Ročna svetila (MAG-LITE, MICA, ...)

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
gapex
Kraj: Šmarca
Kontakt:

Uporabnost, čelna ali ročna ???

Odgovor Napisal/-a gapex »

Vem da je tema o ročnih svetilkah. Pa vendar...

Se bom navezal bolj na uporabnost. Kolikor generalno vidim je ročna svetilka uporabna dokler ne potrebuješ obeh rok? Se pravi, da bi bila tudi boljša izbira svetilka za čelado kot ti modeli, ki se lahko zataknejo v žep na predel prsi na zaščitno obleko(npr. MICA)? Pri Mici je verjetno problem, ker ne sveti vedno v tisto smer kamor hočeš, tako, da jo maoraš "usmerjati" z eno roko. Pa smo zopet tam, zasedena ena roka.
V društvu imamo sicer izkušnje s svetilkami Top lux in Maglite. Vendar upam, da se bomo v prihodnosti odločili tudi za nakup teh svetilk.(Peli ali MICA,...) :D :D
"Ne boj se za pomoč, mi b`dimo dan in noč." Posvetilo Otona Zupančiča na praporu Gasilske župe Kamnik iz leta 1928.

"Taktika brez tehnike je brez moči, tehnika brez taktike je brez smisla."/M. Vrhovec
Uporabniški avatar
gapex
Kraj: Šmarca
Kontakt:

Odg: Ročna svetila (MAG-LITE, MICA, ...)

Odgovor Napisal/-a gapex »

MarkoŠ napisal/-a:
Janez Tratnik napisal/-a:Kaj pa tele lučke od Petzla. Mi imamo eno vtestu in so super. Nabavili jih bomo za vse čelade.
Cena okoli 40€.
Mislim, da to ne spada ravno ne čelado, naj bo na čeladi svetilka pritrjena tovarniško, ne pa domače pritrjevanje svetilke na čelado.
Predvidevam, da te svetilke ne namestijo na čelado s trakom, vendar z nastavkom, ki se namesti na sprednji del čelade?
"Ne boj se za pomoč, mi b`dimo dan in noč." Posvetilo Otona Zupančiča na praporu Gasilske župe Kamnik iz leta 1928.

"Taktika brez tehnike je brez moči, tehnika brez taktike je brez smisla."/M. Vrhovec
Uporabniški avatar
M-Coki
Kraj: Malečnik

Odg: Uporabnost, čelna ali ročna ???

Odgovor Napisal/-a M-Coki »

gapex napisal/-a:ki se lahko zataknejo v žep na predel prsi na zaščitno obleko(npr. MICA)? Pri Mici je verjetno problem, ker ne sveti vedno v tisto smer kamor hočeš, tako, da jo maoraš "usmerjati" z eno roko. Pa smo zopet tam, zasedena ena roka.
Mica je v primerjavi z MAG-LITE veliko lažja in manjša, zato je posledično tudi ''rokovanje'' z njo primernejše. Mislim, da ni toliko problem, da ne sveti v tisto smer, kamor hočeš, ker sveti v smeri tvojega gibanja. Pri MAG-LITE pa nimaš možnosti, da si jo zatakneš za.. in nimaš prostih obeh rok! Še vedno sem mnenja, da so svetilke MAG-LITE velikokrat neprimerne za operativca!
FIREFIGHTERS we are reversing new side!
Slika
Slika Slika
Uporabniški avatar
gobi
Kraj: Wajdušna-Ajdovščina-sin burje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gobi »

M-Coky napisal/-a:Pri MAG-LITE pa nimaš možnosti, da si jo zatakneš za.. in nimaš prostih obeh rok!
Kako, da ne :twisted: si jo zatakneš pod pazduho (,če delo dopušča)...sicert res ni komot ampak, ko je treba že potrpiš :oops:

