvu vprašanje ne?! Verjetno je bilo v vseh postih večino že povedano!
http://www.mapro.skf.com/pub/pds/TMTI2D ... heet_e.pdf
To je ena izmed zadnjih SKFovih. Ne vem koliko pride v poštev vendar jo lahko dobavim. Preko ZS lahko dam ponudbo.
Pozdravljeni;
kot vidim se povečini vsi strinjamo, da je termokamera danes nujen del opreme vsaj v večjih enotah. Seveda ostaja odprto vprašanje katere so to večje enote, vsak vidi svojo kot največjo, to je povsem v stilu slovenskega gasilstva. Kot eden od kriterijev sem predlagal GVC 16/25 in to prav zato ker je to vozilo opremljeno in lahko deluje dokaj samostojno za gašenje notranjih požarov, pri katerih tipično pride do izraza takšna kamera. Da je kamera draga drži, vendar če izberete cenejšo podvozje z manj popularno avtomobilsko znamko, je razlika od popularnejših in lepših za dve, če ne celo tri kamere. Merila o opremljanju gasilskih enot tudi prepisujejo katere enote naj bi imele v svojem voznem parku GVC 16/25, kar bi mogoče tudi ustrezalo kriterijem kako velik je nekdo. Seveda je možno in verjetno bolj smiselno postavit drugačne kriterije (predvsem oddaljenost od osrednje enote) po katerih naj bi bile enote upravičene do nabave termo kamere. Težava je v tem, da tudi če se danes vsi strinjamo, da je taka oprema smiselna, če ne celo nujna za uspešno posredovanje, vse skupaj izvisi, ko pridemo z zahtevkom do predpostavljenih in nas lahkotno odslovijo, da za to pač ni denarja in tu se stvar konča. Seveda, če bi država tako opremo predpisala ti ostane v rokah papir s katerim lahko pritiskaš in pojasnjuješ, zakaj je stvar smiselna. Pričakovati, da bi pa država kar odvezala mošnjiček in rekla, enotam za katere smatram, da jo potrebujejo jo kupi MORS je pa seveda prazno upanje žejnega v puščavi na dež. Tako nam ostane tretja možnost, da se požvižgamo na vse in začnemo prosjačit za prostovoljne prispevke občane, ki so že tako in tako nasičeni z davki in položnicami, pa še vedno najraje dajo gasilcem saj smo edini na katere se še lahko zanesejo. Ko zberemo dovolj denarja odvedemo davek in kupimo kamero, ter tako prihranimo v občinskemu proračunu nekaj tisoč evrov, ki gredo lahko za kakšno predvolilno zabavo ali pa kakšen drug bolj spektakularen občinski projekt kot je pa ena termo kamera. In tako gre naprej slovensko gasilstvo, ki je preponosno na svojo zgodovino prostovoljnosti......
LP!
kot vidim se povečini vsi strinjamo, da je termokamera danes nujen del opreme vsaj v večjih enotah. Seveda ostaja odprto vprašanje katere so to večje enote, vsak vidi svojo kot največjo, to je povsem v stilu slovenskega gasilstva. Kot eden od kriterijev sem predlagal GVC 16/25 in to prav zato ker je to vozilo opremljeno in lahko deluje dokaj samostojno za gašenje notranjih požarov, pri katerih tipično pride do izraza takšna kamera. Da je kamera draga drži, vendar če izberete cenejšo podvozje z manj popularno avtomobilsko znamko, je razlika od popularnejših in lepših za dve, če ne celo tri kamere. Merila o opremljanju gasilskih enot tudi prepisujejo katere enote naj bi imele v svojem voznem parku GVC 16/25, kar bi mogoče tudi ustrezalo kriterijem kako velik je nekdo. Seveda je možno in verjetno bolj smiselno postavit drugačne kriterije (predvsem oddaljenost od osrednje enote) po katerih naj bi bile enote upravičene do nabave termo kamere. Težava je v tem, da tudi če se danes vsi strinjamo, da je taka oprema smiselna, če ne celo nujna za uspešno posredovanje, vse skupaj izvisi, ko pridemo z zahtevkom do predpostavljenih in nas lahkotno odslovijo, da za to pač ni denarja in tu se stvar konča. Seveda, če bi država tako opremo predpisala ti ostane v rokah papir s katerim lahko pritiskaš in pojasnjuješ, zakaj je stvar smiselna. Pričakovati, da bi pa država kar odvezala mošnjiček in rekla, enotam za katere smatram, da jo potrebujejo jo kupi MORS je pa seveda prazno upanje žejnega v puščavi na dež. Tako nam ostane tretja možnost, da se požvižgamo na vse in začnemo prosjačit za prostovoljne prispevke občane, ki so že tako in tako nasičeni z davki in položnicami, pa še vedno najraje dajo gasilcem saj smo edini na katere se še lahko zanesejo. Ko zberemo dovolj denarja odvedemo davek in kupimo kamero, ter tako prihranimo v občinskemu proračunu nekaj tisoč evrov, ki gredo lahko za kakšno predvolilno zabavo ali pa kakšen drug bolj spektakularen občinski projekt kot je pa ena termo kamera. In tako gre naprej slovensko gasilstvo, ki je preponosno na svojo zgodovino prostovoljnosti......
LP!
Bolj star, bolj nor!
Vsako društvo, ki je bilo kaj nabavilo dobro ve kaj je denar. Mislim pa da nam zdrava pamet mora narekovati vrstni red nabav. Se še preveč živo spomnjam časov ko smo na intervencije hodili v rdečih bombažnih kombinezonih in še ...., pa si ne želim da se ti časi povrnejo. Hvala bogu, do so-smo nekatera društva to premostila in mislim da je prav, da gremo z razvojem napraj. Večji problem vidim, v tem, da se vrhovi s to problematko verjetno sploh ne ukvarjajo ali pa so jo pustili, da jo bomo na forumu prežvečili in bodo potem podali salamonsko rešitev.Pero napisal/-a: Drugače pa, se mi zdi da tisti, ki tako zagovarjate nakup za vsak gvc, zgleda da še niste razpolagali s kakšnim denarjem v društvu, če se vam to zdi malo denarja...
Zanima me tudi, zakaj se nebi mogli gasilci tudi malo bolj tržno obnašati. Vem da velika podjetja kjer govorimo o tokovih 100 A in več, najamejo pogodbenike da jim preskenirajo vse "spoje vodnikov" in tako ugotvijo morebitne izgube. A nebi mogoče bili ti pogodbeniki lahko tudi gasilci in bi tako lahko tudi amortizirali kamero.