MAG-LITE ima svoje - ampak tudi +...kot vsaka stvar :lol:
LP, Robert Kopatin
Ko gredo drugi ven ,gremo mi noter!
Slika
Uporabniški avatar
M-Coki

gobi napisal/-a:Kako, da ne :twisted: si jo zatakneš pod pazduho (,če delo dopušča)...sicert res ni komot ampak, ko je treba že potrpiš
Ja ampak je ne moreš zatakniti za zaščitno obleko, kot MIC-o! Tale če (kar si napisal v () je pa zelo pomemben). :twisted:
No, pa ti povej a bi imel raje MICO zataknjeno za zašč. obleko ali MAG-LITko v rokah, in delal z njo (pa ne dela, kot so npr. preiskovanje podstrešja, kjer je MAG-LITK-a še vedno nepogrešljiva...) ? ;)
Slika
Slika Slika
Uporabniški avatar
Ndrej
GE: PGD Prečna
Kraj: Prečna, Novo mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ndrej »

M-Coky napisal/-a: Pri MAG-LITE pa nimaš možnosti, da si jo zatakneš za.. in nimaš prostih obeh rok! Še vedno sem mnenja, da so svetilke MAG-LITE velikokrat neprimerne za operativca!
Se strinjam. Včasih pridejo prav, včasih pa tudi ne.

Jaz sem na predlanskem požaru na Krasu skoraj izgubil čisto novo MagLite. Bilo je ponoči in jaz sam z visokotlačnim ročnikom (potrebuje obe roki) in MagLite. Med gašenjem mi je ponesreči padla, ker je nisem imel kam pametno zatakniti. No, saj smo jo po končanem gašenju našli, ampak takrat sem videl, da je res nerodno velika :)
Vrsho
moderator
moderator
GE: PGD Šentvid
Kraj: Šentvid pri Ljubljani

Odgovor Napisal/-a Vrsho »

MarkoŠ napisal/-a:Mislim, da to ne spada ravno ne čelado, naj bo na čeladi svetilka pritrjena tovarniško, ne pa domače pritrjevanje svetilke na čelado.
Kakor sem seznanjen nobena svetilka ni na čeladi nameščena "tovarniško". Recimo da je temu najbolj podobna čelada Heros Xtreme, ki ima svetilko integrirano v čeladi (za doplačilo seveda). Pri vseh ostalih čeladah pa je potrebno imeti nosilec oz. adapter za svetilko. In tak adapter obstaja tudi za svetilko Petzl, na sliki, ki jo je dodal Janez je celo viden!
Uporabniški avatar
gasilec dejan
Kraj: Pobrežje-Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gasilec dejan »

Glede mag lite svetilk in njihove nerodnosti, sem videl da si nekateri uporabniki iz pasov (stari pas iz avtomobila, itd.) pritrdijo na svetilko katero dajo čez glavo pod ramo, in svetilka sveti naravnost.
Lep pozdrav Dejan
Slika
Slika
Slika
Uporabniški avatar
Franci
Kraj: Velike Lašče
Kontakt:

Odg: Re: Ročna svetila (MAG-LITE, MICA, ...)

Odgovor Napisal/-a Franci »

Brbre ml. napisal/-a:MSA XP( http://www.dumont-securite.fr/images/801664.jpg ) ni isto kot Sabrelite 2000
( http://www.navexelektro.be/webwinkel/ht ... /p2000.jpg ). Zanima katero zdaj uporabljaš ti? Naš poveljnik je dobil na preizkus MSA XP. Svetilka ima v primerjavi z MAGLITE boljše lastnosti: je manjša, lažja, priiterdi se na čelado, v dimu je svetilnost približno enaka, tako da imaš obe roki prosti, manjša poraba energije zaradi LED diod. Ima pa malo manjši kot svetilnosti in ne sveti tako daleč kot MAGLITE.

Cena naj bi bila okoli 90€ brez ddv. Če si ti dobil to svetilko za 50€ mi prosim povej kje.

LP

Slučajno sem dobil sem en katalog in cenik od svetilk Peli (podjetje iz Polzele). Moram reč kvalitetne zadeve.
- Saberlite 2010 Recoil led, cena z DDV 63,25 €
- Saberlite 2020 Recoil led, cena z DDV 76,65 €

Razlika med obema je da ima 2010 malo manjšo svetilnost(lumen value 32 in 35) ima pa daljši čas delovanja z enim polnjenjem baterije (50 ur in 6 ur).
Pa še to 2020 je vodotesna.
Stati inu obstati. /Trubar/
Kiki
Kraj: Brežice

Odgovor Napisal/-a Kiki »

V naši enoti imamo 4 Mag-lite in smo z njimi zadovoljni. Je pa res da zaradi svoje teže in velikosti ovirajo gasilca pri notranjih požarih.
Zanima me ali kdo ubporablja svetilko na čeladi Pab Fire in kakšna je cena? :D
Uporabniški avatar
M-Coki

Kiki napisal/-a:Zanima me ali kdo ubporablja svetilko na čeladi Pab Fire in kakšna je cena? :D
Svetilka UK4AA s primernim nosilcem paše na PAB-ove čelade, cena pa je nekje med 24 in 30 € + nosilec.
Slika
Slika Slika
Uporabniški avatar
Ico
Kraj: PGD Zagorje-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ico »

gapex napisal/-a:Predvidevam, da te svetilke ne namestijo na čelado s trakom, vendar z nastavkom, ki se namesti na sprednji del čelade?
Svetilke Petzl pritrdiš na čelado tako, da priložen adapter nalepiš na čelado, nanj pa natakneš svetilko, katero lahko potem , če hočeš, tudi snemaš in jo uporabljaš v roki ali jo daš komu drugemu ( posodiš ).

Komplet ima tudi nosilec za pas in potem lahko svetilko uporabljaš recimo na požarni straži.
Več o njej lahko vidite tudi tukaj:
http://www.pgdzagorje-mesto.si/osebna_oprema.htm

Mi jih imamo na vseh čeladah Heros in smo zelo zadovoljni z njimi.
LP iz zagorske doline
Mi gremo noter, ko gredo drugi ven !
http://www.pgdzagorje-mesto.si
Uporabniški avatar
Brbre ml.
Kraj: Laško
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Brbre ml. »

Pri nas imamo na čeladah Auer čelne svetilke Petzl Micro. Ker te stare čeleda počasi zamenjujemo z Galletkami, smo se odločili za nakup svetilk narejenih za MSA Gallet. Ker je to kar velik finančni zalogaj smo se odločili, da bomo poskusili prirediti nosilec na svetilki, da bo pasal na Galletko. In glejga zlomka, ni bilo treba nič dela, ker že paše na čelado. Za silo bo, ko se bo pa finančno stanje izboljšalo bomo pa kupili še kaj več.
We walk where the devil dances.
Slika
Uporabniški avatar
Nad Huligan Frodo
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Nad Huligan Frodo »

Ok, 9.000 SIT se mi zdi malo prehuda za neko osebno svetilko, ki naj bi jo prostovoljni gasilec uporabljal za gašenje smetnjakov in barak ...

V našem društvu smo si nabavili lučke za na obleko, na obleko smo jih našili s pomočjo ježkov, za eno baterijo pa smo odšteli 6 €, sveti super, ker svetloba ni usmerjena v eno točko ampak jo razprši po celem prostoru ... Super zadeva, tudi če pade na tla, se ti jeb*, zato ker itak stane tok k dvoji čiki;)

Zgleda nekak takole:
Slika

Glede Mag-Lite svetilk pa mislim tkole, so fajn, svetjo močno, priročne za usmerjanje prometa (seveda če imate v društvu tist nastavek), ampak nujno pa potrebuješ pas za na rame, ker če pa tega nimaš, pol pa đaba ...
Težka je gasilska, če moraš najprej požigati, nato pa še gasiti.
Slovenske Novice, 18.8.2006
Slika
Uporabniški avatar
M-Coki

Nad Huligan Frodo napisal/-a:V našem društvu smo si nabavili lučke za na obleko, na obleko smo jih našili s pomočjo ježkov, za eno baterijo pa smo odšteli 6 €, sveti super, ker svetloba ni usmerjena v eno točko ampak jo razprši po celem prostoru
A lahko o tem poveš še kaj več (kje ste jih nabavili,...)?
Slika
Slika Slika
Odgovori